Skocz do zawartości
IGNORED

Class A by Mixann

Mixann

Rekomendowane odpowiedzi

>przecież przy dużych mocach zasilanie niemalże pływa w rytm muzyki nawet przy sporym prądzie spoczynkowym

To jest klasa A, więc za bardzo nie bedzie pływało w takt muzyki.

Można robić wiele dodatkowych rzeczy i technicznie uzasadnionych, ale czy to polepszy 'dźwięk' na końcu?

Jar1, w A5 też klasa A a zasilanie mi się dławiło jak zapuściłem 10Hz z płyty testowej i zrobiłem głośno.... tzn głośniki tłoczyły jak oszalałe ale diodka przygasała aż miło..

Matthew, 22 Sie 2006, 10:14

>Jar1, w A5 też klasa A a zasilanie mi się dławiło jak zapuściłem 10Hz z płyty testowej i zrobiłem

>głośno.... tzn głośniki tłoczyły jak oszalałe ale diodka przygasała aż miło..

Matthew !!! Bez ekstrawagancji!!

Uklad Ci się wzbudzał na podakustycznych - tyle. Źle dobrane wartości elementów w zasilaniu.

witam

dzięki za wszelkie uwagi i sugestie

poostałem jednak przy źródle prądowym par różnicowych opartym na diodzie LED ale zwiększyłm nieznancznie prąd rezystorem R11, 12 oraz dodałem kondensator 470nF C10, 11 w celu odfiltrowania napięcia.

poza tym zmieniłem wszytkie tranzystory napięciowe na jednakowe BC547C/BC557C by bez konieczności regulacji uzyskać na wyjściu jak najniższy DC-Offset a później dopasować do jak najniżeszej wartości a do budowania prototypu posłużę się jedynie sparowanymi tranzystoramibo to zaoszczędzi kłopotów przy uruchomieniu

Zakłdam że jest to już ostateczna wersja układu a jak cos się jeszcze zmieni to nieznacznie wartści elementów bo topologia pozostanie bez zmian.

Jak wspomniał Jarek można by tu poprawić wiele ale czy to na pewno poprawi jakość dźwięku?

zabieram się za płykę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2339-100007356 1170298673_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Łoł, nie. Nie moze być kondensatora z bazy tranzystora źródła prądowego do masy. Tym sposobem zaczniemy modulować ją tetnieniami napięcia zasilania. Kondesator powinien byc miedzy bazą tego tranzystora a plusem zasilania (ewentualnie minusem zasilania dla drugiej gałęzi), czyli dokładnie rownolegle do diody

Pozdrowienia

wersja poprwiona -C10, C11 równoloegle do diody LED

a skoro już o diodach rozmowa to czy jest różnica pomiedzy zieloną a czerwoną z unktu widzenia prądu Id i spadku napięcia Ud?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

chyba najlepsze brzmienei ma wzm opracowany przez radzieckich konstr. a zmodyfikowany przez senicz mozna oczywiscie w klasie A ale po co?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i to jest najlepszy schemat wzm w ukladzie konwencjonalnym. Jest pewna zagwostaka z zrodlem sterujacym driver stopn. konc. bo prad spada pod wplywem nfb na tym stopniu wiec nalezy dac go dosc duzy.

Można też użyć zamiast diod układu TL431, rezystorkiami dobrać odpowiednie napięcie. Podobno dobrze się sprawuje w takiej roli.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tu jest wiecejna temat tego wzm

Ukryta Zawartość

w gifie pokazanym tu zniklo pare linijek gdy zmniejszylem wielkosc obrazka z 756 do 700 pikseli.

Jesscze raz powt. nic lepszego w tradycyjnych schematach nie zrobiono.

Ukryta Zawartość

>Czyli złącze spolaryzowane zaporowo więcej sieje?

Zdecydowanie bardziej. Dlatego właśnie w zasilaczu do zegara Jocko siedzą sobie LEDy, a całość ma szumy poniżej 2nV/Hz^0,5.

Pozdrawiam,

Lenny

a oze takie rozwiazanie mixann zastosuje?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jar> chociaż niezupełnie tak jest z colorami- na charakterografie zóte są barzdej strome od czerwonych przynajmniej z tych które posiadam a posiadam duuuuzo. A więc lepiej stabilizuja.

>muls, 22 Sie 2006, 16:47

Dobrze wiedzieć, a co z zielonymi? Niebieskie ponoć szumią straszliwie i należy ich

unikać jak ognia. Ale czy to wynik technologii, czy właściwości materiału?

Jestem Europejczykiem.

Jaro>niebieskich nie testowałem bo drogie i nie było takiej potrzeby.zielonych nie pamietamAle moge jutro wsadzic w tetronixa i zobacze.Największy problem ze jak kupujesz to nie wiesz jak to firma a różnice moga wynikac z technologii firm.

>muls, 22 Sie 2006, 18:59

Niebieskie odradzają wszystkie. Może szumią więcej, bo wyższa energia rekombinacji?

To najlepsze powinny być podczerwone :-)

Ale nie wydaje mi się, żeby była jakaś korelacja między stromością charakterystyki

a wielkością szumów, chociaż oczywiście oba parametry są istotne.

Ale w jednych zastosowaniach bardziej nam zależy na sztywnej charakterystyce,

a w innych na małych szumach. Może ktoś już pisał w sieci na ten temat?

Jestem Europejczykiem.

ale ja nie o szumach-ja pisałem o skutecznośći stabilizacji napięcioej czyli stromośći zbocza w kierunku przewodzenia dla róznych kolorów a wiem z innych swoich badań że ledy szumia mało -to było odnośnie jara ze on chce diody zenera.Ale w wolnej chwili moge zbadac większość dostępnych diod na szumy z uwzględnieniem niebieskich.Ale co wam z tymi niebieskimi- kolor jak kazdy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.