Skocz do zawartości
IGNORED

Czym napędzić Paradigm Monitor 11?

norwidos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam problem jak w tytule ponieważ nie posiadam jeszcze amplitunera którym będę napędzał ww. kolumny. Jak dotąd słuchałem ich na kilku wzacniaczach stereo i oczywiście było bardzo dobrze a czasem wręcz super, tylko problem w tym, że ja nie chcę wzmacniacza stereo tylko dobry amplituner którym napędzę te kolosy. Dodam, że lubię ostro pograć więc musi być coś co się na 100% nie wyłączy. Moja wersja to Paradigm Monitor 11v2 więc ich minimum impendancji to 3.4ohm ( sprawdzone w internecie)-testowała zachodnia prasa bo u nas nawet nie doczekały się testu ( może dlatego, że za drogie i dystrybutorzy nie mieli ochoty płacić tyle za testy czegoś co się i tak nie sprzeda w dużej ilości??) btw.. mam w chwili obecnej pożyczony wzmacniacz Yamaha DSP A595a który posiada przełącznik na min.4 ohm i co prawda się nie wyłącza ale dźwięk jest ostry i płaski poza tym gdy gram głośno to wyświetlacz robi mi mała dyskotekę bo gdy gra perkusja to przygasa? Który amplituner im podoła i nie będzie grał za ostro??

Mam nadzieję że coś doradzicie...

A czy Onkyo TX 703 to byłby dobry wybór?

Z góry mówię że nie wchodzi w grę żaden Denon!!! ( miałem i więcej nie chcę)

W najbliższym czasie dojadą drugie podłogówki których będę słuchał na zmianę tj Dali 8008 więc proszę też wziąć je pod uwagę jako materiał do napędzenia:) oraz muszę mieć przełącznik na 2 zestawy kolumn A/B żeby sobie zmieniać pomiędzy tymi 2 zestawami:)

Założenie miałem takie że 1 są ostrzejsze ( paradigm) drugie łagodne ( DALI). Wszystkie (nie)stety 4 ohm

Jak na razie nie zrobiłem żadnego limitu finansowego tylko chciałbym wiedzieć co załatwi mój problem, natomiast oczywiste jest to, że chciałbym wydać jak najmniej. Oczywiście SH wchodzi w grę. Myślałem nawet o zakupie Yamaha DSP A1 ale raz, że to staroć a dwa, że wcale nie taki tani ( gość chce prawie 3kzł) a poza tym nie lubię kupować starej elektroniki bo nigdy nie wiadomo co tam było w środku robione i czy to gra tak jak powinno czy tylko na część swoich możliwości?

Co myślicie o tym Onkyo 703?

Myślę, że Onkyo wogóle jest dobrym wyborem.

Ja się przymierzam do Onkyo 674. Baaaardzo przyzwoite recenzje (w prasie zachodniej oczywiście).

703 to wyższy model ale uznany.

Też jestem jakoś "na nie" wobec Denona ale interesuje mnie Twoja opinia "miałem i więcej nie chcę".

Czy mógłbyś rozszrzyć temat ?

Kup najtanszy amplituner posiadajacy niezbedne Ci dekodery i wyjscie pre out. Do tego na przod daj oddzielne monobloki lub porzadna koncowek mocy (moga byc z drugiej reki jakies rotele, denony czy cos kolo tego).

Bedziesz mial dzwiek nie do uzyskania z zadnego standardowego amplitunera. Poza tym nie sadze aby jakis amplituner mial zapas pradu zdolny do normalnego napedzenia paradigmow ( z tego co pamietam impedancja im schodzi do 3 ohmow). Wez pod uwage, ze taki amplituner nawet topowy ma napedzic z reguly 7 kanalow, a trafo ma jak cienka integra, wiec oczekiwanie cudow po nim moze sie nie udac.

Odnosnie obaw Norwidosa co do denona potwierdzam: niedawno drugi model od gory (w o mnie) z Dynaudio sobie nie radzi - produkuje zimny, sterylny dzwiek. Te same Dynusie zapiete na zewnetrznej koncowce mocy sterwanej z pre out tego Denona brzmia miodzio,.

u mnie Denon grał chudo jak cienki bolek a miałem AVR 3802 nad którym pisemko Audio się rozpływało, że niby taki niezły...ach te sponsorowane artykuły...potem miałem wzmacniacz DENON PMA 1500AE który jest uznawany za cud świata ( brzmiał jazgotliwie i za ostro-całkiem nierelaksująco) potem miałem amplituner AVR 2106 i dźwięk z niego był przynajmniej łagodny chociaż brakowało mu mocy kiedy chciałem grać głośniej, ogólnie straszny badziew jak ktoś lubi mocny bas a co gorsza jak ktoś lubi ( tak jak ja) raczej ciepłe brzmienie.

Miałem H/K 235 i wogóle mi nie podpasował, ale prawda jest też, że wtedy miałem w domu tylko Tannoy M5 i z nimi się kompletnie nie lubił...mimo wszystko było czuć, że nie ma mocy...Poza tym nie widzę żadnego amplitunera H/K poza AVR 7300 który potrafiłby pociągnąć moje paczki...ten 7300 jest pioruńsko drogi więc odpada, natomiast H/K 635 wymiękł nawet przy Monitor 9. Ogólnie Harmany radzą sobie chyba najgorzej ze wszystkich amplitunerów z wysterowaniem nisko-impendancyjnych kolumn...jest to żenujące zważywszy na chołubienie się koncernu Harmana niesamowitymi parametrami wydajności prądowej która gdyby wynosiła deklarowane 50A to pozwoliłaby pewnie i 1ohmowe kolumny uciągnąć a to dziadostwo się wywala przy zwykłych 4-kach...ja nie wiem jak oni to mierzą, ale nawet Krell nie musi mieć koniecznie tych 50A a co dopiero taki amplitunerek robiony w Chinach:)))

-> norwidos

Śledziłem dokładnie wątek goskigreg na temat tego nieszczęsnego Harmana. Nie wiem czemu, ale wydaje mi się, że mógł być to jednostkowy przypadek spowodowany awarią jednego z elementów systemu (nie wiem dokładnie, co mogło paść).

Otóż byłem w wakacje u znajomych, którzy kupili sobie AVR 635. Podłączony jest do tego zestaw kolumn 7.1, z czego cztery z nich to ogromne szweckie DIY (jakaś malutka prywatna firma je robi), 3 drożne kolosy, każdy z dwoma głośnikami niskotonowymi 30cm. Podana impendancja wynosi 4 ohm. Salon, w którym gra ten sprzet, ma ok. 45 m kwadratowych. I nigdy, ani przy muzyce, ani przy filmach, amplituner się nie wyłączył. A dawaliśmy tzw. niezłego czadu. Czuc było naprawdę zapas mocy. A grało to naprawdę bardzo sympatycznie.

Także może warto sprawdzić organoleptycznie, jak u Ciebie zachowa się jakiś Harman.

Pozdrawiam.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

I w tym momencie to mam zagwozdkę:)

Z 1 strony to bym nawet chciał żeby się okazało, że te Harmany potrafią pociągnąć 4 0hm, ale z drugiej strony to się boję że u mnie też się coś przepali a negatywny scenariusz potwierdza test w Audio Sat Video kiedy testowali Harmana 435 i mimo iż nie grali nazbyt głośno to wyłączył im się przy kolumnach 4 ohm. Ze starszymi modelami było identycznie i do dziś pamiętam jak kiedyś byłem świadkiem kapitulacji H/K AVR 5500 ( całkiem potężny sprzęt) jak dla mnie są to kolosy na glinianych nogach...poza tym nie odpowiada mi ich stylistyka....jestem bliski zakupu wzmacniacza Yamaha i do tego jakiś amplitunerek byle miał PRE-OUT. Wzmacniacze Yamaha mają taką fajną funkcję jak CD DIRECT która pozwala wykorzystywać ich jako zwykłą integrę nawet wtedy gdy są wyjęte zworki i wzmacniacz jest podpięty jako końcówka mocy, traci się wówczas tylko możliwość regulowania potencjometrami natomiast gdy chcemy obejrzeć film, wystarczy wyłączyć ten przycisk i mamy dopałkę dla przednich kanałów amplitunera:)

W sumie znając Twoje potrzeby i warunki, jakie posiadasz (czyli "trudne" i duże kolumny przednie, małe i w miare łatwe do napędzenia "tyły", spore pomieszczenie), to na Twoim miejscu absolutnie nie pchałbym się w drogi amplituner wielokanałowy. Bo w sumie i tak nie potrzebujesz i nie wykorzystasz tylu wielkich końcówek mocy, jakie ma np. AVR 7300. Dlatego brałbym tylko pod uwagę mocny dobry wzmak stereokońcówka mocy na przód + amplituner z pre-out na centralny i tył (lub procesor dźwięku, ale wtedy musiałbys jakoś zasilić jeszcze pozostałe kanały). Moim zdaniem rozwiązanie najlepsze i w sumie dużo tańsze, niż "wypasiony" amplituner KD.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Sorry, oczywiście miało być:

"mocny dobry wzmak stereo/końcówka mocy na przód".

Nie wiem czemu, ale forum "nie łyka" slash'a w drugą stronę...

nedj

dzięki za wpis, pójdę dokładnie tą drogą...ostatnio pokupiłem sobie kilka par kolumn różnego typu żeby posłuchać wszystkich przez dłuższy czas i wyrobić sobie jakąś opinię a potem zostać przy 2 zestawach...tym trafem stoją u mnie w pokoju: Tannoy Revolution 3, Tannoy M5, Paradigm Monitor 11, Dali 6006, Dali 8008. Na chwilę obecną nie jest pewne które zostaną na stałe, ale najbardziej odpowiadają mi Paradigmy oraz Dali. Tutaj też pytanie jakie piece byłyby uniwersalne do dajmy na to Monitor 11 oraz Dali 8008?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.