Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy (lampiak)

emill

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam amplituner połączony z GS-620 fs (MM), poprzez przedwzmacniacz jednak chcaiłbym sobie trochę lampowego brzmienia pouświadczać. Chyba nie można podłączyć słuchawek bezpośrednio do gram., do przedwzmacniacza też chyba nie. Słuchawek narazie specjalnych nie posiadam, nieco antyczne Philips SBC 3150 (mylarowe;), jak narazie mi wystarczały. Jaki doradzicie mi dość tani przyzwoity, prosty wzmacniacz słuchawkowy niedużej mocy stereo oparty na lampach/lampie. Nie musi być to hi-end, poprostu chcę trochę posłuchać lampek, czy konieczna będzie też wymiana słuchawek?

I jeszcze jedno, czy warto wymienic kondensatory w przedwzmacniaczu ,a lepszej jakości, rezystory są niby "HQ" ale kondensatory raczej przypadkowe. Amplituner Yamaha RX-V420 RDS.

https://www.audiostereo.pl/topic/27356-wzmacniacz-s%C5%82uchawkowy-lampiak/

Wpisz w wyszukiwarke temat wzmacniacza lampowego do słuchawek ,a także same słuchawki powinieneś wszystko znaleźć,co do ceny wzmacniacza słuchawkowego będziesz musiał się liczyć z kosztem jakieś 300zł w górę - podejrzewam że za 1000zł kupisz już porządny, dalej - słuchawki koszt jakieś 300zł także w górę polecałbym tu firmę sennheiser chociaż tak jak mówię wszystko jest na forum i było wałkowane dużo razy więc najpierw szukaj tematu a później zakładaj nowy tak jest lepiej i przejżyściej. Wzmacniacz twoj (Yamaha RX-V420 RDS) nie potrzebuje zmiany kondensatorów gdyż nic to nie da to raz, a dwa jest dość nowy. Poczytaj trochę wątków - starych i nowych abyś trochę szeżej pojął dźwięk ,a także jakie rzeczy go dobrze przekazują - pozdrawiam Łukasz

Jeśli chcesz coś wymieniać to pisz w dziale diy (Do It Yourself) ale jeśli to jest niskiej klasy przeswzmacniacz to podejrzewam że nic to nie da, a kit możesz kupić ale moim zdaniem uważaj na transformatory to najważniejsze części we wzmacniaczu - jeśli one są kiepskiej jakości to reszta liczy sie już mniej i nie wiele zmienia - to jest moje zdanie i nie wiem czy jak sam złożysz to taniej wyjdzie - musisz wypytać chłopaków jaki kit jest najlepszy i najtańszy (najpierw poszukaj na forum ).

Co do zmacniacza słuchawkowego kity pojawiąjące się na allegro są z bardzo kiepskiej jakości elementów naprawdę warto samemu skompletować lepszej jakości za rozsądną cenę- popełniłem kilka konstrukcji i w kilku miejscach lepsze elementy dają dużą poprawę dźwięku.

Co do wymiany kondensatorów w pre to nie wiem, bo często te preampy zintegrowane nie są same najlepsze i wymiana elementów na lepsze często nic nie daje, może lepiej zrobić odzielny preamp phono na opampach- jest parę konstrukcji dość tanich i w miarę prostych do wykonania.

Chyba temat nie w tej zakładce;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.