Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny za 50 000 zł - jakie warto ??

marcins737

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanie - mój kolega wpadł na pomysł zakupu kolumn Bang Olufsen BeoLab 5 za ok. 50 kzł

co mozecie powiedziec o tych kolumnach - w sensie jakości dźwięku,wykonania i sensu zapłacenia za nie 50 kzł

proszę o alternatywy w okolicach cenowych 50 kzł zarówno nowe jak i z drugiej ręki

a pytam szanownych forumowiczów gdyż nie mam żadnych doświadczeń ze sprzetem tej klasy i wartości

tyle tylko że wydaje mi się iż bangolufsen to kasa wydana na skrzynki i splendor a nie na dźwięk - czy mam rację czy jestem w błędzie??

https://www.audiostereo.pl/topic/27920-kolumny-za-50-000-z%C5%82-jakie-warto/

marcins737 -->

W tej kwocie to już można pokusić się o aktywnego WLM :)

Ale od pomyślu do wykonania to często daleka droga ;) ... zawsze milion innych wydatków po drodze się znajdzie ;)

zdezintegrowany_3PO

>tyle tylko że wydaje mi się iż bangolufsen to kasa wydana na skrzynki i splendor a nie na dźwięk -

>czy mam rację czy jestem w błędzie??

Masz rację.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Sluchalem niedawno u 'melomana' B&O z serii 8000 za mniejsze pieniadze ale dzwiek byl... no jakby to powiedziec? Jak z Prosonica? Dno po prostu. 'Czysto gra' czy jak to sie mowi ;-)

pzdrw

soso

Less, 31 Sie 2006, 08:27

>>tyle tylko że wydaje mi się iż bangolufsen to kasa wydana na skrzynki i splendor a nie na dźwięk

>-

>>czy mam rację czy jestem w błędzie??

>

>Masz rację.

Less -->

Tyle że w przypadku takich osób splendor i zachwyt znajomych jest najważniejszy! Dźwięk jest bez znaczenia!

2-3 lata temu była recenzja tych kolumn w HiFi News. Napisana przes samego Martina Collomsa. Z tego co pamiętam, była bardzo pochlebna. Sam nigdy ich nie słuchałem.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

No tak - milion odpowiedzi, dla kazdego inny zestaw glosnikowy jest w tej cenie referencyjny.

Moja rada jest taka - 50 kzl to nie w kij pierdzial - kawalek pieniadza do wydania. Zamiast kupowac Beo-Lab'y warto najpierw zapoznac sie z ogolna oferta rynku. Poczytac, posluchac, zobaczyc jakie sa opcje. Jakie rodzaje przetwornikow sa na rynku, czym to napedzac. Potem warto wybrac sie do paru sklepow, umowic sie na odsluchy i sprawdzic, jaki dzwiek, chociazby w przyblizeniu pasuje do repertuaru, ktory Twoj kolega lubi. W ten sposob zwiekszy on swoje szanse, ze kupi cos, co oprocz spelndoru i podziwu znajomych da mu rowniez radosc ze sluchania dzwieku.

Koledzy wspominali o bardzo roznych rzeczach - doskonale WLM'y, bardzo solidne i rzetelne ATC itd. itp. To prawda co napisali, z tym, ze Twojemu znajomemu moze sie podobac akurat zupelnie inny dzwiek.

Te kilka/kilkanascie tygodni poswieconych na odsluchy i dobor powinno pomoc mu kupic cos, czego po wyjsciu znajomych nie bedzie chcial zaraz wylaczyc :-) Wtedy kac pozakupowy tez bedzie mniejszy lub zaden.

Pozdr.

w tej cenie nie miał bym żadnego wachania co wybrać

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Napeweno warto posłuchać bo jak sie spodoba ten dzwiek z tubowych głośników to już nie ma powrotu do tradycyjnych kolumn . i jeszcze 3kzł zostanie na kabla jekiego :)

Ukryta Zawartość

Re: marcins737, 31 Sie 2006, 00:45

>mam pytanie - mój kolega wpadł na pomysł zakupu kolumn Bang Olufsen BeoLab 5 za ok. 50 kzł

>co mozecie powiedziec o tych kolumnach - w sensie jakości dźwięku,wykonania i sensu zapłacenia za

>nie 50 kzł

>

>proszę o alternatywy w okolicach cenowych 50 kzł zarówno nowe jak i z drugiej ręki

>

>a pytam szanownych forumowiczów gdyż nie mam żadnych doświadczeń ze sprzetem tej klasy i wartości

>tyle tylko że wydaje mi się iż bangolufsen to kasa wydana na skrzynki i splendor a nie na dźwięk -

>czy mam rację czy jestem w błędzie??

Beolab 5 to absolutnie BARDZO DOBRY WYBÓR

jeśli kolega nie jest audiofilem może sobie z góry odpuścić skądinąd znakomite ATC, WLM itd.

to, że koledzy odradzają to chyba kwestia nieaudiofilskiego wizerunku marki

tymczasem Beolab 5 są absolutnie wyjątkowe w jej ofercie

pozdrawiam!

graaf

przecież wiesz, że ja nie uważam, żeby konieczne było osobiste słuchanie żeby coć polecić, wystarczy mi własna ocena samej konstrukcji i rekomendacja osób, które uważam za wiarygodne

mam czyste sumienie, ponieważ uważam za trafny wybór Beolab 5 do bliższego zainteresowania tymi kolumnami tj. samodzielnego ich przesłuchania

zdaję sobie sprawę, że tylko na podstawie mojej rekomendacji nikt nie kupi kolumn za 50 tys. zł - przynajmniej mam nadzieję :-))

i przecież wiesz, że odsłuchy inne niż we własnym (a przynajmniej znanym, "osłuchanym") pokoju na własnym (a przynajmniej znanym, "osłuchanym") systemie są nic nie warte

czy ktoś z wyżej wpisujących się słuchał w takich warunkach Avantgarde Duo, szczytowych WLM czu ATC?

to dlaczego ja nie mógłbym zarekomendować Beolab 5?

pzdr!

graaf>>>Jezeli nie sluchales to nie polecaj bo to dziecinada.

W tej kwocie napewno warte uwagi sa B&W 802 D oraz JML teraz Focal Diva Utopia BE .

Zaznaczam ze obu konstrukcji SLUCHALEM i sa to moje rekomendacje a nie z gazetki lub przeczytane na forum.

Oczywiscie WLM jest rowniez na liscie to rewelka dzwiekowa za utrzciwe pieniadze.

graaf, -->

Rozumiem, że dla Ciebie bez różnicy jest czy ktoś słuchał WLM na przypadkowym systemie dajmy na to podczas Audio Show czy też czytał o tym że ktoś słuchał i na tej podstawie wyrobił sobie zdanie o brzmieniu .... ba uznał je za wyjątkowe!

Był tu jeden taki co wystarczyło że spojrzał na schemat urządzenia i od razu wiedział jak ono zagra !

A Tobie graaf widzę że wystarczy że przecytasz o kolumnach i już wiesz że są wyjątkowe!

wiesz graaf ... lubię Cię :) zabawny z Ciebie gość :)

zdezintegrowany_3PO

Re: robix, 31 Sie 2006, 11:02

>graaf>>>Jezeli nie sluchales to nie polecaj bo to dziecinada.

chyba nie zrozumiałeś moich wpisów :-)

a dziecinadą jest raczej dezawuowanie czegoś - oczywiście bez jakiegokolwiek słuchania - np. Beolab 5, ponieważ tak a nie inaczej się nazywa

>W tej kwocie napewno warte uwagi sa B&W 802 D oraz JML teraz Focal Diva Utopia BE .

>

>Zaznaczam ze obu konstrukcji SLUCHALEM i sa to moje rekomendacje a nie z gazetki lub przeczytane na

>forum.

słuchałeś w znamym sobie pomieszczeniu w znanej sobie konfiguracji sprzętowej na znanych sobie nagraniach czy "słuchałeś" "gdzieś" "jakoś"

>Oczywiscie WLM jest rowniez na liscie to rewelka dzwiekowa za utrzciwe pieniadze.

WLM też słuchałeś?

Re: zdezintegrowany_3PO, 31 Sie 2006, 11:06

>Rozumiem, że dla Ciebie bez różnicy jest czy ktoś słuchał WLM na przypadkowym systemie dajmy na to

>podczas Audio Show czy też czytał o tym że ktoś słuchał i na tej podstawie wyrobił sobie zdanie o

>brzmieniu .... ba uznał je za wyjątkowe!

nigdzie nie pisałem o "brzmieniu" - przecież każdemu brzmi inaczej Z3PO, chyba się zgodzisz?

dlatego generalnie wszystkie jednostkowe opinie oparte nawet na własnych systematycznych wielodniowych odsłuchach we własnym domu i na własnym systemie są gruncie rzeczy g---o warte

ja natomiast pisałem, ze to jest wyjątkowa konstrukcja w ofercie tej firmy

i w istocie uważam, że jeśli ktos słyszał coś na "Audio-Show" itp. to TAK JAKBY W OGÓLE NIE SŁYSZAŁ

>A Tobie graaf widzę że wystarczy że przecytasz o kolumnach i już wiesz że są wyjątkowe!

nie rozumiesz moich wpisów

>wiesz graaf ... lubię Cię :) zabawny z Ciebie gość :)

po co te przytyki? inaczej nie umiesz "Zdezi"?

No cóż, skoro obce opinie są tyle warte co własne, to przytoczę jedną taką obcą:

No więc ja słuchałem raz tych beoLab 5 w sklepie.

Przykro mi, ale jak na tą cenę to brzmią naprawdę okropnie. Lokalizacji nie ma, a wysokie są totalnie zakłócane rezonansami (no dobrze, powiedzmy, że słychać sporo rezonasów w wysokich). Bas był ok., ale to może dlatego, że nie poddaje się wpływom wymyślnych designów obudowy.

Ok. być może dlatego wydały mi się tak złe, bo 10 min wcześniej słuchałem, B&W 801D... No i jak jakikolwiek inny głośnik miał mieć szanse dobrze zabrzmieć w moich uszach?

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

graaf -->

Może faktycznie nie rozumiem Twoich wpisów :(

Wytłumacz mi więc proszę co prócz dźwięku (bo jak mniemam nie słuchałeś tej konstrukcji) zadecydowało że zakwalifikowałeś te kolumny jako wyjątkowe w ofercie BO? I warte rozpatrzenia w cenie do 50.000 PLN!

Osobiście słuchałem BO aż dwa razy!

Tyle, że czegoś tańszego tak mniej więcej o połowę .... raz u znajomego (były szef ... nieaudiofil i nie meloman) i raz w Salonie przy Puławskiej.

zdezintegrowany_3PO

Re: zdezintegrowany_3PO, 31 Sie 2006, 13:00

>Wytłumacz mi więc proszę co prócz dźwięku (bo jak mniemam nie słuchałeś tej konstrukcji)

>zadecydowało że zakwalifikowałeś te kolumny jako wyjątkowe w ofercie BO?

jak by Ci tu odpowiedzieć - wiem, że i tak nie przekonam Cię, wiele razy dowiodłeś braku dobrej woli i pewnie odpowiesz kolejnymi uszczypliwościami :-/

powiem zatem najprościej jak można - każdy kto zna ofertę Olufsena (np. tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i orientuje się w problemach "loudspeaker design" stwierdzi jasno i niewątpliwie, że Beolab 5 są wyjątkowe w ofercie Olufsena

Ukryta Zawartość

graaf -->

Tu nie chodzi o brak dobrej woli ... bo faktycznie link do strony producenta mnie nie przekonuje !

Marketing i bicie piany jak wszędzie ;)

A patrząc na własne, prawde mówiac niewielkie doświadczenia z tą marką ... raczej odradzałbym zakup.

Z prostej przyczyny... za tą kwotę można dużo dużo lepiej.

Może poza tym udziwnionym design !!!!

No ale w końcu klienci B&O kupują oczami :)

zdezintegrowany_3PO

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.