Skocz do zawartości
IGNORED

TANNOY MX3 - jaki wzmacniacz???

Gość eliot

Rekomendowane odpowiedzi

Gość eliot

(Konto usunięte)

Prosze o pomoc na temat doboru wzmacniacza do kolumn TANNOY MX3. Moj budzet to 2000zl. Slucham najwiecej jazzu, muzyki rozrywkowej, czasami elektronicznej. Moje pomieszczenie odsluchowe to 4m x 3m x 3m. Kto ma doswiadczenie z tymi kolumnami i sluchal ich z roznymi wzmacniaczami prosze o odpowiedz, co byloby najlepszym rozwaazaniem...

https://www.audiostereo.pl/topic/275-tannoy-mx3-jaki-wzmacniacz/

Wracając do wzmacniacza - może warto wypróbować serię Alpha Arcama (z ogłoszeń). O ile wiem, cała seria pozwala na łatwą rozbudowę przez podłączenie dodatkowej końcówki mocy (bi-amping).

sorki

miałem te głośniki i uważam że sa malo uniwersalne ale ładnie na nich brzmi np stary Cohen czy Dylan tzn wokal +jakis akustyczny instrument

maja brzmienie jakies zduszone scisniete

dlatego zaproponowałem S300 bo wydaje mi sie że z drogim wydajnym piecem mogłyby dobrze zabrzmiec

aha i trzeba wewnetrzne okablowanie wymienic na srebrne to sie troche otworza no i koniecznie dosypac piasku -maja komore balastowa z tyłu pod terminalami gumowa zaślepka

eliot,

poczytaj sobie "listy" w ostatnim magazynie HIFI i Muzyka 11/2002, tam facet opisuje co zrobił z MX3 i jaki ma dzwięk.

Nie piszesz jaki preferujesz dzwiek, co w przypadku tych kolumn ma dość duże znaczenie, bo ich brzmienie można w pewnym stopniu "zmodyfikować" kablami i wzmacniaczem, i niekoniecznie musi to być NAD S300

ile kasy możesz wydać??

Mam kilka pytań do eliota. Czy nie masz problemu z metaliczną górą? Czy używasz kondycjonera. Jakie stosujesz kable głośnikowe. W jaki sposób ustawiłeś swoje MX3 (chodzi mi głównie o kąt dogięcia).

hmm, i z AST200 masz jeszcze za ekspansywną górę...

kiedyś opisywałem przykład mojego kolegi gdzie w systemie CA A500 +D500SE +AE Aegis One, po zastosowaniu AST200 i kondycjonera Heliona dzwięk nabrał sporo ogłady, szalejąca wczesniej góra się uspokoiła i przestałą metalicznie cykac, po prostu było dużo lepiej, neutralniej, lepsza przestrzeń, lepiej nasycony środek i równiejszy bas.

Nie znam kompletnie twojego interkonektu

Spróbuj może kabelki Cable Talk, lub komplet DNM Resona

spróbuj też pożyczyć na test kondycjoner - przeważnie łagodzi ostrości góry

Gość eliot

(Konto usunięte)

do grzecha... nie mam problemu z metaliczna gora...raczej caly czas mam problem z niedoborem basu...uzywam kabli Cable Talk Talk 3.1 i jestem z nich bardzo zadowolony...nie wiem jakby graly z monsterami Z1...

jezeli chodzi o ustawienie to sa lekko odchylone do siebie..ale bardzo maly kont...odleglosc miedzy nimi jakies 2 metry...komora balastowa jest wypelniona i stoja na kamieniach...

do Arka... napisalem na poczatku...kasy mam do 2000zl...i szukm wzmacniacza, ktory zwiekszylby bas w moich kolumnach, ale przy tym zostawilby srednice w spokoju i nie robil siary u gory...to sa moje preferencje brzmieniowe...

zatem Rotel - 971, 972 (tu niestety przepałujemy budżet) albo nowy z serii 06 (też trochę ponad budżetem)

jeśli nie boisz się kupowac z drugiej reki, rozejrzy sie za Arcamem

popieram Rotel 972, dobre brzmienie w całym zakresie ,dobrze kontrolowane niskie tony, neutralność i dynamika OK (choć niektórzy twierdzą że z lekka ocieplony - nie mylić z "kluchami"), ale na pewno psłuchać warto...., a w budżecie się zmieścisz bo jest przecena w Audioklanie. Polecam

Ostatecznie o serii MX. Nie jest ona taka całkiem nieudana. Ma całkiem przyjemną średnicę. Jeśli chodzi o bas to należy ekspermentować z ustawieniem (nie wiem czy dotyczy to wszystkich kolumn, czy akurat jest tak tylko z MX2). Powinny stać kilkadziesiąt cm od tylnej ściany - muszą być wspomagane przez ścianę, gdyż same nie poradzą sobie z wytworzeniem odpowiedniej ilości basu. Natomiast odległości od ścian bocznych powinna być jak największa. Odległość pomiędzy kolumnami - conajmniej 2 metry. Bas byłby nawet do zaakceptowania w tej cenie. Jedynie przełom średnicy i góry jest nienaturalny, lekko szorstki, metaliczny - może jest to spowodowane tanimi elementami zwrotnicy (np. w Pro-Ac'ch również użyto gorszych elementów - w efekcie recenzent pewnego czasopisma stwierdził lekki metaliczny nalot w wysokich tonach).

Znam tandem Mx4 z Marantzem 6000. Razem z CD i kablami daje najlepszy możliwy zestaw za 7 kzł. Brzmienie jest ofensywne, dźwięk oderwany od głośników, dokładna scena. Słuchanie Claptona na tym zestawie to prawdziwa frajda. Nie dawałbym tu kabli AST 200, chyba, że na VdH z podobnego przdziału cenowego (srebrzone)uznasz dźwięk za zbyt ostry. Jestem pewien, że to co napisałem pasuje też do Mx3.

Swego czasu Ken Ishiwata łączył produkty Marantza z kolumnami Tannoy na wystawach sprzętu audio.

Poza tym w ostatnim numerze audio kolumny Tannoy mX-4M z nowej serii wypadły najepiej - w teście z B&W, KEF, Mission, Acoustic Energy.

Ishiwata robił to z powodów marketingowych, mieli wspólnego dystrybutora. Teraz po połączeniu z Denonem ich polityka się na pewno zmieni. Dwa lata temu rozmawiałem z Ishiwatą, który prezentował najwyższy zestaw Marantza z Tannoyem R3. Pytałem czy to jego zdaniem nie za słabe głośniki do CD7 itd. Odpowiedział pytaniem: "a znasz lepsze?"

Może przestali produkować model z białymi membramami, ale nie sądzę, że powodem był ich dźwięk. Jest świetny.

Gość merle

(Konto usunięte)

Tak samo jak zastapienie serii M seria MX nie bylo spowodowane kiepskim dzwiekiem tych pierwszych. Musimy sie przyzwyczaic, ze w niskich przedzialach cenowych ze takie przetasowania beda wynikaly wylacznie z faktu, ze dzial marketingu musi udowodnic, ze nie bierze kasy darmo.

wg mnie do serii MX będzie pasowac elektronika z gładką górą i generalnie preferująvca niskie składowe w średnicy i basie

np Yamaha wzmacniacze i CD serii x96, HK gra chyba podobnire

odradzam CA - znam zestawienie z MX2,- bardzo natarczywie, przełom srodka i góry wyeksponowany jak jasny gwint, praktycznie brak basu, brzmienie spłaszczone i męczące już po chwili.

Znam też brzmienie MX3 + HK - co prawda amplituner +DVD, ale klocki po ok. 3-3,5 tys zł każdy, więc można już czegoś oczekiwać od konfiguracji stereo - na pewno lepiej niż MX2 + CA, góra gładsza i nie tak ostra, lepszy srodek - bardziej nasycony, ale zbyt lekki i krótki bas, ale tu pomieszczenie miało ponad 40m2, więc w warunkach domowych większości z nas zagrałoby pewnie inaczej

• Pokaż nowe odpowiedzi