Skocz do zawartości
IGNORED

PERFEKCYJNY PREAMP DIY co poelcacie

brylant

Rekomendowane odpowiedzi

Ja będe kombinował z pre na opampach i do tego desymetryzarotek tez na opach. Myślałem użyć AD797. Generalnie dobre pre to pre nie wnąszące nic od siebie (więc na pewno nie lampa) a jednocześnie podnoszące dynamike wzmacniacza (tez nie lampa) bo chyba po to stosuje się pre, tak mi się wydaje.

>wovo, 25 Lip 2006, 01:11

Strasznie to nieaudiofilskie ;-(.

Mnóstwo kolegów daje bufor lampowy po to, żeby odejść od neutralności toru.

A desymetryzatorek po grzybka?

Chyba żeby preamp superuniwersalny, wejście symetryczne/niesymetryczne i

takież wyjście. Wtedy obsłużymy wszystkie możliwe kombinacje.

Ale wtedy na audiofilskie gniazda majątek pójdzie :-).

Jestem Europejczykiem.

a może

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie każda lampa i nie w każdej aplikacji wnosi coś własnego do dzwięku. Bardzo przezroczystą dla sygnału lampką jest ponoć E88CC. Wkrótce stanie u mnie preampik RIAA wykonany na takowych , oraz VSPS na OPA 637.

Będzie okazja do porównania , jak również zweryfikowania często spotykanej opinii , że nawet najlepiej wykonany przedwzmacniacz na op-ampach nie podskoczy lampie.

Pozdrawiam

zgadzam się z Pietrem, opampy to zło konieczne czasem, mało mijsca zajmują, proste do wykonania itp itd... dyskretne elementy to jest to, jak i lampy jak i trazystory,

ponieważ posiadam P1.7 Pass'a to go polecam (jedną z zalet jest XLR), kiedyś Magazynier zrobił preamp nr3 lampowy i grało to bardzo ładnie..

na początej ten

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja bym proponował lampa(tutaj mogą być różne typy) + źródło prądowe Garego Pimm'a z tego linku:http://www.pacifier.com/~gpimm/. Moim skromnym zdaniem jeden z najlepszych preampów lampowych bez transformatora na wyjściu- idea bardzo popularna na diy, przy tym diabelnie prosty że można zainwestować w bardzo dobre części(4rezystory w ścieżce sygnału), jeden kondensator:), reszta rezystorów to węglowe AB bo są zabezpieczają przed oscylacjami. W razie czego służę pomocą

>>wovo

taka lampa jak wyżej nie traci nic z dynamiki

->>dodo

Preamp ala Curl pomysł świetny układowo- też się przymierzałem, tylko że tranzystorki trzeba zamówić i 8szt trzeba mić sparowanych.

JCarr za to nie idzie w stronę minimalizmu;), ale wg recenzji efekty są świetne, czytając wpisy na diyaudio mogę powiedzieć - ogólna koncepcja jest podobna do struktury wewnętrznej AD829, tylko trochę zmodyfikowana(White follower na wyjściu itp.)- taki dyskretny opamp- tylko że to słowo brzmi jak obraza dla tego projektu;)...

>>Matthew

Co do słabości opampów jeszcze jakiś czas temu bym się zgodził tylko że:

a)słyszałem GC Premium

b)MBL 6010D uznawany za jeden znajlepszych preampów jest też zbudowany na opampach

Ale może to wyjątki, które potwierdzają regułę;)

Lampa o niskim wzmocmieniu jest idealna(małe wzmocnienie,duży prąd i transkonduktancja= mała rez wewnętrzna= mała impedancja wyjściowa) na preamp tylko, że jest podstawowy problem - mikrofonowanie- lampy unas dostępne mają niestety potężne to zjawisko(6C19P,6H13C). Co do EL34 to mam mieszane uczucia- nie jest to lampa w.cz, więc będzie miała dużą pojemność pasożytniczą(szczególnie że nie pracuje w układzie kaskody). Można zamiastniej spróbować użyć pentody 6ż53, która jest pentodą w.cz- dlatego też polecam źródła Pimma(szczególnie BBCCS na początek) jest tak proste a koszt jego bardzo niski. Pimm stosuje z tymi źródłami [pentody , co jeszcze zmnejsza pojemność ale wymaga bardzowysokiego napięcia zasilania. Na diyaudio wielo osób spróbowało i chyba żadna nie żałuje:)

Trochę głupio mi polecać, bo będę posądzony o interesowność. Ale, że świetny PRE to polecam. Zrobił je Bodo_z. Dopracowanie konstrukcji zajęło mu ponad rok. Gra jak marzenie - POLECAM krytyczny odsłuch.

Kontakt: -> Bodo_z.

Co Wy opowiadacie ?? Nie brońcie lampy za wszelką cene. Lampa zawsze jest mniej dynamiczna od półprzewodnika i tego nikt nigdy nie zmieni. KONIEC

Z OPami to faktycznie - wyskoczyłem. Ale w takim razie pytam sie jaki zastosowac pre zamiast opów który posiada wejścia symetryczna i niesymetryczne, a wyjście tylko niesymetryczne ??

-> wovo

wiesz jeszcze rok temu podpisałbym się też pod twoimi słowami , teraz mówię idź posłuchaj Prima Luna Prologue 3 z efektywnymi kolumnami , wydaje mi się ponad to , że na dynamikę większy wpływ ma końcówka mocy i jej topologia niż preamp

Wovo- nikt nie broni lampy za wszelką cenę. Tak na marginesie to jakie pre słuchaleś(jeśli to DIY , konfiguracja,typ lampy),że twierdzisz że lampa jest mniej dynamiczna. Lampy są chyba najbardziej zbliżonymi do idealu elementami wzmacniającymi napięcie jeżeli chodzi o liniowość- twierdzą tak nawet Curl( wybrał jfety z powodu brau komplentarnych lamp, konieczności stosowania kondensatorów lub traf) i Carr(dużo jest bardzodobrych konstrukcji lampowych, tranzystorowych malo;))- jednocześnie moim zdaniem łatwiej (i taniej) jest zbudować bardzo dobry preamp lampowy niż tranzystorowy- jedyna wada lampy to kondensator na wyjściu, dodatrkową zaletą lampowych preampów że można zbudować preamp w którym nie będzie elektrolitów ani w sygnale ani w zasilaniu co ma bardzo poważne konsekwencje w dźwięku.

>>>dodo

Od konfiguracji preampa też zależy- ten ze źródłem prądowym jest dynaiczny i bardzo przeźroczysty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.