Skocz do zawartości
IGNORED

BI-wiring i Bi-ampling - o co chodzi

denon.dcd.2560

Rekomendowane odpowiedzi

do czego słuzą podwójne wejscia w głośnikach? bi amping jeszcze mozna wydedukowac, ze chyba chodzi o podlączenie dwóch wzmacniaczy, ale nie rozumikem istoty Bi-wiring. i wogóle jak takie coś podłączyc do wzmacniacza? czy potrzebne są 2 kable zamiast jednego? czy jak to jest?

pytanie moze głupie, ale dla mnie-amatora-bardzo wazne, i prosze o odpowiedzi.

pozdrawiam wszystkich ::))))

https://www.audiostereo.pl/topic/27897-bi-wiring-i-bi-ampling-o-co-chodzi/

Chodzi o to, że kabel wprowadza w sygnał pewne zniekształcenia, związane z przepływem przezeń prądów i pojawiania się napięć. Jeżeli głośnik wysokotonowy i niskotonowy podłączymy do wzmacniacza wspólnym kabelkiem, sygnał jednego będzie zależał od zniekształceń wprowadzanych przez przepływ prądu przez drugi z nich. Podłączenie obu głośników oddzielnymi kablami "u źródła" zmniejsza wzajemny wpływ obu elementów obciążających na siebie nawzajem. Dwa wzmacniacze w ogóle praktycznie go eliminują. Poza tym, można głośniki łączyć różnymi kablami, właściwymi dla danego charakteru sygnału (soprany, basy, średnica), co pozwala w większym stopniu modelować brzmienie systemu poprzez dobór kabli. Tak to chyba w teorii mniej więcej wygląda :-)

>denon...

A wiesz co to bi-posting? Coś wbrew regulaminowi. Wyszukiwarka piętro wyżej. Znajdziesz tam jakies tysiąc postów i linki na temat.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w przypadku bi-wiringu jeśli podłączony jest jeden kabel niezbędne są zworki w kolumnach bo inaczej zagrają fatalnie. Natomiast pytanie brzmi czy lepsze jest podwójne okablowanie czy zworki? Tutaj zdania są podzielone - jedni twierdzą, że z dobrej jakości zworkami kolumny grają lepiej bo bi-wiring zmienia punkt styku masy i kolumny graja gorzej. Ja na razie wiem, że im lepsze zworki to tym lepiej grają kolumny

Ja mam teraz zworki ze srebra WireWorlda Eclipse i jeśli podłączy je sie z dołu do góry to efekt jest dobry bo jak wiadomo srebro ma pewne ograniczenia na basie i odwrotne połączenie ogranicza bas. Moj problem polega na tym że mam kable z najwyższej półki i znalezienie drugiej pary nie jest łatwe. Natomiast srebro srebru nierówne i jeśli miałeś słabe zworki to efekt bi-wiringu mógł być pozytywny

Przy okazji tego tematu mam pytanie jak się ma Bi- amping do mostkowania stereofonicznych końcówek do mono celem podniesienia mocy (w wielu wzmacniaczach i końcówkach mocy podawany jest ten parametr) i jakie są ograniczenia w amplitunerach w zastosowaniu takiego rozwiazania - czyli podniesienie mocy poprzez mostkowanie wolnych końcówek amplitunera. Jeśli dobrze to pojmuję to zwiększenie mocy poprzez mostkowanie końcówek powinno przynieść większą korzyść niż Bi-amping (o ile zasilanie wytrzyma).

JEZELI TAKI TEMAT JUZ BYL, TO NAJMOCNIEJ PRZEPRASZAM ADMINISTRATORóW, wciąż jestem tu nowicjuszem, co oczywoiście mnie nie usprawiedliwia, ale prosze o wybaczenie:)

inaczej sie zapytam-czyli w jedno wejście, powiedzmy A left w receiverze wkladamy 2 kable, z których jeden idzie na wysokie, drugi na niskie? czy trzeba to podłączyc przez obie pary wyjść we wzmacniaczu?

jezeli kolumna ma wejścia podwójne (bi-wiring etc) a z nich krzyżowo 2 są "zatkane" tzn lewa góra i prawy dół, to jak to podlączyc?

wojciechu, ma się w sumie nijak, bo o co innego tutaj chodzi.

Większość wzmacniaczy działa w taki sposób, że jeden zacisk podłączony jest na stałe do masy, a napięcie na drugim zmienia się względem masy. W efekcie chwilowe napięcie pomiędzy dwoma zaciskami zmienia się w pewnym zakresie, powiedzmy od -U do U, przechodząc po drodze przez 0V. Mostkowanie polega na tym że ten pierwszy zacisk też nie jest "zimny", tylko napięcie na nim zmienia się dokładnie przeciwnie do napięcia na pierwszym. Dzięki temu gdy na jednym zacisku mamy U, na drugim jest -U, a różnica między nimi, czyli napięcie na samym głośniku wynosi 2U. Teoretycznie moc mogłaby być dwukrotnie wyższa. Mostkowanie polega więc na tym, że głośnik podłączamy do dwóch działających przeciwsobnie końcówek, zamiast do jednej z nich i do masy.

Ograniczenie polega tutaj na tym, że dwukrotnie wyższe napięcie na głośniku wiąże się z dwukrotnie większym prądem. Bez wnikania w zbędne szczegóły można powiedzieć, że impedancja głośnika widziana ze strony każdej z końcówek jest taka, jak głośnika o dwukrotnie mniejszej impedancji, podłączonego drugiej strony do masy. Innymi słowy mostkowanie bardziej obciąża końcówki i wymaga od nich większej wydajności prądowej. Jeżeli mamy głośnik 8ohm, a końcówki uciągną po 4ohm, można łączyć (przeważnie ;-).

Jeżeli chodzi o "lepsze efekty", to wszystko zależy od tego, jaki efekt chcesz osiągnąć. Jeżeli ma nim być zwiększenie mocy - to mostkowanie to jest to. Biamping natomiast stosuje się po to, by wyeliminować wzajemny wpływ głośników na siebie, a więc podnieść jakość, a nie zwiększyć moc.

denon.dcd.2560, 30 Sie 2006, 16:07

>inaczej sie zapytam-czyli w jedno wejście, powiedzmy A left w receiverze wkladamy 2 kable, z których

>jeden idzie na wysokie, drugi na niskie? czy trzeba to podłączyc przez obie pary wyjść we

>wzmacniaczu?

Mniej więcej na jedno wychodzi. Zaciski dla dwóch par głośników są przeważnie połączone równolegle, więc efekt jest podobny. Można tu wnikać w pewne subtelności, np. zacisk drugiej pary może być podłączony przez wyłącznik albo dodatkowy przekaźnik, co wydłuża drogę sygnału w stosunku do pierwszej, terminale głośnikowe są zwarte wewnątrz wzmacniacza, a więc bliżej końcówki mocy itp, ale są to detale i nie da się jednoznacznie stwierdzić, które rozwiązanie jest lepsze. Łączenie do dwóch par terminali jest na pewno wygodniejsze bo nie trzeba upychać dwóch kabli w jednym miejscu.

>jezeli kolumna ma wejścia podwójne (bi-wiring etc) a z nich krzyżowo 2 są "zatkane" tzn lewa góra i

>prawy dół, to jak to podlączyc?

Nie rozumiem :-/ Czym zatkane?

To jest oczywiście teoria. Inna teoria mówi że zmienia się punkt styku masy przy dwóch osobnych kablach. Jestem obecnie żywotnie zainteresowany tym problemem i robię pewne próby, ale jak na razie nie mam dobrej odpowiedzi. Z dotychczasowych jednak doświadczeń wynika, że dobra zworka - co najmniej na poziomie Eclipse WireWorlda wystarcza. Próby jednak były czynione na kablach niższych klas a nie powiedzmy Tara Labs The One

Gość

(Konto usunięte)

audiofil123, 30 Sie 2006, 00:19

>w przypadku bi-wiringu jeśli podłączony jest jeden kabel niezbędne są zworki w kolumnach bo inaczej

>zagrają fatalnie.

Czy jesteśmy pewni o czym mówimy ?

np. w JBL e-90 w salonie nie mozna bylo podlączyc równolegle do siebie lezących plus i minus, tylko krzyżowo, gdyz otwory na wtyczki od kabli były, no włąsnie "zatkane". jakas czerwona zatyczka w jednym a czarna w drugim przypadku.

moze to są te zworki czy cos tammm???

Oczywiście zastosowałem skrót myślowy. Powinno być - jeśli nie stosujemy bi-wiringu w kolumnach o podwójnych wejściach, to niezbędne jest zastosowanie zworek... Masz rację - pierwsza wersja jest niepoprawna

denon.dcd.2560, 30 Sie 2006, 23:39

>np. w JBL e-90 w salonie nie mozna bylo podlączyc równolegle do siebie lezących plus i minus, tylko

>krzyżowo, gdyz otwory na wtyczki od kabli były, no włąsnie "zatkane". jakas czerwona zatyczka w

>jednym a czarna w drugim przypadku.

>moze to są te zworki czy cos tammm???

Tak to jest jak sprzedażą sprzętu zajmują się osoby niekompetentne:)

Zatyczki należało wyjąć o czym he he nie wiedział sprzedawca. Odniosłem wrazenie, że tak samo był oblatany do Ciebie (autora tego wątku). Podobnie w swoim o mnie reklamujesz sie jako drobny sprzedawca sprzętu z Niemiec. Dostrzegam, że transakcje z Tobą przypominały by mi hyraulika w roli kucharza w wytwornej restauracji. By się czymś zajmować należy wpierw posiąść jakąś wiedzę, czego obsługujący Cię człowiek nie posiadał:) podobnie jak Ty zadając pytania jak wyżej.

Wątek ten typi pitolenie to dyskusja, która powinna się toczyć na bocznicy. Nie ma ona wiele wspólnego ze stereo:)

Wogle całe to audio :):) jest do..... spadam...

>Ja mam teraz zworki ze srebra WireWorlda Eclipse i jeśli podłączy je sie z dołu do góry to efekt jest dobry bo jak wiadomo srebro ma pewne ograniczenia na basie i odwrotne połączenie ogranicza bas....

Zakladajac ze roznice miedzy kablami sa slyszalne, to generalnie nie rozumiem skad ten absurdalny pomysl stosowania jako zworki inne kable niz te glowne miedzy wzmakiem a glosnikiem. Wprowadzilo by to swiadomie znieksztalcenia w zakresie podzialu i zniweczylo by usilowania producenta zachowania jednolitego brzmienia obydwu przedzialow.

>jak się ma Bi- amping do mostkowania stereofonicznych końcówek do mono celem podniesienia mocy

Primo: musisz jeszcze rozroznic Bi-amping "poziomy" (jedna koncowka stereo na bas druga na wysokie) od pionowego (jedna koncowka stereo na jeden kanal).

Secundo: ktory uklad do czego sie nadaje i jakie sa roznice opisywalismy juz wiele razy -> wyszukiwarka

xajas

www.jaschiks.com

Dzięki gdereck za wyjaśnienia.

To wyjasnia także czemu nie stosuje się mostkowania w amplitunerach. 4 ohm to dla większości z nich szczyt możliwości. Przy dwóch i mniej ohmach (teoretycznych) końcówki pewnie by poszły z dymem.

bo jak wiadomo srebro ma pewne ograniczenia na basie i odwrotne połączenie ogranicza

>bas....

Skąd taka opinia? Słaby surowiec i mały jego przekrój tak. Jeśli użyjesz czystego o odpowiednim przekroju będzie zero pogrubień, podbarwień i przekłamania. Srebro niestety obnaża jak naprawdę gra sprzęt :):)

> audiofil123, 30 Sie 2006, 00:19

>w przypadku bi-wiringu jeśli podłączony jest jeden kabel niezbędne są zworki w kolumnach bo inaczej

>zagrają fatalnie. Natomiast pytanie brzmi czy lepsze jest podwójne okablowanie czy zworki? Tutaj

>zdania są podzielone - jedni twierdzą, że z dobrej jakości zworkami kolumny grają lepiej bo

>bi-wiring zmienia punkt styku masy i kolumny graja gorzej. Ja na razie wiem, że im lepsze zworki to

>tym lepiej grają kolumny

Panie kolego zworki wykluczaja bi-wiring. Bi-wiring to dwa kable na (-) i dwa kable na (+). Jesli wzmacniacz ma pojedyncze gniazda to od strony wzm. dwa zwarte (+) wkładamy do (+), a dwa zwarte (-) wkładamy do (-). W przypadku podwójnych gniazd we wzm. robimy analogicznie jak w gniazdach kolumn.

Podsumowując pojedynczy kabel + i - podłączając do gniazd + i - w kolumnach które mają podwójne gniazda trzeba zastosować zwory, ale to nie jest bi-wiring tylko single wiring.

Zdezorientowany, zdziwiony i z rękami opadniętymi Pozdrawiam.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Zamiast opadania rąk proponuję przeczytać mój wpis poniżej z 31.08 g. 9.18. Zastosowałem skrót myślowy, ale nawet pierwotna wypowiedz od miejsca "Natomiast pytanie brzmi..." wskazuje że, zworki są stosowane gdy nie ma bi-wiringu. Proponuję rozpocząć wreszcie merytoryczną dyskusję o naszych doświadczeniach z b-wiringiem a nie teoretyzowanie. Pozdrawiam

, 31.08, 11:27

Różnice pomiędzy kablami z najwyższej półki - np. Tara Labs The One - a resztą są zatrważające. To tak jakbyś się przesiadł z Trabanta do Saaba. W pełni można to usłyszeć na hi-endowym sprzęcie - czyli oferującym wysoki poziom przekazu - ale również na słabszych zestawach tylko różnice już nie będą tak spektakularne. Co do zworek - nie ma zworek T. R. The One - podobnie jak nie ma zworek dla najwyższych Velumów itd. Ja zatem stoję przed dylematem - albo zworki wysokiej jakości ale inne niż moje kable, albo bi-wiring.

> audiofil123

Własnie to co napisałem to jest czystą praktyką, czyli co do czego i jak podłączyc. Co to reszty mozliwe, że masz rację. Ale jak zwykle za i przeciw jest tyle ile sposobów podłączania i mniej więcej tyle ilu ludzi takie stosuje lub przynajmniej spróbowało. Myslę, że w najlepszej sytuacji sa Ci co maja kolumny z pojedynczymi gniazdami. :-)

Co do zworek to polecam zworki audionowy - jest różnica "in plus" (przynajmniej dla mnie), więcej nasycenia na średnicy i lepszy bass (w porównaniu z firmowymi kabelkami-zworkami Zollera).

Jakiej klasy są to zworki - z czego zbudowane i jaka jest ich cena? Co do oryginalnych zworek w kolumnach - niestety z mojego doświadczenia wynika, że są one marnej jakości i praktycznie każde firmowe zworki je przebijają

Moje zworki zrobione przez producenta z modelu głośnikowego Quzarus, nie pamiętam ceny bo kupiłem okazyjnie za mniej niż 80 zł. To chyba połowa ceny. Zworki są miedziane i oprawione w pozlacane widełki. Na stronie Audionova jest opis. Mozna wypozyczyć za kaucją jesli sie nic nie zmieniło.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja nie chciałem srebra do zollera bo mam mixt siltecha i chciałem właśnie tego co zapewniły mi zworki audionowy nie zmieniajac kabla głośnikowego. Ale to nie znaczy, że propozycja Zydelka nie sprwdzi się gdzie indziej. :-)

A jako zworki miedziane proponuję Litzę miedzianą- plecionka cieniuśkich drucików taka jaka łączy przyłącze na koszu głośnika z cewką. Wydaje się, że nic lepszego nie mozna zafundować.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.