Skocz do zawartości
IGNORED

Sumetryzator/Desymetryzator na 4sztAD797

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

no dano nie zakładałem jakiegoś wątku ale chyba czas najwyższy.

powielkich bojach z 10V dc na wyjściu udało mi się uruchomić układ symetryzujący...

jest to projekt z Elektroniki, lipiec 2002r.

Zastosowałem podwójną stabilizację.

pierwsze wrażenia: nie wracam do RCA ;), układ trzeba jeszcze dopieścić ale poprawie uległo wszystko ;)

najbardziej podoba mi się ta obecność dźwięków.. co prawda podłączone jest to jak widać na zdjęciu.. likwidująć kabelek RCA może być tylko lepiej...

wielkie podziękowania dla Bikoza który to notabene (bardzo lubie to słowo) namówił mnie by to zrobić i jeszcze wytrawił płyteczki ;)))

jak ktoś ma P1.7 a nie ma źródła na XLR to jest to super sprawa i niech mi nikt nii mówi ze to jakieś oszukane... pierdu pierdu;))

Pozdr

Matt

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5385-100008161 1170297633_thumb.jpg

post-5385-100008162 1170297632_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Adresy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja de- i symetryzacje wole na dedykowanych układach burr-brown, odpowiednio ina134 i drv134. Wspaniałe kostki o banalnej aplikacji i sztywnych porzadnych parametrach. Mam za to kilka pytań, co do przesyłu symetrycznego w domowym audio. W zasadzie jedno ;).

Czu uzywany sygnał jest poziomu wysokiego czy niskiego, ale w znaczeniu estradowym, czyli czy jest liniowy 0..775mV czy -20dB wzgledem liniowego? Prosze o odpowiedź, bo mam w GC wejścia symetryczne, ale dla sygnaly wysokopoziomowego i nie wiem czy ruszy.

Pozdrawiam

Właśnie tak się zastanawiam w jakim celu tak komplikuesz, Matthew:)? Przecież można użyć jak już wspomniał przedmówca dedykowanych i do tego bardzo dobrych kości jak np. OPA1632.

bikoz - skoro piszę OPA1632 to mam na myśli właśnie OPA1632 a nie DRV134. Jest to moim zdaniem lepszy scalak, i nie wiem dlaczego piszesz, że nie OPA. Przecież OPA1632 to jest w pełni różnicowy wzmacniacz operacyjny i m.in. właśnie stosuję się go w celu symetryzacji sygnału co jest wg. mnie lepszym rozwiązaniem niż robienie tego na dwóch zwykłych wzmacniaczach operacyjnych. Tak więc w ogóle nie wiem o co ci chodzi?

Pozdr.

>msfalcon

sorki ,myślałem że się po prostu przejęzyczyłeś

oczywiście można użyć opa1632 do tego celu,ale akurat takiego nie posiadam w przeciwieństwie do AD797 które były pod ręką

jak skombinuję sobie tego opa to zrobię porównanie i tyle

mam jeszcze AD815,które też podobno nieźle się sprawdzają w tym zastosowaniu

ghost666, 5 Sie 2006, 14:48

spoko rób GC po XLR.. na tym forum gdzieś była dyskusja n/t prowadzenia symetrycznego sygnału... jest jakiś obszerny wątek..Darkul i inni spece się wypowiadali oraz ci co przeszli na XLR i na RCA nie wrócą..

napewno budowa takiego ukladu to fajna zabawa i mozna sie przy okazji czegos nauczyc :) ale tak jak pisze msfalcon - OPA1632 niestety rozklada wszystko inne z duzym zapasem prezentowanej jakosci dzwieku - jak ktos raz zastosuje OPA to nigdy nie bedzie juz chcial wrocic do kombinowanych ukladow :) nie mowiac o powrocie do torow niesymetrycznych - sie rozumie :) DRV i INA to fajne ale stare kostki, rozwiazania na niesymetrycznych opampach brzmia lepiej albo gorzej ale docelowo naprawde tylko OPA1632 :)

jest jedno "ale" .. cały czas mam wrażenie rozymtych dźwięków.. tzn przestrzeń jest lepsza niż na rca, oraz wypełnienie, bass itp itd.. może tak coś nie do końca z fazami? spotkało takie coś kogoś?

nie wiem czy chce mi sie bawić w OPA.. szczególnie jak podobno się gryzie to z P1.7 (wiem, trzeb abyło samemu to sprawdzić), pozatym i tak Balanced Nosdac + D1 będzie na tapecie niedługo ;)))

Matthew ~ pisze to mimo ze kostki BB tez nie sa moimi faworytami :))) i czekam az Analog Devices albo Linear wypusci wpelni symetryczna koste o podobnych parametrach ale zachowujac firmowe brzmienie :)

no te ad797 to moi faworyci ;) inne kostki grają podobnie do siebie a 797 to 797 ;)) tak nawiasem mówiąc już chcę unikać scalaków z toru.. na razie jestem zmuszony, pozatym fajnie to gra na XLR ;))

aha ... no i trudno mi sobie wyobrazic (ale fakt faktem ze nie slyszalem na wlasne uszy ...) ze OPA1632 sie z czymkolwiek gryzie ... to jest napewno jedna z najbardziej przezroczystych kostek jakie widzialem - taki wzmacniacz prawie idealny :)

Matthew ~ jezeli podoba Ci sie tez jak by nie bylo przezroczysty dzwiek z AD797 to proponuje posluchac AD8610 i LT1028 (moi faworyci) lub LT1007 z lekko cieplejszym brzmieniem - ze tak powiem u mnie to kolejna klasa to gory :) tez kiedys lubialem AD797 ;)

właśnei gdzieś mi się walają ad8610 ale to smd ;)))) podsatwki są.. .będzie można kombinować...

ponawiam pytanie o te fazy lub rozmazany dźwięk, skąd to może się brać?

Matthew ~ O MOJ BOZE !!! to ma byc Hi-Endowy uklad :))) autor chyba pisze to jako zart :))) teraz dopiero rzucilem opkiem na schemat z linka :))) pierwsza zasada - uklady z Elektroniki Praktycznej a tym bardziej Elektroniki dla wszystkich nadaja sie na lekcje Zajec Praktyczno-Technicznych w Technikum :))) przeciez to jest porazka :) jeden kanal ma w torze jeden wzmacniacz wiecej niz drugi :))) i Ty szukasz tutaj sceny ??? ten uklad moze co najwyzej wydawac z siebie dzwiek :))) zmiany fazy pomiedzy kanalami moga byc kompletnie przypadkowe z funkcji czestotliwosci :))) i napewno rozne dla obu kanalow :))) zapomnij o tym ukladzie :)

Matthew ~ i jeszcze jedno - jezeli piszesz ze po wstawieniu tego ukladu do Twojego systemu poprawie uleglo prawie wszystko ... hmmm ... to znaczy ze masz przed soba jeszcze daleka droge w poznawaniu coraz lepszego dzwieku :) bardzo zreszta interesujaca :)

qrwa to nie ma co poprawiać nic ? nie załamuj mnie, bo ogólnie dźwięk jest bardziej otwarty, dynamiczniejszy... no tylko te fazy.. ;) drażni mnie wokal rozmazany... chociaż niektóre utwory nieźle ...

no to wlasnie problemy z faza :) OPA ma sie do tego jak Mercedes do Fiata :) Ale coz ... jedno jest pewne ze masz dobry sluch jak uslyszales ze problemy sa z faza i byly :) autor artykulu takiego sluchu napewno nie ma :)

zrobiłem symetryczny preamp msfalcona na właśnie opa1632/pga2310. gra to już bardzo dobrze (mniej więcej po tygodniu od uruchomienia). wygląda na to że pozostanę na dłużej przy tym rozwiązaniu.

Ukryta Zawartość

post-4633-100008150 1170297650_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tomant, matko boska ! ;)) sporo tego ;)

ChUml, ten rozjeżdżony dźwięk słychac odrazu, miałem nadzieję ze się wygrzeje heh, co prawda z godziny na godzine jest lepiej, problemem są tylko wocale z przodu.. ogóleni dźwięki blisko.. eh.. ;) jak to się nie zmieni to nie jest to do zaakceptowania niestety.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.