Skocz do zawartości
IGNORED

Totem STTAF klon ,budowa,opinie,odsłuchy

AcoustiC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Po tym jak udało się z klonami MITE ze stajni Totema postanowiłem założyć oddzielny wątek na temat konstrukcji STTAF. Poprzedni wątek bardzo się rozrósł i mieszają się te dwie konstrukcje. Było by wspaniale też gdyby znalazł się odważny właściciel tej kolumny chętny by odsłonić nieco jej budowę. ( tu jeszcze raz podziękowania za pomoc koledze Krysias za pomoc w temacie Mite ). Jeżeli chodzi o głośniki myślę że radą i pomocą w kontaktach z Tonsilem będzie kolega Lancaster ( ma anielską cierpliwość i pomimo trudności walczy do końca :))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Acoustic, nie ma klopotu, miło mi sie teraz z ProTonsilem rozmawia. Wolałbym jednak, zeby kto inny zajął sie zbiórka kasy, odbiorem i wysylkami. Tak, ze tu proszę mnie nie angażować;)

Pozdrawiam

PS. Myśle, ze tym razem zamówienie pójdzie jak z płatka, więc można sie nie martwić o kłopoty takie jak ostatnio.

GDN 10/40/2 8 omów

GDWK 11/100

zwrotnica:

2. rzędu

kondy olejowe

cewki powietrzne

lutowana punkt-w-punkt

podział 2,5 MHz

Proponowana przez lancastera zwrotka :

GDN13/40/2 - 8ohm cewka 1,5mH, kond 5,6uF

GDWK11/100 - rezystor 3,3ohm, kond 3,9uF, cewka 0,33mH

Buda:

14 mm mdf z borosilikatem wewnątrz

20 litrów netto

BR - srednicy 45 mm ścięty pod kątem 45 stopni

wymiary zewnętrzne:

wys: 900mm

szer: 160 mm

gł: 240 mm

zamontowany pod kątem (unoszacy się od przodu w strone tylnej ścianki (??) wieniec z 4 wielkimi otworami tuż poniżej midbasa

przegroda skośna kilkanaście cm ponad podstwaą , ustalająca pojemność na 20 litrów

Okablowanie:

solid core miedziany, srebrzony

Lancaster

Dokładnie miałem na myśli " radę i pomoc" na zasadzie dobrego kontaktu z Tonsilem i wiedzy technicznej znacznie większej niż moja.

Oczywiście myślę że jak coś się bedzie klarować to ktoś weźmie na barki tą nieszczęsną rolę skarbnika i firmy kurierskiej.

I tak na razie brak wielu istotnych informacji na temat Sttaf'ów ale bądźmy dobrej myśli

Cicho liczę również na pomoc Zybla jeżeli chodzi o skrzynie. Jakość i wykonanie Mite itd. jest na takim poziomie że nie wyobrażam sobie żeby kto inny je wykonywał.

Tu jest przykład wieńca w totemiach

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lancaster, 18 Sie 2006, 13:34

"... to chciałes mi dokuczyć?;) "

Jasne że nie :) ... po wpisach i rozmowwach takie jest moje wrażenie i raczej się nie myle :)

"18 Sie 2006, 13:34

W każdym razie śle wstepne zapytanie do Tonsilu."

Dzieki czekamy

Ps. czemu nie masz chęci zrobić sttafów ?

Acoustic, chęć to ja mam, tylko nie mam gdzie ich wstawic;) Mite dobrze dogram i będzie OK. Może się skuszę na tego 11/100 w celach naukowych, coby podmmienic go w miejsce 10/80 i posłuchać ze zwrotnicą Sttafów odpowiednio skorygowaną pod impedancję midbasu, uffff.

No to poprosimy o oryginalną zwrotnicę do Sttafów:)

Pozdrawiam

Lancaster tylko nie daj sie skusic na jakies tansze 11/100. Wiem bo mialem kiedys w reku jakies niby ze sklepu, ale bez pudelka i graly raczej kiepsko (do tego fs roznily sie od orginalu o ok 200 i 350 Hz ;]). Pozniej kupilem orginalne na gwarancji i wierz mi ze zagralo o 2 klasy lepiej (fs w odchylach ok 50 i 70Hz od noty katalogowej). Osobiscie polecam zakupy na conrad.pl - tam sa dosc niskie ceny GTC 11/100 a do tego wybor 4 i 8R, masz wtedy 100% pewnosc ze tonsil zagra jak tonsil ;].

hoosar,moze nawet uda sie dostać je z pierwszej ręki;) Tak by było najpewniej i przy okazji może jakąs wersje SE...

Pan Przemo(pozdrawiam) to twórczy człowiek, pomysłów nie brakuje, tylko, żeby realizacja wyszła tiptop.

W każdym razie trzymam kciuki i czekam na odpowiedx...może nawet te GTC11/100 mają w tej chwili gdzieś na składzie....nie wytrzymam i sie szarpnę;) Tylko poproszę o pomiar, o widzisz i tu zakupy u źródła mają w tym przypadku przewage nad jakimkolwiek pośrednikiem.

Pozdrawiam

Lancaster ubolewam nad tym, ale niestety nei mialem mozliwosci porownania 11/100 z 10/80 :/, ogolnie 10/80 slyszalem raz w zyciu i nawet nie jestem w stanie specjalnie opisac ich dzwieku...

fotoarkady, w droższych konstrukcjach Totem laduje olejaki na górę, więc chyba są cześcią "firmowego brzmienia".

Napewno w przypadku stosowania tych kondów (u mnie 2,2uF PIO+ 2x0,22uF PIO +0,1uF teflon)warto dac tego teflona. czasami sprzedają je na allegro, cena 3-5zł/szt. tak, ze koszt niewielki.

Pozdrawiam

Jak zamierzacie wytłumić te skrzynki ?

Fragment recenzji Tottow (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

"Od wewnątrz ścianki pokryte są jasnymi, prawie białymi matami. Z opisu wynika, że jest to borosilikat, nie spotkałem tego materiału tłumiącego w żadnych innych kolumnach. W prospektach Totema specjalnie podkreślono jego wyjątkowo dobre właściwości. Materiał ten pierwotnie opracowano w NASA w ramach programu promów kosmicznych. Według Totema jest to najlepszy znany rozpraszacz energii. Wagowo głównym składnikiem brosilikatu jest tytan. Maty służą zarówno do redukcji drgań obudowy, jak też i do tłumienia fal akustycznych. Na świecie jest ponoć tylko jeden producent borosilikatu, a sam materiał jest drogi i jego zastosowanie pochłania sporo czasu w produkcji. Totem twierdzi, że jest to jednak jeden z ważniejszych czynników kształtujących dźwięk, i że warto ponieść wszystkie te dodatkowe koszty. Okleiny, które zazwyczaj traktujemy wyłącznie jako element kosmetycznego wykończenia, są w Totemach traktowane zupełnie inaczej. Okleinowanie ma zdaniem Bruzzesse liczący się wpływ na dźwięk. Tott ma okleiny nie tylko na zewnętrznych powierzchniach skrzynki, ale także na powierzchniach wewnętrznych."

Wiecie gdzie dostać ten borosilikat ? ;)

Czy zastosujecie maty bitumiczne ? a moze co innego ...

Ukryta Zawartość

W przyszłym tygodniu prawdopodobnie będę miał okazję pobawic sie GTC11/100.

Z tego co mówił jeden z kolegów 11/100 nie gra tak żywo jak 10/80. Trzeba obadać jak to jest;)

Pozdrawiam

Panowie , po co to wytłumienie w Staffach?Z tego co słyszałem (czytałem) to Staffy nie maja wytłumienia wcale.Chyba że decydujecie się na odstępstwa od pierwowzoru :)

Może się przyda do czegoś ten artykuł :)))

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

PKRECZ

">Może się przyda do czegoś ten artykuł :)))"

Jasne że tak dzięki

Ukryta Zawartość

post-6291-100007503 1170298500_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie, jak widać na zdjęciu GDN jest bez wentylacji ( w przeciwieńswe do Mite, pomijając impedancję 8 vs. 4 omy)

Lancaster - czy mógłbyś spytać sie u producenta o tę wersję GDN ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.