Skocz do zawartości
IGNORED

jak podłączyć gramofon do wzmacniacza

Alina

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich

- mam nadzieję ze admini tego forum nie zdołują mnie na wejściu wiec zaczynam swojego pierwszego posta wiadomo - od pytania ?

jestem posiadaczką :

1. wzmacniacza TECHNICS model SU-810 - z tego co słyszałam - jest tam przedwzmacniacz gramofonowy chodź pewna nie jestem ( tak słyszałam )

2. starego Bernarda ( całkiem całkiem mało używany) Unitry z wkładką Mf-104 ( nie za wiele mi to mówi, ale igła jest nowa ), wyjscie do podłączenia nie jest chinch ( stosowane w nowszym sprzecie - chyba tak sie to nazywa ), ale jest wtyczka piecio-bolcowa z nr.od 1-5 w półkolu, więc czy istnieje możliwosc podłaczenia tego gramofonu do Technicsa przez jakies przejście - mam kilka starych zdartych płyt których bym posłuchała wiec stąd moje

pytanie ?

ps. za fachową poradę będę dźwięczna ( jeśli odpali dźwięk w głosnikach ) i jak coś to proszę o chwilę cierpliwości i poświęcenie kilku minut i napisanie porady w formie którą może zrozumieć osoba nie mająca totalnego pojęcia jak i co podłączyć ?

tym przewodem powinno się dać połączyć

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

TJ, 31 Sie 2006, 12:49

>tym przewodem powinno się dać połączyć

>

Ukryta Zawartość

No więc nie do końca. Potrzebny jest kabel/przejściówka z jednej strony zakończony (odwrotnością wtyczki pięciopinowej) gniazdem din, a z drugiej dwoma czinczami i kabelkiem uziemiającym. Takie "cudo" pojawia się na Allegro co jakiś czas. Przejżę aukcje, jak wypatrzę to wkleję linka.

Alina >

Co do SU - 810 to ma gniazdo do podłączenia gramofonu.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Po co zaraz allegro, taki kabelek można pewnie kupić w najbliższym sklepie elektronicznym lub rtv. Koszty wysyłki będą z 3 razy wyższe niż cena przejściówki.

Pozdrawiam

rzeczywiście, RBob słusznie zauważył, bardzo przepraszam za przeoczenie, kabelek od strny DIN powinien być np. taki jak na zdjęciu, takie kable posiadają gramofony linn na wyposażeniu, można zapytać vanvideo czy nie sprzeda od używanego linna.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie chcę psuć wrażeń pierwszego odłuchu , Ale z tym Technicsem to MF-ka nie bedzie ladnie grać.T 810 to ciezki mulisty klocek i podobna wkladka. Nic tylko do słuchania M.Zębatego lub L.Coehna

Pewnie trzeba będzie się rozejrzeć za bardziej przejrzystym brzmieniem wzmacniacza.

Te spostrzeżenia podparte sa wlasnym skromnym doswiadczeniem.810 zamieniłem na Pioniera za tę sama wartosc , a rożnica znaczna

Tu jest chyba taki kabel Euro-RCA, ale głowy nie dam, bo zdjęcia nie są wyrażne:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Przejściówka" oczywiście DIN- RCA (nie EURO) tu też zdjęcia nie są wyraźne:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wróć!

stosunek RCA do DIN - 2 do 1:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

amazarak, 31 Sie 2006, 14:35

>Po co zaraz allegro, taki kabelek można pewnie kupić w najbliższym sklepie elektronicznym lub rtv.

>Koszty wysyłki będą z 3 razy wyższe niż cena przejściówki.

W tym przypadku Allegro jest dobrym miejscem do obejżenia różnych wynalazków.

Nie było moim zamiarem namawianie do kupowania w tym serwisie aukcyjnym (ani żadnym innym).

Pozdrawiam.

--> BRob

>W tym przypadku Allegro jest dobrym miejscem do obejżenia różnych wynalazków.

Jak najbardziej się zgadzam.

>Nie było moim zamiarem namawianie do kupowania w tym serwisie aukcyjnym (ani żadnym innym).

Nic takiego nie przeszło mi nawet przez myśl. Po prostu chciałem zasygnalizować osobie mniej doświadczonej, że chcąc kupić coś takiego nie trzeba przepłacać na allegro, bo towar taki jest dostępny praktycznie wszędzie. Oczywiście kupowanie przez internet jest bardzo wygodne, ale spacer do sklepu wyjdzie na zdrowie ;)

Pozdrawiam serdecznie

porlick, 31 Sie 2006, 20:56

>Nie lepiej uciąć starą wtyczkę, a założyć cincze?

Jak najbardziej, wyprowadzić masę do wzmacniacza i powinno być ok. Niestety, jak poczytasz wpisy na forum, niektórzy nie potrafią sobie poradzić z brumieniem, a taka gotowa przejściówka powinna to chyba załatwić.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.