Skocz do zawartości
IGNORED

Perless SLS10 nietrafiona konstrukcja?

misiowiec

Rekomendowane odpowiedzi

Witam majsterkowiczow i wszykich fachmanow DIY.

Nie tak dawno nabylem okazyjnie suba na glosniku Peerless SLS10 w obudowie, jak ja dokladnie policzylem i odjolem przypuszczalna objetosc wzmaka w srodku to wyszlo mi jakos 42L

Problem pojawia sie taki, ze przy glosnym graniu jak glosnik dostaje juz konkretnego wychyłu i bas staje sie byc juz potezny, zaczyna mi chrupać powietrze na otworze BR.

Chrupiące powietrze to moja ekspertyza. Sluchalem, przygladalem sie konstrukcji i mysle ze to powietrze.

Brzmi mi to tak jak by: wchrrłuuchchch.... :) opisujac slowami, we wzmaku raczej wszytko jest sztywno przymocowane i to nie powinno byc od tego, zreszta nie slychac metaliczengo dzwieku, a podejrzewam, ze jakby to byl wzmak, to drgaly by tylko elementy nie trzymajace sie super sztywno. Wiec zalozmy ze to jest raczej powietrze na BR

W tym wypadku zlapalem za WINISD i zaczolem to dokladnie przeliczac.

Moj otowr BR to srednica wewnetrzna 7,4cm (srednia bo jest zwezajacy sie ku srodkowi obudowy) ,dlugosc : 15,5cm

Na winisd przy otowrze 7,4cm srednica grubosc 15,48cm wychodzi mi 38Hz strojenie i vent match na zioelono wynosi 0,11 czyli przyzwoicie w granicach normy, a wiec co powieninem zrobic? Takowy fachman gipsy sugerowal kupienie grubszego otworu BR, jak wy to oceniacie? Oczywiscie zastosowanie grubszego BR pociaga za soba to ze musi byc on dluzszy co tez nie jest mi na reke bo wymiary zewnetrzne suba to: WYSxSZERxGŁęB = 47x34x41 cm ,grubosć scianki to 2,3cm

Czy znajde inny otwor BR przy tych samych wymiarach montazowych zeby nie wyrzynac skryznki, czy wogole ta skrzynka to waszym zdaniem troche porażka i lepiej wogole ją wymienić, czy da sie cos na to poradzic zeby to ladnie i glosno pogralo w tej budzie?

Jeszcze jedno na WINISD podalem Xmax dla peerlessa SLS10 na poziomie 8mm?? ale nie moglem znalezc tej danej u producenta i na necie, czy ktos z was zna ta specyfikacje dla tego glosnika ? czy to ma duze znaczenie przy liczeniu obudowy na winisd ??

https://www.audiostereo.pl/topic/27571-perless-sls10-nietrafiona-konstrukcja/

W zamierzchłych czasach popełniłem też SLSa "dziesiątego". W 50 litrowej obudowie br miał ponad 9cm średnicy i prawie 30cm długości - a i tak cholernie z niego wiało. Podejrzewam więc, że Twój b-r nie wyrabia z "przepustowością" pompowanego przez SLSa powietrza. Chyba faktycznie czeka cię powiększenie otworu.

A tak swoją drogą mam obudowę z tego SLSa w garażu - właściwie trzebaby tylko ją nieco odświeżyć zewnętrznie - jeśli jesteś z okolic Katowic, Dąbrowy Górniczej - przyjeżdżaj i zabieraj. Chyba że gdzieś dalej - jeśli opłacisz kuriera, bo pocztą to szkoda jej wysyłać - skrzynia jest Twoja.

Najlepiej to wsac ta zabawke w closed.np 50l coc w tych twoich 42 l tez powinien zakrac dobrze.bedziesz miał super kontrole i impuls a zejscia ie powinno co tez brakowac bo closed ma łagodny spadek wiec mozna liczyc nawet pasmo do f9 a tam w 42 l bedzie juz 31Hz

hmm ale to wiele mi nie da nawet jakbym go powiekszyl bo im grubsza rura tym dluzsza niestety a glebokosc budy tutaj znaczaco gra rolę jak widać w moim przypadku...poztym nalezy doliczyc te 10-12cm na wzmacniacz ktory jeszcze tam siedzi w srodku, a metalowy trzymak ktorym usztywniona jest plytka koncowki mocy moze wlasnie miec kolo 9cm

noi oczywiscie powietrze do BR nie moze wlatywac spod samego wzmaka (tj jak kto woli tylnej scianki) musi tam byc troche luzu jakies 15cm od scianki ? nie mam racji ?

heh wiem tez zauwazylem w necie takie kolanka nawet regulowane, ale przeciez jak wiemy kazde kolanko to dodatkowy opor niegdy nie slyszalem o montowaniu kolanek do subow... czy to nie bedzie jeszcze bardziej charchotać przez takie kolanko? a jesli juz takie to co byscie proponowali jakies konkretne przyklady? (bylbym wdzieczny) i sklepy gdzie mozna kupic takie cudenka na nietypowe wymiary, bo allegro nie moze sie pochwalic szerokim asortymentem w tej materii...

a codo twojej budy przemek, to musialbym miec jej dokladne owymiarowanie, bo niestety mieszkam troche dalej, okolice Warszawy (w Radomiu), a jak wiesz w ta bude musze wcisnac nie tylko SLS10 ale i mojego wzmaka na tylna scianke a to juz wiekszy problem podejrzewam

a codo twojej budy przemek, to musialbym miec jej dokladne owymiarowanie, bo niestety mieszkam troche dalej, okolice Warszawy (w Radomiu), a jak wiesz w ta bude musze wcisnac nie tylko SLS10 ale i mojego wzmaka na tylna scianke a to juz wiekszy problem podejrzewam, nie majac spejlanych narzedzi to stolarki (zeby zrobic to rowno i gladko).

A tak na marginesie ile by kosztowalo wykonanie porzadnej budy pod tego SLS'a, zeby zagral jak marzenie, orientujecie sie moze ?

>A tak na marginesie ile by kosztowalo wykonanie porzadnej budy pod tego SLS'a, zeby zagral jak

>marzenie, orientujecie sie moze ?

żeby zagrał jak marzenie to tylko closed 50l.

I wg mnie to skrzynka jak marzenie :) - podwójna kanapka 16mm MDF przód tył góra dół a boki to kanapka 16mm MDF i 3mm HDF. Zatykałem b-r ręcznikiem - też fajnie grało hyhy.

oki dzieki, bede czekal na fotki, zoabcze czy da sie cos z tym zrobić. Ale pozostaje jeszcze kwestia zamonotwania tam z tylu wzmaka, bo niestety robilem go tak ze nie bardzo moge wyrzucic go nazewnatrz, chociaz gdybym sie bardzo postaral i znalazl takowa obudowe......

Misiowiec:

Jeżelli nie masz przecieków powietrza gdzie indziej (i głośnik nie przekracza swojego wychylenia liniowego), winny może być rzeczywiście port. To pokazuje ile warte są symulacje prędkości powietrza z programików. Prawda jest taka, że praktycznie każdy port jest nieliniowy, nawet przy c/10 - to w końcu 35m/s a więc ponad 125km/h. Wiesz pewnie co się dzieje przy takiej prędkości z opływem powietrza - wystarczy otworzyć okno w samochodzie.

Limit c/10 został ustalony żeby w ogóle dało się go spełnić portami BR o realistycznych wymiarach - co nie oznacza że daje to gwarancję jakości.

Wyjścia masz dwa - zwiększyć średnicę portu i dać wyprofilowane wlot i wylot albo zastosować membrany bierne. Dyskusja jak je stosować akurat wyszła na wierzch, choć niestety miejsce gdzie da sie je kupić tanio jest tylko w USA:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dwa 10-calowe PR-y na przeciwległych (bocznych) ściankach to dla SLS-10 po prostu najlepsze co może być, problemem byłoby tylko ich sprowadzenie.

A w ogóle, to zgodnie z radami przedmówców zacząłbym od zatkania portu i wykluczenia innych przyczyn takich zniekształceń.

Ukryta Zawartość

dobrze Igod prawi

mialem tak z beyma power12 swiergotalo jak diabli mimo ze rura fi 10 dopiero pozadne uszczelnienie pomoglo

poza tym nie ma jak to membrana bierna nic nie swiergoli:)

""Dwa 10-calowe PR-y na przeciwległych (bocznych) ściankach to dla SLS-10 po prostu najlepsze co może być, problemem byłoby tylko ich sprowadzenie."" Sprowadzenie swoja droga mam znajomego w USA ktory wraca we wrzesniu , ale bardziej interesuje mnie w jakis sposob twoim zdaniem mialby mi to pomoc? Jak mialbym je zamontowac w takiej malej budzie i jak to ma dzialać, nie jestem na tykle oczytany w sprawach DIY i malo praktykuje. Nie slyszalem o tym zeby montowac membrany bierne do suba w srodku procz glosnika glownego...hmm nie bardzo wiem o co wam chodzi z tym rozwiazaniem ?

Co sie tyczy montazu BR to jest on uszczelniony na montazu warstwa takiej cieniutkiej twardej gabki, ale nie przecze ze nie da sie tego zrobic lepiej....

Kolejna ciekawa sprawa o ktorej wam nie wpomnialem to, moj wymysl z tym ze powietrze rozcina sie na ostrej krawedzi tunelu od wewnatrz i powoduje to chrupanie, dlatego nalozylem na rure przedluzenie w postaci kawalka PCV ktory idealnie nachodzi na wew czesc BR i wydluza to ostatecznie z 15,5cm do 23cm (niestety), efekt chrupanie nadal sie pojawia ale juz przy troche wyzszym poziomie mocy tak jakbym to leciutko zniwelowal.

Czym sie rozni ten wymysl, poza tym ze mam dalej rurke prosta a nie zwezajacą sie ?

A wlasnie tym ze krawedz PCV jest bardziej zblizona do zaokraglonej a nie ostra jak w orginalnym BR, czy to moze miec wplyw? jakis zwiazek?

Przedluzajac rure defakto modyfikuje troche strojenie glosnika i nie wiem jaki to ma dla niego efekt w tym pudle...

Misiowiec:

Membrany bierne to głośniki pozbawione magnesu i cewki, za to dociążane dodatkową masą. Instaluje się je tak jak głośniki - tyle że koniecznie na ściankach pionowych (nie na skośnych bądź dolnej i górnej). Robią one to samo co tunel BR, tyko że mają dużo większą powierzchnię i zastępują wymagane wtedy metry tunelu masą membrany i dociążenia. Z racji większej powierzchni nie muszą tak strasznie szaleć jak powietrze w BR i przez to znacznie mniej zniekształcają.

W Twoim przypadku mamy budę 42dm3 i rurex 7.4cm srednicy oraz 15.5cm długości. To daje nam strojenie ok. 38Hz. Jak dla mnie za wysoko, ale jak ktoś lubi... Dwie membrany bierne 10 cali spod podanego linku spokojnie zapewnią takie strojenie w ramach dopuszczalnej masy ruchomej - trzeba by dołożyc do każdej tylko 67g (Mmp=167g). Więcej dodatkowej masy dałoby niższe strojenie, tak jak przedłużanie tunelu BR (po 210g na membranę a więc Mmp=310g da w 42dm3 strojenie 28Hz). Rozmieszczenie PR-ów na przeciwległych (bocznych) ściankach daje równoważenie się sił bezwładności i sub nie jeździ po pokoju jak źle wyważona wirówka do bielizny. Dlatego zresztą polecam dwa PR-y 10 cali zamiast jednego 12".

W wątku 11439 (membrana bierna) który ostatnio wylazł na wierzch podałem wszystkie potrzebne wzory i więcej informacji.

WOW! bardzo ciekawe rozwiazanie proponujesz, ale co ze sprawa ekonomi? Czy taka zabawa wogole sie oplaca czy to nie bedzie kosztować wiecej jak zrobienie calkiem nowej budy pod ten glosnik ? Noi jak wogole takie cos zamontować, zaciekawileś mnie nawet tym tematem przyznam :)

Strojenie 38Hz w moim przypadku nie bylo zamierzone gdyz jak powiedzialem nabylem suba okazyjnie w gotowej kostrukcji przerobilem tylko koncowke mocy kupujac gotawa konstrukcje do zlozenia (typ zrob to sam). Z tego co poprzedni pseudomajsterkowicz sie zarzekal, sub mial byc strojony na okolo 30hz, wtedy nie wiedzialem jak to policzyc aby zweryfikowac delikwenta.

Ja najchetniej stroilbym go jak najnizej sie da i zrobil taka obudowe aby zagral w niej najnizej i najmocniej aby wykorzystac potencjal glosnika, jednka nie mam zaplecza do takiej stolarki.A samo wykoanie obudowy wyglada na dosyc porzadne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hehe typowe jest to dla plastiku że śriergocze a i z mocowanie do MDF jest trochę żle , uszczelnienie też się trzeba nameczyć , radzę tobie poszukać rurę z grubej powtarzam grubej Tektury!!! gruba zbita tektóra powinna pomóc zniwelować chrobotanie , wpasowanie tej rury z mdf jest znakomite i uszczelnienie jest łatwiejsze [zalanie klejem od środka .

Taka moja rada , zmień ten plastik na coś pożądnego

i jeszcze jakby ktoś mogl mnie wesprzec takimi danymi jak: Xmax i Sd dla tego SLS10

to bylbym wdzieczny, bo na aktulanej stronce producenta nie moge znalezć, a na google tez cos slabo z tym :P

W sprawie ekonomii - te PR-y drogie nie są.

Jeżeli jednak uważasz tą opcję za zbyt drogą, poszukaj gdzie możesz mieć przecieki powietrza. Jeżeli ciśnienie w środku obudowy BR potrafi prawie zatrzymać membranę przy częstotliwości strojenia, to na pewno będzie próbowało się wydostać wszystkimi możliwymi drogami.

Kolejna rzecz - 42dm3 to wcale nie jest najniżej schodząca obudowa dla SLS-10. Przy strojeniu 38Hz daje ponad 4dB podbicie okolic 65Hz (dla niektórych oznacza to "pieruński wykop") i f3 (względem efektywności referencyjnej) około 38Hz. Obniżenie strojenia wcale nie obniża f3, tylko zmniejsza górke przy 65Hz i poprawia f6, f9, odpowiedź na skok napięcia oraz wytrzymałość mocową bardzo nisko.

Co do strojeń dla tego głośnika - proponuję odwiedzić stronę AkustyK'a:

Ukryta Zawartość

Membrany bierne co prawda nie polepszą zejścia (f3, f6, f9) w porównaniu z BR o tych samych Vb i Fb a wręcz nieco je pogorszą z racji swojej stratności, ale zachowają swoje własności nawet dla dużych SPL - kiedy port staje się otworem stratnym i traci nawet więcej zejścia, nie mówiąc już o zniekształceniach.

Ukryta Zawartość

Może być dodatkowo tak że na przesterowanym wzmaku rura właśnie tak harakterystycznie rezonuje. Miałem kiedyś podobny efekt w swoim subie i wina leżała właśnie po stronie wzmacniacza.

moim zdaniem to nie wzmak, a napewno sie nie przesterowuje. Oto link do koncowki mocy ktora daje w palnik SLS'owi

Ukryta Zawartość

moc tej koncowki itak jest ograniczona poprzez przymale trafo bo tylko 250VA 2x45V

Jak skladalem jak wtedy to kolega bardziej kumaty w lektronice podlaczal wzmaka pod oscyloskop sprawdzajac czy sie nie dostaje jakis wzbudzeń, ale stwierdzil ze od strony wzmacniacza wszystko jest jak najbrdziej ok, ze powienienem raczej szukac jak cos problemu w budzie w ktorej to wszystko siedzi.

Ukryta Zawartość

ja bym ten głosnik dał w dużej obudowie zamkniętej i zasilił jakimś mocnym wzmakiem. Głosnik ten ma magnes taki sam jak mniejszy SLS 8, którego parametry wskazują raczej na OZ. 10tkę tym bardziej więc należałoby wrzucać do zamkniętej, wystarczy zresztą rzut oka na parametry, zwaszcza Qts równe 0.51. Jeśli już koniecznie musi być b-r to posłużyłbym się membraną bierną.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.