Skocz do zawartości
IGNORED

Non-Oversamplig Balanced Output USB DAC

msfalcon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jako, że od pewnego czasu jestem przekonany iż sygnał zbalansowany to jest to i prawie każda część mojego toru akustycznego została już zbalansowana:) - prawie gdyż jeszcze brakuje mi takowego źródła z prawdziwego zdarzenia:) - postanowiłem zaprojektować i wykonać DAC podpinany do komputera, na którego wyjściu będzie sygnał zbalansowany. Jednocześnie postanowiłem spróbować już leciwej, aczkolwiek chwalonej przez wielu technologii non-oversapling. Do tego celu najbardziej odpowiednim okazał się PCM2706 jako reciever USB oraz 2xTDA1543 jako Non-OS DAC w aplikacji symetrycznej. Na wyjściu zastosowałem analogiczne jak w DACu Petera Daniela pasywne I/V.

Płytka wygląda tak jak na poniższym rysunku - jest dość zwarta i nawet niewielka (95x70mm), także myślę, że warto spróbować tego rozwiązania:). A dzięki transmisji USB możemy się spodziewać dobrego dźwięku, gdyż nie wpływa ona na Jitter sygnału I2S i powinien on być naprawdę niewielki:)

Druki w najbliższym czasie zamierzam oddać do wykonania, jednak być może będzie ktoś jeszcze zainteresowany takim DACiem i znajdzie się kilka/kilkanaście osób do wspólnego zamówienia? Jeśli będzie takie zapotrzebowanie to można wykonać także w wersji złoconej.

Aha, jeśli znalazłoby się parę osób zainteresowanych, to można by także pomyśleć o częściach jak w DACu Petera i jeśli wyraziłby zgodę to wspólnie zamówić u niego te podzespoły. A jak nie to zastosować na początku to co można znaleźć na naszym rynku:)

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A, postanowiłem założyć nowy temat ponieważ konstrukcja ta mogłaby znaleźć się zarówno w temacie o karcie USB jak i o Non-OS DACu - można powiedzieć, że łączy ona obydwa rozwiązania:) i w całości nie pasuje ani do jednego ani do drugiego:)

>msfalcon

z poprzedniego twojego prrojektu jestem zadowolony. czas więc może na nową zabawkę. jestem zainteresowany drukiem. mam przy okazji pytanie odnośnie tego projektu. czy będzie możliwość wykorzystania daca nie tylko przez wejście usb (czyt. komputer)? czy będzie to można podpiąć pod cd?

Chumi - gdzie tam, właśnie za bardzo się obijam:), a z tego obijania wyszedł nawet DAC:) i mam nadzieję, że to już będzie ten ostatni po USB:)

tomant - no to przyjemnie żeś zadowolony:), a co do DACa i podłączenia z CD, to sprawa wygląda tak, że przez SPDIF się nie da (ale tutaj masz np. DACa Petera), natomiast jest możliwość podłączenia bezpośrednio sygnału I2S z CD które go stosują, tylko musiałbyś rozbebeszyć CD.

Zleciłem wykonanie płytek, powinny być za jakieś 2-3 tygodnie. Zamówiłem trochę więcej, by cena nie była zbyt wielka - wyszło po 24zł/szt. Także jak będą jeszcze osoby zainteresowane to płytki też będą. Kiedy je otrzymam to przetestuję i tym, którzy będą chcieli skompletuję podstawowe elementy (co potrwa pewnie z tydzień), pozostałym wyślę od razu, a w międzyczasie postaram się przygotować dokumentację (schemat, listę elementów, może jakiś opis itp.)

Pozdrawiam.

Hej.

Jak jest różnica pomiędzy PCM2706 a PCM2702? Wiem, że veteran swego czasu miał zamiar złoży DAC oparty na PCM2706. Ciekawe jak się ma w porównaniu do PCM2702...

Pozdrawiam,

Jak to się będzie miało do zwykłych kart:) - trudno mi ocenić, bo kart jest wiele, ja mogę powiedzieć tylko, że odkąd mam DACa na PCM2702, SBLive służy już tylko do pomiarów w SW:). Natomiast odpowiadając na drugie pytanie - różnica pomiędzy PCM2702 a PCM2706 zależy od zastosowanego przetwornika w przypadku PCM2706. Ma on co prawda także wbudowany przetwornik DeltaSigma, jednak w tym przypadku pewnie będzie porównywalny do PCM2702. Jego przewagą jest to, że można podpiąć do niego zewnętrzny przetwornik - w tym przypadku jest to przetwornik bez nadpróbkowania - TDA1543 i to on będzie w głównej mierze odpowiedzialny za jakość dźwięku. Natomiast o samym TDA1543 wiele informacji można znaleźć w sąsiednim wątku (numer 11757), w którym Peter Daniel użył go razem z odbiornikiem SPDIF. Także na odpowiednich elementach spodziewam się uzyskać dźwięk podobnej klasy, oczywiście nie z mp3 128kbps:), ale formatów bezstratnych jak chociażby flac czy ape.

msfalcon możesz podać schemat i drugą strone płytki? Zastanawiam się co to za układ w obudowie BGA (jeśli dobrze mi się wydaje) i w jakiej obudowie jest PCM2706. Znalazły by się osoby na zbiorowe zamówienie części? Wydaje się że wszystkie podzespoły będę w TME (cyfrówka), a transformatory od Pana Lachowskiego. Jeśli forum mi zaufa mogę poprowadzić zamówienie.

WaWrzOL - spokojnie:) Najpierw muszę odebrać płytki, później złożyć i sprawdzić czy wszystko jest OK, następnie zorganizować grupowe zamówienie. W takiej kolejności:), gdyż do tej karty nie budowałem prototypu i jeśliby czasem coś było nie tak, to nie chciałbym Was narażać na koszty - abyście zostali z samymi częściami. Także poczekajmy:) - będę miał płytki to wrócimy do tematu:)

Canti - może trochę naokoło. jednak w poprzednim moim wpisie zostało to ujęte:) (ogólnie spodziewam się po tej karcie wyższej klasy dźwięku - nie tyle przez samo zbalansowanie sygnału, a w głównej mierze przez zastosowanie TDA1543 w aplikacji non-os z odpowiednimi elementami).

WaWrzOL - a zapomniałbym PCM2706 jest w obudowie TQFP - taki 2702 tylko kwadratowy z nóżkami z każdej strony. U4 to nie BGA tylko TQFP od spodu + zestaw przelotek masowych:) Całą dokumentację udostępnię na serwerze zewnętrznym, bo tutaj trudno zamieścić czytelny schemat.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.