Skocz do zawartości
IGNORED

Pytanie o kable i cewkę projekt zwrotnic

Djeight

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , moje pytanie brzmi , jakie przewody głośnikowe polecacie do kolumn 40W bo moje tymczasowe nie dają rady i widać ciemny brązowawy nalot na miedzi ,na całej długości kabla , drugie pytanie to jakie przewody wewnątrz kolumny dać do głośników wysokotonowych i sredniotonowych w miarę możliwości prosiłbym o grubości przewodów jakie zastosować

mam jeszcze pytanko odnośnie cewek, jak wiemy przeważnie cewka ma dwa końce :) jeden konieć tuż przy karakasie na którym nawijamy , potem robimy warstwę i cewka ma drugi koniec widoczny na wieszchu , teraz moje pytanie brzmi czy jest różnica jak cewkę w zwrotnicy podłaczę na odwrót , którą stroną prawidłowo podłacza sie do wzmacniacza a która jest wyjściem i podłączamy ją do głośnika basowego??

Co sądzicie o tej zwrotnicy?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

to dziwne że technik elektronik nie wie jakie kable założyć... to że Ci nikt nie odpisał świadczy o tym że ludzie nie siedzą tutaj i nie czekają na takich ja Ty i bardzo dobrze. Nic nikt Ci nie napisze jak nie powiesz co to za kolumny i na jakich głośnikach, dwa: cewke obojętnie jak podłaczysz byle w obu kolumnach było tak samo... to też powinien technik wiedzieć. 3: ładnie rysujesz w paincie i tyle o tych rysunkach zwrotnic można powiedzieć jak na razie

wovo chodzi mi dokładnie o to czy ta zwrotnica jest o nachyleni 6dB/okt czy 12dB/okt czy może 18dB/okt, jeżeli chodzi o wartości rezystorów i kondensatorów to do określenia tego jest to nieistotne,

druga sprawa: w szkole "technikum elektronicznym" nie uczą którą stroną podłaczać cewki zwrotnic , , biorą oni czysto teoretyczny schemat na którym cewki są narysowane jak spiralka i tyle , a kto wie czy od strony karkasu czy z zewnątrz ten niech się cieszy , moje obawy wzbudziła zwrotnica u kolegi w kolumnie gdzie cewka była odwrotnie podłączona niż ja podłączałem już w paru zwrotnicach , wolę się zapytać niż błądy popełniać.

Czemu ludzie nie czekają na takich jak ja , czym zawiniłem że odpowiedzi nie otrzymuje?

Jeżeli chodzi o kabelki do wysokotonówki to pytam was o model który byście polecili, taki co by odpowiednio poradził sobie w wysokotonowym zakresie, nie znam nazw kabli bo gazet nie czytam dlatego się pytam , wiem że kabelek nie powinien być zbyt gruby , musi mieć małą rezystancję i poejmnosć własną ,

Wiem dużo , ale poprostu wole zweryfikować wiedzę , i dzięki temu uczę się innych rzeczy o których nie wiedziałem

A oto chciałe sie pochwalić swoją 3 drożną zwrotnicą :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kabelkologię to musisz nausznie poćwiczyć. Njalepiej wg mnie do kopółki wypadają cienkie solid core (jeden rdzeń) np 0,5mm, dla woofera/mida kabelki powinny być grubsze - myślę że 2,5mm2 starczy

Kable kablami, daj solidne. Cewki odsun od siebie koniecznie u zamontuj je tak zeby ich osie nie byly rownolegle i nie lezaly w jednej plaszczyznie. W technikum napewno rysowaliscie (obserwowaliscie) linie pola magnetycznego w okolo przewodnika z pradem badz cewki wiec wykorzystaj ta wiedze.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Ok więc oddaliłem od siebie cewki , narysowałem też schemat zwrotnicy jako że chciałem abyście zprawdzili poprawność obliczeń czy pasma mi się pokrywają , korzystałem ze wzorów ale może coś przeoczyłem a samemu sie bładu nie zauważy , jest to zwrotnica 3 drożna jak widać

Zastosowałem do średniotonówki kondensator innej firmy nie dlatego że nie posiadałem takiego samego tylko wydawaje mi się że firma Mant ma lepsze a średnica przecież jest bardzo ważna ,

Cewka L1 jak widać jest rdzeniowa

Jeszcze małe pytanko : jakiego programu korzystacie do rysowania wykresów [charakterystyk przenoszenia] głośników [kolumn]??

Impedancja 8ohm wszystkie głośniki, Rezystory R1 i R2 zastosowałem aby zmniejszyć skuteczność wysokotonowego głośnika, głośnik wysokotonowy nie jest kopółkowy tylko rzadko spotykany membranowy ,

Poza tym raczej rzadko stosuje się

>połączenie filtra od kopułki w filtrze od średniotonowca, może to wpływać na jego pracę

Właśnie chciałem się dowiedzieć coś o tym połączeniu C4 za C3 , jakie są jego wady i zalety . Bo przy konstruowaniu zdawało mi się że poprawi to czystość wysokotonówki [mniejszy wpływ niskich częstotliwości na wysokie]

Głośniki jakie posiadam do tej zwrotnicy to JVC , pewnie bym i mógł kupić inne kolumny ale jakoś chęć majsterkowania i polepszania mnie przy nich utrzymuje

Są to kolumny z bass reflexem

Jeszcze jedno , czy Czeskie głośniki są dobre?? mam dwa głośniki ARV-089-00/8 u siebie w domku i myślę o ich montażu zamiast wysłużonych wysokich JVC, czy jest sens montażu ?? ingeruje wtedy lekko w kolumnę ale nie aż tyle co przy głośniku kopółkowym[może kiedyś się skusze] myślicie że warto jest spróbować??

Ukryta Zawartość

chcę zamontować do konstrukcji 3 drożnej pod tą zwrotnicę co na schemacie , czy może coś zmienic w tej zwrotnicy żeby zagrał odpowiednio??

Ukryta Zawartość

A może lepiej zakupić takie głosniki??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nalot na miedźi to efekt utleniania najwyraźniej kiepska zanieczyszczona miedź. Co do schematu zwrotnicy 3dr. to wysokotonowy łapie sygnał przefiltrowany przez kond średniotonowego coś chyba jest tu nie tak? Co to niby ma być filtr kopułki 3-rząd i kondy 10 i 1,5 może to jakiś błąd w rysunku?

" Co do schematu zwrotnicy 3dr. to wysokotonowy łapie sygnał przefiltrowany przez kond średniotonowego coś chyba jest tu nie tak? Co to niby ma być filtr kopułki 3-rząd i kondy 10 i 1,5 może to jakiś błąd w rysunku?"

Czemu kondensatory 10uF i 1,5uF są błądne ?? Wyżej napisałem że głośnik wysokotonowy nie jest kopółkowy !

Jeżeli chodzi o filtracje przez kondensator średniotonowego to dlatego się pytam bo myślałem że takie rozwiązanie polepszy dzwięk w wysokotonówce , jak i w średniotonówce,

Wiadomym jest że kondensator 10uF przepuszcza niższe częstotliwości niż 1,5uF i tak moim założeniem było zwarcie do masy przez elementy C4 R1 i głośniki wysokotonowy , wysokich częstotliwości i jest to tak jakby podwójna filtracja od niskich częstotliwości !!

Jeżeli sie mylę to proszę mnie poprawić , w każdej chwili mogę przełączyc C4 prze C3

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.