Skocz do zawartości
IGNORED

Clock do Yamahy CDX 1030

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

>>discomaniac71

te dane znalazłem w necie, więc mam nadzieję że są wiarygodne.

Yamaha CDX 393 mkII

Yamaha CDX 580

Yamaha CDX 590

Yamaha CDX 593

Yamaha CDX 880

Yamaha CDX 890

Yamaha CDX 893

Yamaha CDX 1030

Yamaha GT CD1

we wszystkich tych Yamhach siedzi ten sam zegar - 16.9344MHz, tak znalazłem na liście...

pzdr

>>discomaniac71

hehe no rzeczywiście jest 33.xxx. Może były różne wersje? Najlepiej to zrobić tak jak przedmówca powiedział - rozkręcić i wsio będzie jasne

ale looknij na to..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ---> kolejny dowód

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 2 tygodnie później...

>>disco

znalazłem kolejną stronę potwierdzającą że siedzi tam 16.9344MHz, ale... niechcący znalazłem też coś ciekawego...

spójrz na rysunek (bodajże Sony 303ES o ile dobrze zapamiętałem) - 2 oscylatory 16 i 45MHz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 5 miesięcy później...

Podłączę się pod tutaj, żeby nie mnożyć niepotrzebnie wątków ;-)

Moja Yamaha CDX-993 jest w trakcie tweakingu (no, dużo się w niej zmienia ;-) Chciałbym też wstawić w nią zegar; jak przypuszczam - jak inne Yamahy - też ma być taktowany na 16.9344MHz?

Nie mam zamiaru składać zegara samemu, chciałby kupić jakiegoś "gotowca"; co polecacie w cenie do do max. 200-300 PLN??

Napiszcie też, czym się różnią od siebie poszczególne typy zegarów - LClock, TentAudio Clock, MasterClock? I który typ byłby najbardziej odpowiedni do CDX-993?

Będę wdzięczny za wszelką pomoc i wyrozumiałość dla mojej mizernej wiedzy w tej dziedzinie... ;-D

k.

Właśnie minęło równo 12 godzin kompletnej ciszy od momentu, gdy zadałem - dość proste chyba - pytania o clocka do CDX-993... Czy naprawdę nikt nie ma nic do powiedzenia? Czy już naprawdę nikomu nie chce się wyjaśniać laikowi w kilku słowach "z czym to się je", jaki zegar i gdzie ew. kupić, jakie można napotkać przy tym problemy?

Użyłem wyszukiwarki, to oczywiste; znalazłem dużo postów o budowie clocków, ich instalacji w rozmaitych odtwarzaczach, jednak nie znalazłem odpowiedzi na moje dość proste pytania...

k.

Jeśli CD jest w trakcie tuningu, to chyba można sprawdzić i ustalić jaki tam ma być kwarc. Można też to sprawdzić na samym schemacie, o ile jest.

Ostatnio bardzo popularny był tu zegar Jocko:

Ukryta Zawartość

Może DeTom będzie jeszcze miał te zmontowane zegary. Napisz do niego na PW.

Ukryta Zawartość

>krzych, 20 Lut 2007, 00:20

Laikowi wyjaśniam: często na proste pytania nie ma prostej odpowiedzi ( przykład-

dlaczego lubimy muzykę :-)).

Rzeczywiście pewnie nikomu nie chce się tłumaczyć tak szerokiego zakresu tematów.

Tak naprawdę "zegar" to generator, separator+układ kształtujący prostokąt oraz układ zasilania.

Zdarza się, że generator jest O.K., ale separator nie bardzo, lub na odwrót, albo układ

zasilania niepotrzebnie wydumany. Ja osobiście zegara w którym wszystko byłoby O.K.

jeszcze nie widziałem. Sensowne są Jocko (opisany na forum) i LClock XO3, ale tu według

mnie zasilanie jest udziwnione, a układ komparatora lekko skopany (ale działa :-)).

Nawet LClock1 jest sensowny (no może za wyjątkiem zasilania).

Gdybyś uściślił swoje pytania to może otrzymałbyś więcej odpowiedzi :-).

Jestem Europejczykiem.

Więc uściślę moje pytania... ;-)

Czy do Yamahy CDX-993, gdzie potrzebny jest zegar 16.9344Mhz lepszym rozwiązaniem jest np. clock od mrelektoronik + stabilizator zasilania:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czy też np. MasterClock mkII audioampa ze strony:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Czy może jest inne, lepsze rozwiązania - np. w/w Jocko Clock??

Ja po prostu mnie znam się na tym - nie jestem elektronikiem - a chciałbym wybrać jak najlepsze rozwiązanie dla mojego odtwarzacza i dlatego Was pytam o radę... ;-)

k.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O, znalazłem jeszcze, że do tego clocka mrelektronik można dokupić dedykowany zasilacz...

Ukryta Zawartość

Więc byłoby to "combo" zegar, stabilizator i zasilacz, tak ?? Czy dobrze rozumuję? Jakie są tego zalety, a jakie wady ? I jak ta propozycja ma się do np. zegara oferowanego przez audioampa, czy innych dostępnych zegarów?

k.

Ukryta Zawartość

Znów pomarudzę na temat tego zegara, może jakaś łaskawa dusza się nade mną zlituje...

Wiem, że trafiłem na moment nieszczególny - wszak wszyscy DIYowcy w innym wątku łamią sobie głowę zawiłościami związanymi z płytką do ich własnego LClocka, więc nie będą chcieli tracić czasu na problemy lamera z zegarkiem do „belejakiego” cedeka ;-D Ale do upartych świat należy...

Tak czy inaczej, dla mojej Yamahy CDX-993 otrzymałem propozycję wykonania clocka, który pracuje w układzie Butlera, w rezonansie szeregowym kwarca. Jak wszyscy tu zebrani wiemy, zapewni mu to niewątpliwie większy komfort pracy – wszak od czasów przełomu kopernikańskiego wiadomo, że płytka kwarca przy mniejszych obciążeniach zachowuje się stabilniej, prawda?

Clock miałby być także wyposażony w dwa układy stabilizatorów, osobny dla generatora oraz osobny dla układu formującego i rozbudowany system odsprzężeń na zasilaniu.

Generator ma być wstępnie zestrojony na zamówioną częstotliwość (czyli w naszym przypadku na 16.9344 MHz) oraz wstępnie wygrzany przez kilka godzin.

Będzie też wyposażony w metryczką pomiarową, ukazującą kształt i wartość

sygnału. Do zasilania opisywanego zegarka zaproponowano mi osobny stabilizowany zasilacz; to rozwiązanie - jak powszechnie wiadomo - jeszcze bardziej uniezależni pracę clocka od reszty układu... Pięknie, prawda ;-)

Czy są jakieś pytania? Bo ja mam jedno – co panowie myślicie... o takim zegarku do Yamahy CDX-993?

I o ewentualnie jeszcze spytać oferenta tego zegara? ;-)

Aha, cena za całość, ok. 220 PLN...

p.s. kolejne pytania zadam za... 5 lat, jak już ukończę studia na Wydziale Elektroniki na Politechnice Warszawskiej ;-D

Nie ma to jak samemu dochodzić do pewnych wniosków. :)

Jeszcze trochę i będziesz sam udzielał porad innym.

To będzie ten zegar z Allegro?. Możliwe że jest on niezły, ale pierwsze co można zauważyć, to brak przewidzianego miejsca na te stabilizatory. Gdzie one mają być umieszczone?. W powietrzu będą wisieć?.

-> Karmaj

Nie, to jest inny zegar, niż ten z Allegro... Ten clock ma być bardziej rozbudowany i zaawansowany i ponoć lepszy od tego z Allegro... Ja, tak jak mówiłem - jestem laikiem w elektronice - więc pytam tutaj o wszystko ;-)

Co można powiedzieć jeszcze o zegarze typu butler? Dobre to rozwiązanie, czy nie? I czy jakie jeszcze inne propozycje, które można rozważać w tym budżecie, czyli max. 200-300 PLN? Dodam, że odezw na moje ogłoszenia ws. zakupu dobrego zegara 16,9344 Mhz do tuningu Yamahy CDX-993 jest... żaden; ten "butler" to jedyna propozycja, jak na razie...

k.

wstawial facet z mrelektronik z gwarancja wyjecia gdyby mi sie nie podobalo.mialem kilka dni do posluchania.sporo obaw temu towarzyszylo bo klocek do najtanszych nie nalezy.wstawilem zegar z osobnym zasilaczem.coz na temat dzwieku mowic.zdecydowana poprawa w zakresie definicji i zroznicowania basu.no i duzo powietrza .zdecydowana poprawa timingu.rozdzielczosc nie do poznania.

-> novy2

SCD-777ES to top-loader SACD Sonego, tak? Poprawiałeś takie cacko? I mówisz, że warto było ten zegarek "butlera" z zasilaczem od mrelektronika w takiego Soniacza wstawić? Hmmm, muszę przemyśleć ten temat ;-) Mówisz, że warto było, a to ciekawe... ;-D

-> novy2

No niezłe bydlę, rozmiarów konkretnych i i wagi chyba też ;-D

Moja Yamaha CDX-993 jest chyba nieco mniejsza i waży tylko 9,6 kG, ale ten "butler" z zasilaczem zmieści w środku ;-) Jesli nie znajdę nic ciekawszego - a na to się obecnie zanosi - to pewnie też wstawię ten zegar "full opcja" od mrelektronika i po sprawie... Dzięki za odzew,

k.

No i poszukiwania "zegarka" do mojej CDX-993 zakończone. Zamówiłem z mrelektronik clocka w układzie Butlera (cokolwiek miałoby to oznaczać ;-) 16.9344 MHz z osobnym zasilaczem... Czekam na przesyłkę... Niecierpliwie... ;-)

k.

• 4 lata później...

No i poszukiwania "zegarka" do mojej CDX-993 zakończone. Zamówiłem z mrelektronik clocka w układzie Butlera (cokolwiek miałoby to oznaczać ;-) 16.9344 MHz z osobnym zasilaczem... Czekam na przesyłkę... Niecierpliwie... ;-)

k.

Witam

Sporo czasu upłynęło od ww tematu.

Jestem posiadaczem cdx-993 i był bym wdzięczny za wszelkie wskazówki dotyczące modyfikacji, co zmieniło zamontowanie clocka ?

Tak w dużym skrócie.

Jak ją trochę poprawić to bije konstrukcję cdx-1xxx. Sprawdzono. Bez tuningu gra kiepsko.:(

Colock w tym modelu to tylko początek.

Ta Yamacha ma kiepcskie zasilanie.

Głównie do poprawienia jest zasiłanie DACa, rozdzielenie cyfry i analogu po zasilaniu. Trzeba bardzo uważać z masą i nie narobić pętelek. A zasilacze dawać bezpośrednio koło kości. Najpierw umieściłem koło głównego zasilacza i to był błąd.

Następnie zmaina kondów kolo daca. Dodanie kilku odsprzęgających (1n,10n i 200n) poprawia prace DACa.

Po tym rozdzielenie zasilania silników napędu na osobne trafo.

Dodanie DC serwo i wywalenie kondów na wyjściu.

Na koniec połecam wywałenie oampów, i zastąpinie ich zworkami jak o robił koleg marosik w cdx-580. (podobny schemat)

Też kondy w zasilaniu analogówki 5600 noName wymienić na coś porządniejszego ( u mnie nichicon 10000uF, tylko nie dawaj tam serii FG)

Pozdrawiam

Witam

Bardzo dziękuję nick30 za odpowiedz - cenne wskazówki.

W mojej cdx-993 zamontowałem już w zasilaniu 4 x 10000uf/63V nichicon gold tune (zasilanie bez stabilizacji ?).

Jeśli mógł bym Cię prosić o rozwianie moich wątpliwości to był bym wdzięczny.

Czyli mam rozumieć że zasilanie DACa trzeba wykonać od podstaw dla części cyfrowej i analogowej z oddzielnych traf(jakie stabilizatory) ?

Przy DAC zastosowałem kondensatory sanyo os-con a ceramiki wymieniłem na wima.

Co do kondensatorów na wyjściu to zastosowałem "olbrzymie" MKP - gdzie zdobyć DC serwo czy własna konstrukcja ?

Gdyby znalazła się fotka po modyfikacji to było by super.

Witam.

Podeśle Ci shemat 993ki Zobaczysz, że linia +5V zasila wszystkie scalaki.

4 x 10000uf/63V nichicon gold tune (zasilanie bez stabilizacji ?). Tak bez stabilizacji.

gold tune mi nie za bardzo odpowiadają mam tam muse 10 000 (jak w cdx-1030 i cdx-1100)

Zasilacz do DACa od podstaw nie do końca. Po prostu bierzesz +10v z głównego

kondensatora zasilającego i podciągasz go do DACa a w bezpośredniej bliskości koła DACa stab (ja mam LM + dyskretny taki jak w AVA DACu na płytkach Pkrecza). Zresztą możesz tam dać jakiś dobry (toschiba, panasonic) trzynózkowy stab 7805 ale bardzo blisko DACa 1cm nie dalej. Zresztą jak uważnie przypadłszy się CDX-1030 to tam właśnie tak jest zrobione zasilanie MNa. Po stronie cyfrowej zasilania DACa zostaw 100n ceramiczne, możesz dołożyć 10n i 1n równolegle. W cyfrze ceramiki działają dobrze. Zresztą ja tam mam całą baterię kondensatorów.

DC serwo miałem na pająku opa231 pod spodem, a potem to w ogóle wyrzuciłem Ofset miałem 5-6mv. Na wejściu wzmacniacza mam kond.

CDeka teraz nie mam pod ręką.

Aha mam tam 3 dyskretne staby dla pozostałych kości po części cyfrowej też. Zrobiłem tak, że każda kość ma swój stab.

Aha i te elny koło DACa na 6,3v przydało by się wymienić te brązowe.

Nie przesadzać tam z pojemnością ja mam coś w rodzaju 220mf na 63v :)

Panasonik FM uwaga nie FC.

Najlepiej wlutować tam podstawki i posprawdzać różne typy kondów.

ha i te 1mf muse zielone koło oampów wymień na jakieś 39-47mf na większe napięcie i zbocznikować je.

Te oampy lepiej wywalić, bez nich gra lepiej.

Aha i te elny koło DACa na 6,3v przydało by się wymienić te brązowe.

Nie przesadzać tam z pojemnością ja mam coś w rodzaju 220mf na 63v :)

Panasonik FM uwaga nie FC.

Najlepiej wlutować tam podstawki i posprawdzać różne typy kondów.

ha i te 1mf muse zielone koło oampów wymień na jakieś 39-47mf na większe napięcie i zbocznikować je.

Te oampy lepiej wywalić, bez nich gra lepiej.

Aha i jeszcze jedno. Jak będziesz ciągnąć linię +10v od konda głównego to ciągnij ją bezpośrednio nad ścieżka masy DACa ją tam dobrze widać.

Coś się posypało w ostanej wypowiedzi przy wysyłaniu

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.