Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel Audioquest F-14

profee

Rekomendowane odpowiedzi

Wyciągam wątek na górę, żeby miał jeszcze jedną szansę zostać zauważonym. Jest to plaski kabel głosnikowy w izolacji winylowej, koloru granatowego. Ma odizolowane od siebie 4 żyły miedziane "solid" ułożone obok siebie. Każda o srednicy ok. 1 mm, może nawet mniej. Ceny nie pamietam, bo dostałem go gratis od człowieka, od ktorego nabywalem wkladke do gramofonu, ale to kabel tani, może kilkanaście zł/m. Było to jednak kilkanaście lat temu więc zdaję sobie sprawę, że dziś moze byc juz nieznany. Zamierzam pobawić się w biwiring i dlatego wracam po latach do rozszyfrowania przeznaczenia owych 4 żył.

Aczkolwiek w materiałach "naukowych" audioquest proponuje ten kabel, wdzięcznie określany jako "modest" do podłączania li tylko sekcji niskotonowej jako początek prób z biwirngiem...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kiedys to byl bardzo popularny kabel dla amatorow (w sensie: nie przywiazujacych wagi do kabli). W sprzedazy jescze po roku 2002.

W niemieckim pisemku 'Audio' dostal w tescie 3 pkt. (max to 15 pkt. a minimum to 1 pkt. i tyle dostal kabel telefoniczny). Cene podano 4 euro za metr.

pzdrw

soso

Dzięki soso.

Tak mniej więcej go oceniłem organoleptycznie. Ale czy nie sądzisz, ze z kablami to jest tak, że z jednym systemem zrobią coś, ale z innym te same mogą zrobić coś innego. Ja tak myślę i dlatego nie za bardzo czuje podstawy oceniania. Chyba, że ocena tym wyższa im stopień ingerencji kabla w dźwiek wyższy, po prostu, niezależnie od charakteru tej ingerencji.

tarant

nieoczekiwanie okazało się, że wskazany przez ciebie tekst najbardziej ciekawy jest w tej części (końcowej), ktora mowi o ocenianiu sprzętu. Wszyscy wypowiadający się na temat sprzętu powinni byc świadomi psychologicznych prawidlowości jakie tu zachodzą i jak łatwo dać się zwieść, także w testach przeprowadzanych samotnie. Wszyscy powinni to przeczytać. W tej części audioquestowcy nie przekonywali juz , jak świetne są ich kable, więc zabrzmiała ta część bardzo przekonująco.

• 2 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.