Skocz do zawartości
IGNORED

potrzebna przeróbka kolumn JBL

rsz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! w wątku 27202 poruszyłem kwestię marnego basu w kolumnach JBL Northridge E60 pędzonych HK 970 plus Hd 970. Napiszcie proszę muzyczni wyjadacze, czy:

- jest sens

- co można zrobić, nie wymieniając głośników - tylko sama "elektryka"

- kto takimi rzeczami się zajmuje i jakie są orientacyjne koszty

- jakie kabelki polecacie do w.w. skrzyń ( bas!!! )

https://www.audiostereo.pl/topic/27261-potrzebna-przer%C3%B3bka-kolumn-jbl/

hmm mozesz pokombinowac ze zwrotnicami ale z tym radze odezwac sie do fachowcow typu: McGuyvera on da rade cos z tych skrzynek mozliwe ze wyciagnac .... a tak wogole napisz jaka muzyke słuchasz ze nie masz basu czy wogóle nie masz basu w kazdej ? próbowałeś przestawiac glosniki ? jakie kable posiadasz ?? próbowałes kablami ? co z pokojem ile m2 ?? czy jest dobrze umeblowany czy nie ? dywan czy sama podłoga /? wez cos jeszcze napisz bo mozliwe ze problem jest do rozwiazania bez zuzycia $$$..............

Pozdrawiam maxus

@henrykpiątek

Hmm który kabel doda basu ? do Jbl-i kolega ma DNM reasona oraz monstera Z2 i według mnie basu jest az za duzo ...

raczej nie wiem czy akurat kabel doda basu ale moze go podkreslić ? wogóle nie wiem czemu ktos mówi ze jblki nie maja basu bo według mnie naprawde maja go az za duzo i zakrywa reszte...

oj z tym basem... więc zrobię tak: kupię porządne kabelki - tu wycieczka do dużego miasta, bo we francowatej Jeleniej Górze to można tylko kupić "kino domowe manta plus 20 jajek za 299 w tesco :)" - może polecicie jakiś sklep w necie?

Wczoraj przeprowadziłem malutką próbę z rostawieniem kolumn, i wiecie co dało zadziwiający (pozytywnie) efekt? -

postawiłem kolumny na podstawkach z bardzo grubego plexi ( 15mm) o wysokości 35 cm. Dzwięk sprawiał wrażenie jakby przestał się potykać o podłogę i minimalnie cofneły się tony wysokie, a uwydatniły średnie i "oczyścił" się bas z dudnienia a zaczął przyjemnie mruczeć.

Moim problemem jest też może spektrum słuchanej muzyki - bo gdybym słuchał np. jednego gatunku było by łatwiej mi to zestroić, a tu tak: jak nie Metallica, Nirvana, to łagodny trance i vocal rave, a na ulubieńszym Depeche Mode kończywszy. Na marginesie, czarna Metallica oraz Violator i zremasterowane single Depeche Mode to dla mnie majstersztyk.

>McGuyvera

Hieh... Grafton tez nie potrafil poprawnie napisac nicka mistrza, no i kolumny rowniez mial made in McG ;)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

no to juz widac ze ewentualny tuning kolumn jest ci nie potrzebny , kwestia jest w ustawieniu kolumn.....Jakbys jeszcze pokompinował to mozliwe ze zmieni sie jeszcze lepiej na + pozatym nadal nie napisales co masz za pokój,jak umeblowany,czy masz dywan,i w jakiej odleglosci glosniki staly od sciany.......

>rsz

Nie jestem przekonana co do pomysłu z wymianą kabli. Więcej możesz zyskać (i nic nie stracić)

zajmujac się pomieszczeniem (postaraj się jak najlepiej wygłuszyć pokój - dywaniki, jakieś mebelki,

zasłony itp.) i odpowienie ustawienie kolumn. Wg. nie kable maja tutaj jak najmniej do powiedzienia.

Pozdrawiam

Ola

rsz

bolesci z basem w twoim przypadku sa innej natury, bo po przeskoku z technicsa na hk tak jest. technics gra rozlazlym z deko przesterowanym basem a hk do tego jeszcze z jbl. mocnym ale krótkim. momentami wrecz za szybkim. poza tym wyraznie rozdziela poszczegolne czestoliwosci np. dolu wiec bas to nie tylko baaaaas ale i kociol czy centrala, no a tech. raczej ino walil. mam podobny zestaw i podobny przeskok wiec to już za mną. co do mozliwosci zakupow to pelne zrozumienie. sam jestem z lubania to wiem ze na naszym terenie ch...ja mozna tylko kupic. sam chce kupic albo jbl90 albo paradigmy i musze zdac sie na opinie innych. bo tutaj odsluchac mozna co najwyzej spluczki w kiblu. sklep z drutami moze ten. bralem tam klotza

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tak na marginesie napisz gdzie brales jbl i za ile.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

do blomin

swoje JBL-elki 60 kupiłem w Jeleniej ( sic! ) w sklepie ABC Elektroniki za 1760 PLN, wiem że można taniej, ale tu mogłem je ew. oddać. Miałem możliwość zabrania klocków na dwa dni do odsłuchu. Tu masz namiary: ABC Elektroniki 0 75 752 26 13, 58-500 Jelenia Góra, Matejki 1a, [email protected]. Jak byś chciał dzwonić, to proś z szefem, uprzejmy i elastyczny gość. Zanim kupisz, zadzwon do przedstawiciela JBL, tj. PH Ryszard Bałys / 032 203 45 09 / i poproś o doradzenie kolumn. Jest tam mądry gość co wypyta cię o szczegóły i coś doradzi. Mi osobiście odradzili coś mocniejszego niż te 60-tki, choć mialeł zakusy nawet na JBL 880 lub 890. Krótko mówiąc stwierdzili, że szkoda kasy bo te większe i tak u mnie nie "zagrają". Co ciekawe, stwierdzili (!!!) że 60 grają lepiej od 80, 90, czy nawet 100, oczywiście do pewnego poziomu głośności.

• 8 miesięcy później...

Witam. od kilku dni mam JBL L50-rocznik ok 1983. oczywiście pierwsze co zrobiłem to zajrzalem do środka.....i nie jest żle.raczej mało struchlałej sypiącej się waty szklanej,zwrotnica...hoho jak rozdzielnia stacji transformatorowej,sztywne dosyć kabelki. komora średniotonowego nie jest wytłumiona, czy to dobrze?czy wymiana wytłumienia z waty szklanej na watoline i gąbke nie pogorszy dźwięku?(wata szklana jest gęstsza).

a co z zwrotnicami?

prosze o info .foto dam puzniej .

pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.