Skocz do zawartości
IGNORED

Czar lampy 6SN7

Rekomendowane odpowiedzi

A to jest ta RCA , szkło jest bardziej przydymione niz na zdjęciu ,była para druga od początku nie działała wróciła z powrotem do sprzedającego . Jest tylko napis 6sn7 GT

taipan3

>GTB wprost przeciwnie spokojnie ,

>ciepło , klasą bardzo przypomina mi Sylvanii Green label , nie jest to wybitna lampka ale gra miło

>dla ucha .

Hmm, to już nic nie rozumiem, skoro piszesz, że ta Sylvania nie wzbudziła zachwytu.

Znam tę lampkę i jest to jedna z lepszych za rozsądne pieniądze - a na pewno bezpieczna w wyborze. Jest bardziej dynamiczna od tej którą wkleiłem wcześniej. Typowa Sylvania z ocieploną średnicą i spokojna górą, nadspodziewanie obfita w detale i bardzo zrównoważona w całym paśmie.

pozdr.

tung-sol , celem wyjasnienia , ja nie mam typowego wzmacniacza , mój jest oparty na 6 lampach 6sn7 oraz diabełkach , konstrukcja troche specyficzna .

Pierwszy skok jakościowy był kiedy na miejsce chinskich lampek załozyłem Sylvanię , drugi taki sam był jak na miejsce Sylvanii załozyłem Ken-rada .

Nigdy u mnie sluchając Sylvanii nie zauważyłem tej opisywanej perlistości w górze pasma , tego czarowania dżwiekiem jakie miałem okazje posłuchac u kogos innego na innym sprzęcie .

bardzo dobrze wypadła u mnie Sylvania brown base ale głownie za bardzo natyralny wokal i bardzo dużą szczegółowość ., słodkiej średnicy u mnie nie doświadczysz

Najwiekszym rozczarowaniem była GE GTA .

Pisałeś że nie wiesz czemu Ken-rad jest tak wysoko oceniany , ja nie spotkałem lepszej lampy .

ALE TYLKO W MOIM SYSTEMIE !!! u kogos innego nie wiem .

Pozdrawiam

No to pięknie, majątek musisz wydać na te bańki;) Masz auto bias czy je parujesz?

To chyba trudne przy tej ilości. Generalnie Twoje odczucia się pokrywają z moimi, gorzej z tym

co napisał Koobal. Czarny Ken-rad to naprawdę bardzo dobra lampa, ale nie dla mnie.

Banałem jest stwierdzenie, że sporo zależy od punktu pracy bańki no i systemu, stąd też różne odczucia i subtelności - poszukiwanie tej stworzonej dla siebie zajmuje trochę czasu.

pozdr.

Mam auto bias ,6 szt. to tragedia dlatego przestawiłem sie na inne lampki , nie stać mnie na kupienie 6 szt. Ken-rad VT 231 .A człowiek strasznie łatwo i szybko przezwyczaja sie do dobrego .

A tak przy okazji miałem do czynienia z wieloma lampkami nowymi , najlepiej wypada RCA , tam prawie każda ma jednakowa emisje obu połówek . Robią wrażenie przy testowaniu

Najgorzej GE , takiego bałaganu jeszcze nie widziałem np. 9.0 mA , 12 mA , druga 13 i 10 , parowanie tego to tragedia . Czy miałes podobne obserwacje ?

A czy zakładełes kiedykolwiek pierscienie antywibracyjne , mam duże wątpliwości czy one likwidują efekt mikrofonowania ale zmieniają dżwięk , w przypadku Ken-rada na znacznie lepszy .

RCA to moja ulubiona marka pod każdą postacią:) również winylową. Mnie 6sn7 raczej nie mikrofonują, to zjawisko w minimalnym stopniu miałem wrażenie występowało przy El. Harmonix. To jest kwestia ciężaru wzmacniacza i odizolowania go od podłogi, uderzeń. Czy te gumki działają? Zapytaj na triodzie... A poważnie, nie widzę potrzeby ich używania, poza tym to kwestia estetyki;) Nie wypowiadam się zanim czegoś nie przetestuję.

posłuchałem raz jeszcze swoje lampy. no i nie chce być inaczej te moje sylvanie grają konturem z małą ilością basu - oczywiście w moim systemie. Ken - rad ma najlepsze wypełnienie dźwiękiem przy czy dodaje jeszcze fajną barwę na średnicy. Tungsol - gorąco zapraszam do mnie - posłuchamy i się przekonasz że może być inaczej :).

Załączam fotki bo może się mylę i to co mam to nie sylvanie? (to możliwe)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-12308-100001164 1193665418_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słucham tylko muzyki.

Koobal,

spokojnie:) Masz jakieś kody na tej lampie poza datą? To może pomóc w rozszyfrowaniu tej zagadki Rogersa, bo coś czuję, że to Philips lub RCA. Sylvania wg niektórych produkowała dla marki Rogers, ale logo było drukowane innym fontem i jasnozielone.

Wyglądały jak 6sn7W. "Przezroczystego" Ken-rada nie znam - miałem czarne, więc się nie wypowiadam.

Jedno pytanko: grasz kwartetem jednego producenta, czy je mieszasz ze sobą? Zdjęcie trochę myli:)

Pozdrawiam

ja mam 6SL7 i 6SN7 na kanał, więc nie gram kwartetem.

Co do ROGERSA to nie ma żadnego 3 cyfrowego numerku z boku za numerami które widnieją na fotce są jeszcze pionowo umieszczone 2 litery:

M

S

a obok s jakieś 5 mm dalej cyfra 0.

tungsol ja spokojny człowiek jestem :) za żadne skarby bym się nie zdenerwował (zresztą na co i na kogo? :) ) jadnak ciekaw jestem tego dysonanu muzycznego.

Słucham tylko muzyki.

Hmmm, wynikałoby z tego, że to lampka z 62 roku, bo po 60-ym wprowadzono kody literowe.

Wcześniej podawano najpierw rok np. 45 i 62 tydzień, ale też kod trzycyfrowy oznaczający producenta.

Głośno myślę, może ktoś rozszyfruje zagadkę:)

->tungsol,

A mógłbyś rozszyfrować oznaczenia dotyczy parki szarych janków :-) JAN CRC-6SN7-GT VT-231 RCA?

1. H6E

2. V1E

Lampki 'maczowane' ale ciekawy jestem ich wieku a tego sprzedawca nie zna. Zdjęcie niewiele mówi niestety.

Zabawa w lampki robi się drogawa jak z kablami ale niezbędna o czym przekonały mnie już na wstępie GE 6SN7 GTB ;-), których nabyłem z 2 pary tak mi podeszły. 6H8C nie mają startu choć na początek dobre i b. tanie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

oj ciężko mi odpowiedzieć na to pytanie. Niektórzy sprzedawcy potrafią to sprecyzować ale nie ma to większego znaczenia. Jedno jest pewne i bezdyskusyjne. To są lampy wyprodukowane w okresie

II wojny światowej na potrzeby wojska (głównie stacje radarowe) - skrót VT-231 jest tego dowodem.

JAN Joint Army-Navy CRC - oznacza producenta. W tym wypadku RCA a na przykład CHS to Sylvania, CHY Hytron itd...

pozdr.

->tungsol,

Dzięki za odpowiedź, pytanie zadałem, bo byłem ciekawy czy można to jakoś rozszyfrować odnośnie przybliżonej daty produkcji, natomiast ogólnie nie ma to dla mnie znaczenia bo i tak są już moje :-)

Poza tym idą zwykłe RCA jeśli można tak powiedzieć, także za jakiś czas napiszę jak się u mnie sprawują różne rodzaje tych sterujących.

A czego warto posłuchać/kupić jeśli chodzi o 5U4G? Mam 'zwykłego' Sovteka i noska 5C3S czaję się na kilka staroci ale to trochę w ciemno. Wiem, że masz niezłą kolekcję tych lampek, więc może pare słów na ich temat?

No i 2A3, Sovtek, niby średniak, tak przynajmniej ocenia je kilka osób z forum a jak się ma do nich np. EH Gold Grip? W recenzji Stereophila chyba z 2004r. nt. Sun Audio (który gonił Wavac'a za 350tys. $$ :-) czytałem, że zmiana z Sovteka na EHGG dała wielce pozytywny rezultat, przynajmniej jeśli chodzi o ten wzmacniacz.

Sorry, że wszystko w tym wątku ale nie chcę zakłądać kolejnego o słoneczku, bo to jeszcze za wcześnie na dzielenie się wrażeniami.

Profil JJ Electronic posiada w swojej ofercie 2a3 40W. W rzeczywistości moc tych lamp to ok 11W. Budową przypominają 300B. Nie słuchałem tych lamp podobno super grają w Sun Audio no i moc ci drastycznie wzrasta z 3,5 na 11W.

Faktycznie ciekawa lampa ale pewnie ile wzmacniaczy tyle dźwieków. Zresztą jak pisał Srajan Ebaen, w jednym wzmaku Sovtek 2A3 wydał mu się bardziej zwinny niż mocarny JJ :-)

Doszło trochę lampek więc można zaczynać testowanie :-). Na początek krótko wrażenia związane wymianą dotychczas używanych rosyjskich nosków 6H8C (zwykła, nie metal base i chyba mało kto ich używa?) na 6SN7 GTB, RCA, orange labels.

Zmiany wniesione przez RCA to przede wszystkim bogata/bogatsza średnica, która spowodowała, że głos Kari Bremnes nabrał przyjemnego timbru i ogólnie słuchanie wokalu płynącego z analogu stało się wielce zajmującym, wieczornym zajęciem :-). Kontury brzmienia jeszcze bardziej się wygładziły nie tracąc przy tym odpowiedniej szczegółowości i w tym miejscu rosyjska trioda gra niestety dużo słabiej, niemalże technicznie, w porównaniu do RCA. Dalsze zmiany to lekkie ocieplenie dźwięku, który nadal pozostaje mocny i szybki ale także o dziwo słychac lepsze rozseparowanie dźwięku.

Zmiany wyraźne cieszą ucho już po kilkunastu minutach od rozgrzania lampek, chociaż nie uważam, że rosyjska trioda gra całkowicie źle. Jest słabsza z tym trudno się nie zgodzić ale w cenie 8, 10zł za lampkę naprawdę może być, jak na początek przygody.

Następne w kolejce do sprawdzenia to wojenne szaraczki 6SN7 GT VT-231 RCA, po których wiele sobie obiecuję, oraz Sylvania 1940's 6SNGTA VT-231, 6SN7 Philco Black Plate Chrome Top Red i GE 6SN7GTB.

Ogólnie zabawa w lampki to dosyć kosztowne i niepewne (wysyłki, stan lamp) zajęcie ale pierwsza zmiana utwierdziła mnie w przekonaniu, że naprawdę warto zadać sobie trochę trudu.

• 2 tygodnie później...

->zwykłybanan,

Sprawdzam teraz militarne szaraki RCA a w międzyczasie zmieniłem sovteka 2A3 na shuguanga 2A3C, przez co potrzebuję trochę czasu na wygrzanie jednych i oswojenie się z brzmieniem drugich. Najłatwiej było mi ocenić zmiany przy wymianie rosyjskich, reszta wymaga bardziej wnikliwego słuchania. Philco czekają w kolejce a że kupiłem z 2 źródeł to mam ich nadmiar, co zresztą zauważyłeś :-)

->zwykłybanan,

Słuchałem na nich przez chyba 2 godziny, testowo, od ruskich są lepsze. Na szybko - bogatsza średnica i struktura harmoniczna, brzmi jak "cywilna" wersja Sylvanii. No a Sylvania robiła lampki 6SN7 pod brandem Philco, Zenith i Motorola.

Pozdrawiam.

• 1 miesiąc później...

Zeby odświeżyć wątek zamieszczam wnioski z testu lamp 6sn7 zamieszczone w gazecie Vacuum Tube Valley.

Czy wasze wnioski są podobne. Czy zgadzacie się z tą opinią. Jakie są wasze najświeższe doświadczenia.

Ukryta Zawartość

post-66-100002482 1201116420_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cześć Krystian :-)

Mam kilka doświaczeń, gdzie lampki po roku 1960 również potrafiły zagrać nie gorzej od militarek oraz tych z lat 50-tych. Jak zwykle sporo zależy od amplifikacji.

->Krystian,

Postaram się zebrać wszystkie wrażenia do kupy, czekam tylko jeszcze na parę kompletów 6SN7 - sylviania brown base, metal base, stare raytheony, angielskie brimary, philipsa i japan z 1970r.

Z 2A3 idą jeszcze stare RCA i GE, potem napiszę Ci na priv. Na forum już pisać mi się nie chce, dosłownie ręce opadają.

• Pokaż nowe odpowiedzi