Skocz do zawartości
IGNORED

Perless SLS10 nietrafiona konstrukcja?

misiowiec

Rekomendowane odpowiedzi

ARGOS:

Ja bym jednak pochopnie z rezonatora nie rezygnował (dałbym 60dm3 i dwie membrany bierne strojone w okolice 23 - 24Hz) bo ten głośnik wcale nie ma tak rewelacyjnego Xmax jakby wynikało z rozmiarów cewki i szczeliny. Konkurencję zniekształceń w basach przy danym SPL przegrał z Seasem L26RFX/P, którego Xmax katalogowe to "tylko" 7mm.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak czy siak IMHO buda 42dm3 to za mało dla tego sprzęta.

Ukryta Zawartość

Zajmuje się Car Audio i wielokrotnie miałem podobne objawy. Podstawowym błędem jest zły bass-reflex. Osobiście do dziś używam bassreflexy DLS'a. Są cholernie drogie - jednak nie ma żadnych turbulencji powietrza. Bassreflex składa się z dwóch kołnierzy oraz rury którą przycina się na odpowiedni wymiar. Po złożeniu i sklejeniu całości - problem z furczeniem znika. W komplecie jest pierścień większy (do obudowy), pierścień mniejszy (na zakończenie rury) oraz rura o długości 40 cm.

Polecam......

Ukryta Zawartość

gdzie podaja na tej stronce Xmax dla mojego glosnika, bo ja tej danej tam nie widze po otwarciu specyfikacji

misiomor widze ze ty znasz ten parametr moze bys sie nie pochwalil ? :) dodatkowo przydaloby sie jeszcze Sd[cm^2] ? i dia[m] tego nie moglem znalezc na stronie producenta albo poprostu inaczej to sie tam nazywa

Ukryta Zawartość

Otóż Xmax (one way) definiuje się zwykle jako |Voice coil length - air gap height|/2. Wszystkie dane są na stronie tymphany. Wychodzi Xmax = 8mm (VC length = 24mm, gap height = 8mm). Nie wiem czy program którego używasz chce wychylenia one way czy peak-peak (2 razy większe a więc 16mm).

Oczywiście jest to tylko informacja ile cewki jest poza szczeliną z każdej strony, natomiast liniowość głośnika zależy jeszcze od rozkładu pola poza szczeliną i liniowości zawieszeń.

a kto z was wie gdzie kupic zakrecane rury BR?

bo poslugujac sie wyszukiwarka jak dotad znalazlem tylko to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Ja bym jednak pochopnie z rezonatora nie rezygnował (dałbym 60dm3 i dwie membrany bierne strojone w

>okolice 23 - 24Hz) bo ten głośnik wcale nie ma tak rewelacyjnego Xmax jakby wynikało z rozmiarów

>cewki i szczeliny.

Spoko, daje radę w zamkniętej. Jeśli chodzi o rezonator to napisałem ze jeśli już to membrana bierna, właśnie głównie ze wzgledu na dużą objętość potrzebną do aplikacji b-r.

Konkurencję zniekształceń w basach przy danym SPL przegrał z Seasem L26RFX/P,

>którego Xmax katalogowe to "tylko" 7mm.

Możliwe, nie twierdzę że tak nie jest. Tyle że nie demonizowałbym wpływu zniekształceń w najniższych rejestrach, poniżej pewnych częstotliwości wystarczy w zasadzie pompować powietrze. Większą wadą tego głośnika jest to, że nie za specjalnie "ciągnie" w górę, przez co nie z kazdą średniotonówką można go stosować. ale do Suba jest OK, a przy okazji nie runuje portfela.

Być moze dostane od zyczliwego kolegi przemka ta 57litrowa obudowe, to mozna bedzie tego SLS'a na nowo zaaplikować.

Chcialem tylko jeszcze was zapytać o jakies propozycje sklepow gdzie mozna kupic nietypowe zaginane BR albo dosyc dlugie proste w granicach 30cm i powyzej, czy to wogole jest mozliwe do kupienia? bo podruzujac po google srednio widze kupic rure 30cm i powzyzej, o srednicy 9-10cm :(

Intersuja mnie również przytoczone w tym wątku kartonowe BR, ale takze nie wiem juz kompletnie gdzie takie coś nabyć....,a tak na marginesie ciezko mi uwierzyc, ze te kartonowe potrafia byc sztywniejsze od plastkiu.

misiomor , a ty zaglądałeś na tą magiczna strone? Widziales ten system kątowy zlozony z 4 elemntow, toż to lekka przesada. Zakup wszytkich 4 elementow na sytem srednicy 10cm wychodzi ponad 100zl !!!

Wolne zarty za sam BR !!!

Do misiowca

1. Tekturowe gilzy o opisanych w wątku średnicach dostaniesz za friko w sklepach z np. wykładzinami podłogowymi.

2. Jeśli potrzebujesz porządne trafo do opisanego przez Ciebie wzmacniacza, skontaktuj się ze mną na priv.

Misiowiec:

No pain no gain. 100PLN to naprawdę niedużo w porównaniu z wartością np. czasu który spędzasz na forum czy w ogóle na to hobby. Pamiętaj też że DIY audio nie jest bardzo popularne i nie możesz liczyć na ceny kształtek PVC takie jak w masówce typu materiały budowlane. Formy i inne takie rzeczy kosztują, a sprzedaż w rodzaju 10000 sztuk na miesiąc jest raczej nierealna.

Możesz zrobić tak - kupić wlot, wylot i kolanko, a rury spróbować dopasować z dostępnych w sklepach rur kanalizacyjnych czy rynien. Tak zrobił kumpel z kompletem JetSet z IT (pasowała akurat rynna). Dopiero jak nic nie będzie pasowało, dokupiłbym rury oryginalne.

Alternatywą są znacznie droższe i trudniejsze do sprowadzenia membrany bierne.

>misiomor

"Alternatywą są znacznie droższe i trudniejsze do sprowadzenia membrany bierne."

że droższe to się zgodzę, ale że trudniejsze do sprowadzenia to już nie ;). można nawet kupić kilka modeli u polskich dystrybutorów.

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tomant:

Misiowiec nie lubi płacić dużo, dlatego dyskutowaliśmy wyłącznie o tanich membranach biernych z partsexpress.

Przecież PR-y Scana czy Seasa do Peerlessa SLS-10 raczej nie pasują. Cenowo i jakościowo.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.