Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do 2000zł w pokoju 13m^2

Larus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i o radę pytam.

Obecnie posiadam podstawowe monitorki Tannoya - Mercury M1 i zamarzyło mi się wskoczyć na jakiś wyższy szczebel. Po prostu dźwięk M1 mnie już znudził i słuchanie muzyki nie sprawia tyle przyjemności co kiedyś.

Co do reszty toru, to tak jak w "O mnie". Warto dodać, że posiadany Kenwood to całkiem solidna maszyna, ale gra on dość jasno, co jak sądze powinno mieć wpływ na dobór nowych kolumn.

Pokój jest dość mały (około 13m2) i niestety raczej kwadrat. Myślę, że dość dobrze wytłumiony. Zasłony, gruby dywan i takie tam ;) Jest pewna możliwość jednak, że przyszłe kolumny będą musiały w przyszłości grać w 18 m2 (ale jeśli to miałoby decydować o wyborze kolumn, to trzymajmy się tego mniejszego pokoju). I tu rodzi się pytanie: czy jakieś niewielkie podłogówki mają sens czy tylko i wyłącznie monitory ? Przyznam, że z punktu widzenia estetycznego, WAF i takich tam podłogówki bardziej przypadają mi do gustu...

Czego słucham ? To też pewien problem, bo generalnie wszystkiego po trochu. Głównie rock i cięższy rock, lżejszy metal (od Deep Purple, Led Zeppelin, Scorpions po Iron Maiden i Metallice), ale także uwielbiam Dire Straits, A.M. Jopek, N. Jones, K. Melua na muzyce elektronicznej (Jarre) kończąc. Co warto zaznaczyć, w zasadzie nie słucham stricte jazzu i klasyki, co może być jakąś wskazówką ułatwiającą (?) mi wybór.

Czego oczekuję od nowych kolumn ? Generalnie poprawy wszystkich aspektów brzmienia, ale przede wszystkim lepszego wykopu, basu i wysokich tonów. Średnica Tannoyów mi się b. podoba. Co ważne, kolumny nie mogą brzmieć zbyt ostro, agresywnie - słuchanie ma być przyjemnością. Nie mogą też masakrować starych (nienajlepszych) nagrań, gdyż dużo takich mam w swojej kolekcji (gustuje w starszej muzyce).

Problem jest taki, że w zakresie cenowym do 2000zł wybór jest ogromny, a dzięki Waszemu doświadczeniu chciałbym jakoś zawężyć wybór kandydatów (pod moje preferencje) do odsłuchów - wiele rekomendowanych przez gazety czy obiektywnie dobrych zestawów może nie pasować do moich wymagań i szkoda byłoby czasu. No i to odwieczne pytanie: podstawkowce czy podłogówki ?

Przyznam, że moim - na sucho - faworytem są Dynaudio 42, ale czy mój wzmak by je uciągnął (mocny jest - 2x150W @ 4ohm), ? A co wy proponujecie ?

Pomożecie ? :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może takie coś? podobno grają z kulturalną okiełznaną górą... sam się zastanawiałem nad ich wyborem do jasnego wzmaka - niestety jeszcze nie posłuchałem.

Ukryta Zawartość

Nie za duże do 13m2 ? :) Monitorek mają chyba < 1000zł... Różnica klasowa do Tannoya może nie być za za duża... chyba.

PS. Ten wpis o większym pokoju (18m) chyba lepiej zingroujcie -- to raczej tak szybko nie nastapi :)

=>Larus

A może tak Avance Dana 503, smukłe podłogówki które świetnie się sprawdzają w takim pomieszczeniu, dodatkowo mogą mieć wysoki współczynnik WAF, ponieważ są poprostu ładne. Sam używam w identycznym metrażu i są to właśnie kolumienki które grają dosyć ciepłym dźwiękiem, przy czym są wystarczająco szczegółowe. Generalnie polecam odsłuchać.

ygrek: dzięki, wpiszę na listę :)

Noru: sam nie wiem. Wolałbym podłogówki (estetyka), ale czuję, że decydując się na podstawkowe mogę bardziej zyskać na jakości. Mała podstawkowa za 2000 zł powinna być znacznie lepsza jakościowo od podłogówki za 1500 powiedzmy. Wielki monitor do 13m2 też mi chyba nie potrzebny. Wykop ma być, ale nie chcę, żeby bas mnie zabił ;)

Ukryta Zawartość

To dosyć analityczne konstrukcje, rocka na nich nie słuchałem ale chyba będa odpowiednie. Niech ktoś kto zna je lepiej się wypowie... ale uważam, że to dobry zakup. Wynegocjuj jeszcze troszkę:)

Ukryta Zawartość

larus

z opisu Twojego pokoju i muzyki to wychodzi że jesteśmy blizniakami :) albo klonami . Wymagania tez te same ma grać dobrze na starszej muzyce , Ironach i Jazzie . Te wymagania spełnia tylko Avantgard Acoustic i to z nawiązką ale to poziomy cenowe 30 000 i więcej . Realnie stąpając po ziemi zadowalające a nawet powiem rewelacyjne brzmienie i spełnienie Twoich wymagań spełnia dla mnie zestaw patrz w ,, o mnie " .

Powiem że podłogówki spokojnie się wyrabiają w tak małym metrażu , bas mnie nie zabija ale wymagało to odpowiedniego ustawienia i dobrego wytłumienia pokoju . Nic mi nie buczy ne dudni . nie siepie góra bo na bocznych ścianac mam panele tłumiąco rozpraszajace .

Jak chcesz podłogówki to koniecznie bass refleks z przodu .

Powiem tak nie znam Twojego wzmaka ale te wymagania co do uniwersalnego grania osiągnąłem dopiero po podłaczeniu Drakuli dopiero od tamtej pory moge powiedziec ,, słucham muzyki z przyjemnością " wcześniej ani Creek 4330 ani Nad 3240 ani GainClon nie grały tak rewelacyjnie . Zawsze coś było nie tak albo barwy albo dynamika albo kontrola basu itd itp z drakulą już nie mam do czego się bardzo przyczepić no może że w porównaniu z avangard intrumenty sa odrobine mniej realistyczne :).

Za 1500zł kupisz naprawde dobre monitory i według mnie będziesz z nich bardziej zadwolony niz z podlogówek.

Skad jestes? to może posłuchałbys naprawde dobrych studyjnych monitorów albo spróbuj dorwac JMlab 707S lub ProAc Studio 125

Dziękuje za wpisy. Na początek zbiorczo:

- B&W jakoś automatycznie sobie odrzuciłem. Za dużo zbieżnych opinii dot. bardzo dużej analityczności, jasności, ostrości wysokich tonów, a to nie to czego szukam.

- DIY: jestem dość sceptycznie nastawiony, chyba jeszcze nie czas :)

- Micke 13: dzięki za info, odpowiedź poszła na maila.

jacm:

Hehe, a to ci zbieżność :) Dzięki za info z tymi AA. Opowiem coś ciekawego (znowu wyjdą klony :D). "Przed chwilą" miałem okazję posłuchać przez chwilę Hyperionów w salonie (nie wiem czy III, ale chyba tak), ale mówiąc do jakiego pokoju potrzebuję, to nastąpiła chwila konsternacji ;) Słuchałem tylko Dire Straits, ale podobało mi się. Problem tylko w tym, że później właściciel puścił mi miniaturki (Harpia Gaetano, tańsze sporo) i kurde byłem w szoku, bo trudno mi było uwierzyć, że te maleństwa zagrały nie gorzej niż te ogromy AA (tutaj przy okazji chciałbym polecić salon DAT w Szczecinie, przemiły właściciel i świetne podejście do klienta). Być może na cięższej reszcie mojego repertuaru by się wywaliły, ale zacząłem "wierzyć" w monitory. Przy okazji, słuchał może ktoś tych Harpii ?

Aha, mógłbyś coś mi na priva/maila skrobnąć na temat tych monobloków DIY ??

Noru:

Jestem z okolic Szczecina. Jeśli chodzi o sklepy hi-fi to tutaj raczej posucha, a w moim mieście (Stargard) to już w ogóle nic... Proac to pewnie sporo poza budżet...

Monitory będą miały lepszą stereofonię i łatwiej znikną w pomieszczeniu. Słuchałem zarówno B&W podstawkowym (już nie pamiętam modelu, chyba 6cośtam), Avance Omega 503 (stara seria) i Dynaudio 42, z tych wszystkich do małego, 13m pokoju brałbym Dynki ;) Wszystkiego słuchałem z Creekiem 4330: B&W da się słuchać pół godzinki (potem bolą uszka ;), Avance w miarę OK, ale Dynki biły je pod względem góry i średnicy, ale są też wymagające co do wzmaka, im lepszy tym lepszy dźwięk. Najważniejsze, postaraj się samemu posłuchać.

I love the sound of crashing guitars

A tak, Haydnów też słuchałem, podobne granie do Dynaudio, może jak dla mnie troszku za ładne, szkoda że już nie ma promocji w Top-HiFi, wtedy można je było kupić za 1500 zł :]

I love the sound of crashing guitars

• Redaktorzy

McGyver - jeśli te AE sa zadbane to skąd na froncie lewej kolumny takie koszmarne odbarwienie wielkości schabowego w dobrej knajpie?

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Czytając opis Twojego pokoju, sprzętu, preferencji muzycznych i oczekiwań co do brzmienia, jako bardzo zadowolony posiadacz Dynaudio 42, z czystym sumieniem Ci je polecam. wg mnie to będzie strzał w dziesiątkę.

Naim: DAC/TP XPS (+ CA CXC) + NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 + Lipinski L-707 + Target Audio MR70B 

Od siebie moge zaproponowac Quady 11L, mozna kupic nowe za 2000zl. Bardzo uniwersalne i neutralne kolumienki, idealne do malych pomieszczen.

Slucham podobnej muzyki w pomieszczeniu ok 12m i bardzo sobie chwale te kolumienki. Z tym, ze u mnie troche wzmak nie wyrabia na zakretach ale juz planuje nowy :)

Warto dodac piekne wykonanie, dziewczynom sie bardzo podoba ;)

Larus o Drakuli znajdziesz wszystko tutaj

Ukryta Zawartość

Harpia robi niezłe kolumny , sporo czasu spedziełem na zeszłorocznym AS-ie w ich pokoju bardzo przyjemnie tam grało . Jak Ci sie te monitory spodobały to bierz do domu i posłuchaj ( w domowych warunkach sprzęt gra zupełni inaczej niż w sklepie ) porównałbym to jeszcze z podłogowcami jakimiś i wtedy wybrał :)

Jeśli chodzi o monobloki drakuli to jest to zbalansowana ( to ma taki wykop i kontrole że hej ) wersja projektu Darkula z dodanymi kondami bocznikowanymi teflonami na wyjściu ( dzięki teflonom jest niesamowita poprawa barw ) a zapakowałem to sobie w takie opakowanie :

( może się przekonasz do DIY ja już przestałem mysleć o sklepowych klockach bo szkoda pieniędzy wydasz 4 000 i dalej nie gra jak trzeba )

post-5152-100007269 1170298778_thumb.jpg

post-5152-100007270 1170298776_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja nie wybrałem podstawkowych kolumn dwóch powodów

1 Tak jak ty za rok ląduję w pomieszczeniu 25 m ( o dobrych warunkach akustycznych tam to dopiero zagra )

2 monitorki potrafiły się zgubić i zniekształcać przy wyższych poziomach głośności poza tym odczuwałem nieakceptowalny brak równowagi tonalnej i przede wszystkim dolnych rejestrów . Ogólnie monitorki to nie mój dzwiek nawet tam gdzie sztucznie był napompowany ( podbity bas ) to dzwięk był tragiczny beznadziejna równowaga tonalna . Jedyne dobrze grajace monitory jakie słyszałem to Gamut L-1 , firma wyposaża studia kosztują 16 000 takie juz grały jak trzeba .

poza tym nie lubię cudów wianków jakie potrafią sie czasem dziac na niektórym sprzęcie typu : zaczyna się utwór samą gitara no fajnie , dochodzi perkusja no dalej gra sobie fajnie i nagle dochodzi reszta gitara basowa 2 gitary towarzyszące i zaczyna spiewac wokalista , i nagle się zastanawiasz dlaczego perkusja jest jakaś wycofana bez ataku i masy a reszta muzyki to jakiś zlepek z którego poza wokalista i gitarą prowadzacą trudno coś usłyszeć i myślisz może to tak ma być , może tak nagrane ?

też tak myslałem do czasu . Teraz sobie swobodnie śledze każdy instrument ile by ich nie grało naraz na scenie . Dzis rano słuchałem Bobiego Womacka i czułem sie jakbym sie przeniusł w lata 70-te , jak właczyłem Live After Death to trzepałem głowa jakbym dalej miał długie pióra i był na koncercie , poza tym jest jeszcze jedna fajna cecha dobrego sprzętu wychodzisz do innego pokoju i dalej słyszysz wyrażnie poszczególne instrumenty , ściszasz sobie w nocy cicho i nie odczówasz braku niskich rejestrów dalej gra poprawnie tonalnie bez żadnych cudów loudnessów :) i tak powinien grac sprzęt , tyle że w sklepowych klockach to od 5 000 zł za jeden element taki efekt mozna osiągnąć i to też się człowiek naszuka bo albo zagra dobrze rocka to sie wyłoży na Jazzie itd.

P S Dierów można posłuchac żeby ocenić czy sprzet ma dobrą barwę ( wokal Knopflera ma taka lekka chrypkę nie na kazdym sprzecie słyszalną ) poza tym to na tyle dobrze i uniwersalnie nagrana płyta że zagra poprawnie niemal na kazdym sprzęcie , aczkolwiek sam używam ich muzyki jako pierwszej do oceny sprzetu , jak ona nie zagra zajebi.... to sprzęt jest mało wart . Jednak lepiej na odsłuchy zabrać cały plecak i przynajmniej godzinę pokatowac sprzet przeróżną muzyką . jak słuchałem własnie na momitorkach to Dierzy grali fajnei alr jak właczyłem Ironów to mi poleciała krew z uszu i zrobił się jeden wielki zlepek a nie muzyka .

• Redaktorzy

poszukaj małych podłogówek Rega Alya. Stare były koszmarnie brzydkie (występowały tylko w czrnej okleinie) ale teraz są na prawdę śliczne:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Oczywiście poszukaj na rynku wtórnym, bo nowe są z tego co pamiętam przekraczają zakładana przez Ciebie kwotę.

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Fr@ntz, 24 Sie 2006, 06:52

>McGyver - jeśli te AE sa zadbane to skąd na froncie lewej kolumny takie koszmarne odbarwienie

>wielkości schabowego w dobrej knajpie?

A tego nie wiem. Dopiero teraz się przyjrzałem. Moze coś im się stało? Czasem jednak po prostu naturalny fornir tak ma. Swego czasu (kilka lat temu) w sklepie "elektryczna pomarańcza" po odsłuchu Castli zaproponowano mi zakup pary kolumn oznaczonych przez producenta jako II gatunek. Sprzedawca twierdził, że są to pełnowartościowe od strony brzmieniowej kolumny, a niższa cena wynika z przebarwień jakie występują na naturalnej okleinie.

Jakkolwiek by było w przypadku tych AE to należałoby przed zakupem zbadać sprawę i poprosić sprzedawcę o dodatkowe, wyraźniejsze fotki.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.