Skocz do zawartości
IGNORED

Stereofoniczny mikrofon reporterski HQ.

Kempol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem posiadaczem recordera m-audio microtrack 24/96. Bardzo przyjemny recorder. Ostatnio jednak podczas nagrań zgubiłem fabryczny mikrofon. W zastępstwie kupiłem SONY ECM-DS70P ale to bardziej szymofon niż mikrofon. Mocno kierunkowy na boki i brzydka barwa dźwięku.

Proszę o pomoc w wyborze mikrofonu. Nie koniecznie typu T, może być shotgun. Chciałbym by ładnie to brzmiało i miało dość naturalną bazę stereo.

Z góry dzięki za zainteresowanie i pomoc.

--

Kempol

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13018-100008083 1170297744_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/27460-stereofoniczny-mikrofon-reporterski-hq/

Ukryta Zawartość

em-35, szumy wlasne, potwierdzone pomiarem na poziomie -67 dB.

Obecnie czekam na ten mikro. Polecila mi go osoba zajmjujaca sie nagraniami binaural.

Tutaj mozesz posluchac probek nagranych za jego pomoca.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj

Na otarcie łez i na tak zwane przedwczoraj skorzystaj z tego co podesłał Ci Liamk czyli z Vivanko M-55, ten Sony w kształcie litery T to totalny szajs [ oprócz tego zachowuje się jak ósemkowy] z tanich mikrofonów w tym samym sklepie jest M-35 . Jeśli ci zależy na kierunkowym reporterskim to szukaj z prawdziwego zdarzenia to szukaj JVC M-201 podaję pozycje przełacznika OFF. MUSIC. VOCAL albo szukaj mikrofonu typu shotgun z przełącznikiem OFF. NORMAL [charakterystyka kołowa] TELE [charakterystyka wybitnie kierunkowa ] na wtyczce zlutuj prawy kanał z lewym i niczym się nie przejmuj; ale jeśli Ci już odbiło kup dwa shotguny po jednym na kanał

na poprzeczce około 25 cm umieść uchwyty mikrofonowe i nagrywaj, można jeszcze jak w mikrofonie UHER-a M-640 połączyć je u podstaw i mieć je w pozycji równoległej i w pozycji rozchylanej litery V. Jeśli mieszkasz w Krakowie możesz JVC M-201 i UHER-a M-640 u mnie pooglądać i zobaczyć jak chodzą.

Pozdrawiam

Zbyszek

Widocznie nie zależy ci ani na ludziach, których prosisz o pomoc ani na posiadanym sprzęcie skoro nie odpowiadasz na wpisy. Nagra Ares P-L-P * , Nagra Ares BB+*, Nagra Ares-C, Nagra Ares-M *) mają na swoim wyposażeniu bardzo porządne mikrofony ale najtańszy z nich kosztuje znacznie więcej niż 328 funtów s. [to jest tyle ile kosztuje twoja zabawka z WAV i MP3]

Piotr Sulima

Witam,

A tu kolegi nie rozumiem? Dlaczego mam nie szanować ludzi, którzy mi odpowiadają? Post ma dopiero kilka dni, a niektórzy z nas pracują. Z góry podziękowałem za informacje. Tobie drogi Piotrze też dziękuję za odpowiedź. Jak mogłeś wyczytać szukam mikrofonu a nie kolejnego rejestratora. Mimo wszystko dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam :-)

--

Kempol

Witaj, dzięki za odpowiedź. Niestety nie mieszkam w Krakowie :-( Jestem dziennikarzem radiowym, wiec mikrofon powinien być "w miarę zwarty" . Jeśli dysponujesz danymi technicznymi proponowanych przez siebie mikrofonów, to jeśli nie sprawi Ci to problemów, zapoznał bym się z nimi. W necie nie mogę znaleźć info o nich. Napisałem już do producentów ale jak znam życie to przed gwiazdka odpowiedzi nie dostanę :-)

Pozdrawiam :-)

--

Kempol

Dzięki za info. Bardziej poręczny byłby w moim przypadku EM 55. Niepokoją mnie tylko niskie ceny. Ja nie szukam szumofonów i "zabawek". Poszukam w sklepie i sprawdzę jakość nagrań.

Dzięki i pozdrawiam :-)

--

Kempol

>Ja nie szukam szumofonów i "zabawek".

proponowane przezemnie mikro oczywisice nie maja jakosci wielkomembranowych pojemnikow shure czy mxl ale nie takie tez ma byc ich zastosowanie.

>Poszukam w sklepie i sprawdzę jakość nagrań.

powyzej dalem link do tematu w ktorym mozesz sciangac kilka klilkuminutowych nagran zrobionych za pomoca em35. Od niedawna takrze dysponuje tym mikro ale przerobionym do nagrywania binaural. Imho ma jakosc nie odbiegajaca od malych mikrofonow pojemnosciowych i nie wymaga fantoma. Do przenosnych rekorderow idealna sprawa.

Witam na Allegro jest pod numerem aukcji 118741609 w aktualnej cenie 300 zł mikrofon Yoga EM-9600 [shotgun]

z podwójną charakterystyką normal i tele trzeba liczyć razy dwa albo spinać na wtyczce lub

Ukryta Zawartość

Nie polecam Ci żadnych mikrofonów dynamicznych mimo, że znam masę świetnych i niedrogich ponieważ drut cewki takiego mikrofonu działa jak antena i wyłapuje z odległości trzech metrów sygnał wywoływania komórki jak serię grzmotów

Pozdrawiam

Zbyszek

PS mój Znajomy zakupił właśnie dwa takowe

Ukryta Zawartość

>Witam na Allegro jest pod numerem aukcji 118741609 w aktualnej cenie 300 zł mikrofon Yoga EM-9600

>[shotgun]

Mam Yoga EM2800, ma praktycznie te same bebechy - jakość dźwięku jest dość mierna. Zamierzam kupić wkładki WM-61A Panasonica i podmienić, może coś pomoże.

Co do Behringerów, to słyszałem dobre opinie. - zastanowię się.

Miałem chrapkę na mikrofon

Ukryta Zawartość

Tylko cena powyżej 2000PLN. Szkoda, że Behringer nie robi tego typu mikrofonów.

Pozdrawiam

--

Kempol

Ukryta Zawartość

Tu zamieściłem nagranie testowe dokonane za pomoca mikrofonu Yoga EM2800

Ukryta Zawartość

:-(

--

Kempol

Ukryta Zawartość

Witaj

Jeśli to jest prawie takie samo jak proponowane przezemnie toto za 300 to odpuść sobie docelowo szukaj rewelacyjnych elektretów made in CCCP MKE-271 mają jedyną wadę: zasilane są bateriami R10 ale można je przerobić na inne. Porada praktyczna: kup na pchlim targu jakie kolwiek mikrofony od magnetofonów "reporterskich" Kasprzaka poznasz je po tym, że są stosunkowo małe, wąskie, posiadają wyłącznik na obudowie i dwie wtyczki DIN. DIN 345 [trójpinowa] należy do wkładki [superkardioida impedancja 600 Ohm] i DIN pięciopinowa o małym rozstawie nalrży do wyłącznika. Są to mikrofony dynamiczne kierunkowe o zupełnie niezłej charakterystyce, chyba w każdym serwisie radiotv się po szufladach pętają.

Postaram się dowiedzieć u kumpli kto ma jakiegoś dobrego Shotguna o klasie podobnej jak mój Aoi ECM-1090

Pozdrawiam

Zbyszek

Sieknij nagranie z Yoga EM-9600 i zobaczysz, że nie warto dopłacać 100PLN.

Jakość proponowana przez Behringer, a szczególnie odstęp od n.s. przemawia znacznie na korzyść Behringera.

Mogło się zdarzyć, że trafiłem na felerny egzemplarz. Czy mógłbyś podesłać nagranko z Yoga EM-9600?

pzdr.

--

Kempol

Witaj Yogi nie posiadam, mam jak już pisałem Aoi ECM-1090 [jest to Shotgun] i Aoi ECM-1016 zwykły o charakterystyce kierunkowej, jestem zwolennikiem analogu i karta muzyczna w moim komputerze to absolutny zabytek klasy zero. Behringera C-2 podsłuchiwałem w komisie muzycznym na ul Starowiślnej w Krakowie , sygnał jasny czysty a szumu żadnego [uHER CR-240 taśma chrom słuchawki Tandy 12 (2 x 8 Ohm) ] ,odsłuch z dolby i bez wypadł również bardzo dobrze.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS C-2 ma bardzo korzystne parametry jakość / cena i sygnał/ zakłócenia + niedoróbki

Witam

Na Allegro pod

Ukryta Zawartość

jest bardzo dobry mikrofon kierunkowy Aktualna cena 61,00 zł Ofert kupna 2 aukcja kończy się 13 sierpnia o godzinie 21.

Pozdrawiam

Piotr

Ukryta Zawartość

Kempol, posluchalem sobie twoich probek oraz zapoznalem sie z twoja strona www i chyba jendak nie masz co zawracac sobie glowy tanimi mikro. Potrzebujesz wysokiej klasy sprzetu. Rozgladaj sie za shure i audio technica w cenach powyzej 1000 pln.

jeszcze co do wkladek WM-61A to tutaj mozesz kupic stosunkowo tanio:

Ukryta Zawartość

ale to sa elektrety typowo pomiarowe czyli z plaskim responsem. Nie uzyskasz na nich tzw. "dobrego brzmienia".

Ukryta Zawartość

Witam

Wygrzebałem kilka niezłych mikrofonów kierunkowych imp 600 Ohm wyłącznik do pausy na magnetofonie idealne

do nagrywania mowy rozpórka i stereo, na dnie pudła był jeszcze śmieszny MDU-24 ale chodzi nieźle mimo, że są

to dwa sparowane mikrofony o charakterystyce kołowej a nie kierunkowej. Panowie jutro niedziela i pchle targi.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. Na Allegro jest Yukon Nr aukcji 120076410 za 150 złp x 2 = 600 i jest stereo nienajgorsze z osobną regulacją

dla prawego i lewego kanału na wzmacniaczach przymikrofonowych zasilanych pastylkami CR 123 A

Witam

Wiem że obowiązuje święty słomiany zapał jako powszechny zwyczaj i cecha narodowa ale skoro powiedziało się A należy przynajmniej usiłować powiedzieć B i resztę alfabetu. Kiedyś były rozdzielacze 1 wtyk DIN 545 kabel i dwa estetycznie wykonane gniazdka 5 pinowe w jednej obudowie jedno obok drugiego, robiła to Unitra ma symbol WM 545/2 x NM 545 a więc możemy na kablu mikrofonowym zostawić dla jednego mikrofonu jego starą wtyczkę środkowy minus [masa ekran] dodatni skrajny a dla drugiego mikrofonu środkowy minus sąsiadujący z nim + skrajny wolny. Wykonałem wg wyżej podanego opisu, ponieważ użyłem mikrofonów od przenośnych kasetowych Kasprzaka wykorzystałem również ich wyłączniki aby móc włączać pausę na swoim UHER-ze rozstaw

pomiędzy mikrofonami ustawionymi równolegle dałem dokładnie taki sam jaki ma moja głowa na wysokości uszu

efekt stereo wręcz niesamowity mikrofony są na tyle uprzejme, że nie zbierają niczego z tyłu interesuje je jedynie przód , kosztowały na pchlim targu po 5 zł od sztuki po takiej samej cenie chodzą trójniki.

Pozdrawiam

Zbyszek.

Witam,

Niestety wszelkie przejściówki i niepewne połączenia, mikrofony z recyklingu odpadają. Brak lub zła jakość nagrania to dla mnie strata czasu i pieniędzy.

Testuję właśnie behringery. Za kilka dni kolega ma przywieźć kilka sztuk AKG C-1000s, znam to sitko od strony studyjnej (bardzo dobry mikrofon) i chcę go sprawdzić w terenie z rejestratorem.

Myślałem jeszcze o T.Bone ST500 ale nie znam nikogo kto by go w łapkach trzymał, w sumie najbardziej by mi pasował właśnie ten.

Do KEMPOL-a

Recykling był propozycją nie dla Ciebie, można nie pić nie żreć ale mieć to z czego się żyje, posiadanie zabawek poniżej pewnej klasy jest całkowicie bezsensowne; a więc co polecam: z polskich pojemościowe [a jest ich kilka niezłych] i MDU 39 [ i do domowych zabaw na średnio wyskokim poziomie MDU 24] z tak zwanych resztek po CCCP to jest naprawdę dobry sprzęt a za doskonały sorry trzeba słono płacić [ ciekawostka przyrodnicza mikrofony elektretowe o wkładkach pzekraczających 20 i więcej mm membrany są produkowane w Szanghaju a

wkładane do obudowy w USA cena jednego takiego amerykańca ponad 2800 złp.

MKE-271.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS A rozdzielacz dinowski sobie kup zawsze się może przydać w domu, pracy i ogrodzie.

Z krajowych sitek miałem kiedyś Tonsilowski MCU 53. Bardzo przyjemny wyrób. Niestety trudno go podłączyć do nowoczesnego sprzętu z powodu dość nietypowego napięcia zasilania (6V) a baterie są dość trudno dostępne. Małe dudnienia z ręki i przyjemna charakterystyka brzmienia, dość niski poziom szumów własnych (choć to cecha osobnicza - sitko kumpla szumiało potwornie). Szkoda, że tonsil wycofał się z modernizacji i rozwoju tej linii lub "uprofesjonalnienia" tych sitek.

Z kolei nowy MC 358 to jednak spora przesada z ceną - w tej samej klasie sporo jest lepszych sitek w okolicach 1000PLN

--

Kempol

Do KEMPOL-a

Miałem wczoraj a właściwie dzisiaj nad ranem Sennheisera ME-66 bardzo dobry, ładny shotgun około 250-300 $, Problemów z bateriami do tonsilowskiej pojemościówki niema, kupuje się pięć pastylek odpowiedniej średnicy są one 1.2 V rurkę termokurczliwą i po problemie ja w ten sposób do MKE-271 gdzie przychodzą 2 R10 wycofane z produkcji 2 x 1.5 = 3 V pastylkami gonię do 9 V i wtedy dopiero widać co jest wart ten mikrofon są na stronach ukraińskich i rosyjskich jakby ktoś się pytał schematy zasilania phantomowego .

Pozdrawiam

Zbyszek

Ukryta Zawartość

stereo aktualna cena 419.złp.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Kupiłem mikrofon JVC M-201, w stanie idealnym. Jakość dwięku 7/10. Niestety nie dostałem w komplecie papierów do tego sitka, jeśli któryś z kolegów mógłby się podzielić skanem, to byłbym bardzo wdzięczny :-)

Wkrótce zamieszczę test mikrofonu.

Pozdrawiam

--

Kempol

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Test mikrofonu JVC M-201

Ukryta Zawartość

Jakie jest Wasze zdanie?

pozdrawiam

--

Kempol

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.