Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana kondensatorów-Scott LK-72(Lampa)

8815lukas

Rekomendowane odpowiedzi

Sprzęt ma już swoje lata(40) - no i ze względu na cenę zaryzykowałem sprowadzenie owego przedmiotu

porządania z zza granicy(USA) nie wiedząc jak gra wcześniej jedynie obserwującd popyt na te urządzenia w

stanach i czytając opinie - m.in. ta -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , sam wygląd - solidne

trafa, przejrzystość rozmieszczenia części - w jakims stopniu mówią o pośpiechu czy ewentualnym dbaniu o

szczegóły. Patrząc cena - jakość jest to bardzo dobry zakup, jednakże ze względu na czas myślę już o

wymianie kondensatorów a że nie znam się na elektronice, chciałem oddać go do jakiegoś majstra -

jednakże u mnie w mieście przeważnie naprawiają telewizory i nie chcą za bardzo słyszec o wzmacniaczu -

lampie tym bardziej, no i samemu( z waszą pomocą ) wymianie je - tych największych elektrolitycznych -

jest 4 i parametry mają takie :

1.

75MFD - 75w.v

75MFD - 75w.v

75MFD - 75w.v

75MFD - 75w.v

2. ( ten jest podwójny )

30MF - 500 vdc

30MF - 500 vdc

3.

20MF - 450 vdc

20MF - 450 vdc

25MF - 25 vdc

25MF - 25 vdc

30MF - 500 vdc znalazłem bez problemu www.voice.com.pl z resztą jest ciężej no i sprawa się

przedstawia tak ( bo jak mówiłem jetem laikiem w elektronice) i chcąc je wymienić :

1.Łącze minusy (masy) i w ten sposób otrzymuje jako jeden i.t.d z następnymi

2.Resztę będzie bardzo trudno mi dobrać (pytałem juz tu i tam),a więc szukając podobnych zamienników

mikrofarady mógłbym dobrać w przybliżonych wartościach a volty nie zmiennie np. 22uf - 450v ??

Jeśli ktoś posiada takowe kondensatory mógłbym odkupić ??

Dołączam adres strony ze schematem, a także inne rzeczy z tematu "scottj" no i zarys ogólny wzmaka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Za każdą pomoc z góry dzieki jeśli ktoś wie co jeszcze warto byłoby wymienić (oprócz elektrolitów) -

mile słyszane - Łukasz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wrzucam parę zdjęć owego wzmaka i kondensatorów.

Ukryta Zawartość

post-100-100009111 1170296290_thumb.jpg

post-100-100009112 1170296288_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pojemność dobierz mniej więcej wokół danej na schemacie wartości. Te 75uF/75V mogą być nawet dużo większe(100u-220u)nie wpłynie to w żaden sposób na dźwięk. Mogą być na 80V(bo u nas nie spotkasz 75V). Masy połącz tak jak były orgynalnie połączone- bo prawdopodobnie to najlepsze rozwiązanie. Te 25u/25V powinny być jak najwyższej jakości(nawet należało by trochę zwiększyć pojemność tak do 47u ) więc taki Panasonic FC to minimum (napięcie znamionowe może być wyższe niż 25V).

... a uruchamiałeś wzmacniacz ?

Oczywiscie trza pamietać o innym napięciu zasilania. Może elektrolity są ok. i będzie grało. Oryginalny wzmacniacz to

jest coś, a nie współczesny składak.

Lisor.

Uruchamiałem z tym że nie mam odpowiedniego zasilacza - bo tylko 150 watt-owy , a wzmak potrzebuje od 180-200 watt przy 117voltach - wiec byc moze zachowalem sie niezbyt rozsadnie - ale wszystko chodzi.Myślę że nie ma pełnej mocy i przy połowie głośności bas popierduje sobie- zależy jeszcze w jakich utworach.Ogólnie wzmak bardzo neutralny.

Ale Lisior mówisz że jak gra to nie wymieniać kondensatorów - dopiero jak zaczną szwankować ?? Słyszałem że elektrolit trzyma 20 lat i wysycha - ale to nie prawda bo ten wzmak ma ich 40 ?!? Myślę że po wymianie dzwięk się polepszy(trafo kupię w najbliższych dniach myślę że 400VA wystarczy z nadmiarem) ?!?

Moim zdaniem wymień elektrolit nawet jak jest superwykonany trzyma parametry max30lat-na pewno wymień te przy katodach na 25V- nie ma się co oszukiwać dzisiaj są dostępne lepsze elektrolity.

... zasadniczo Koledzy macie rację - kondensatory nie są wieczne, ale pierwej trza by było pomierzyć pojemności, ewentualnie jak są małe spróbować uformować ponownie i jak coś nie wyda zabawić się w wymianę, bo to najprostrze rozwiazanie. Czasem po podaniu napięcia kondensator sam wraca do dawnej formy. Trza by SAM zasilacz wzmacniacza zasilić na kilka dni, no ale takie manipulacje wymagają już jakiejś wiedzy, bo napięcie wysokie i specjalnie nie ma marginesu na popełnianie błędów.

Lisor.

Raczej z tego formowania nici pewnie będą bo trzeba stopniowo zwiększać napięcie- więc najwygodniejszy byłby autotransformator.

Jeżeli zmieniałbyś kondensatory przy katodach to najlepiej byłoby potestować kilka różnych typów, bo wpływ elementu w tej pozycji jest znaczny.

No nie będę kombinował - wymienię kondensatory po prostu i tyle, myślę jednak żeby te 75-voltowe z kądś zdobyć, ewentualnie słyszałem że można jakoś łączyć kondensatory (i zwiększyć pojemność lub volty) ,ale myślę żeby sie w tym nie pogubić, więc najprościej jednak byłoby je dostać - tylko czy w Polsce ??

Jak już pisałem nie muszą byc na 75V mogą być na 80V lub 100V. Nie musi być też dokładnie ta pojemność. W tym miejscu nie muszą być super jakieś niewiadomo co wystarczą jakieś low impedance(raczej dla lepszego samopoczucia) jakich jest sporo na allegro np.

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tylko w przypadku tych ostatnich pewnie trzebaby zmienić też mostek prostowniczy bo te stare dawane były słabowite najczęściej.

Zamówienie u javoreczka ma dodatkowy plus że zamówiłbyś sobie odrazu panasonici FC na katody.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie ,

Samsung zamiast dobrego,starego Cornell Dubiliera?

To tylko ma trzymac pojemność ,nie mieć upływnosci, itp., czy też będzie służyło do słuchania muzyki ?

Fanatycy czaru starych, lampowych scottów dostają właśnie zawału.

Co do trwałości kondów. Pan HH Scott dawał dożywotnią gwarancję na swoje wyroby, więc pewnie wykalkulował sobie, czy mu się to opłaca. .

Trzeba też pamiętać, że część kondensatorów jest w torze sygnałowym. Jeżeli wymieniać kondy, to tylko na grube, i to ostrożnie-po konsultacji z jakimś dobrym fachurą od lampowego brzmienia . Bo zostanie przeciętny klocek, ale za to z kondensatorami trzymającymi parametry.

stefanB te na 75V są do żażenia lamp- lapy żażone pośrednio więc nie są bezpośrednio w torze audio. A do tych bezpośrednio w torze sygnalowym zalecałem eksperymenty. Aby z głównymi w zasilaczu pozostaje problem bo wpłyną one na brzmienie.

Na katody Panasonic FC to minimum, lepsze mogą być Elna Cerafine(u mnie w preampie w tym miejscu to najlepszy wybór z kondensatorów w rozsądnym przedziale cenowym) no i oczywiście BG N.Chociaż może byćtak jak pisał stefanB że orginalne w tym miejscu mogą być najlepsze.

Po co eksperymentować z "wynalazkami"? Masz dobry wzmacniacz.

W necie stron poświęconych starym wyrobom HH Scotta (reustauracji, upgradom) jest na całe lato czytania. Np.:

Ukryta Zawartość

Poszukaj propozycji ludzi rozumiejących te wzmaki

Ukryta Zawartość

nie mówiąc o tym, że kiedyś na początku, kondensatory elektrolityczne aluminiowe jak póżniej również tantalowe robiono w technologii " mokrej" i mogły pracować sto lat z uwagi na ilość elektrolitu.Póżniej z uwagi na koszty i miniaturyzacje zaczęto to zastępować suchymi czyli nasączanymi.Ale wcale nie zostały przez to lepsze tylko mniejsze i tańsze.Tak więc więcej szacunku do starego bo mam stare bipolarne Philipsy lepsze od wielu nowości ale duże.

Na tej stronie -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - mówią zdaje się o wymianie kondensatorów przed wpięciem go w gniadko zasilania że niby może to doprowadzić do usmażenia się lamp 7591(pierwsze zdania). Gosć który to pisał miał dostęp do oryginalnych części scott-a - a ja muszę kombinować, ale mam nadzieję że technika poszła naprzód(w rozsądnych granicach cenowych).

Ukryta Zawartość

Tak piszę po trochę - bo raz to mi się przypomni, za chwilę znowu wiem już czego nie napisłem: jak będziecie czytać link podany wyżej - to gość pisał że zamienił 4 kondensatory o wartości .22uf( chyba to błąd bo patrzyłem swego czasu i widziałem takie :.022uf) razem z 2.0uf - obie te wartości na 400v.Wymienił także mostek prostowniczy 3A -1000 PIV (nie wiem co to oznacza PIV ?) i jeszcze wymienił to - 15K ohm 25w tubular resistor (chyba cewki - nie znam się) na zdjęciu nawet je widać - zaraz za trafem zasilania - dość długie tuby koloru białego.

Ten mostek prostowniczy to 3A/1000V

Kondensatory wymienił na nowe mylarowe czyli po polsku poliestrowe, MKT- trzeba wspomnieć że polskie MKSE czy polistyrenowe KSF wcale nie są złe- grają dobrze

Rezystor ten o którym wspominasz ten pan wymienił na taki sam- bo stary wyglądał źle.

Po przeczytaniu tych linków- to raczej starają się się zostawić orginalne kondensatory głównie w zasilaniu(tu stefanB i Lisor mają rację, przyznaję).

Jednak jak wymieniają to też robią trochę na pałę;) nawet sygnałowe( te 0,22u).

Teraz przyznam się do błędu- te 75u/75V będą miały znaczenie dla dźwięku z nich brane jest napięcie na bias lamp końcowych.

Już mam trafo 110v/400v i okazało się że coś załamuję się bas (chociaż sie poprawił)-ma tendencje do popierdywania i myślę że najlepiej będzie jeśli kupię po prostu miernik kondensatorów i pomierze (na allegro widzialem coś takiego do 200 uf za 40 zł - jeśli jest zły to doradzcie ) i powymieniam te najmniejsze kond. tak czy owak + mostek prostowniczy.

>8815lukas

Przy montażu w p2p , elementy można zmieniać

do woli bez obawy uszkodzenia czegoś.

Podstawowa zasada upgreadu jednak brzmi " rób tak abyś

zawsze mógł powrócić do wczesniejszej wersji albo nawet

pierwotnej" . Oryginalne czesci zawsze warto zachować ,

jesli nie posiada sie schematu to nawet porobić notatki .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.