Skocz do zawartości
IGNORED

Lampy ECC83- jakiej marki najlepsze?

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

Od paru godzin szperam i prócz dyskusji inzynierskich twierdzących o braku wpływu róznic w brzmieniu ciężko się czegoś konkretnego dowiedzieć.

Al proponuje Mullard. Gdzieś wyczytałem że Telefunken lub Valvo to TOP LIGA.

I bądź człowieku mądry :):)

>Zydelek

Mam Vincenta S-6

Posiada on 3 lampy, w tym jedna typu - ecc83

Orginalnie siedzial w nim Philips JAN

Teraz siedzi w nim Zaerix i jest Duuuzo lepiej !

Przez jakis czas mialem pozyczonego Mullarda i bylo jeszcze lepiej !

Nie wiem dokladnie jaka role ta ecc83 tam spelnia (umiejscowiona jest blisko zasilania) !

Na wyjsciu najlepiej spisywal sie Siemens cca !

Lampa na froncie mimo iz niektorzy twierdza, ze nie powinna miec

wplywu na dzwiek, wg. mnie jednak ma i w tym miejscu najlepiej

zabrzmial Telefunken ("diamond bottom")

PS. Siemens i Telefunken - ECC88 (!)

Pozdrawiam

--> Zydelek

Absolutny top to Telefunken 803s (okrutnie drogo), Siemens e83cc triple mica i Mullard M8137 - każda brzmi nieco inaczej.

Wysoko cenione są też Sylwania 5751.

Z tanich i łatwo dostępnych można wypróbować Tungsram'y lub Tesle (nie JJ)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - kopalnia wiedzy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - subiektywny ranking.

Gdybyś chciał wypróbować Siemensa e83cc (nie triple mica) napisz na priv.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

nie chcialem nowego watku zakladac wiec spytam tutaj, zastanawiam sie nad zmiana w swoim wzmaku lamo tylko ze sa to ECC82...czy te marki wymienione wyzej czy moze jakies inne propozycje??

Mag

• 5 tygodni później...

Czy i ew. czym różnią sie lampy o symbolu 12AU7 od 12AX7 ?

Czy są to lampy takie same o róznych wersjach czy całkowicie inne i odmienne?

Szukam czegoś lepszego od chinola 12AU7.

Zydelek, 3 Gru 2006, 16:58

Tez szukam czegos do wymiany z obecnymi ecc82 ( 12AU7 ) w moim ,,chinolu " :D

Mozna kupic sporo i tanio RFT ( do 10 PLN/sztuka ) ale podobno to tandeta , nie wiem.

Jan Philips - podobno mocno ocieplone i dźwięk zza koca - na allegro gość ma po 15 PLN/sztuka

I to by było wszystko co wiem na ten temat ...

PS

Dzsiaj odbyłem wycieczke na giełdę Wolumen i szukałem jaichś lampek ale nic nie znalazłem ciekawego .Potem udałem się do pana , który siedzi w szczęce i razem z synem prowadza tam ,,biznes lampowy" . Najpierw naskoczył na mnie próbując onieśmielic klienta swą znajomościa tematu i gadkami w stylu ,, jak juz tyle lat w lampach siedzę "itp . Byłem zaciekawiony ta szopką do chwili kiedy wyjął lampki Jan Philips i zaśpiewał 100 PLN/sztuka !!

To było głęboko traumatyczne przeżycie . Za 100 PLN bedę miał 4 lampy Jana , parowane i do tego z gwarancją na rok .

...there is no spoon...

nie wiem jak się nazywa ale ma nawet swoja stronę !

Mocny gość , mam dla niego wielka atencję .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

>arturp to miales do czynienia z Florianem, rozmowa z tym oszolomem moze byc calkiem ciekawa, sprobuj go tylko sluchac zadajac krotkie, delikatne pytania i uwazaj zeby go nie wyprowadzic z rownowagi :-))

Kiedyś robiłem wzmacniacz wcz 1kW out. i potrzebowałem od Floriana jednej części i za Boga nie mogłem się z nim dogadać bo wszystko przekładał sobie na technikę mcz. Załamałem ręce i odłożyłem słuchawkę :)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Florek via Pies huckleberry [ z racji czaderskiego kapelusika ] jest typowym przykładem NERVODYNY !

To od ulotów gazu czy cos takiego.

Jego synalek też w trąbę leci .

No ale czasem jak niema gdzie albo trzeba już to maestro zielona lampa jest nieodzowny.

To taki Wolumen folklor.

Chyba niepotrzebnie nawiązałem do wizyty iu tego człowieka , bo z tematu lampy zrobił się temat publicznej chłosty pana ... jakiegośtam.

Zapomnijmy .

To jak z tymi Ecc83 i 82 - które waszym zdaniem są najlepsze ? Gdzie kupic i za ile ? Na co zwracać uwage przy zakupie aby uniknąć bubla ?

...there is no spoon...

Jak dla mnie zamulają , kładą woal [delikatnie] na dźwięk i niema błysku czy swobody [wybrzmień].

Po ECC83 TFK,Philipsa ,RCA czy np. E.H. JJ są kiepskie i nie ciekawe.

Mam kilka sztuk zakupionych w US i są tylko lekko swobodne.

Nie jest to z pewnością jakaś ich specyfika ustalenia warunków pracy , po prostu takie są ,słabe.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.