Skocz do zawartości
IGNORED

pomieszczenie audiofila-jak je zbudować?

rsz

Rekomendowane odpowiedzi

Przyszedł taki czas, że trzeba w końcu wziąść się za budowę domu. Ponieważ mam korbę na punkcie muzyki, chcę dokonac zmian w projekcie domu zanim cokolwiek zacznę załatwiać. Bazą, ze względu na ekonomię, bedzie typowy projekt domu - dwa piętra, dwuspadowy dach, podstawa budynku ok. 6 X 8m. Swoje pomieszczenie chcę zrobić w piwnicy, zajmując ok. połowy podstawy domu. Dlaczego piwnica? Bo: będę miał pełną dowolność (prawie) użytych materiałów, pomieszczenie będzie do dyspozycji i zagospodarowania tylko dla mnie, oraz będzie mi dużo łatwiej odizolować się akustycznie od reszty budynku - wystarczy (chyba) dobry, dzwiękochłonny strop.

W pomieszczeniu zainstalować chcę dwa systemy audio, jeden to pełne ukochane stereo, drugi to nagłośnienie do kina plus jakiś wyświetlacz - projektor lub plazma, ze sprzętem poczekam na sam koniec, bo całą inwestycję chcę rozłożyć na 4-5 lat (kasa, kasa, kasa).

O co w zasadzie pytam? Jaki jest najlepszy kształ i z czego zrobić pomieszczenie? Okna i drzwi pomagają, czy przeszkadzają dźwiękowi? Czym wygłuszyć podłogę, ściany i sufit? itd., itp.,

Proszę o wpisywanie swoich rad i sugestii, wszystkie sobię wezmę do serca (ucha). Pozdrawiam rsz.

Ja na pewno nie pomogę w projekcie pokoju... ale przyszła mi następująca myś do głowy. Skoro projektujesz nawet kształt pokoju pod stereo to moze skorzystaj z płatnej pomocy specjalistów w tej dziedzinie? Uważałbym to za dobrą inwestycję, mam na myśli np coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No trochę tego jest, na forum pewnie też sporo będzie...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piwnica to super pomysł. Cicho i chłodno (nie trzeba klimy).

Możesz zerknąć na moje zmagania z budową audiofilskieghgo pokoju:

Ukryta Zawartość

Najlepiej wynająć do tego fachowca. Będzie to kasa dobrze wydana.

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

==> Elb

A nie wydaje sie Tobie, ze piwnica ma jeden wielki minus na salon stereo?? A mianowicie zeby sluchac swoje ulubionej muzyki trzeba siedziec w ciemnej piwnicy bez kontaktu z codziennoscia i reszta domownikow ?? POmieszczenie w piwnicy nadaje sie jak najbardziej na KD (ja mam np strychu) ale klocki stereo lepiej jak stoja w pokoju dziennym. Wtedy nawet mozna sluchac muzyki robiac cos w kuchni itd.

Jeśli chodzi o ustroje akustyczne to ostatnio sam się za takimi rozglądam oczywiście w normalnych cenach i firma Eurofoam ze Zgierza produkuje pianki o ciekawych kształtach i wymiarach i co najważniejsze cena jest do zaakceptowania i konkurencyjna w stosunku do allegro lub innych sklepów, a jeśli zoraganizowac wspólne forumowe zamówienie takie na 40 m kwadratowych to sa to naprawde niewielkie pieniądze dla przykładu:

metr kw. pianki o kształtach piramidki o wymiarach ( milimetry) jak na rysunku kosztowałby przy zakupie hurtowym tylko 60 zł a w detalicznym ok 88 zł są również inne wielkości tych piramidek co oczywiście idzie za zmianą ceny na wyższą

Ukryta Zawartość

post-6318-100008399 1170297299_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piwnica to niezły pomysł, ma kilka zalet: tanim kosztem uzyskasz dodatkowe powierzchnie, najlepiej mało okien, dla KD to razj zaleta, latem chłodniej. Trzeba jednak miec na uwadze pwne względy:piwnica ze względów konstrukcyjnych to ściany fundamentowe czyli lany beton lub bloczki betonowe więc trzeba dobrze rozwiązać izolację termiczną ścian zewn. i podłogi i izolację przeciw wilgoci, pamietaj o wysokości, w projektach piwnie są zazwyczaj niskie, należałoby w/g mnie podnieść wysokość do 2,4-2,6m. Raczej nie baw się w dźwiekochłonny strop, i tak dookoła beton, nie ominie cie wyłożenie pomieszczeń odpowiednimi wykładzinami ale również doradzam profesjonalistów przynajmniej w celu zrobienia projektu i doboru materiałów. Na razie dobierz prametry geometryczne pokoju i zapanuj instalację elektryczne dla prądu i kolumn.

"podstawa budynku ok. 6 X 8m"

W takim przypadku radze zaadaptowac calosc :-)) no i oczywiscie glebiej wykopac, tak na min 3m, jak zrobisz polowe to bedziesz mial ok 12m2...

Jezeli cos pomylilem i bedziesz mial pokoj 6x8m to powinno byc dobrze, zwroc jeszcze uwage na wysokosc bo to jest rowniez bardzo wazne, a w piwnicy z tym moze byc trudno, poza tym raczej na twoim miejscu nie pakowalbym sie w koszty budowania piwnicy..., a co do salonu, czy pokoi ogolnodostepnych to tam mozna z powodzeniem postawic zwykle kolumny podlogowe i zasilic je byle jakos zagralo.

Teraz doczytalem co napisal SzymonHK i calkiem dobrze to wszystko przedstawil.

"Na razie dobierz prametry geometryczne pokoju i zapanuj instalację elektryczne dla prądu i kolumn." Tak, instalacja kablowa bedzie potem bardzo procentowala, szczegolnie jesli chodzi o kino domowe itp projektory, komputery i telewizory, wogole okabluj na wszystkie mozliwe sposoby caly dom.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.