Skocz do zawartości
IGNORED

Wyjście pre-out

paralax

Rekomendowane odpowiedzi

rozumię że mówimy o wyściu stereo

wydaje mi się że można tylko że:

-subwoofer musi mieć filtr dolnoprzepustowy/zwrotnicę

-sygnał basu będzie z jednego kanału a to chyba będzie głupio brzmieć / chyba że dwa suby

Tak stereo. Ale subwoofer też chyba posiada...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Można. Poczytaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

The odd get even.

"pre-aut" - to wyjście zmienne sterowane potencjometrem wzmacniacza służące np. podłączenia końcówki mocy, natomiast "out-put" to wyjście stałe, na którym sygnał nie zależy od potencjometru - najczęściej służyło do podłączania magnetofonu.

A dokładnie w materiałach Yamah-y jest podane wyraźnie: "Main L/R, Center, Rear L/R and Rear Center Preout Terminals:

Ukryta Zawartość

Sam kiedyś miałem ten amplituner i się cieszę, że go sprzedałem - za szybko tracił na wartości :)

Ukryta Zawartość

tamat troche mnie dotyka...

jak polaczyc razem przedwzmacniacz denona, koncowke mocy kanwood'a i lampiak push-pull spark'a?

celem jest zostawienie wzm lampowego do napedzania wysokich i srednich a reszta na basy :-)

przetestowalem juz nastepujaca kombinacje: z cd wychodze 2 kablami sygnalowymi na pre-amp+koncowka i spark.

dziala b.dobrze ale: za duzo galek (1 pre-amp, 2 na kocowce + 1 na sparku) trzeba sie nakrecic aby dobrze ustawic brzminie, klopoty z podlaczaniem innych zrodel

teraz zamierzam podlaczyc lampiaka do 2 wyjscia pre-out w denonie i sterowac wszystko przez preampa.

czy to ma sens czy bredze....? w koncu spark jest wzmacniaczem a chce go podlaczyc do wyjscia pre-out.

prosze sie tylko nie smiac....

Też mam pytanko dotyczące tematu, mianowicie czy z wyjscia pre out (stereo) wzmacniacza (Denon PMA2000AE)

można w jakiś sposób uzyskać mono potrzebne do podłączenia subwoofera który ma tylko jedno wejście rca (Paradigm PS-1200 v.4)

W instrukcji Denona podane jest tylko ze mozna podlaczyc pod to wyjscie subwoofer ale czy zsumowanie

sygnalu do mono np. przewodem typu Y (2 rca do 1 rca, takie przewodu są do kupienia)

nie bedzie miało jakiegoś negatywnego skutku ?

Mogą Ci się również we wzmacniaczu zsumować kanały (może tylko częściowio) w mono w zależnosci od konstrukcji wyjścia - lepiej przed sumowaniem puścić sygnał przez rezystory ograniczające połączenie kanalów o wartości 3-15k tak, żeby kanały się nie zwarły bezpośrednio na wyjściu, a sub dostanie już potrzebny mu sygnał mono. Taka operacja nie wpłynie na dźwięk i jest bezpieczna dla wzmacniacza.

Właśnie - też jestem w tym zakresie laikiem, więc prosze o info :). Mam 2 wzmacniacze stereofoniczne (oba mają wyjście na preampa). Czy mogę, czy jest sens i jak je połączyć najlepiej ze sobą? Rozumiem, że przy takim połączeniu jeden gra jako końcówka mocy, a drugi jako preamp? Czy są jakieś zasady, którymi trzeba się kierować przy takim połączeniu? Jeden ze wzmacniaczy ma moc 40W, drugi 70.

Jeśli maszw kolumnach możliwość bi-ampingu to z jednej koncówki zasilaj gł. niskośredniotonowy, a z drugiej wysokotonowy, oba pędzone z jednego wybranego przedwzmacnaicza (potrzebny rozdzielacz). Jeśli nie decydują względy brzmieniowe to mocniejszy dałbym na dół a słabszy (mocowo) na górę.

• 1 miesiąc później...
  • 2 lata później...

Molibden, 8 Wrz 2006, 14:34

>Jeśli maszw kolumnach możliwość bi-ampingu to z jednej koncówki zasilaj gł. niskośredniotonowy, a z

>drugiej wysokotonowy, oba pędzone z jednego wybranego przedwzmacnaicza (potrzebny rozdzielacz)

Ukryta Zawartość

o taki rozdzielacz chodzi ?

i czy samo to ustrojstwo będzie miało wpływ na jakość brzmienia ?

przy okazji pytanie - czy interkonekty pre-out --> main in mają tak duże znaczenie jak np interkonekty od CD ?

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.