Skocz do zawartości
IGNORED

[porada]Samsung HD950 - różne kable

lm81

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem się podzielić z forumowiczami swoimi spostrzeżeniami odnośnie w/w odtwarzacza DVD i podłącznych do niego kabli sygnałowych. Środkowy akapit można ominąć, bo długi :)

Cała sprawa zaczęła się od tego, że chciałem zobaczyć różnicę między componentem a HDMI. Różnica jest - tak na oko 15-20 % lepszy obraz na HDMI. Jako że nie mam jeszcze kabla HDMI 10 m, po "testach" z 2m kablem HDMI powróciłem do componenta. Zdrowo się napociłem, ze względu na trudny dostęp do DVD. Włączam projektor, a tu brak sygnału. Sprawdzam 10 razy połączenia wszystko OK. Tak więc znów odłączam componenta i podłączam HDMI. Obraz jest. Podłączam dodatkowo componenta i przełączam projektor. Obraz idzie z komponenta. Dla bezpieczeństwa ustawiam na DVD sygnał: component interlaced i sygbnał 480i (żeby jakoś zmusić dvd do pozostania na gorszym sygnale). Po tych zabiegach znów odłączm HDMI i z mozołem podłączam componenta przy stoliku (bardzo niewygodnie, ale przynajmniej kabli nie widać). No i znowu zonk - brak obrazu. Była już 2 w nocy więc nie mialem siły kontynouwać tej zabawy. Na drugi dzień, zgodnie z tym powiedzeniem o górze i Mahomecie, przyniosłem projektor do DVD - dzięki czemu nie musiałem odłączać kabli sygnałowych od DVD. No i bawię się tak ustawieniami i kablami - efekt: zawsze gdy odłącze kabel HDMI to obraz znika, pomimo że chwilę przed obraz szedł przez componenta. Wyczerpany miałem się już poddać i odrazu zamawiaćKabel HDMI 10m, ale wyżej wspomniany Mahomet natchnął mnie i postanowiłem równocześnie podłączyć trzy rodzaje kabli - HDMI, component i scart. Przełączylem projektor na sygnał ze scarta. Odłączyłem HDMI, a obraz nadal idzie - tyle że przełączył się na component.

Tak więc podsumowując ten przydługi post, przedstawię swoje wnioski:

DVD samsung HD950 musi mieć "jakieś coś" co przełącza automatycznie na najlepszy możliwy sygnał. Aby powrócić do "gorszego" połączenia należy podłączyć do DVD kabel o "jeszcze gorszym|" sygnle (wg. kolejności malejącej: HDMI, component, scart, s-video).

Mam nadzieję, że komuś się to przyda.

• 3 tygodnie później...

A ja wczoraj kupiłem sobie HD-945. :)

Zupełnie przypadkiem: chodzę sobie po Domarze - a tu przecena i cena 349 zeta... no to kupiłem i tak oto mam w domu już trzy odtwarzacze DVD. Przegięcie pały! :)

Zamysł był taki żeby fenomenalnego Filipka 963SA zostawić tylko do stereo, zaś Szajsung miał obsługiwać DVD-video. PanaSłonika S-29 (kupionego na Allegro za 105 zeta ;) ) zaraz wywlokła córka do swojego pokoju i już mogę o nim zapomnieć... :)

I zawiodłem się.

Bo ten Szajsung HD-945 to tak ni pies ni wydra. Mówią że muzycznie mocne te Szajsungi... jakieś tam Burr Browny w bebechach, nawet na naszym forum ktoś tam wymieniał zacne sprzety uznanych producentów CD które HD-745 pozostawił dźwiękowo daleeeeeeeeeeko za sobą. Nie mówię że to bajki, bo nie słuchałem tych CD-ków ale jeśli to prawda to tylko współczuć ownerom... No to dawaj porównywać!

Nie mówię, że rozczarowanie, bo za 349 złotych to dźwięk jest bardzo dobry! ;) Tyle że ja za nowego Filipka dałem 650zeta (mam nosa do sklepowych przecen :) ) i dźwiękowo to jest od tego HD-945 przepaść. Warta raczej kilka tysięcy niż 3 stówki.

Dżwięk Samsunga jest miły i okrąglutki, bardzo fizjologiczny ale gubi większość szczegółów w sopranach które Philips pokazuje jak na dłoni, nie ma tej ekspresji, dynamiki, wykopu, gorszy bas - w sumie jest miło ale nic poza tym. Dobra, naprawdę dobra, średnica. Oczywiście i tak samsung zabija większość DVD z których dźwięk jest zdecydowanie niemiły ;), widać że ktoś tu nad dźwiękiem popracował ale dorabianie tym odtwarzaczom z serii HD highendowej gęby jest - delikatnie mówiąc - grubą przesadą. Dźwięk bym porównał do mojego starego Technicsa SL-PS 740A co i tak jest dla Szajsunga dużym komplementem. Zalety? Ma DVD-Audio czego nie ma Philips i teraz mogę sobie posłuchać płyt wydawanych w każdym formacie (po jaką cholerę - to nie wiem, ale mogę :) ).

Obraz - ALE PORAŻKA! :(

A było czytać uważnie gazety. A ja głupi dopiero PO zakupie sięgnąłem do mojej starej prasy i tam stało jak na dłoni że obraz po scarcie jest zażółcony, mdły i nieostry. Potwierdzam: jest zażółcony, mdły i nieostry. Philips znów zabija Szajsunga no ale przecież jest droższy, więc nic dziwnego.

Ale co tu się martić - zaraz podregulujemy! No i sięgam do instrukcji i... o K*** ! HD-945 NIE MA ZAAWANSOWANEJ REGULACJI OBRAZU! Czyli porażka. Nie wiem po co wydałem zawrotną kwotę 349 złotych: ani mi on dobrze nie zagra ani Szwarcenegera sobie nie pooglądam jak łamie karki oponentom... mogę sobie postawić na nim doniczkę z kaktusem - do tego świetnie się nadaje.

Podobno gdy się podłączy po HDMI to obraz robi się dużo lepszy, zażółcenie znika, ostrość jest żyleta i w ogóle miodzio - tak piszom tych gazetach mondrych. Ino że ja z HDMI to mam tylko kabel i nic po drugiej stronie, co by można podłączyć. Ponoć - tego w tej chwili nie sprawdzę - załatwia sprawę zaawansowana regulacja kolorów i innych parametrów w projektorze i wówczas Szajsung hula aż miło ale tymczasem będzie podstawką pod kaktus. Producent dołącza kabelki HDMI-HDMI i HDMI-DVI. Same kable to koło 2 stówek ale pozostaje głupio wydane 150 zeta - drogo jak na podstawkę pod kaktusa.

Chyba się wkurzę i sprzedam diabła na Allegro - za 450 powinien pójśc, przecież to nówka z papierami, albo w końcu czas kupić projektor...

Wnioski

1/ Nie kupować pod wpływem impulsu, bo coś tanie, bo przecena

2/ Zanim coś się kupi - poczytać w necie czy w prasie opinie userów

Uczcie się na moich błędach.

Z tej rozpaczy wypiłem 2 piwa, zhackowałem Szajsunga - teraz po wpisaniu "tajnego kodu" jest region free i ma odłączone HDCP, ale nigdzie nie znalazłem jakiegoś upgrade'u softu, żeby można się było bawić regulacjami obrazu.

Może coś wiecie o takim sofciku do HD-945, bo naprawdę mam ochotę go sprzedać, jeszcze ten badziewny wyświetlacz... zgroza jak daje po oczach.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Aha - żeby być uczciwym to jeszcze kilka plusów Szajsunga HD-945:

- fajny pilot z takim kółkiem - jogiem jak w Sony, świetnie się nim bawiłem! :)

- aluminiowa buda z przodu :)

- czyta DiVX'y choć bez polskich znaków ale obraz z DiVX jest bardzo ładny (byłem zaskoczony) - CIEKAWOSTKA: OBRAZ Z PŁYT DIVX NIE JEST ZAŻÓŁCONY, PROPORCJE KOLORÓW SĄ WŁAŚCIWE, O CO TU CHODZI???

- czyta każdą nawet najbardziej badziewną DVD-R, DVD+R jaką mu się włoży (przeciwieństwo wybrednego arystokraty Filipa)

- odczyt TOC jest BŁYSKAWICZNY. Wkładasz płytę a ona startuje a Filip w tym czasie dopiero powoooooooli domyka szufladę. Potem myśli z pół godziny, co właściwie dostał do odtwarzania, potem dopiero startuje - albo i nie! :)

- fajne i czytelne menu płyt z DiVX, MP3 i zawartością mieszaną - brawo!

- dobra jakośc MP3 (o ile w tym formacie można mówić o jakości) ale naprawdę nie miałem zastrzeżeń. Świetnie gra w tym formacie.

No i pytanko: czy jest może jakiś soft do Szajsunga HD-945 żeby czytał polskie znaki w DiVX?

il Dottore

No i masz babo placek..... Kupiłeś sobie sprzęt, który zachwalają ale zachwalają głównie Ci co go traktują jako bazę do modyfikacji. Reszta to troszkę papugi co kupują bo ktoś coś tam napisał.

Porównywałem swojego 945 (wymiana "ważnych" kondów + osobny stopień wyjściowy z własnym trafem) z nietykanym 963SA i jakoś moje odczucia są lekko inne. No ale fakt-faktem, nie modyfikowany Philips gra bardzo dobrze, a Samsung nie: sztucznie, płasko, z wypchniętą średnicą - jakoś tak sztucznie. Niestety gdybym miał wybierać między Filkiem a Szajsem jeszcze raz to pozostałbym przy Szajsie właśnie ze względu na uniwersalność. Wcina każdą płytę (do tej pory tylko przy jednej mi odmówił) a Filek..... no powiem tylko tyle, że jego znany mi posiadacz musiał kupić sobie drugie dvd bo niestety 30% filmów musiałby odstawić z powrotem do wypożyczalni.

Fakt Szajsung nie ma regulacji obrazu, a to co prezentuje na scarcie to nie jest najwyższych lotów - posiadany poprzednio przeze mnie H&K dvd22 deklasował tego Samsunga. Zresztą Philipsa też. No ale czytałeś że obraz nie do końca teges i się przekonałeś. Ale też czytałeś że obraz na HDMI żyleta - przekonaj się!

A terez przyznaj szczerze: polecasz go skoro widzisz co masz, a dałeś 349zł? Nie? To może Manta z Tesco? A może inni rywale?

Słuchając rozumu....

Z kaprysami Philipsa naprawdę nie jest tak do końca źle. Jeśli chodzi o oryginały CD to czyta wszystko bez problemu, chyba że CD jest ekstremalnie porysowane. Oryginalne DVD lecą wszystkie, choć znów z zastrzeżeniem odnośnie bardzo porysowanych płyt. Chyba tylko 1 płytki bez rys odmówił czytania - przyczyna nieznana... no ale od czego DVD Shrink - i tak obejrzałem!;)

Kwestia płyt "własnej roboty" - no i tu mam zgryza bo nie potrafię go osądzić sprawiedliwie. Na pewno DVD-R musi być dobrej jakości. Tylko że ja używam DVD-R bo moim drugim DVD jest Panasonic. A Philips tak naprawdę potrzebuje DVD+R. W każdym razie DVD-R czyta również bez problemu z zastrzeżeniem że musi to być dobra płytka: TDK, Verbatim... te marki polecam bez zastrzeżeń. Więc skoro nie używam nagrywalnych DVD właściwych dla Philipsa to jakże mogę mieć pretensję że czasem zaprotestuje przy czytaniu? A robienie 2 kopii: -R i +R z każdego filmu jaki nagram sobie kamerą to bezsens.

Jakim cudem HK deklasował Philipsa to naprawdę nie wiem :). Sorki ale te maszyny są z trochę innej bajki. Ale przecież jesteśmy na obszarze bardzo subiektywnych odczuć, a o gustach...

Czy polecam Szajsunga? Cholera - nie wiem... naprawdę mam mieszane uczucia. Do DiVX'ow na pewno i pal diabli polskie czcionki bo efekt zadziwia w porównaniu z tym co widzę na komputerze. Do MP3 - bez zastrzeżeń.

Do DVD Audio - skąd mam wiedzieć!? :) Nie mam żadnej płytki w tym formacie. Do SACD - nie próbowałem, dziś sprawdzę i napiszę jak gra. Do CD... cóż, na pewno jest to lepszy wybór niż budżetowe CD nawet znanych firm, bo gra nawet przyjemnie a jest do tego bardzo uniwersalny. Do DVD video - jeśli podłączasz scartem to ZAPOMNIJ, płakać się chce, po HDMI nie próbowałem, więc na razie nie mam dobrego zdania.

Oczywiście HD-945 vs Manta... bez dyskusji! Tylko że kup HD-945 za 349 zeta... mnie się udało, ponoć były też po 199zł gdzieś tam przez 1 dzień. Ale oficjalne ceny tych zabawek w sklepach wciąż pozostyają chore i - to mówię z pełnym przekonaniem: regularnej ceny bym za ten sprzęt w życiu bym nie dał!

Zaciekawiłeś mnie z tymi modyfikacjami - czy możesz przybliżyć mi temat? Nie nastawiam się negatywnie do Samwsiunga i jeśli twierdzisz że zdłubany gra lepiej od 963SA to naprawdę nie pożałuję gwarancji, zdłubię i... niech się dzieje wola Nieba! :) Ale nieśmiało pragnę zaznaczyć że LC-Audio też sprzedaje kity do dłubania 963SA i obiecuje po modyfikacjach dźwięk na poziomie najlepszych dyskofonów na planecie:). Już pomijam ile prawdy w tym, a ile marketingu, ale potencjał "dłubaniowy" kryje się też i w Filipku.

Także jakbyś mógł to proszę o info a propos dłubania w Koreańczyku!

Pozdrawiam!

Zrobię w wolnej chwili fotkę tych kondów które należy wymienić i Ci podeślę.

Na początek same kondy + op-amp - sam ocenisz czy warto się bawić i ewentualnie pójdziesz dalej.

O gwarancję się nie martw. Jak masz nówkę (a nie wystawowy model) to go nie zajedziesz choćbym nie wiem co.

Słuchając rozumu....

A znacie może jakiś hack na wyłączenie na stałe wyświetlacza w HD950 - bo to jest po prostu skandal. Wyświetlacz jest czytelny... z 1 m, o ile patrzy się bezpośrednio na wyświetlacz, a nie pod kątem. Natomiast jeśli chodzi o jasność tego wyświetlacza, to śmiało może konkurować z lampami projektorów. Ja chcę sobe przeczytać okładkę filmu to sobie wyświetlacz w DVD włączam i mam jak w dzień.

Wkurza mnie wyłączanie za każdym razem tego reflektora. Wolałbym nie wyrywać żadnych kabli, ale jak się wnerwię to wydam wyrok na ten iluminator zafajdany.

Ogólnie HD950 jest ok, jak na swoją cenę.

iLDottore

Faktycznie trochę się pospieszyłeś z zakupem Samsunga. Po pierwsze nigdy nie kupuje się starego modelu- od dawna można naby pięknego czarnego 950, a juz w sklepach pojawiaja się modele z nowej serii 1080.

Po drugie zważywszy Twoje zainteresowania powinieneś kupi po prostu doskonałego Panasa z rewelacyjnym torem wizyjnym i remasterem cyfrowym mp3 w locie. Daję 100% że byłbyś zadowolony, miast rwa włosy z głowy. A co by było gdybyś kupił za 100kzł prawdziwy audiofilski odtwarzacz który wogóle nie czyta płyt nagrywanych, pilota nie da się trzyma w dłoni a wyswietlacz przypomina choinkę ? To by dopierp było.

Samsung zrobił kilka odtwarzaczy hiendowych na pokaz, żeby sobie zbudowa markę wśród audiofilów, a teraz kiedy taki odtwarzacz można naby za 300zł to wiadomo czym to się kończy. Wspomniany audiofil przez 2-3 lata odkąd pojawiły się te odtwarzacze uzbierał sobie małą kolekcję płyt SACD i DVDAudio, podłączył wspomnianego Samsunga do porządnego Denona i sensownych kolumn i uzyskał naprawdę niezłe brzmienie- kilka takich zestawów miałem okazję słuchac. Natomiast wklejenie 945/950 do Kody i zasilenie pioseneczkami mp3 daje co daje i nie ma ratunku. Pamiętajmy że możemy się cieszy doskonałymi źródłami SACD itp za grosze, ale pamiętajmy też że reszta toru nie potaniała aż tak bardzo i zaoszczędzone pieniądze na drogich kiedyś odtwarzaczach CD warto zainwestowa w kolumny i lepszy amplituner.

Pozdrawiam

ja właśnie noszę sie z zamiarem zakupu jakiegoś dvd,którym puszcze wizję przez hdmi-poza odtwarzaniem filmów (dvd,divx) dvd ma służyć również do muzyki we wszelakich formatach...zastanawiałem sie nad Samsungiem 950 albo Panasiem s52...może macie jakies inne propozycje godne uwagi do 1k pln

Ponieważ "o mnie" przez chwilę była mowa to się odezwę i wyjaśnie: 963SA nie czyta u mnie prawie połowy piratów /co do oryginałów to łyka wszystkie/ i z tego powodu kupiłem sobie 1010, który jak dla mnie deklasuje 963 jeśli chodzi o obraz po "euro" - jednak muzycznie 963 to król wśród nietunningowanych odtwarzaczy i nie zamienię go na inne badziewie w podobnej cenie!! Dodam jeszcze że porównanie go z HK22 też lekko nie na miejscu - nie ta klasa:)

MrT- problem ze doskonaly Panas S52 nie czyta SACD a to podstawa. Jesli nosisz sie z zamiarem kupna odtwarzacza audiofilskiego to poczekaj kilka dni na nastepce Samsunga 950- w necie sa juz opisy i zdjecia, powinna byc super maszyna.

powiadasz Privaten,że Panas doskonały?w dodatku ma bardzo przystępną cenę...na dzień dzisiejszy nie słucham SACD,więc nie będzie to dla mnie najważniejsze...poza tym mój znajomy namawia mnie jednak ostro do zakupu jakiegoś CDka do muzyki i jeśli bym się zdecydował na taki ruch,to wtedy w dvd najważniejsze były by kwestie jakości odtwarzania filmów...ehhh te ciągłe wybory i kombinowanie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.