Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny zamknięte-opinie właścicieli

BeerfaN

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Obecnie mam kolumny B-R, jednak kilka lat temu miałem konstrukcję zamkniętą. Były to space'86. Pomijając całokształt dźwięku, co rzuciło mi się wtedy w uszy to był oszczędny ale znakomity bas. Był szybki, zwarty, bardzo wyraźny i precyzyjny, do tego schodził nisko. Do tej pory nie udało mi się takiego basu osiągnąć z B-R i najpewniej się nie uda.

Chciałbym, abyśmy w tym wątku opisali swoje doświadczenia z kolumnami typu zamkniętego. Model, opis brzmienia...

Czy ktoś z Was spotkał się z dobrze grającymi 2-drożnymi kolumnami zamkniętymi?

Tak. Moim zdaniem - to jest TO !!!

Od czasu, kiedy słucham kolumn z obudową zamkniętą - nie wyobrażam sobie słuchać basu z basreflexu...

Chociaż być może, z powodu samych lamp w torze, dla niektórych ten bas (i cały dźwięk) byłby zbyt wolny, ale dla mnie jest OK (jestem tak samo za tranzystorami, jak za kolumnami z basreflexem...).

No i schodzi do piekła... i tąpnięcia - jak w kopalni. Aczkolwiek znam opinie, że ciężko jest zejść z basem nisko w obudowach zamkniętych.

Ponadto, dzięki obudowie zamkniętej mogę spokojnie słuchać 12 calowych głośników basowych w 16 m !!!

Taki duży monitor...Pewno, że jest go stosunkowo dużo (basu), ale pojawia się tylko wtedy, kiedy jest zarejestrowany i nie biega gdzieś po ścianach, a tak było w przypadku mniejszych głośników z basreflexem z tyłu.

Pozdrawiam.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

podpisuje sie pod zukzukzuk, od niedawna mam kolumny zamnkiete (pierwsze) i bas jest dokladnie taki jak trzeba. schodzi bardzo nisko i sie nigdzie nie placze po scianach. nie schodzi az tak nisko jak u kolegi zukzukzuk ale nie jest zle.

podpisuje sie pod zukzukzuk, od niedawna mam kolumny zamnkiete (pierwsze) i bas jest dokladnie taki jak trzeba. schodzi bardzo nisko i sie nigdzie nie placze po scianach. nie schodzi az tak nisko jak u kolegi zukzukzuk ale nie jest zle.

Hej Dartman.

To stwierdzenie, jeżeli dobrze pamiętam, nazywać trzeba "a priori" ?

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Dobrze brzmiące dwudrożne zamknięte? ATC SCM-12 np. To duży monitor. Te, które mam teraz, CM-11 też mają bas jak należy.

Zgadzam się, że bas z obudów zamkniętych jest poza konkurencją. Ale nie słyszałem konstrukcji z otworem stratnym np., więc może nie jest to do końca uprawnione stwierdzenie.

Najlepsze z możliwych obudów , nie dudni jak w studni , nie chuczy , bas szybki , i równy nie wyeksponowana żedna częstotliwość , posiadam ZG30C dwudrożne , miło ich sluchać , nie są to puszte dudniące dzwięki tylko naturalne .

Dobra kolumna zamknięta musi posiadać solidne wygłuszenie w środku , solidną konstrukcję , ściany grube , najlepiej więcej niż 20mm , szczelność to podstawa. oczywiście też musi być odpowiednia konstrukcja głosnika niskotonowego. ..

Moje pierwsze kolumny jakie miałem to KEF C 75 Uni-Q, dwudrożne w zamkniętej obudowie, z charakterystycznym głośnikiem współosiowym. Wymieniłem na to co mam teraz, bo nie pasowały do wzmaka, który wówczas miałem MF A1, ale z innymi piecami, bardziej wydajniejszymi prądowo grały naprawdę bardzo miło i muzykalnie.

Po tych kilku wpisach dochodze do wniosku, ze 90% projektantow kolumn na swiecie to debile (mniej wiecej taki jest udzial bass-reflex w rynku. Podobnie dochodze do wniosku, ze musze wywalic na smietnik moje kolumny a w zamian z tegoz smietnika zapodac sobie byle co, byle by bylo w zamknietej obudowie. ;-)

pzdrw

soso

PS

Daje glowe, ze wielu z piewcow kolumn zamknietych tylko dlatego, ze sa zamkniete zamieniloby sie chetnie na kolumny BR - wszystko kwestia modelu :-))

Masz racje soso - chłopaki chyba kupowały eltaxy albo jakies inny niewypały i dlatego zrazili sie do bassreflexu no albo poprostu źle je ustawiali i bas dudnił.

Ja mam ogromniaste monitory z wielgachnym bassreflexem z tyłu i jak sie je dobrze ustawi to graja swietnie ale jak sie je postawi za blisko ściany to sie duszą a bas dudni.

Proste - zamknięte sa mniej wymagajace co do ustawienia i pomieszczenia ale graja dużo gorzej od kolumn bassreflex z którymi niestety jest troche zabawy przy ustawianiu :)

Chyba sie mylisz soso, wedlug mnie to zjawisko bardziej przypomiajace rozdzial na wzm. lampowe i tranzystorowe... sa plusy i minusy tych rozwiazan. Ja mialem i mam kolumny w obudowie zamknietej, krotki i punktowy bas mi sie podoba i zapewniam Cie ze chetnie na BR bym sie nie zamienil :-))

soso - nie napisałem, że bas reflex to lipa, w ogóle mój wpis dotyczył generalnie tego modelu, bo miał obudowę zamkniętą, a tego dotyczy ten wątek, natomiast wrażenia dotyczyły ogólnego brzmienia tego modelu na tym wzmaku, który wymieniłem; sam mam teraz 2,5 drożne z bas-reflexem i jestem z nich bardzo zadowolony, nie uważam więc, że błędem było wywalanie tych KEF-ów; jak we wszytskim jedna i druga konstrukacja ma swoje plusy i minusy, a że z wpisów kolegów wynika, że w obudowie zamkniętej kolumny mają więcej plusów to inna sprawa:), chociaż podejrzewam, że to też pewne uproszczenie wynikające z zaznaczenia walorów tego typu konstrukcji przy przemilczeniu ich, niekiedy ewidentnych wad:)

pozdrawiam

Soso>

"Po tych kilku wpisach dochodze do wniosku, ze 90% projektantow kolumn na swiecie to debile (mniej wiecej taki jest udzial bass-reflex w rynku".

Porównaj procentowy udział jakichkolwiek, najlepszych wytworów ludzi ..... w jakiejkolwiek dziedzinie ...

Czy reszta projektantów to Twoim zdaniem debile?

Rzadko kto ma w domu Maybacha, nosi na pasku zegraek m-ki Rollex i parzy kawę w Severinie...

Skąd te wnioski ?

Na forum jest ogólnie taka tendencja, jak pojawia się temat "kolumny zamknięte- opinie właścicieli" to wpisy opiewają pod niebiosa takie konstrukcje bo B-R jest syf. Analogicznie bedzie temat kolumny b-r i opinie to zamknięte są syf.

Tak jest ze wszystkim tranzystorowcy napiszą lampa syf, lampowcy że to tranzystor jest syf.

Jak ktoś w zakładce diy prosi o opinie o jakimś głośniku ta na bank ktoś napisze kup taki ja mam i lepszego w życiu nie słyszałem. Bardzo mało jest opini z dystansem do tego co już posiadamy.

Odnośnie tematu chętnie poznałbym opinie które zawierały wypunktowane zarówno wady jak i zalety np.

+dobra kontrola

+szybka odpowiedź

+mniej wymagające od pomieszczenia

-brak najniższego basu

-nizsze poziomy

-podbicie

Oczywiście wszystko zależy od aplikacji.

zukzukzuk, 19 Lip 2006, 14:54

>Rzadko kto ma w domu Maybacha, nosi na pasku zegraek m-ki Rollex i parzy kawę w Severinie...

Eeee...Rolex to bardzo posledni produkt, nie z samej gory cenowej ale i tak za wysoko wyceniony. Generalnie swiadczy raczej o kompleksach i braku gustu.

nie wiem czy kupie kolumny w obudowie zamknietej ale jak słuchałem kolumn pana Zawady Continium 3 ( nie mam czasu sprawdzac pisowni) to mie oczarowały....właśnie równowagą, barwą, naturalnościa etc.....poczym słuchałem u pana Zawady jego topowego zestawu z bas refleksem i było to dla mnie nie do zaakceptowania.

Obudowa zamknieta przy uzyciu tego samego przetwornika niskotonowego i podobnej pojemnosci daje kilka znaczacych roznic:

1. Rezonans glosnika ogranicza od dolu pasmo.

2. BR bedzie schodzil nizej, ale najnizszy bas bedzie podbarwiony i nieprawdziwy.

3. Sredni bas tez bedzie lepiej kontrolowany w OZ, bo tunel mimo, ze pracujacy powyzej rezonansu bedzie dawal wklad i "zamulal".

4. BR bedzie miec wyzsza efektywnosc.

Trzeba pamietac, ze BR charakteryzowany jest 2 rezonansami - ukladu glosnik komora oraz tunelu, podczas gdy dla OZ ten drugi oczywiscie nie wystepuje.

To chyba najwazniejsze roznice, oczywiscie w wersji uproszczonej.

Pozdr.

qb_1>

"Eeee...Rolex to bardzo posledni produkt, nie z samej gory cenowej ale i tak za wysoko wyceniony.

Generalnie swiadczy raczej o kompleksach i braku gustu."

Dzięki za bardzo cenną uwagę - nie wiedziałem...

A Maybach nie jest za wysoko wyceniony?

A skoro już tak dobrze znasz się na komplekasch i gustach - mam pytanie:

jedna osoba posiada Altusy, druga - Eltaxy, trzecia - Castle, czwarta - B&W, piąta - AP, a szósta - np. Heco.

Wskaż proszę, które z nich mają kompleksy i brak gustu ?

Łatwe - nie ?

Pozdrawiam.

mialem wczesniej BR. bas w OZ jest lepiej kontrolowany. wydaje sie, ze w BR schodzi on nizej i jest go wiecej ale jest to bas nieprawdziwy, nieistniejacy na zywo. jestem kompletnym lamerem elektronikiem ale wydaje mi sie, ze Oz wymagaja duzo mocniejszego wzmacniacza i sa trudniejsze w wysterowaniu.

i tutaj dochodzimy do wczesniejszego genialnego stwierdzenia soso o debilach...

mam argosy alfa- trójdrożna obudowa zamknięta-potężny świetnie kontrolowany bas, mam też bang&olufsen beovox s80.2 też trójdrożna zamknięta, stara konstrukcja z lat 80'tych, wcześniej miałem minima audio elixir3(bass reflex), dali 104(BR), dali450(BR). mi bardziej odpowiada bas z obudowy zamkniętej, lepiej kontrolowany, bardziej zwarty i wbrew pozorom potrafi zejsc naprawde nisko, no i OZ łatwiej ustawić w pomieszczeniu(choć nie zawsze). następne kolumny to też na pewno będzie oz

Nie zgodze sie ze stwierdzeniem jakoby bas z OZ był prawdziwy. Co to oznacza ,że B-R ma bas sztucznie nadmuchany tylko pod publike bezsensu. Dawniej większośc kolumn miała obudowy zamknięte , ale zastanówcie się dlaczego? Ano dlatego że głośniki starszej generacji miały takie parametry , które wymuszały OZ np. wysoką dobroć głośnika. Czasy się zmieniły mamy mocne magnesy, niskie Qts itp...

Warto przyjżeć się też instrumentą (na żywo jak są zbudowane)np. bęben główny jest zamknięty czy ma otwór, kontrabas ma pudło rezonansowe z otworami, a basowe gitary akustyczne.

Nie zgodzę się że baz z obudowy zamkniętej jest zawsze lepszy. Dobrze zestrojony bass-reflex potrafi dobrze kontrolować bas w szerokim paśmie i zejść niżej niż z OZ, potrafi też lepiej zlokalizować źródło basu na scenie dźwiękowej. Duże znaczenie ma ustawienie kolumn - zarówno dla OZ jak i BR. Nik tu też nie wspomniał o fakcie, że do OZ zazwyczaj stosuje się inne głośniki niskotonowe niz do BR - charakterystyka membrany i zawieszenia powinna być inna dla BR i OZ.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Ciesze sie, ze dyskusja sie wyprostowala. Tak na marginesie rozmawialem o tym problemie z 2 panami konstrukotrami (z roznych firm zreszta) i uzyskalem identyczna odpowiedz - kolumny bass-reflex wyparly compacty bo sa bardziej efektywne - wszystko na ten temat. Pozostale argumenty nie byly istotne.

Poz tym co to za dyskusja skoro dotyczy generaliow. Jezeli wezmie sie jakis konkretny model to mozna mowic o tym czy jest lepszy czy gorszy od innego. To samo z lampa kontra tranzystor itd.

pzdrw

soso

PS

Analogie do rolexa sa do bani - rozmowa jest nie o rolexach a o casio i seiko. Wlasnie w sferze kolumn tanich i srednich nastapila zmiana - odejscie od zamknietych i spopularyzowanie BR. Poza tym - BR jest obecny w najdrozszych modelach. Toz to latwiej zrobic kolumne bez dziurki niz z dziurka. Czyz nie tak?

soso, 20 Lip 2006, 07:13

>Ciesze sie, ze dyskusja sie wyprostowala. Tak na marginesie rozmawialem o tym problemie z 2 panami

>konstrukotrami (z roznych firm zreszta) i uzyskalem identyczna odpowiedz - kolumny bass-reflex

>wyparly compacty bo sa bardziej efektywne - wszystko na ten temat. Pozostale argumenty nie byly

>istotne.

Czyli wniosek z tego taki, że zdecydowała prosta ekonomia - kolumny BR po prostu lepiej pasują do kiepskich wzmacniaczy bez wydajności prądowej, którymi obecnie zalany jest rynek, a które nie byłyby w stanie napędzić kolumn OZ o często bardzo niskiej impedancji.No i szkoda, że pozostałe argumenty "nie były istotne" - przecież kupujemy sprzęt dla lepszej muzyki.

qurczak, nie smuc sie - na swiecie sa dobre i marne kolumny a nie zamkniete czy z basrefleksem. A wybor jak zwykle nalezy do Ciebie ;-). Jezeli wolisz benzyniaki od disli to nie znaczy, ze wolisz 126p od mercedesa ;-))

pzdrw

soso

Dzień dobry

Oczywiście soso ma rację. Zarówno benzyniaki jak i diesle mogą być dobre i kiepskie.

Ja mam zestawy w obudowie zamkniętej i raczej na bass reflex nie przejdę. Bass jest oczywiście zwarty i nie ma mulenia. Oto wątek opisujący moje zestawy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pozdrawiam

PS> tylko darujcie i nie posądzajcie mnie o jakąś reklamę produktów chłopaków z Opusa/Argosa :-), ok?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam,

>soso

>Po tych kilku wpisach dochodze do wniosku, ze 90% projektantow kolumn na swiecie to debile (mniej

>wiecej taki jest udzial bass-reflex w rynku. Podobnie dochodze do wniosku, ze musze wywalic na

>smietnik moje kolumny a w zamian z tegoz smietnika zapodac sobie byle co, byle by bylo w zamknietej

>obudowie. ;-)<

Wydaje mie się że powoływanie się na stan rynku przy ocenie technicznej jakości danego rozwiązania prowadzi do nikąd. Przypomnę choćby takie przypadki jak VHS, czy SECAM. Projektanci kolumn, jak zresztą i każdego innego sprzętu, muszą brać pod uwagę co najmniej dwa czynniki. Po pierwsze, możliwy do osiągnięcia zysk na sprzedaży urządzenia, po drugie bierzący stan swiadomości potecnjalnego nabywcy. Ponieważ znakomita większość głośników dostępnych na rynku ma parametry optymalizowane do obudowy BR, volumen produkcji jest duży, cena stosunkowo niska, zatem zwiększają się możliwości zyskownej sprzedaży kolum opartych o takie przetworniki. Świadomość potencjalnego nabywcy, ukształtowana przez pisma audiofilskie, sprzedawców sprzętu, i szeptane opinie jest taka, że jeśli na rynku dominują BR, to pewnie jest to najlepsze rozwiązanie. Przypomnę tutaj jeszcze sytuację na rynku po pojawieniu się wzmacniaczy tranzystorowych. Recenzenci pism audiofilskich rozpływali się nad ich parametrami i jakością brzmienia. Nie uprzedzeni i obiektywni słuchacze wiedzieli swoje. Zastanówci się proszę czy chcielibyście słuchać teraz muzyki odtwarzanej przey użyciu wzmacniacza tranzystorowego z tamtych lat. Ja raczej nie.

Osobiście uważam że znakomicie (podkreślam znakomicie, a nie poprawnie) zaprojektowana obudowa BR może być zupełnie dobra. Doskonałości jednak szukać należy w zastosowaniu obudów zamkniętych.

W połowie lat 70-tych byłem posiadaczem i użytkownikiem zamknietych kolum Tonsila, zbudowanych, jeżeli pamięć służy na głośnikach GDN 16/10. Basu z tych kolum, pomimo nie najlepszego rozciągnięcia, słuchało się z prawdziwą przyjemnością.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.