Skocz do zawartości
IGNORED

Rotel ra 980bx a Vincent sv-233 ?

raudio81

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,posiadam ra02 z b&w 602,5 s3 - obie rzeczy idą do wymiany...

z głośników zastanawiam się nad paradigmami studio 20 v.3 , jamo d 450 (lub używanymi Jamo jak się uda ;) ) ...będę jeszcze słuchał...

Natomiast najbardziej ciekawi mnie porównanie/krótka charakterystyka tematowych wzmaków... mogę mieć albo jeden albo drugi (jest róznica w cenie ale i w wieku ;) urządzeń - ale vincent jest chiński-miałem 320bee nada i trzeszczał a rotel japoński z dobrych czasów..) ogólnie czego mogę się spodziewać w porównaniu z ra02 (poza lepszą dynamiką i basem (wyższa moc)...dziękuję za wszystkie rady.

https://www.audiostereo.pl/topic/28065-rotel-ra-980bx-a-vincent-sv-233/

980bx to przede wszystkim inne brzmienie niż 02 cieplejsze-gładsze, bardziej kulturalne, poukładane, ale i z większym wypełnieniem, kopem oraz dużym kontrolowanym basem. Na twoim miejscu sprawdziłbym jak zagrałby 980bx z b&w. Słuchałem twoich kolumn więc dlatego snuje taki domysł o zestawieniu tych dwóch rzeczy.

Ogólnie zestawienie wyższych modeli Rotela (1070, 1060, 980) z b&w uważam za godne sprawdzenia, głównie ze względu na mniejsze lub większe ocieplenie w charakterze tych klocków.

Wez pod uwage, ze SV-233 gra dosyc mocna gora, co w polaczeniu z kolumnami tak prezentujacymi (np. duza czesc B&W) moze kaleczyc ucho. Spokojnie pociagnie 4ohm, to duze bydle (vincent) i niektore 4'rki to sobie moze zjesc na podwieczorek ;). A z vincenta stosunkowo nieduzym kosztem mozna zrobic duzo lepiej grajaca maszyne (hint - uzyj szukajki).

ns 300 to moje stare kolumny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

stoją rok w komisie w czestochowie (może dlatego,że tam to się nie sprzedały - żadna rewelacja ale basu mają full a góra przy bowersach łagodna jak baranek - odstają klasą od vincenta ale byłaby to opcja przejściowa....swój zestaw (ra02+rcd02+b&w 602,5 s 3 dałbym tacie - zawsze słucha u mnie jazzu i jest bardzo zadowolony a i mi się w tej muzyce wszyskto podoba - a sprzedawać to średnio się opłaca ;/ ) dlatego nie czekam na większą gotówkę bo mam okazję kupić "sprawdzonego" bo z 2001 roku sv-233 za ok.dwa tysiące - to chyba dobra cena ? co myślicie ? (problem za ostrej góry raczej zażegnam ...) pozdr.

Ukryta Zawartość

radek862, 7 Wrz 2006, 09:20

>sv-233 za ok.dwa tysiące - to chyba dobra cena ? co myślicie ? (problem za ostrej góry raczej

>zażegnam ...) pozdr.

Jeżeli jest w niezłym stanie, to jest to dobra cena.

..tak już dodam dla świętego spokoju - ciekawe co powiecie ;) mogę mieć nowego nada c 372 za ok. 2500 (gwarancja, brak konieczności podróżowania po kraju itd. - także koszty zbliżają się do siebie)

Czy ktoś porównywał oba te potwory ? Czy po c372 mogę się spodziewać tego co po 320 bee + większa moc i tego konsekwencje czy też to zupełnie inne brzmienie ? pozdr.

testy interesujacych cie wzmacniaczy w Hi-Fi i Muzyka 4/00

najlepiej wypadl wg Stryjeckiego - Rotel RA-1070

ale nowy w audioklanie to 6999pln

mozna kupic ten sam w innej obudowie, a nawet lepszy ROTEL RA-980BX (do 1000pln)

np tu

Ukryta Zawartość

:)

Ukryta Zawartość

NAD c 372 mial dobra recenzja w Magazynie Hi-Fi - mozesz sprawdzic. Ale obaj recenzenci to zwolennicy ciezkszego tapniecia zatem taka poprawke tez chyba trzeba brac pod uwage.

pzdrw

soso

...na recenzjach to ja już będę polegał tylko wtedy gdy w większości będą się pokrywać z tym co można znaleźć na forum..i też nie zawsze - to się można połapać kto tu wypisuje czasami ;)

a z recenzji to czytam praktycznie tylko opis charakteru brzmienia i podchodzę do tego z dystansem...niestety - ale trzeba sobie jakoś zawężać poszukiwania albo szukać i słuchać do końca życia ;)

pozdr.

ad tej aukcji - tez tam licytuję ale chyba janWjan to podbijanie ceny a gość od aukcji jakoś mało kontaktowy i sam nie wie ile chce za tego wzmaka...chciałem od ręki 1000 zł dać i powiedział ,że wyjeżdża ;)

file:///E:/5.Radek/r%F3%BFne/testy%20audio%20i%20inne/testy%201995-2004/pdf/VINCENT%20SV-233.pdf

Niepokoi mnie wysterowanie kolumn nie 8 Ohm - zerknijcie na test techniczny - to jest ta stara wersja z 3 wejsciami...

o sorki ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dostałem od kogoś maila (nie kojarzę juz od kogo - w każdym razie od kogoś z kim korespondowałem na ten temat;) ), że sv -233 obsługuje tylko 8 ohm a każdy inny vincent także 4 ohm...

Czy możliwe ,że pierwsza wersja Vicka ( tani pilot plastikowy + tylko 3 wejscia rca ) może tylko 8 ohm a nowsza ( 5 wejść + metalowy i ładny pilot) może już i 4 ohm. zerknijcie na oznaczenie na stronie audiosystem a następnie do testu w pdf'ie - tam testowali ten stary model (widac po pilocie i ilosci wejsc) i robili tylko test techniczny 8 ohm..

Jaka może być konsekwencja podłączenia kolumn 4 ohm do starej wersji? pozdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.