Skocz do zawartości
IGNORED

Czar lampy 6SN7

Rekomendowane odpowiedzi

Dodam, że E182CC Philips i Mullard to wszystko Philips, klepane w jednym miejscu, wystarczy sprawdzić kody producenckie - Mullard nigdy nie robił tych lamp.

A jak chcecie przerabiać MA845, to radziłbym wziąć się za 6BL7 - w tej aplikacji byłaby niezniszczalna i jest tania jak barszcz.

podstawki

ponieważ nie jest to zamiennik 6sn7 więc małe korekty w układzie Dietmara są konieczne

Nie wolno wsadzać jej na pałę, a jeżeli już to dokonać pomiarów i upewewnić się czy wszystko jest bezpieczne.

hhf_pm,

"""to radziłbym wziąć się za 6BL7""

---------

Mają 1.5 A na żarzeniu. W przypadku MA będzie dym i smród. Z zewnętrznym zasilaniem żarzenia może tak, pod warunkiem że ta lampka ładnie gra już przy 10 mA. Cztery lampy powyżej 10 mA--także smród i dym. Zasilanie MA nie wydoli takiego poboru prądu.

Tak konkretnie to mi chodziło o wsadzenie jednej połówki na kanał, 6BL7 spokojnie zastąpi dwie 6SN7, mocy ma dość, możliwe do uzyskania napięcie na wyjściu też duże, a różnica w żarzeniu już nieduża. 6SL7 łatwo ją wysteruje, zwłaszcza ze 6BL7 może mieć bardzo duży oporek w siatce. Cena jednej 6BL7 przy cenie dwóch dobranych 6SN7 - nie porównujmy nawet :-D Jedyna wada to to, że po modzie jedna podstawka będzie pusta, a po postulowanej przeze mnie zmianie wejściowego SRPP na WK - dwie.

• 2 tygodnie później...

Powiedzcie mi jak wybierać lampy na ebay, chodzi mi o parametry. Jeśli są do sprzedania 2 sztuki w parze i ich parametry są: Test Results: 2600/2450 and 2450/2350 to są one dobrze dobrane ?

Jak rozumiem pierwsze dane są dla pierwszej lampy a drugie do drugiej ?

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Witam.

Mam 6SN7WGTA Sylvanii z cokołami z brązowego amphenolu [tak się to pisze?]. Jedna z nich ma wyłamany klucz. Pytanie: jaki klej łapie coś takiego i zdzierży temperaturę pracującej lampy? Albo jak bezklejowo przytwierdzić ułamany element?

hhf_pm, 15 Paź 2009, 15:48

>Tak konkretnie to mi chodziło o wsadzenie jednej połówki na kanał, 6BL7 spokojnie zastąpi dwie

>6SN7, mocy ma dość, możliwe do uzyskania napięcie na wyjściu też duże, a różnica w żarzeniu już

>nieduża. 6SL7 łatwo ją wysteruje, zwłaszcza ze 6BL7 może mieć bardzo duży oporek w siatce. Cena

>jednej 6BL7 przy cenie dwóch dobranych 6SN7 - nie porównujmy nawet :-D Jedyna wada to to, że po

>modzie jedna podstawka będzie pusta, a po postulowanej przeze mnie zmianie wejściowego SRPP na WK -

>dwie.

Kryspin ma układ trójstopniowy 1/26SN7 + 1/2 6SN7 + 6SN7 driver.

W MA845 to dość ryzykowne. Po pierwsze trzeba zmienić rozkład żarzenia. Trafa są dual mono i wówczas z jednego kanału zasilać 6BL7 = 1,5A i z drugiego 2 6SN7 - = 1,2A. Po drugie wysokie zasilanie może nie wydolić więcej, niż 50mA na kanał, gdzie 6BL7 pewnie złapie ze 40mA - wszystko na styk. Po trzecie, nie wiem, czy Kryspin poradzi sobie z przeliczeniem i dobranie układu pracy zwłaszcza przy pracy na styk możliwości traf. Lampka wygląda bardzo fajnie ale dość ryzykowna jest w tym konkretnym zastosowaniu.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Ja nie mówię, że Kryspin ma się z tym babrać, ja tylko mówię, że jak ktoś bardziej doświadczony to warto - 6BL7 jest bardzo tania, a dźwięk mi się bardzo spodobał. A z prądem anodowym to tak do 20mA.

hhf_pm

hhf_pm

>Tak konkretnie to mi chodziło o wsadzenie jednej połówki na kanał, 6BL7 spokojnie zastąpi dwie 6SN7

tia... Zastąpi 2 lampy, i co dalej? O ile pamiętam 6BL7 ma wzmocnienie ~15. Każda inna opcja w tym układzie to zarzynanie idiotycznego układu Dietmara zbijającego napięcie 900V. Chcecie wszystko puścić z dymem? hhf to idiota, omijajcie jego porady z daleka.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Nie przenośmy kłótni z wątku o MA na ten. Nie wszystkie MA mają wspólne zasilanie pre z lampą 845. Część ma dodatkowe oddzielne uzwojenie dające po podwajaczu ok. 400V.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Jesteś tak głupi, że nie potrafisz przeczytać czyjegoś wpisu. Pisze jak byk, że to luźna sugestia i wymaga przeróbki połowy wzmaka, ale jesteś zbyt tępy, żeby to przeczytać i pojąć, co jest napisane, debilu.

I nie nazywaj mnie idiotą, bo pomyślą, żeśmy bracia.

Father_ jakis tam, nie wiem czyim jesteś klonem.

Po pierwsze uruchom przestrzeń miedzy uszami. Od takich sugestii trzeba się odżegnywać, ponieważ mogą one bardzo zaszkodzić takim, którzy nie wiedzą zbyt wiele a ufają że ten kto razi wie co pisze. Takie wpisy należy tępić.

Po drugie naucz się kultury, raczej niezbędny warunek aby coś sensownego popisać. Bo inaczej mamy mamy typowy przykład, czyli jak brak argumentów to pora na inwektywy.

Trochę sensu poproszę.

hhf, skończ już to. Piszesz brednie to chociaż zachowaj się jak należy, przeproś tych których potencjalnie narażasz na duże straty.

Trochę sensu poproszę.

madly

>Nie przenośmy kłótni z wątku o MA na ten

Jasne. btw Ktoś w końcu powinien zająć się userami których wpisy są na poziomie rynsztoka.

Trochę sensu poproszę.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Nie umiesz czytać, kretynie, nie widzisz tego?????? Potrafisz tylko trollować i się kłócić, a pieprzysz zupełnie od rzeczy. Nie było W OGÓLE mowy o tym, co piszesz. Ślepy jesteś? Ile razy muszę ci tłumaczyć?

Do admina:

proszę coś zrobić z tym userem.

Trochę sensu poproszę.

Klonowanie powinno być zabronione !!!

Panie Admin po co są adresy IP przy postach, chyba żeby po nich filtrować prawda ?

hhf_pm

17 Paź 2009, 20:35

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 288 / 457 / 0

Nawet, widzicie, źle podałem. Wima testuje swoje kondy z zapasem aż 60%.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IP: bc5f335af130a32 | Odpowiedz » | Zgłoś do moderacji »

Father_PiO

28 Paź 2009, 15:16

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 9 / 16 / 0

Nie umiesz czytać, kretynie, nie widzisz tego?????? Potrafisz tylko trollować i się kłócić, a pieprzysz zupełnie od rzeczy. Nie było W OGÓLE mowy o tym, co piszesz. Ślepy jesteś? Ile razy muszę ci tłumaczyć?

IP: bc5f335af130a32 | Odpowiedz » | Zgłoś do moderacji »

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

proponuje tu wrzucic liste Lukara z 2006 gdzie userów majacych kilka kont było kilkadziesiat

sporo kont nawet aktualnych mentorów działu DIY :)

to znacznie oczysci sytuacje

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Cypher, w punkcie 9. paragrafu 5. regulaminu jest napisane, że "Użytkownik może korzystać wyłącznie z jednego konta. W przypadku, gdy Użytkownik będzie posiadał kilka >>>>>AKTYWNYCH

lista Lukara obejmowała userów ktorzy korzystali z kilku kont jednoczesnie w zaleznosci od rozwoju sytuacji i celu ktoremu słuzyli :)

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Cypher, w punkcie 9. paragrafu 5. regulaminu jest napisane, że "Użytkownik może korzystać wyłącznie z jednego konta. W przypadku, gdy Użytkownik będzie posiadał kilka >>>>>AKTYWNYCH

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Wulgarne wypowiedzi nie zaczęły się ode mnie, to raz, zostały -na moją zresztą prośbę- wymoderowane, to dwa, jakby nie twój wyrwany z kontekstu cytat, to nie byłoby ich w ogóle. To trzy. EoT.

Przypominam o nie kierowaniu się sugestią zablokowanego hhf_pm posługującego się klonem Father_PiO doradzającego zastosowanie lampy 6BL7 we wzmacniaczu MA845. Inne jego "porady" przeplatane wulgaryzmami zostały wymoderowane, a ten wis niestety został zachowany. Pomijając już wzmocnienie, taka przeróbka grozi spaleniem wzmacniacza.

Trochę sensu poproszę.

• Pokaż nowe odpowiedzi