Skocz do zawartości
IGNORED

Nagrywanie binauralne jako hobby

kieziu

Rekomendowane odpowiedzi

Cieszę się Zbigniew Hołdys to jeden z najlepszych żyjących obecnie polskich gitarzystów rockowych, tak trzymaj ale jednocześnie poszukuj w swojej okolicy tych co na nagrywaniu w terenie całe lata spędzili.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. Nagrywam obecnie samą prozę życia, nic z poezji i muzyki

ja ciegle czekam az mikro dosla. MD juz jest a jako ze takie same jak Twoje mam pytanko. Czy slyszysz w sluchawkach prace napedu MD ? Najlepiej bedzie to slychac po calkowitym wyciszeniu. Dodatkowo szumy wlasne tego MD sa dosyc duze - slyszalne :/ Boje sie, ze podczas nagrywania noca (a wtedy wlasnie bede dzialac) bedzie raczej cicho i zaklocenia pracujacego napedu moga byc slysalne na nagraniu.

Do LIAMK-a

Odpytaj albo DISCOMANIAC-a 71 na tym forum albo Montera B na Elektrodzie nie jest to specjalny problem dla dobrego elektronika chyba.....że 1] jest to wada konstrukcyjna danego modelu, 2] częściowe uszkodzenie silnika lub jego elektroniki, nagrywanie przez mikrofon wewnętrzny pomimo podłączenia mikrofonu zewnętrznego pracy silnika, [tak się naprzykład zachowują iRivery z wbudowanym sztywnym dyskiem posiadające wyjątkowo czułe mikrofony wewnętrzne] Jeśli chcesz nagrywać nocą dobrze mieć do wyłapywania cociekawszych głosów mikrofon z czaszą paraboliczną prawie nikt nie kupuje fabrycznych w cenie od 125 za kiepskie do 250 za dobre wszystcy mają made in chałupa i chwalą je sobie

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. Monter B jest jednym z najlepszych o ile nie najlepszym specem w Polsce, popełnia rewelacyjny sprzęt audio

wg własnej konstrukcji wykonany rewelacyjnie. Z tego co pamiętam mieszka na terenie COP-u chyba w Radomiu.

Do Liamka: Hmmm... MD wydaje z siebie dźwięki, niezaleznie od modelu, ale tylko na poczatku są one dość mocno słyszalne. Poza tym możesz się oddalić z mic na dostateczną odległość by te mechaniczne odgłosy przestały być problemem. Sam preamp ma kabel całkiem długi, więc probliema niet. Myślę...;-) Szczerze, to nigdy jeszcze nie miałem z tym kłopotu. Zawsze można nagrywarę schować w torbę.

dzieki, jesli faktycznie szumy te, narazie tylko sprawdzone przy odtwarzaniu, beda przeszkadzaly podczas nagrywania bede wiedziec do kogo uderzyc.

Planuje nagrywac noca a dokladniej mowiac miedzy 23 a 6 rano. Miejscem nagran beda bagna :) W czerwsu miedzy 4-5 rano na przecietnych mokradlach w polsce mozna sie poczuc jak w srodku lasow tropikalnych ! Bogactwo dzwiekow jest przeogromne - zawsze chialem to nagrac jendak mikrofnoy ktorymi dysponowalem byly zazwyczaj pozyczone, drogie (conajmniej kilkaset pln) i BARDZO wrazliwe na wilgoc - a tej niestety na bagnach nie brakuje. Dodatkowo, jak wiadomo, chodzenie po bagnach wciaga :), noca ryzyko jest jeszcze wieszke. Nie wyobrazam sobie jak ze standardowymi pojemnikami na statywach bezpiecznie dotrzec na dobra pozycje :). Kolejnym problemem sa komary, coprawda po nasmarowaniu sie 2 tubkami anti-incest juz nie kasaja ale calymi rojami lataja dookola czlowieka zagluszajac naturalny ambient bagna :( Prawdopodobnie jendak bede musial zostawic mikro na statywie (drzewie?) i oddalic sie na conjamniej 10m aby miec czyste nagranie.

Masz moze doswaidczenia w takich warunkach ?

Zeby bylo wiadomo o czym mowa ponizej link przykladowej sali koncertowej ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeżeli zbiera z wewnętrznego mikrofonu głos silnika należy poprostu mikrofon wylutować i korzystać wyłącznie z mikrofonu zewnętrznego im dalej znajduje się od wkładki sieczkarnia tym lepiej [uwaga dość istotna zaklejenie wlotów do mikrofonu wewnętrznego nie zawsze daje pozytywny rezultat bo drgania może przenosić kiepska guma amortyzująca w której umieszczono elektret]

Pozdrawiam

Zbyszek

>MD wydaje z siebie dźwięki, niezaleznie od modelu

siur, ale nie o tym mowa. Mi chodzi o wewnetrze szumy wlasne w torze audio a nie mechaniczne dzwieki wydawane przez MD.

Jesli moge prosic zrob tak: Pusc dowolna plytke md i uzyj jak najczulszych sluchawek jakie masz z jak najmniejsza impedancja, volume na MD ustaw na 0 i powiedz czy slyszysz w sluchawkach prace "elektroniki".

Druga prosba:

Nagraj 5s ciszy :) z mokrofnonu i MD jaki posiadasz i podeslij mi [email protected] najlepiej jako wav (bedzie juz po artacu ale to co). W ten sposob sprawdze szumy wlasne mikro oraz MD.

A więc jakiś drucik zbiera owe brumy może wystarczy tylko ekran; odpytaj kogoś w zaprzyjaźnionym serwisie

audio ja w jednym ze swoich magnetofonów umieściłem prymitywny filtr przeciwzakłóceniowy montowany metodą na pajączka i silnika poprostu nie słyszę ,

Pozdrawiam

Zbyszek

>Pusc dowolna plytke md i uzyj jak najczulszych sluchawek jakie masz z

>jak najmniejsza impedancja, volume na MD ustaw na 0 i powiedz czy slyszysz w sluchawkach prace

>"elektroniki".

nie, nie słyszę żadnej pracy elektroniki, a po nagraniu kilku sekund (dokładnie 30s) ciszy na czystej dyskietce nie słyszę kompletnie nic. Oczywiście jest szum, ale "pokaże" się on dopiero po normalizacji 100%, a poza tym jest praktycznie zerowy. W Samplitude Studio na Peakmeter zauważyłem nieznaczny ruch oscylujący pomiędzy -67dB a -69dB, więc nie powinieneś tego słyszeć. Nie wysłałem próbki, bo zajmuje ok7mega. Ale jeśli koniecznie chcesz, to wyślę.

Witaj a skoro jest 01.07.2006 po godzinie 17 i była już napisane o tubkach anti-incest na komary i inne mendy i wszystcy wszystko nagrywają, w kraju pięknym i wspaniałym nikt oprócz mnie się nie pochwalił trzema godzinami wywiadu z dziadkami 82-90 lat wpominającymi czule bezpośrednie kontakty z panią Fajgą Mindlą Danielak; dwie godziny o Kanie Galilejskiej jeden z nagrywanych starozakonny.

Pozdrawiam

Zbyszek

kieziu, bardzo dziekuje. Probki nie wysylaj - pieknie opisales ;)

>Jesteś pewien że to na komary ? :)

i kleszcze.

Pewnosc 100%.

Bagna to wylegarnie komarow, sa tam ich miliony. Bez ochrony zostalybys wyssany.

Wreszcie splynely wszytkie zamowione klamoty i zabralem sie za zlozenie zestawu ;)

Oryginalne mikro przerobilem na binauralne we wlasnym zakresie. Kozystalem z porad kiezia ale nie zabraklo tez wlasnych pomyslow. Wpierw, podobnie jak kieziu, wykozystalem stare sluchawki douszne by tam umiescic mikro ale efekt nie byl zadawalajacy dlatego kolejna wersje ulepilem sobie z modelilny - na wymiar ;) Sam mikro sklada sie z modelinowego krazka z odpowiednim wybraniem na kable i koncowke przetwornika, oraz krazka z korka, w ktorym umieszczone jest przetwornik. Calosc jest malutka i wyglada jak sluchawki douszne sprzed 15 lat ;)

Dziala wysmienicie, czulosc przy maksymalnym poziomie nagrywania wieksza niz ucho ludzkie. Teraz pozostajne tylko poczekac do czerwca i zaatakowac bagna !!!

a tak wyglada caly zestawik:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

fok . . . nie ta fotka, ponizej wlasciwa, a na tamtej widac przetworniki mikrofonu oraz sluchawki ktore poswiecilem, na wersje pierwsza ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do LIAMK-a

Dałem się przekonać i dziękuję kupiłem ten najtańszy i przerobiłem umieszczając elektrety w rurkach na zawiasie

czyli II, V, _._ owiewki z gąbek słuchawkowych, poleciłem na forum zakup tych mikrofonów jednemu pacjentowi który zgubił orginalny mikrofon. Skoro jedziesz na bagna szukaj wśród znajomych dziegdziu [miewają go jeszcze

w oklicach Czarnej Hańczy] idealny przeciw komarom [cuchnie strasznie]

Pozdrawiam

Zbyszek

jeszcze apropos bagnien to chyba z modeliny ulepie sobie sztuczne malzowiny uszne i w nich umjieszcze mikro a sam oddale sie na bezpieczna odleglosc by nie nagrac komarow. Potestuje tez jakies ultradzwiekowe straszydlo.

Witaj

Kropla dziegdziu beczkę wina zepsuje, frakcja półpłynna powstająca po suchej destylacji drewna- smoła drzewna stąd nazwa zawodu smolarz na produkującego węgiel drzewny [dz. był produktem ubocznym]

Pozdrawiam

Zbyszek

OT

kto, co? dziegieć

kogo? czego? dziegciu

a w temacie:

na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) są testy MicroTracka i Edirola R-4, niedługo ma być Fostex FR2 vs Tascam HD-P2, później być może R09, Zoom H4, oraz FR2LE

Ukryta Zawartość

Witam

Interesuje mnie mikrofon em-35, chcialbym posłuchac parę sampli, niestety wszystkie wygasły , jeśli ktoś ma chęc :), bo widze, że jest trochę użytkowników takich mikrofonów w różnych przerobionych odmianach

zamieścic chociaż jeden plik, byłbym bardzo wdzięczny.

pozdrawiam

Przepraszam za podwójne posty ale nie ma opcji edutuj.

Najlepiej prosiłbym o jakiś króciutki fragment może jakegoś koncertu, lub o jakieś opinie jak taki mikrofonik sprawuje się w nagraniach tego typu. Czy jakośc jest dosc znośna ??

liamk, 8 Sie 2006, 23:13

>dziegdź . . . a czy to czasem nie sa lecznicze mikstury alchemikow albo trunki czarownic z ksiazek

>fantasy ? :)

Dziegieć, nie dziegdź. Maści zawierejące dziegieć nadal można dostać w aptece i to wyłącznie na receptę, są pomocne w różnych historiach skórnych (jak byłem mały i coś mi wyskoczyło na dekolcie to pomogło :).

Witam

Ale syfa syberyjskiego nie leczy acha!!!

Pozdrawiam

Zbyszek

W aptece z dobrych rzeczy bywa herbatka piołunowa w saszetkach trzy torebki zalewamy czystym C2H5OH i po

trzech dniach mamy radość w koncetracie.Przepis drugi mleko krowie o małej zawartości tłuszczu rozcieńczamy

wodą 1/1 słodzimy do wyraźnego smaku ale nie lukrecji dodajemy uprzednio zalane drożdże woda z cukrem jak

zaczną się ruszać a potem wlewamy do wiaderka w którym jest mleko z wodą Allach Akbar .

Pozdrawiam

Zbyszek

>Najlepiej prosiłbym o jakiś króciutki fragment może jakegoś koncertu,

tutaj nagranie binauralne kiezia, sluchaj na sluchawkach.

Ukryta Zawartość

>(jak byłem mały i coś mi wyskoczyło na dekolcie to pomogło :).

moze piersi ? i dziegieć wszystko zepsul . . . tak zamiast na forum moze bysmy sobie teraz dyskutowali w jakims przytulnym kaciku ^^

Ukryta Zawartość

>>> tutaj nagranie binauralne kiezia, sluchaj na sluchawkach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.