Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacje CD Denon ... w praktyce...

audiotone

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chcialbym zmodyfikowac swego CD denon DCD-1550 AR w celu poleszenia średnicy i poprawy zakresu najwzszych czestotliwosci....

To tak po krótce. A w ogole to chodzi mi o pełniejszą modyfikacje od stopni zasilania po wyjście...

Zapraszam do rozmowy...

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

https://www.audiostereo.pl/topic/27241-modyfikacje-cd-denon-w-praktyce/

Na początek zrób dodatkowy zasilacz dla sekcji cyfrowej, poprawa rozdzielczości kolosalna, ogólnie odtwarzacze po takich zabiegach nabierają też tzw "kolorów". Warunkiem jednak jest zrobienie zasilacza z bardzo dobrze odfiltrowanym napięciem. Zasilacze dla cyfry nie potrzebują dużych pojemności, za to dobrej jakości, dobrych niskoszumowych stabilizatorów i mostków soft recovery. Jak będzie mało to możesz iść dalej... zasilić trzecim źródłem serwo. W torze audio stosuj rezystory o wąskiej tolerancji, tyczy się to również zasilania DAC, OP itd. Unikaj dużych kondensatorów polipropylenowych w cyfrze, działają one jak antena i zbierają śmieci z okolic. Malutkie np. Philipsy MKP bezpośrednio na nóżki DAC i opampów są bardzo OK. Na samym końcu można wymieniać opampy aby uzyskać ogólną barwę brzmienia jednak to już kosmetyka pod gusta słuchacza. Magiczne kable sieciowe i klocki z materiałów kosmicznych oraz stożki antywibracyjne zostaw tym którzy nie potrafią trzymać lutownicy w reku.

Pozdrawiam

Grzegorz

P.S. Pan "Piotrek608" ma kilka asów w rekawie jeśli chodzi o Denony a znając go przypuszczam że w wolnej chwili na pewno coś podpowie.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Co ja proponuję to wiesz, ale możesz popróbować "po kawałku" - spróbuj filtru analogowego jaki ja daję w swoim DACu - schemat jest w wątku 24532 - poczytaj też mój opis - ważny jest UKŁAD filtru - same elementy wymienione na lepsze nie dadzą dużego efektu, lepiej zrobić płytkę z dobrym filtrem i podpiąć ją zamiast oryginału niż kombinować z różnymi elementami i męczyć laminat kilkukrotnym grzaniem a oczy lutowaniem kości SMD.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.