Skocz do zawartości
IGNORED

Snobizm, ignorancja i tym podobne...

Adunaphel

Rekomendowane odpowiedzi

Od kilku miesięcy obserwuję na tym forum bardzo specyficzne zjawisko(w negatywnym znaczeniu). Mianowicie grono stałych bywalców forum kpi sobie w żywe oczy i odpisuje w bardzo sarkastyczny sposób na posty dotyczące( najczęściej )najtańszego sprzętu hifi lub na pytania zadawane przez mało zaznajomionych z sferą audio osób . Nie będę wymieniał określonych przypadków, bo by mi strony nie starczyło i nie o to w gruncie rzeczy chodzi. Chodzi o to aby jeden z drugim "audiofil" zanim odpiszę na post "wyszukiwarka to nie łaska" sprawdził czy rzeczywiście w ten sposób można znaleźć odpowiedź na pytanie forumowicza(często się zdarza że jest bardzo dużo informacji na temat danego przedmiotu, lecz w większości jest to lanie wody , z którego nic konkretnego nie wynika, nie daje odpowiedzi na nurtujące pytanie i nie można z tego wyciągnąć odpowiednich wniosków). Dlatego drogi "audiofilu" z drogim"sprzętem" zanim odpiszesz na post "to lepiej kup sobie rower albo gumę do żucia" zastanów się czy nie lepiej byłoby ugryźć się w język i po prostu pominąc nie interesujący cię post. Możliwe że znajdzie się ktos kto "do rzeczy" odpowie na "debilnego" twoim zdaniem drogi "audiofilu" posta i już więcej go nie zobaczysz na ekranie swojego monitora,i tym samym nikt już nie zakłuci Ci dysputy na temat wyższości miedzi nad srebrem....lub odwrotnie.

Teraz śmiało możecie mnie zlinczować, negowac moją opinię, i Bóg wie co jeszcze...

P.S. Przepraszam że nie do końca na temat stereo....

https://www.audiostereo.pl/topic/27676-snobizm-ignorancja-i-tym-podobne/

Popieram w 100%.Odchodzi ochota na uczestniczenie w jakichkolwiek dyskusjach gdy każda z nich przybiera postać kłótni a osoba, która zadawała konkretne pytanie zostaje z niczym. A to, że niektórzy, niestety, czując iż są na wyższym poziomie wtajemniczenia, nie potrafią obejść tematu lecz trudnią się wbijaniem szpili osobie mniej zorientowanej w temacie to niestety norma......I tak się nic nie zmieni.Nie w tym wieku:)Pozdrawiam.

AT

"Snobizm, ignorancja i tym podobne..."

Sformułowanie "i tym podbne" szczególnie podpada pod 13 punkt regulaminu, i jego ostatniej części.

"13. Na tym forum nie piszemy o:

* polityce

* religii

* filozofii

* i innych tego typu tematach kompletnie nie związanych z audio"

:-))

PS. Poza tym, zgadzam sie z Tobą.

Też chciałbym się podpisać pod tym, co pisze "Adunaphel". Już od dawna miałem ochotę założyć podobny temat, jednak zabrakło mi poprostu odwagi.

"Jar 1" - dlaczego tak sądzisz ? Przecież po to mamy "bocznicę" aby zakładać tematy nie związane z "audio".

jednak sa osoby ktore siedza glownie w stereo i nie zagladaja do bocznicy

zgadzam sie w 100% irytacja czlowieka bierze jak sie czyta wypowiedzi niektorych ludzi, nic nie wnosza tylko wysmiewaja/glupie uwagi

hehe... powoli zaczynają się kąśliwe uwagi pod adresem tegoż tematu...hehe

takie zachowanie jest tutaj jednak(chyba celowo) akceptowane przez tych uważających się za wytrawnych znawców tematu(nie wszystkich oczywiście) i nic się z tym nie zrobi...

temat był poruszany wielokrotnie ale cóż zrobić że "zapomniał wół jak cielęciem był..."

możemy jednynie dokonywać własnej, nie pisanej na forum oceny konkretnych typków, dla mnie dupek zawsze będzie dupkiem... jednak są tutaj ludzie życzliwi i chętni do pomocy innym, mniej doświadczonym... są to zazwyczaj ludzie BARDZO głęboko siedzący w temacie, którzy to posiadają sprzęt za dziesiątki tysięcy złotych i mimo to pomogą... własnie dla nich warto się tu pojawiać...;)

a tych "kogucików" krzykaczy, cwanych dupków poprostu można ignorować i nie słuchać bo i po co...?!

pozdrawiam grono

Osobiscie najbardziej podobaja mi sie wpisy znawcow, ktorzy porownujac sprzet pisza o "wciaganiu nosem" jednego wzmaka przez drugiego. Ciekawe, czy w tym "wciaganiu" nie ma czegos freudowskiego...

bez przesady, czy każdy wątek będzie zakładany w stereo , bo na bocznice nie każdy zagląda? może niedługo ktoś napisze tu, że jego żółw nie chce jeść sałaty tylko dlatego,że tu więcej osób się pojawia? zakładka stereo powoli staje się śmietnikiem(a może już nim jest) właśnie dlatego,że pisze się tu o wszystkim ale najmniej o stereo i dlatego też coraz mniej osób tu przychodzi.

Jodel jak olewasz takie wątki to nie zamieszczaj w nich wpisów,bo nic do nich nie wnosisz(tak jak tobie podobni zamieszczasz wpisy z których nic nie wynika oprócz tego że cos ci się nie podoba,a wniosków z tego zakładający dany post nie wyciąga żadnych nie mówiąc już o konkretnych radach czy informacjach)

Ludzie pytają bo chcą wiedzieć...a czy Ty odpowiadasz bo chcesz pomóc i udzielić informacji....czy dlatego że....

Zjawisko opisane przez kol. Adunaphela zwiazane jest chyba z niewystarczajaca aktywnoscia admina i/lub moderatorow.

Kiedys uczestniczylem w miare aktywnie na forum Canona (Canonboard) i tam wiekszosc postow niezwiazanych z meritum sprawy, osobiste wycieczki, bezproduktywne przytyki itp. byly bezlitosnie ciete przez admina i moderatorow, ktorych grono ulegalo stopniowo poszerzeniu o forumowiczow z najdluzszym stazem i cechujacych sie kultura wypowiedzi oraz wiedza fachowa. Watki dublujace sie czy ewidentnie bezsensowne rowniez byly kasowane.

Zdawalo to egzamin bo z czasem ludzie zaczynaja sami sie pilnowac:) z oczywista korzyscia dla poziomu merytorycznego forum.

Własnie z tego względu przydałaby się osobna zakładka poświęcona takiemu sprzętowi. Nie musiałaby się ona wcale nazywać "śmieciowe hi-fi", jak chciał autor tego pomysłu. Inne opcje to "hi-fi dla początkujących", sprzęt niskobudżetowy", etc. Byłaby odwiedzana przez szukających informacji oraz osoby, które takich informacji mogłyby udzielić. Wątki typu "wzmak czy kolumny do 200 zł" niewiele wnoszą ponieważ znaczna większość postów dotyczy jednak urządzeń z wyższej półki.

widzicie sami że nawet w tym temacie pojawiają się wpisy "krzykaczy"..."TEMAT NA BOCZNICĘ" to ich hsało przewodnie hehe... choć na sam temat nie napiszą niczego... ehhh buractwa coraz więcej :(

ja też jestem za tym aby pewne tematy jednak umieszczać na bocznicy ale jesli już jakiś pojawi sie w innej zakładce to nie próbuję z tego powodu rozpętać kolejnej wojny !

ludzie rozsądku trochę i wyrozumiałości !!! najpierw może sie wypowiedzcie odnosnie tematu a potem dopiero pokażcie jakie z WAS dupki poprzez te wasze "krzyczące" wypowiedzi !

Genesis problem polega na tym że ktoś kto widzi temat np. "Kolumny za 200zł" a w ogóle nie jest nim zainteresowany to dla zwykłej bzdurnej, chamskiej i jemu tylko znanej zasady napisze jakiś głupi tekst w tym temacie a może go przeciez w ogóle nie czytać czyż nie mam racji...? żeby tylko pkazać kim on to nie jest na forum...! TOTALNA GŁUPOTA GODNA DEBILA...! to moje zdanie i tyle, mam prawo tak myśleć !

Genesis, 19 Sie 2006, 14:27

> Inne opcje to "hi-fi dla

>początkujących", sprzęt niskobudżetowy", etc. Byłaby odwiedzana przez szukających informacji oraz

>osoby, które takich informacji mogłyby udzielić.

Wlasnie zapomnialem dodac, na forum Canona jak najbardziej byl osobny dzial "dla poczatkujacych". Ma to sens. Pytanie tylko czy jako podzakladka do STEREO czy razem z KD.

mrbudziol

na temat wątku nie ma co się wypowiadać, bo i po co. nic to nie zmieni. do zakładki stereo zaglądam, żeby poczytać o stereo a nie o problemach emocjonalnych i żalu do całego świata. a jak ktoś nie rozumie regulaminu to nie wiem czy jest mądry czy nie

kamil, 19 Sie 2006, 14:43

>Tez tam kiedys zagladalem, jakiego nicka uzywales? Takiego jak tutaj?

Tak. Byc moze jestem jeszcze na liscie uzytkownikow forum Canon Board, dawno nie sprawdzalem. (pytanie do mnie jak rozumiem?)

>mrbudziol 19 Sie 2006, 14:34

a co chcesz żebym napisał "na temat"??

O frustracjach ludzi tworzących takie wątki? po co? na co?

Czy jest to temat na STEREO? I co się w nim dowiemy? O burakach i innych warzywach?

Syf się robi na forum?

Przez kogo? Zydelka? Zyzia?

Potraficie tylko obrażać ludzi nie mając najmniejszego pojęcia o nich.

pozdrawiam jodel

Genesis

Myślę, że bardziej potrzebną niż, wielokrotnie już omawiane zakładki:

Dla poczatkujących czy High-End, przydałaby się, m. in. zakładka:

Lament :-)

Zakładka Dla poczatkujących, nie gwarantuje uzyskania odpowiedzi.

Spełni raczej "zamysł porządkowy", w zakładce Stereo.

A zadający pytanie być może, nadal będzie wybierał "szybszy i bardziej widoczny, sposób zapytania, pisząc w zakładce Stereo:

PILNE!!!. WAŻNE!!!, NATYCHMIAST!!!!!!!!!!,...

Co mnie nie dziwi bo świadczy o pewnej przemyślności i strategii, uzyskania odpowiedzi (szybszej) :-)

To oczywiście teoria.

Praktycznie, tytułem próby. rzecz nie była sprawdzona.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.