Skocz do zawartości
IGNORED

Nagrywanie binauralne jako hobby

kieziu

Rekomendowane odpowiedzi

Do LIAMK-a

Przy odrobinie szczęścia za 3000 złp mogę mieć stereofoniczną Nagrę IV, za tą cenę nie kupię nawet iRivera ze średniej półki poniżej Aresa zabawy w nagrywanie cyfrowe w terenie nie widzę. Od dzieciństwa zawsze porywałem się z motyką na słońce i raczej mi nieźle wychodziło. Cena klku godzin nagrywania na naprawdę dobrym poziomie wynosi poniżej 10 złp a więc nie obrażajmy się wzajemnie niech jedni nagrywają sobie muzykę elektroniczną disco satanas rock ja zostaję przy głosach obskubywanego narodu [zapis analogowy spełnbia wszystkie niezbędne warunki aby stanowił dowód w sądzie ] muzyce klasycznej i pieśniach niebłagonadiożnych

UHera czas zacząć [jak kiedyś mawiano - (Cheba Podkomorzy)]

Pozdrawiam

Zbyszek

PS

Każdy sobie rzepkę skrobie

Lecą ostróżyny

Jednych cieszą młodziankowie

A innych dziewczyny.

>poniżej Aresa zabawy w nagrywanie cyfrowe w terenie nie widzę.

to zobacz a wlasciwie posluchaj co kieziu zrobil na MD sony za klika stowek*. coprawda tylko stereo i wielokanalowo nic nie nagramy ale szczesliwie sie sklada, ze do binaural wlasnie dwa kanaly potrzeba ;)

Ja natomiast nie widze sesu w targaniu analogowego klamota.

Co do jakosci ... ja ZDECYDOWANIE wole cyfre od analogu - jest lepsza pod absolutnie kazdym wzgledem. Jest tez o wiele praktyczniejsza . . . zreszta mi sie wydaje, ze w tej kwesti sobie nie pogadamy bo poprostu urodzilem sie ponad 40 lat pozniej i ja mam swoje technologie a Ty swoja ;)

* tak naprawde to nie MD tutaj ogranicza jakosc tylko mikrofon. Sporo pieniedzy trzeba by wydac na mikrofon dla ktorego przyzwoite MD bylo by waskim gardlem.

Do LIAMK-a

Coca cola licht nie jest smakiem mojego życia, a skoro już przy tym jesteśmy to wyjątkowo lubię kumys i wina wyskoprocentowe takie jak śliwowicą lub samogon z tarniny. Cyfra w wykonaniu MD to jest nic a na karcie jeszcze mniej zostaje tylko zapis na HD. Minidisc stanowi już anginę ropną przy Shure Brothers 515SB czyli przy

Unidyne B [30 latek] i nie potrzeba wielkomembranowego Neumanna za 4000$ aby to udowadniać. W środę rano

biorą mnie do przeglądu na kanał, w trakcie upału taki zoombi jak ja powinien raczej siedzieć w domu a nie szwendać się po rozgłośni PR lub innej. Technikę cyfrową znam i nikt mi nie jest w stanie zaimponować jej zaletami, które doskonale znam, ale znam również jej wady.

Pozdrawiam

Zbyszek

>Cyfra w wykonaniu MD to jest nic a na karcie jeszcze mniej zostaje tylko zapis na HD.

nosnik nie ma znaczenia - to podstawowa wiedza o cyfrze. Mie ma znaczenia czy nagram 44.1/16b na hd, na flaschu, czy tasmie (ofc cyfrowo). W przypadku MD moza mowic o slabych przetwornikiach a/d i jak juz to one odpowiadaja za jakosc a nie sam nosnik - to nie analog - tutaj nosnik NIE MA ZNACZENIA. A zlotouchych jitterowcow odsylam do literetury fachowej oraz kilku ciekawych watkow na tym forum gdzie potwierdzono w praktyce nieslyszalnosc jittera.

>Czy MD czasem nie kompresuje stratnie przy zapisie (format ATRAC)?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

przy nagrywaniu w plenerze ta kompresja nie ma znaczenia, przy nagraniach studyjnych faktycznie lepsze bedze pcm 96/24.

a tutaj szczegoly:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Korwin, 24 Lip 2006, 08:35

> Taśma pozostała w zapisie muzyki

>zwłaszcza zapisie muzyki poważnej

Ecie pecie. Idź do sklepu z muzyką poważną, przejrzyj nagrania zrobione po 1985 roku i zobacz ile z nich jest DDD.

Jaro_747, 24 Lip 2006, 13:11

>Czy MD czasem nie kompresuje stratnie przy zapisie (format ATRAC)?

Owszem, ale od jakiegoś czasu jest Hi-MD, który zapisuje też w bezstarnym 44.1/16. Jednak jak już pisałem jest wiele innych opcji, których zaletą jest np uzywanie powszechnie dostepnych kart CF.

PAX VOBISCUM

Nagrywajcie na czym chcecie kiedy chcecie byleby tylko zawsze dobrze. Wybrałem analog z wielu względów, do wyjątkowo istotnych należały wyjątkowo niska cena sprzętu professionalnego przy doskonałym jego stanie tecnicznym oraz łatwość obsługi. Każdy Cyryl ma swoje Metody, każdy ma sympatie i antypatie tego nie sposób uniknąć. Ale nie wmawiajcie mi, że firmowa plastikowa łepetyna pod słuchawki warta jest 0koło 200 euro a binauralny elektretowy mikrofon z niby miniwzmacniaczem w wersji najtańszej warta 180 gdzie Rzym gdzie Krym, a gdzie karczma cygańsja w tej cenie z luzem się mieszczą dwa egzemplarze doskonałego MKE-271 trzy uchwyty

mikrofonowe wraz z trzema śrubami i kawałek plastiku na poprzeczkę zostanie jeszcze kasa na zapasowe baterie do tych mikrofonów i Warkę Strong dla właściciela

Zdarowia Żełajem Wasze Błagorodje

Zbyszek

PS. A ze zjawisk ciekawych luźno związanych z tematem polecam tak zwane dudnienia binauralne, niby nic taka mała rzecz a tak ....a sakramencko cieszy

>Ale nie wmawiajcie mi, że firmowa plastikowa łepetyna pod słuchawki warta jest 0koło

> 200 euro a binauralny elektretowy mikrofon z niby miniwzmacniaczem w wersji

> najtańszej warta 180 gdzie Rzym gdzie Krym,

tego nie wmawiamy - przynjamniej nie ja ;)

ja wlasnie zakupilem DOKLADNIE taki sam zestaw co kieziu.

tutaj calkiem niezly MD

Ukryta Zawartość

a tu mikro, ktore bede musial przerobic:

Ukryta Zawartość

razem niecale 100euro wiec pisanie o glowach za 200 jest nie na miejscu ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja natomiast mam w swej kolekcji słuchawek taki wynalazek firmy JVC, które posiadaja wbudowane mikrofony. Nie próbowałem na nich nagrywać, takie kuriozum.

Ukryta Zawartość

post-1617-100008612 1170297000_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sorry widocznie mi się w główeńce nieco porypało, ceny sprzętu LIAMK-a nawet dla tak zatwardziałego szkota jak

ja są jadalne. Wyszukam ceny gniłozapadnojewropiejskie łbów pod słuchawki,u nas zupełnie przyzwoite to 25 złp + transport. A teraz ręka na zgodę:Sedes syberyjski opis urządzenia i instrukcja obsługi: Dwa kije 1.5 m do wbicia w śnieg 5.5 m do opędzania się od wilków

Jeżeli te JVC to typ zamknięty to padlem, leżę i nawet nie kwiczę . Na machniom mam amfitony w stanie idealnym

magnes z otworami membrana cewka napylona ślimak Archimedesa magnes z otworami, lub AKG-K150 stan bdb.

Pozdrawiam

Zbyszek

Witaj

Dziękuję za określenie typu, jeśli mają wbudowane mikrofony być może są to tak zwane słuchawki aktywne. Prośba połączona z pytaniem jaki mają symbol.

Pozdrawiam

Zbyszek

Witam

Mam jeszcze z trudem zdobyte 2 x 3.6 UHER CR-240 [oraz inne z tych dużych CR-ów mają dwa potencjometry do nastawiania poziomu nagrywania R i L osobno o o oraz RiL o_o sprzężone oraz jeden potencjometr do nastawiania głośności przy podsłuchu i odsłuchu. Przy odsłuchu każde guwno się sprawdza idealnie nawet te typu otwartego o średniej i wysokoliej impedancji 16, 32, 70, 200, 400, 600 i lepiej Ohm. Do podsłuchu im niższa

tym lepsza przy 2 x 8 już jest bardzo dobrze a przy 2 x 4 doskpnale , słyszę mając dobry mikrofon pierdnięcie myszy w mieszkaniu sąsiada. Głos jest czysty wyraźny i mocny to co na wskaźnikach wysterowania w pełni odpowiada temu co w uszach gałka potencjometra nastawiona raczej skromnie na pozycję 3 i więcej nie trzeba.

Ponieważ lubię czasem o ile mam na to czas po nagraniu zawsze odsłuchiwać całość wszystkie słuchawki niefanaberyjne tylko do pracy mają możliwość otwarcia komory za wkładką , albo na zatyczki albo tak jak w solniczce 1/2 krążka pełna 1/2 z otworkami i po ptokach .

Pozdrawiam

Zbyszek

Do Korwina: nie żebym był digitalomaniakiem, bo nagrywam na cyfrze. Od lat zbieram i delektuję się czarnymi płytami. Uwielbiam ich cieplutkie brzmienie i gdyby to ode mnie zależało, chciałbym ich pełnego powrotu. Niestety świat idzie do przodu. Ale nie o tym wszak chciałem pisać. Mam prośbę. Z chęcią posłuchałbym jakiejś próbeczki w wykonaniu Twojego sprzęciora i jeśli było by to możliwe, to wrzuć coś na serwer. W miarę możliwości stereo w szerokiej panoramie.

Do KIEZI-a

Wróciłem z przeglądy na kanale EKG nienajgorsze INR myślę, że w normie potas chyba tak samo jak będę miał odrobinę czasu albo ci prześlę kasetę audio na adres domowy albo ktoś ze znajomych zamieści to w formie pliku dźwiękowego.

Cieszy mnie niesamowice, że nagrywasz z mikrofonu pamiętaj jeszcze o porządnych słuchawkach są tanio na allegro douszne Shure niedrogie i bardzo dobre

Pozdrawiam

Zbyszek

>Zobacz sobie M-Audio MictoTrack 2496 (ale uważaj bo Phantom Power ma tylko 30V, poczytaj na necie),

>Edirol R-1 i R-09, Tascam HD-P2, Marantze PMD660, 670 ,671 (uwaga, były doniesienia o szumiących

>preampach) az po, jeśłi jestes bogaty, Sound Devices 722. Sony też coś zrobiło, ale ma już wbudowane

>mikrofony (podobnie jak chyba R-09) i nie wiem jak z podłączaniem zewnętrznych.

Jeszcze do tej kompanii niedugo dołąvczy Fostex FR-2LE za około 500 dolarów. No bo Fostex FR-2, który jest na rynku od dłuższgo czasu, to okolice $1500.

pq, a wiesz moze conieco o tych flaschowych modelach zooma i korga ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

conieco*

czyli wiecej niz specyfikacja preoducenta i manuale :) raczej tpowo praktyczne info od uzytkownikow typu -np. czesto sie wiesza, wrazliwy na wilgosc, slabe gniazda i po roku wszytko lata itd.

Witam

Coś dla poprawy nastroju

Ukryta Zawartość

Można sobie pooglądać.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. jutro biorą mnie znowu na kanał

Ukryta Zawartość

"Coś dla poprawy nastroju

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) "

Nigdy nie miałem okazyji zadziałać na taki sprzęcie, a spróbowałbym.

Jak pozgrywam, to wrzucę trochę nagrań dokonanych w miniony weekend na Przystanku Woodstock. Pomijając z góry opinie co niektórych o tym festiwalu, jest to niewątpliwie bardzo rzadka okazja dokonania nagrań wielce ciekawych. Co też uczyniłem. A jakże!;-)

Ukryta Zawartość

Ja nie mam złej opinii o tym festiwalu dziwi mnie tylko dopinanie do Przystanku Woodstock innego przystanku,

o innych założeniach artystycznych; powiedziałbym o innej ideologji i innych odbiorcach. Muzyka rockowa, zwłaszcza twarde ale dobre odmiany rocka a jest ich wyjątkowo wiele wymagają od nagrywającego wiele serca

i pokory i jako tako sprawnego zawodowego sprzętu. Wiem czym dysponowałeś wiem co zrobiłbym sam np 30-60 m od estrady, taśma jaką Bóg dał mikrofon na lewy kanał Aoi ECM-1090 elektret pozycja tele, mikrofon na prawy kanał MDU 39 pozycja przełącznika M. ustawiony na statywie magnetofon UHER CR-240 słuchawki niskoohmowe 4 - 8 Ohm zasilanie na n + 1 godzin oczywiście z akumalatorów zewnętrznych upakowanych w skrzynce bakelitowej telefonu polowego.

Owocnej pracy i jakiegoś dobrego konsultanta z PR, teatru, lub estrady; aby Ci pokazał proste a nie zawodne chwyty, gdzie należy pochwalił a gdzie trzeba obj...ał

Pozdrawiam

Zbyszek

tak jak pisałem, link do fragmentu nagrania z koncertu bardzo kameralnego, kilku z najlepszych instrumentalistów polskich( a może nie tylko polskich ). Pilichowski, Raduli, Łosowski, Barański. O sprzęcie pisać nie będę, bo chyba wiadomo, natomiast zaznaczę tylko, że wszystko zostało nagrane na wejściu line-in z użyciem preampa mikrofonowego zasilanego jedną baterią AA.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dodam jeszcze, że nagrania dokonałem na Przystanku Woodstock 29-07-06, a konkretnie na warsztatach muzycznych jakie odbywały się tam w ramach Akademii Sztuk Przepięknych prowadzonych przez Zbigniewa Hołdysa.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.