Skocz do zawartości
IGNORED

jaki kupić gramofon?

doktorzbuszu

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

widziałem poprzednie tematy tego typu, jednak nadal czuję potrzebę poradzenia się baredziej biegłych w temacie.

Szukam gramofonu. wydaje mi się, że istotnymi elementami tt są:

- ciężki talerz

- napęd paskowy

- budowany z drewna

- uniwersalna wkładka

oglądałem gramofony dual, jednak wyższe modele mają napęd bezpośredni, poza tym ich stylistyka nie do końca mi odpowiada, natomiast gramofony thorens robią na mnie duże wrażenie. Zdążyłem zauważyć, że bardzo dużym poważaniem cieszy się seria 300, jednak tutaj też jest b. wiele opcji.

nie słyszałem żadnego z tych gramofonów, nie mam żadnego doświadczenia. wszystkie informacje są zaczerpnięte z różnych stron internetowych i rozmowy w sklepie audiofilskim z panem, który polecił mi firmy thorens, dual, lenco oraz zwrócił uwagę na takie cechy jak drewniane wykonanie, belt drive i uniwersalna wkładka. nie dysponuję duzym budżetem.. 500 zl to granica raczej nie do ruszenia (wkładkę chciałbym kupić później za przynajmniej drugie tyle, ale na razie szukam gramofonu, który będzie to wkładkę dobrze trzymać na płycie)

bardzo proszę o komentarz i radę, który thorens z serii 300 najlepiej gra?

dziękuję bardzo

daniel

https://www.audiostereo.pl/topic/27386-jaki-kupi%C4%87-gramofon/

doktorzbuszu, 2 Sie 2006, 13:11

Coś w tym co napisałeś jest. Ostatnio b. dużo na ich temat czytam i przemyśliwuję, i do niemal takich samych wniosków. Talerz nie musi być z 10cm akrylu ale dobrze jak jest stosunkowo ciężki. I chasis też. BTW: zastawia mnie czemu podstawy TT nie nie robiono np. z granitu ? Przecie to świetny materiał (moim zd). Więc WHY ? -Za drogi czy jak, a może "za dźwięczny" ?

* * *

A to była okazja. Stan b.db. i poszedł za rozsądne pieniądze. Kupując na aukcji nie warto chyba płacić więcej jak 200, maks. 250zł. No chyba, że trafi się jakaś naprawdę wyjątkowa gratka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

->doktorzbuszu

Poczekaj, dodaj do pierwszych 500zł drugie 500 które ma być na wkładkę i kup lepszy, kompletny patefon. A potem dozbieraj przynajmniej na jedne porządne tłoczenie. Zobaczysz, opłaci się :-))

A jednak produkowano TT z ciężkim chassis, z konglomeratu(?):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

do Reaper:

napęd paskowy z tego względu, że tłumi drgania, a napęd bezpośredni je przenosi. musze przyznać, że oglądałem również modele audiofilskie i w nich stosuje się właśnie napęd paskowy - myślę, że nie bez przyczyny.

do andrea29:

no właśnie, ale co to znaczy stosunkowo ciężki? 2 kg czy raczej 5?

do Profil:

z pewnością, ale czy za dobry gramofon muszę zapłacić przynajmniej 1 tys. zł? co rozumiesz przez kompletny patefon (nowy/stary, jakieś konkretne modele, cechy)?

dziękuję wszystkim za odzew i proszę o konkretne wskazówki, np. w ramach thorens 320 mamy wiele mozliwości ( mk I, II, III, IV). nie zafiksowałem się na ten model, ale szukam konkretnego modelu, główne wytyczne już mam.

doktorzbuszu

nie masz racji,gramofon z napędem direct ma mniejsze "zakłucenia " niż paskowy, a że się teraz takiej technologi już nie stosuje to zupełnie inna sprawa,podoba Ci sie Thorens i masz przekonanie do tej firmy to bierz,najważniejsze dobre samopoczucie po zakupie .I tak wkładka i jakość pre jest najważniejsza ,póżniej dopiero dochodzi zabawa z gadżetami typu okablowanie itp.

jesli chodzi o napęd paskowy, to nie wymyśliłem tego sam, powiedział mi to człowiek zajmujący się od lat wysokiej klasy sprzętem - podobnio jest również dużo łatwiejszy w naprawie (jeśli chodzi o napęd to podjąłem już decyzję - musi być paskowy) , natomiast dobre samopoczucie po zakupie jest albo wtedy, kiedy kupuje się sprzęt dla bajerów albo kiedy sprzęt gra. zdecydowanie wolałbym, żeby mój sprzęt grał, dlatego Was podpytuję. Jak już pisałem nie jestem nastawiany tylko i wyłącznie na gramofony marki thorens, ale wspominam o nich, ponieważ zrobiły na mnie dobre wrażenie. nie twierdzę, że wkładka i przedwzmacniacz nie jest istotny (z pewnością mają kluczową rolę), jednak najpierw chcę kupić odpowiedni tt, do którego warto byłoby dokupić dobrej jakości wkładkę i ew. preamp. zapraszam do wypowiedzi na temat, czyli jakieś konkretne rady? coś polecasz? czy tylko negujesz?

>podoba Ci sie Thorens i masz przekonanie

do tej firmy to bierz,najważniejsze dobre samopoczucie po zakupie

to było na temat, tylko o co chodzi? to brzmi jak: kup cokolwiek

jezeli chodzi o dyskusje na temat sprzętu to nie będę w takowe wchodzić, bo nie mam wiedzy i doświadczenia, mogę jedynie bazować na wypowiedziach innych

proszę o konstruktywne rady

W naszych czasach, gdyby komukolwiek chcialo sie zaprojektowac porzadny silnik do direc drive'a to wybralbym taki naped. Paskowce tylko przysparzaja problemow z przeniesieniem napedu i stabilizacja obrotow, a ze ludzie wierza w marketing bool shit to ich sprawa.

pragnę zauważyć, że ludzie chętnie teraz kupują tt z direct drive, najlepiej technics'a z masą bajerów. głównie audiofile bawią się w paski... tutaj też pojawia się istotna różnica między np. thorens'em a dual'em - wyższe modele pierwszego dawniej też miały napęd paskowy, natomiast dual'a bezpośredni..

No, najwyzsze modele duala tez mialy naped paskowy - CS5000 i CS7000. Nie chcialbym krytykowac mysli tworcow obecnych konstrukcji zwanych hi-end, ale stworzenie napedu direct drive przy obecnych technologiach jest latwiejsze i mniej problematyczne. Mozna stworzyc niewielkim kosztem silnik, ktory przy zastosowaniu nowoczesnych technik kontroli mikroprocesorowej bylby na pewno rowny, co do parametrow napedom paskowym, a jego produkcja seryjna duzo tansza.

Ponizej uklad stabilizacji obrotow i kawalek silnika Duala CS714Q nota bene uwazany za najlepszy dd Duala.

Wow and flutter

DIN ± 0.025%

WRMS ± 0.015%

Niejeden markowy, uznany, obecnie produkowany gramofon nie ma takich parametrow napedu, a jak widac na zdjeciu technologia raczej dawna(1978-81r.).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

doktorzbuszu, 3 Sie 2006, 12:13

"2 kg czy raczej 5?" Oj, ciężko mi takie rzeczy tłumaczyć, bo dla mnie to oczywiste: w odpowiedniej proporcji do chasiss.

Liczy się też - na pewno - dokładność wykonania talerza, jego jednorodny materiał itd.

Na chłopski rozum, talerz nie może być cięższy od podstawy - musi być zachowana jakaś rozsądna różnica mas..., zresztą chyba nie tylko o nią chodzi. (Analogia: fundament domu - nadbudowa...)

Precyzja wykonania łożyska, materiał, oś, tarcie, odpowiednie materiały też pewnie służą uzyskaniu optymalnego efektu.

To wszystko daje pole do przemyśleń, a wnioski do odniesienia do własnego ja (czuja) albo skonfrontowania w praktyce które rozwiązania dają najlepszy (satysfakcjonujący mnie na moim etapie) efekt. Czyli trzeba posłuchać iluś-tam gramofonów, kombinacji PHONO PRE i wkładek, i coś satysfakcjonującego wybrać.

Trudno nie będąc konstruktorem czy pasjonatem budować gramofon (choć można i są tu tacy). Takie podejście w swoim wypadku wykluczam, bo ani nie mam na to ochoty ani czasu, ani doświadczenia. -Jest z czego wybierać. Inni juz zmeirzyli si ez tematem duuzo wcześniej...

Moim celem jest przyzwoity gramofon, a nie to co się wiąże z wejściem w posiadanie takowego, i przyprzyjemność z tym związana. (Im krótsza droga do celu, tym dal mnie lepiej.)

Czasu mi szkoda na wymyślanie koła od nowa - po co ?

Co obecnie czytam i oglądam, odnoszę do własnego "czuja", gdyż pewne rozwiązania czuję i popieram, a pewne wydają mi się mocno średnie.

Podoba mi się np. odseparowanie silnika od chassis gramofonu, dość ciężki i precyzynie wykonany talerz, przeniesienie napędu paskiem (jeszcze lepiej nitką). Uwagę zwróciłbym na jakość silnika i efektywność stabilizacji obrotów. Itd.

Widziałem ciekawe rozwiązanie separacji talarza wraz z częścią obudowy do której go zamocowano i odseparowanie ich silnika (chyba "budżetowe"(?) rozwiązanie Thorensa ale naprawdę - w mojej ocenie - nie głupie). REGA stosuje/stosowała specjalny klej, itd. ->polecam na początek lekturę n-ru 6/'03 AUDIO, str.40 - 54. Jest nad czym myśleć.

Witam! Podobnie jak doktorzbuszu rozglądam się właśnie za pierwszym gramofonem. Zainteresowała mnie taka oferta:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Czy któryś z tych sprzętó jest Waszym zdaniem wart uwagi? Chciałbym wydać do 300 zł ale jeśli za kilka złotych więcej można "poczuć różnicę" to jest skłonny coś dołożyć.

Zasatawiam się nad Telefunkenem S600 - sprzedawca zapewnia, że to dobry zakup w dobrej cenie - co Wy na to?

post-881-100008151 1170297649_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tajp, 5 Sie 2006, 21:03

A co innego (i gdzie) można kupić za 300zł ?

* * *

Generalnie niedrogie patefony chodzą od 100 do 250zł. Jak nie trafisz, ponownie wystawisz na allegro i z głowy. Na nic nie masz gwarancji :(

Od czegoś trzeba zacząć i potem można mozolnie się wspinać. No chyba, że wygrasz w TOTO, wtedy pole manewru i możliwości masz większe.

* * *

Koledzy z forum, polecają Thorensy.

Takie coś:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zydelek

ten telefunken to jakieś 14kg wagi i jedyne co w nim z plastiku to oprawki sensorów i zakończenie podnośnika ramienia, a no i klapa,ramie Ortofona,jak ramie jest całkowicie sprawne to wart jest spokojnie tych pieniędzy ,nawet większych.

tajp

spytaj sie sprzedającego czy da się ustawić poprawnie antyskating,jak tak ,to go możesz wziąść.

Panowie, a co sądzicie o tym:

Ukryta Zawartość

albo o tym:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ten ? - Ile wart ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja też mam pytanie do znawców tematu:) Zamierzam zmienić gramofon (sony ps-lx310) na coś nowego. Chcę na to wydać około 1200 zł w tej cenie widziałem goldringa gr1.2 i pro jecta debut se (ew inne debuty są w podobnych cenach) co radzicie? Będzie to grało z amplitunerem Yamaha rx v450 i frontami eltax universe (przedzmacniacz monacor ale to też wkrótce zmieniam) Aha interesuje mnie tylko nowy sprzęt.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.