Skocz do zawartości
IGNORED

AQ CV-6 czy Bedrock?

P.L.

Rekomendowane odpowiedzi

z kablami jest tak, że po prostu musisz sprawdzać. Skoro masz dostę do CV6 i Bedrock to korzystaj i sprawdzaj. O dźwięku napisałem już sporo w topiku o przewodach AQ - wyszukiwarka.

Jako ciekawostkęodam iżsprawdzałem w swoim poprzednim systemie (MF A3, CD Arcam Alpha8SE, VA Mozart) Albedo Monolith i ... nic. Wypadły nie wiele lepiej od Tary Labs Nexa :) Kable za ok 3 000zł vs takie za ok 550zł. Z kolei AQ wypały genialnie, przy cyzm im wyższy model tym lepiej i nie był to kosmetyczne różnice.

Te same AQ z kolumnaim S&L Pretorian wypadają blado (nie wyłączając Gibraltara), zdecydowanie lepiej wypadł VdH Wind mkII (znów przewód o 50% tańszy od rzeczonego Gibraltara), a jeszcze lepiej Fadel The Stream, na którym obecnie gram.

IC actualnie Tara Labs Ref. Gen. 2, niestety lepej wypadałą w poprzedniej komboinacjki czyli MF+Arcam. W duecie MF`a to już nie to (tymczasem w kombinacji CD MF`a i integra lampowa Delta Studio czy Abraxas jest także świetnie), za to kapitalnie wypadł Fadel Aeroflex plus :(

Tak więc pożyczaj co możesz i sprawdzaj. Czasami jest tak, że najlepiej trybi połączenie, którego nawet nie brałeś pod uwagę.

"Tak więc pożyczaj co możesz i sprawdzaj. Czasami jest tak, że najlepiej trybi połączenie, którego nawet nie brałeś pod uwagę."

Czasami sie zdarza, tak wiec pozyczaj i sprawdzaj, moze trafisz ;-)

Czytam sobie ten wątek i myślę, że jak dotąd, wyłaniają się trafne spostrzeżenia.

Ad. zestawienia Totemów i Bedrocka, znając tego ostataniego i pamiętając jak brzmią Totemy (dla mnie nieco ciężko, basowo, choć ładnie - trzeba utrafić z zestawieniem), powiedziałbym, że zestawienie z Bedrockiem, na mego nochala, dobrze by nie wypadło. One do siebie zwyczajnie nie pasują. Charakter Totemów trzeba zrównoważyć "lżej grającym, bardziej lotnym kablem. (Jak bym tak kombinował.) Wierzę, że w tym duecie wszystko wypadło za ciemno i za ciężko. (C.b.d.p. na podst.d. :)

Nie znam Totemów, dyskutowałbym natomiast z tezą, że AQ nie nadają się do ciemnych (mniej lub bardziej) kolumn, a tak odbieram twoją wypowiedź. Wg mnie jeśli Aq do czegoś nie pasują to być może do jasnych, krzykliwych zestawów. Bedrock to nie cudo, zaletą jednak przwodów od CV6 w górę, a zwłaszcza serii solid core (Slate, Bedrock, Gibraltar) jest spora dawka powietrza. One grają bardzo energetycznie, z dużą ilością alikwotów, niskoschodzącym, masywnym, szybkim i z modelu na model lepiej kontrolowanym basem.

Ale, ale, jak już wspominałem wcześniej te same przewody w różnych zestawieniach wypadają różnie. Ja piszę jak zagrało u mnie, może była to po prostu synergia. Znam przypadki gdy w/w przewody zagrały przeciętnie.

andrea29 -->

Słyszałeś zestawienie Bedrocka z Harbethami :) ... czy według Ciebie ten kabelek dobrze zgrywa się z tymi monitorami?

Dla mnie ten Bedrock jest trochę nachalny, mięsisty w niskich tonach :)

Co prawda słuchałem go pobierznie (Jodel kiedyś przywiózł ten przewód ze swoim ABOX'em) ale muszę stwierdzić jednoznaczne że nie przypadł mi do gustu!!!

Zupełnie nie potrafił okiełznać tej masy w niskich tonach których był sprawcą!

Do tego znacznie zaciemnił średnicę i wprowadził sporo chaosu w średnich tonach....

Dużo lepiej brzmiał mi taniutki kabel Phonara :) ...

Jodel dam Ci ten kabelek to go wypróbujesz :) ... tylko nie patrz na cenę bo kosztuje marne kilka złotych za metr :)

zdezintegrowany_3PO

zdezintegrowany_3PO, 14 Lip 2006, 08:21

Owszem, słyszałem. Tyle, że żyły były wtedy źle połączone. Kiedy poprawiłem (rozdzielenie do bi-wiringu), Harbethów już nie miałem.

W każdym razie nie pamiętam już tamtego brzmienia - można by pogrzebać na forum, ale mi się nie chce, i nie pamiętam co tam napisałem. Jeśli już to prawdę, ale co ?

Z Tabletkami 2000 Bedrock (ten z poprawnie rozdzielonymi drutami) zabrzmiał u mnie gorzej niż CV4, który jest zwinniejszy i jakoś nic mnie w nim nie razi. (Tyle lat... To dobrze o nim świadczy i się chwali. Albo ja mam dość stabilny gust i b.dobrze/celnie wybrałem :)

W swej cenie, wtedy, liczył się tylko CV4, bo nie znalazłem godnego konkurenta. Był jeszcze jakiś Nordost - Gold(?) chyba, ale wydał mi się specyficzny i wybór ryzykowny. Czyli to nie do końca było to czego szukałem. /Przyznaję, że zwrócił moją uwagę i obiecałem sobie, że kiedyś jeszcze do niego wrócę ale do dzisiaj tak się nie stało./

A jaką, godną konkurencję dla siebie ma dzisiaj CV4 to nie wiem - rad bym poznać Wasze propozycje (tylko nie uderzajcie z cenami w stratosferę ! ;)

* * *

Gdybym miał opisać brzmienie Bedrocka z Tabletakami 2000, to wyszłoby podobnie jak Ty to wyżej zrobiłeś.

Cieszę się, że nie jestem sam, bo pisanie źle o tak uznanym i w sumie dobrym kablu może być dziwnie/źle odebrane.

Uważam, że trzeba z nim utrafić z konfiguracją i wtedy pokazuje swoją klasę i wyższość, np. nad CV4.

KABLE SĄ ZWODNICZE. -TRZEBA JE ODSŁUCHIWAĆ W KONKRETNEJ KONFIGURACJI.

Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.