Skocz do zawartości
IGNORED

AMPLITUNER HARMAN/KERDON AVR 130

dariusz964

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc nie jestem audiofilem ale mam pytanie czy jest ktos na forum kto ma lub sluchal amplitunerow HK AVR130 lub AVR335. W domu zawsze graly tanie amp japonskie .teraz chcialbym wymienic klocki Pioneera na cos innego moze HK. W muzyce wazna jest dla mnie neutralnosc, a w kinie troche halasu to znaczy basu.Kolumny ktore mam narazie zostana sa to budzetowe B&W seria 300 i duzy mocny sub Tonsila,dvd Pioneer DV360 moze zostanie i w tedy moze przeznacze 500 zl wiecej na amp, prosze o pomoc

https://www.audiostereo.pl/topic/27297-amplituner-harmankerdon-avr-130/

Witam. Słuchałem H/K 130 z B&W 602 S3 i podobało mi się to zestawienie. Myślę że z 303 (takie chyba masz?) będzie również nieźle. H/K 335 nie słyszałem ale na Twoim miejscu kupiłbym H/K 235. 335 ma niewiele wyższą moc (5 W na kanał- jeśli się nie mylę) i możliwość automatycznej kalibracji głośników. Pozdrawiam

NIedawno kupilem 305 bez rewelacj ale przyzwoicie. moze ktos mi podpowie ktore kolumny by zagraly troche dynamicznie bo B&W brakuje troche mocy,graja fajnie ale tylko do +35db ale potem juz troche charcza. moze po zmianie amp na HK bedzie lepiej

A moim skromnym zdaniem HK 1xx jest dosc slaby, warto troche dolozyc do 2xx i miec wiekszy zapas pradowy, wieksza moc, EZset- sam sobie robi pomiary mikrofonikiem (HK240) i dzwiek 7.1... seria 3xx jest na pewno lepsza, ale czy warto doplacac nie male pieniadze za troche wiecej mocy na wyjsciu i multizone?

Niestety HK ma pewne wady, o ile Koda, Yamaha, Onkyo moze wymusic np. Matrixa, tak HK bez tylnich glosnikow tego nie zrobi. Jak sygnal jest podany w dd lub dts, to nie wlaczysz DPL.-tylko po co to robic???

Jak ktos jest gadzeciarzem i lubi rozne napisy to bedzie zawiedzony, ale co to za Matrix na 4 glosnikach????

Gra b.b.b.b. fajnie, ale pod tym wzgledem jestem bardzo subiektywny, wiec lepiej samemu posluchac.

ps. pilot nie wspolpracuje ze wszystkimi urzadzeniami:( znalazl kody do videa sony sprzed 15 lat a do 2 letniego tv thomsona nie chce sie dopasowac:(

• 1 miesiąc później...

Myślę, że Harman spełni Twoje oczekiwania. Porównaj jednak brzmienie 130 z wyższymi modelami. Kolumny do H/K to najlepiej JBL Northridge (świetny bas) lun Infinity Beta (neutralność). Ja zdecydowałem się na JBL, ale trzeba koniecznie posłuchać, bo brzmią całkiem inaczej.

Witam faktycznie wstyd sie przyznac, ale walnalem gafe ze hej i to w samym tytule. ale mysle ze posiadacze HARMAN KARDON mi wybacza, pisanie i sprawdzanie tego co napisze przychodzi mi z wielkim trudem.

• 1 rok później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

poczytaj moją opinię,napewno będzie pomocna

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

kolega pewnie już kupił sobie coś.... rok temu :P

swoją drogą ostro przesadziłeś dając mu 4/5 gwiazdek, chociaż skoro porównywałeś do takiego złomu jak Yamaha 357 to nie dziwne że wypadł jak 8 cud świata...

słuchałem HK 135 i wg mnie to jakieś nieporozumienie w stereo ale w filmach pewnie da sobie nieźle radę

• 2 tygodnie później...

4/5 gwiazdek to ocena adekwatna do ceny amplitunera,znajdź amplituner z najnizszej półki takich renomowanych firm jak yamaha,pioneer,sony,onkyo,kenwood,philips,panasonic itp. który zagra lepiej od AVR130?

Do wzmacniaczy nawet najtańszych np.. Onkyo 9210 troche mu brakuje ale w końcu to jest amplituner a nie wzmacniacz.Zawsze jednak to już jest coś. A avr130 brzmi ponoć lepiej od avr135 no i ma wiekszą moc.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

bumbum

po czesci sie z toba zgadzam co do ost wypowiedzi i oceny twojego sprzetu, ja sam uzytkuje AVR245, mialem wczesniej kilka lat Pioneera VSX714 (swojego czasu model posredni) ktory przy Harmanie był popierdziawka, jak gra w stereo?? rewelacyjnie (jak na ampli do kina) ale dopiero jak podpialem odtwarzacz DVD37, wiele mialem roznych sprzetow i wiem co mowie i jak dla mnie zetawienie ampli+DVD Harmana jest w zupelnosci wystarczajace nawet do stereo

w kazdym razie z moich doswiadczen wole zawsze zakupic model nizszy ale klasy Denon/Harman niz jakas Yamache Kewooda czy Pionka klasy sredniej

Witam serdecznie ja zalozylem ten watek dosc dawno temu bo mialem yamahe 357 ktora faktycznie grala powiedzmy srednio ,dlatego chcialem go wymienic na harmana,bo tak dobre mial notowania.Kupilem wiec 132 i powiem ze nie wielka roznica w stosunku do tamtej yamahy,wiecej basu,ale zadna rewelacja.Dziwie sie ze kazdy chwali swoje,a nie o to chodzi,przeciez kazdy wywala kase nie zawsze dobrze,bo potem jest to nie to i sprzedaz ze strata .Forum powinno sluzyc do pomocy,a nie do wypisywania nie sprawdzonych informacji,dlatego radze kupujacym powinni posluchac danego sprzetu przed kupnem,zeby potem nie bylo rozczarowania.Ja kupilem amplituner z ktorego jestem zadowolony bo go moglem posluchac,i to jest to.Pozdrawiam.

Moje są sprawdzone,miałem rxv357 i mam avr130 i wiem co piszę,

H/K gra dynamiczniej,ma więcej basu,soprany są inne,może nie lepsze od yamahy ale mi bardziej odpowiadają.

Obydwa mają takie sobie średnie przez co wokale i n iektóre instrumenty brzmią nienaturalnie.

W kinie nie da się ukryc że harman ma lepszy dekoder dolby digital.

lepiej jakoś rozmieszcza dialogi,efekty są lepsze.

Wiesz co harman ten kosztuje cos kolo 1100 pln,a ta yamaha max 650,napisalem ze harman jest lepszy i to jest prawda,ale nie wiem czy jest to warte te 450 pln,za te pieniadze mozna napewno kupic cos lepszego np z pre-out wiem to bo juz przerabialem duzo amplitunerow.

yamahe sprzedałem za 600pln a harmana kupiłem za 800pln,więc było warto.

1000pln napewno bym nie dał bo wolałbym denona 1906

No to 800 stowek napewno warto,wczesniej te harmany byly za drogie i nie warte tych pieniedzy,najtansze 1400 ,teraz dolar tani i duzy import z USA i za model 335 placi sie 1800 pln,to dobra cena,ale w tej kategorii jest pelno dobrych amplitunerow Yamach Denonow Onkyo i Cambridge Audio ktore graja tez dobrze w stereo mimo opini ludzi ktorzy chyba ich nie sluchali ze byle jaki wzmacniacz gra lepiej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.