Skocz do zawartości
IGNORED

kino domowe 6.1? glosniki JBL + ???

gizzy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich :)

To moj pierwszy post na tym forum, ale niestety musze go wykorzystac na prosbe o pomoc ;)

Niestety nie znam sie raczej na audio, wiec chcialbym skorzystac z waszych porad. Troche juz poprzegladalem tutaj i ogolnie po internecie i chcialbym miec jakis porzadny zestaw kina domowego.

Sprawa wyglada tak: zaczalem od glosnikow i znalazlem takie, ktore mi bardzo odpowiadaja(no moze poza cena ;))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ewentualnie jak bedzie problem z moca to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

chcialbym miec ich 5

do tego glosnik centralny:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) albo

Ukryta Zawartość

i subwoofer:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (tutaj sie jeszcze zastawiam, bo cena bardzo wysoka ;/)

ogolnie to na allegro wychodzi taniej(nowe oczywiscie) a jakbym zamowil caly taki zestaw to moze jeszcze taniej by bylo ;)

Jako ze chce miec porzadny sprzet na przynajmniej 10 lat to wole zaplacic wiecej niz mniej i wymieniac co 3 :P

Tylko mam pytanie... czy takie cos bedzie dobre? Chodzi glownie o te 5 glosnikow... takie by mi najbardziej odpowiadaly, ale czy one nadaja sie na przod i tyl? Cos tam wyczytalem i wyszukalem, ze ludzie maja akie zestawy, a nawet lepsze, ale wole sie upewnic...

Kolejna sprawa to amplituner do tego ;) Musi tez byc porzadnej firmy i chyba obslugiwac system 6.1? A co jesli jeden z tych 5 glosnikow bede chcial na chwile odlaczyc? Wtedy juz to nei zadziala czy bedzie glos 5.1?

Wiec jakiej firmy amplitunery polecacie i jak mam szukac? Obsluga 6.1? I jak z jego moca? Ma byc cos w stylu 7x125 W nawet jak centralny ma mniej? A co z subwooferem? 600W to troche duzo, ale tylko taki pasuje do zestawu...

Z gory bardzo serdecznie dziekuje za pomoc :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/27462-kino-domowe-61-glosniki-jbl/

Witam! Myśle, że te JBL-e bedą dobrym wyborem, jakbym miał teraz wybierać kino to kupiłbym pewnie te L890 Grają świetnie, mają bardzo wyważone pasmo, solidny bas, a góra nie jest krzykliwa i agresywna ( co mógłby sugerować tubowy głośnik superwysokotonowy), dodatkowo cały zestaw jest bardzo mocny, więc można nagłośnić nawet największe pomieszczenia i będzie grać bezawaryjnie przez wiele lat. Wykonany też całkiem ok -aluminiowe kosze głośników i nóżki. Suba kup raczej innego, ten ma dużą moc, bo obudowa jest zamknięta, ale myśle, że w tej cenie można dostać coś lepszego ( bardziej kinowego, z jeszcze niższym basem). Piszesz, że chcesz mieć 5 takich frontów? Nigdy nie słyszałem takiego zestawu, ciężko byłoby to czymś napędzić, bo typowe amplitunery kina domowego nie mają takiej mocy (te całe 6*125W to między bajki można sobie schować), zresztą nie o waty tutaj chodzi, tylko o wydajność prądową. Jednym słowem taki zestaw raczej nie zagra na maksimum możliwości, szkoda pieniędzy i potencjału kolumn, zresztą w tylnych głośnikach efektowych i tak mało się dzieje na filmie! Pozdrawiam

nikt mi nie pomoze? :(

to moze lepiej kupic zamiast jeszcze 3 podlogowych to 3 monitory?

Ukryta Zawartość

i co z tym amplitunerem?

Ukryta Zawartość

Pewnie lepiej kupić 2 monitory, ewentualnie dodatkowy np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Przynajmniej takie zestawienie nie będzie wyglądać dziwacznie jak 3 fronty na tyle. Tylko nie wiadomo ile m2 ma to nagłośnić!? Nie wiem ile możesz na amplituner pieniędzy przeznaczyć. Większość ludzi twierdzi, że z JBL-ami najlepiej grają amplitunery harmana (zresztą jedna stajnia), ale ja bym osobiście wybrał onkyo np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Mam starszą wersję tego amplitunera( model 701) i chodzi bezawaryjnie już 2 lata, nawet ładnie gra w stereo i super wygląda. Onkyo robi solidne układy zasilania i można b.głośno grać bez żadnych zniekształceń (nawet na wymagających kolumnach o niskiej impedancji - spadającej czasem do 3 ohm). Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

thx za pomoc, chyba rzeczywiscie 3 monitor kupie inny, pewnie ten co ty podales, albo ten drugi

pokoj ma ok 16 m2 - prostokat, a nie kwadrat ;)

co do amplitunerow to Harmany moim zdaniem maja tylko fajne wyswietlacze, bo duze i duzo tam informacji, ale ogolnie nie podobaja mi sie :P

myslalem o czyms z Denona, Marantza, Onkyo albo Yamahy, bo z tego co wiem najporzadniejsze

co do kasy to moge dac nawet ok 5-6 tys, tylko musi mi to wszystko grac dobrze conajmniej 10 lat, zeby nie trzeba bylo wymieniac co roku :P

ten link co podales prowadzi do jakichs kolumn...

co do wymagan..

-wlasnie duzy wyswietlacz, gdzie jest duzo informacji

-wolalbym wszystkie przyciski miec na wierzchu a nie otwierane przez szufladke, chyba ze bylyby tam dodatkowe wejscia...

jeszcze kilka pytan:

1 jesli kupie amplituner z opcja 7.1 to on musi miec wszystkie glosniki? wtedy wypadaloby miec 8, ale np jednego nie ma to wtedy sie zrobi automatycznie 6.1? a jak nie ma dwoch to 5.1? czy koneicznie musi byc taka sama ilosc glosnikow?

2 co mi daje jak jest w amplitunerze port rs232 albo usb? co moge w nim zrobic przez komputer procz podlaczenia i sluchania tego co jest na kompie? :P

3 jesli jest np po 150W w kazdym kanale, a glosniki np te

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wymagaja chyba 70 to nie spala sie one? a jak jest ta moc szczytowa przy nich 300W to czy taki amplituner nie bedzie za slaby?

4 co z subwooferem? chyba bede musial kupic ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale moze bedzie jakas znizka. Chodzi mi o to jak on bedzie dzialal na takim amplitunerze, skoro wymaga 300W?

Z gory bardzo dziekuje :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Początkowo myślałem, że masz bardzo duży pokój, skoro chciałeś upychać tam 5 frontów. Do 16 m2 L890 mogą być za duże i grozi to dudnieniem i nadmiarem basu. Może lepiej wybrać mniejsze L880, ale to zależy czego się słucha i czy ekstremalnie głośno, bo np. większy głośnik jest mniej eksplatowany i dlużej będzie służył. Zresztą JBL robi kolumny bardzo mocne i pancerne ( w końcu producent profesjonalnego sprzętu estradowego).

Najczęściej kolumny ulegają uszkodzeniu po podlączeniu ich do zbyt słabych wzmacniaczy, które nie wydalają i generują zniekształcony dzwięk. Przez to spaleniu ulega głośnik wysokotonowy. Osobiście nie słyszałem, żeby ktoś spalił słabą kolumnę zbyt mocnym wzmacniaczem w warunkach domowych. Zresztą tymi całymi mocami nigdy nie zawracaj sobie głowy (zwłąszcza mocą szczytową). Jak pisze, że ma 150W na kanał - to bzdura, dobry wynik to już uczciwe 60W. Wystarczy spojrzeć na nędzne układy zasilania większości ampów kd i na ich pobór mocy z sieci. Ja osobiście polecam Onkyo TX-SR 703

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Więcej w amplituner kd nie opłaca się ładować, bo nie ma już znaczącego przyrostu jakości dzwięku (brakuje np. mocy na te 7 kanałów). Fakt, onkyo ma klapkę, ale i tak wszystkich ustawien dokonasz pilotem. Co do trwałości amplitunerów, to trudno powiedzieć i tak wszystko jedna masówka. Te JBL-e mają świetny bas - więc zakup suba zostaw lepiej na koniec. Po podłaczeniu całości zobacz czy Ci jeszcze brakuje (to tylko 16 m2). Pewnie można uzupelnić ten najniższy bas, którego fronty nie zagrają, ale malo jest takich subów w rozsądnej cenie. Ten JBL jest dość kontrowersyjny przez zastosowanie zamkniętej obudowy. Trzeba by go posłuchać.

To, że jest 7.1 raczej nie zmusza do zakupu wszystkich 7 kolumn i suba. Mój amp. jest 6.1, a mam tylko 5 kolumn i suba (zresztą filmy są w standardzie 5.1 i myśle, że więcej kolumn nie potrzeba). Myśle, że rozwiałem część wątpliwości.

Ukryta Zawartość

chce 5, bo telewizor jest w rogu i z tego co wiem to jak ktos ma w rogu tak wlasnie stosuje 5 ;) zreszta w innym przypadku nie widze sensu stosowania 5, a jak juz wiecej niz 4 to 6

co do sluchania... skupilem sie raczej na ogladaniu TV, ale muzyka tez musi na tym dobrze isc i raczej to bedzie cos w stylu techno ;)

z amplitunerem sie jeszcze zastanowie... ten co mi podales nie ma chyba nawet polskiej instrukcji pewnie, a przydalaby mi sie taka ;) poza tym te glosniki maja 8 ohmow a tu jest o 6... wlasciwie nie znam sie na tym, wiec moze wybiore cos dzis przez noc i mi powiesz czy bedzie dobre czy nie? ;)

z tym subem to tez juz nie wiem ;/ troche duzo kasy na niego trzeba dac a jeszcze mowisz, ze jest kontrowersyjny :P niestety nie znalazlem podobnego, czyli pasujacego do zestawu... poszukam jeszcze i tez dam znac ;) tylko jak to jest z podlaczeniem tego suba, bo dalej nie wiem? ;)

a kable bede musial tez kupic jakies, czy sa juz w zestawie? nie wiem jak w ogole tam wyglada sprawa z tymi kablami ;) jakbym mial kupowac osobno to nawet lepiej, bo bym chcial od razu jakies porzadne i dluzsze, bo nie wiadomo jak z dlugoscia w oryginalach

dzieki za pomoc i licze na Ciebie dalej ;)

Subwoofer jest aktywny czyli ma wbudowany swój własny wzmacniacz (dlatego tyle kosztuje;)) i nie bierzesz go pod uwagę patrząc jaką moc morze oddać amplituner. W pudle z kolumnami kabelków raczej na pewno nie znajdziesz, z amplitunerem - nie wiem. Na kable możesz wydać małą fortunę (o czym wiele można przeczytać na tym forum), jak i niewielkie pieniądze za "zwykłe" kable z miedzi beztlenowej.

ok, thx :) czyli podlacze go do pradu, a jak potem polaczyc go z reszta glosnikow? podlacza sie go do amplitunera czy jakos do wszystkich glosnikow?

a kable to sa raczej wszystkie pasujace do roznych rodzajow glosnikow?

tak sobie przegladam teraz te amplitunery i ciezko jest cos wybrac :P

a jak jest z tymi szufladkami? co jest w srodku? same wejscia/wyjscia czy tez sa jakies przyciski?

a probowal sie ktos bawic z tymi portami USB, rs232 albo ethernet w amplitunerach? co to daje?

jeszcze takie dwa pytania ;)

te glosniki maja 8 ohmow, a przy amplitunerach zazwyczaj jest 6 na kanal... musi byc tez 8 na kanal?

jesli jest na kanal po 125W i bede mial glosniki np 2x 125W, 2x100W i 2x80W to te 4 ostatnie sie nie spala jak np dam glos na full?

z gory dziekuje za odpowiedzi

Więc wybierz tego centra + 2 duże fronty + 2 tyły (W opcji większy zestaw lub mniejszy - jak uważasz). Kabelków nie ma nigdy razem z amplitunerem. Moje onkyo 701, którego następcą jest 703 miało w pełni polską instrukcję!!! Więc na bank i w tym będzie. Pamiętaj, że warto samemu posłuchać sprzętu! Amplitunery, dość różnią się dzwiękiem. Np. onkyo gra bardzo równo i nie podbija żadnego pasma, a harman już mocniej basuje. Yamahę bym z JBL-ami odradzał, podobnie denona, góra może grać ostro. Na kable nie ma sensu przeznaczyć więcej niż powiedzmy 300 zł, no chyba, że chcemy sobie poprawić samopoczucie. Suby podpina się specjalnym kablem sygnałowym (RCA), bo mają swój wzmacnacz. PS Do techno chyba nie można już lepiej wybrać niż JBL. Oj będzie czad :-)

Te głośniki (L890) mają tak na prawdę 4ohm, większość producentow kolumn podaje tu nieprawdziwe dane. Im mniejsza jest ta impedancja tym gorzej dla wzmacniacza i może się wyłączać, gdy damy BARDZO głośno. Jednym słowem te JBL-e są trudne dla wzmacniacza, ale bez przesady. Niektóre amplitunery słabo radzą sobie z kolumnami 4ohm, np harman :-( Jednym słowem też zbytnio nie sugeruj się tą impedancją, no chyba, że producent kolumn podał, że kolumny są 4ohm, a wiesz, że amplituner danej firmy nie toleruje 4ohm, tylko powyżej 6. Moje onkyo gra z kolumnami ktorych impedancja spada czasem do 3 ohm i od 2 lat się nie wyłączył, a często daje czadu na pełne 5 kolumn.

Aha, nic Ci się nie spali - im więcej mocy tym lepiej!!! Możesz kręcić gałą w prawo dotąd, gdy pojawiają się pierwsze zniekształcenia dzwięku - to znak, że już amplituner nie wydala i można spalić wysokotonowce. Gdybyś miał jeszcze mocniejszy amplituner, mógłbyś grać jeszcze głośniej bez groźby zniszczenia kolumn, ale te JBL-e w 16m2 powinny zadowolić najbardziej wybrednych.

thx za info ;)

a co powiesz jeszcze o Marantzach i Pionieerach? jak moga one grac z tymi JBLami?

do tych JBLow wolalbym jednak ta 5 satelite wziac ;)

mozesz mi jeszcze powiedziec co to Onkyo ma pod ta klapka z przodu? same wejscia czy tez jakies przyciski? fajnie jakbys mial fotke ;)

i jeszcze czy korzystales z portu rs232 do podlaczenia z kompem? co to daje?

z gory dzieki :)

Pioneer może grać z JBL-ami troszkę ostro i agresywnie, marantz pewnie podobnie jak onkyo - już łagodniej i równiej. Wracając do tego suba JBL-a, konstrukcja zamknięta powoduje, że bas jest bardzo szybki, punktowy (idealny do muzyki), a nie rozlazły i wolny jak większość subów z bassreflexem. Ma to jednak pewną wadę - w kinie domowym może brakować takiej potęgi, miękkiej poduchy basowej. Dodatkowo, żeby osiągnąć taką samą głośność basu trzeba stosować membrany o dużym wychyleniu (widać po gumie resora tego JBL-a), no i mocniejszy wzmacniacz. Ja osobiście miałbym dylemat czy brać tego JBL-a, czy kupić jakiś subwoofer bardziej kinowy np. paradigma, które mają bas jeszcze niższy niż JBL, ale kosztem szybkości. Co kto lubi. Amplituner z subem łączysz jednym kabelkiem. Przyznam, że nie bawiłem się nigdy tymi portami, kompa z ampem łączy się przez zwykły kabelek sygnałowy. USB to pewnie, żeby sobie np. aparat cyfrowy podłączyć i oglądać zdjęcia na telewizorze. Najważniejsze przyciski onkyo ma nad klapką, pod nią są różne wejścia i przyciski do doładnej konfiguracji ustawień. Jak już skompletujesz cały zestaw to opisz jak Ci to wszystko gra.

Ukryta Zawartość

post-12545-100007998 1170297849_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Porty RS-232 stosuje się w sprzętach do różnych celów, z tego co ja kojarze to:

1) Aktualizacja oprogramowania wewnętrznego (firmware'u), coś jak BIOSu w kompie czy np. nagrywarce - tutaj w tym ampil raczej mało prawdopodobne.

2) Do tzw instalacji multiroom, czyli jeden wzmacniacz obsługuje parę pomieszczeń i wtedy przez ten port łączy się jakieś sterowniki - piloty, żeby z innego pokoju można było na nim coś regulować - to o wiele bardziej prawdopodobne. O tego typu połączeniach za wiele nie wiem - jeżeli Cię to interesuje poszukaj. Ogólnie radzę Ci się jeszcze tym wszystkim pointeresować, bo widzę że na razie nie wiele wiesz. Zanim wydasz duuużą kasę poczytaj jakieś magazyny o KD (PC World chyba ma jakiś taki kwartalnik czy coś, jest tego dużo), poszperaj w necie, pytaj tu na forum. Nie odbierz tego że jakoś się czepiam, po prostu lepiej żebyś miał większą wiedzę wtedy Twój wybór będzie bardziej świadomy, a więc lepszy.

zdecydowalem sie jednak na Onkyo i wypatrzylem nawet fajny nowy model:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a tu wiecej o nim:

Ukryta Zawartość

moze warto poczekac? cena jest takze kuszaca :) a nie wiecie jak to jest z polskimi instrukcjami? czy jak bedzie premiera tego amplitunera to od razu beda polskie instrukcje? a jak jest z menu ustawień na TV? po polsku sa?

wracajac do tego modelu to poza polaczeniami usb czy rs232 to mu chyba niczego nie brakuje i warto poczekac? oczywiscie tutaj tez nie bedzie problemow z moca i nic sie nie spali? ;)

z tym subwooferem dalej nie wiem, bo te PARADIGMa nie pasuja w ogole do kolumn JBLa... poza tym tanie tez nie sa, a jakbym juz mial dac tyle kasy to wole kupic pasujace do zestawu ;)

trryt: thx ;) firmware wymieniac nie bede, a obsluga innych pomieszczen sie raczej nie oplaca ;)

co do interesowania to teraz duzo szukam, ale najlepiej jest tutaj na forum ;)

i jeszcze jedno na koniec: jak jest z DVD przy takim sprzecie? wolalbym kupic jakies w cenie 200 zl, czyli typy Korr, Wiwa czy Manta z wiadomych powodow - obsluga wielu formatow... odbije sie znaczaco na jakos albo czyms jeszcze w stosunku np do DVD Panasonica?

dzieki za odpowiedzi :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No co Ty????????????????????????????????????????

Manta do takich kolumn za tyle kasy??? I co Ci z nich przyjdzie jak będziesz miał beznadziejne źródło. To chcesz wydać około 2tys za jedną kolumnę i 200zł za DVD? Trzeba te koszty równoważyć żeby sprzęt był na w miarę wyrównanym poziomie. Na DVD się nie znam ale jak nie wiesz co zrobić to jak się zdecydujesz na ampli to możesz wziąść DVD do kompletu tego samego producenta z jednej serii czy lini produktów. Pomijając wyższą jakość będziesz je wtedy miał dopasowane wzorniczo, a widzę że na tym Ci zależy (z tym subem) i pewnie będziesz mógł obsłużyć i DVD i ampli tym samym jednym pilotem. A jak nie chcesz w tym sposób to przeglądaj forum w poszukiwaniu jakiegoś rozsądnego DVD.

Jeszcze raz zapomnij o plastikach z supermarketu. A DivX? Jak zobaczysz i usłyszysz DivXa na tym co sobie kupisz to Ci się odechce;) DVD to jednak DVD;)

Ja nie jestem na bierząco więc może GT... Ale ten miesiąc to akurat żebyś się jeszcze poorientował w temacie. Kupujesz sprzęt na lata i za dużo kasy, więc najlepiej to naprawdę solidnie przemyśleć.

Trytt dobrze prawi, nie ma co nadmiernie śpieszyć się z zakupami audio. Co do tego nowego amplitunera - posiada on nowy standard HDMI. Zapewnia on niemal bezstratne połączenie między odtwarzaczem DVD a amplitunerem i ekranem plazmowym czy panelem LCD. Model 703 już tego nie ma :-( Ma to dopiero 803, ktory już jest bardzo drogi (5000zł). Z drugiej strony 703 posiada certyfikat jakości THX Select2 i jest zapewne wyższej klasy niż ten nowy. Poczytaj sobie jeszcze coś o tych ampach na forum, może ułatwi Ci to decyzję.

HDMI nie widziałem ale to praktycznie to samo co DVI a różnica na + między DVI a analogowym podłączeniem panele do kompa jest zauważalna. Więc na pewno lepiej wybrać z HDMI. Chyba że nie planujesz plazmy/lcd/projektora. Ale jak bardzo mądrze ktoś zauważył na tym forum KINO domowe ma być namiastką prawdziwego kina, a do niego ciągnie nas głównie wielki ekran, więc obraz jest podstawą i KD bez dobrego ekranu (czy to plazmy czy projektora) to karykatura.

oczywiscie, ze ogladac bede na czyms duzym, wiec ten nowy chyba bedzie lepszy, ale czy on juz nie ma szans na ten certyfikat? :P tzn certyfikaty wydaje sie jeszcze przed upublicznieniem?

macie jeszcze jakies wady tego nowego?

ja szukam jeszcze odpowiedniego subwoofera, a mozecie mi juz polecic jakies kable i ten odwarzacz DVD? a czy nagrywarki DVD potrafia kompresowac do Divxa albo Xvida?

z gory dzieki :)

szukam tego subwoofera caly czas i chyba zostane przy tym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) bo mozna go kupic od 2 550,00 zł na allegro, a jak kupie caly zestaw to moze bedzie cos taniej ;) tylko czemu to zle jest ze jest obudowa zamknieta? w czym to przeszkadza, albo jest gorsze od otwartej?

z gory dzieki

Ukryta Zawartość

Piszesz o Allegro, ale mam nadzieję że zamierzasz gdzieś wcześniej w jakimś sklepie/salonie tego całego sprzętu posłuchać, bo kupowanie sprzętu audio wyłącznie na podstawie opini ludzi z tego forum to jest bardzo zły pomysł. Najlepiej żebyś się przeszedł po sklepach ze swoimi ulubionymi filmami i płytami i posłuchał tych i kilku innych zestawów, może się okazać że wcale nie te JBL są najlepsze i może znajdziesz coś świetnego (nawet tańszego) producenta o którym nawet wcześniej nie słyszałeś.

Pomijam kupowanie tak drogiego sprzętu na Allegro, ja bym nie kupił nic droższego niż 500zł, ale może po prostu mam za dużo złych doświadzczeń z tymi aukcjami:(

tylko, ze jak juz wczesniej pisalem ja sie na tym nie znam, wiec wole skorzystac z opini ludzi z tego forum, niz swojej, bo w przyszlosci moze byc gorzej jesli sam wybiore, a ogolnie to co juz wybralem jest chwalone ;)

co do kupowania na allegro to przeciez jest kontakt telefoniczny, platne przy odbiorze a o sprzedajacych znalazlem info ze kupowali u nich bardzo drogi sprzet i wszystko bylo ok. Jak nie allegro to przeciez moge tez u oficjalnego dystrybutora zamowic, tylko ze bedzie pewnie drozej :P poza tym nawet jakby sie wplacilo pieniadze i by nie przyslali to na policje ;)

znalazlem tez fajne DVD

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale mam jeszcze pytanie co do niego

"443 h godziny nagrywania na twardym dysku [tryb EP (8h)] "

czy to oznacza, ze na dysku bedzie mozna nagrac tylko albo az 443 godziny a potem dysk sie juz do niczego nie nadaje? kasowac zapewne mozna, ale czy to oznacza nawet tyle godzin z kasowaniem?

i takie ogolne

1 sa juz jakies porzadniejsze DVD, ktore odtwarzaja format Xvid?

2 czy sa jakies nagrywarki DVD nagrywajace takze na plyty CD?

brakuje mi jeszcze kabli i porzadnego TV, ale TV to w przyszlym roku :P

prosze o odpowiedzi jeszcze na tamte pytania ;)

Ukryta Zawartość

Pytać się i radzić zawsze warto, zwłaszcza że jest tu dużo osób z wielką wiedzą, ale chodzi mi o to żebyś tego posłuchał, bo to co podoba się jednym wcale nie musi się podobać innym (każdy ma swój słuch i gust). Wieć o aspekty techniczne (funkcje ampli itd) się pytaj a w kwestii brzmienia zdaj się na swój gust/słuch bo to Ty będziesz używał tego zestawu a nie forumowicze;)

Troszkę się dziwię o co Ci chodzi z tym dyskiem, przecież jak używasz kompa to chyba wiesz jak to jest z dyskami, a to jest taki sam dysk. Na nim się mieści NA RAZ tyle godzin co podali, jak Ci się coś znudzi to po prostu to kasujesz (tak jak pliki na kompie) i w miejsce tego nagrywasz coś nowego.

Jak pisałem nie jestem świeży w temacie ale ta nagrywarka robi dobre wrażenie, inna sprawa że teraz w telewizji to raczej nie ma czego nagrywać;) Chyba że masz jakąś Cyfrę+ czy kablówkę...

jeszcze wracajac do tych glosnikow... tak sobie czytam i juz sam nie wiem ;/ z tego co widze to nawet jak wybieraja te gorsze zestawy z JBL to ludzie pisza, ze ponizej 20 m2 bedzie to zle slychac...

to nie kupowac tego? tylko nie wiem czemu zle... chyba lepiej kupic porzadniejsze i nie wlaczac na fulla niz gorsze i wlaczac na fulla

co o powiecie na ten temat?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.