Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do 4 tys zl – analitycznosc

JarlBjorn

Rekomendowane odpowiedzi

B&W 7NT kupisz poniżej 4tys. zł. Były również w czarnym wykończeniu. Od 704 będą różniły się prawdopodobnie nieco bardziej miękkim brzmieniem w zakresie dołu - przynajmniej taka jest różnica pomiędzy 1NT i 705.

Góra równie dobra i zdecydowanie lepsza niż w serii 6xx - zresztą podobnie sprawa ma się ze średnicą.

Oczywiście nie zachęcam do kupna bez odsłuchu, ale naprawdę warto posłuchać. Niestety polecałbym nieco lepszy wzmacniacz, żeby pokazać co te kolumienki potrafią. Podobnie zresztą sprawa się ma w przypadku zdecydowania się na jakąś z propozycji kolegów.

Witam. Ja polecam MA RS6!!Graja u mnie z wymienionym wyzej denonem 1500AE i musze przyznac ze tworza calkiem naturalny i analityczny duet. Jesli kolega ma ochote wybrac sie do Poznania to zapraszam. Dodam tylko ze przesluchalem sporo kolumn w zblizonej kategorii cenowej i mnie najbardziej podobaly sie wlasnie MA RS6. B&W 603 wypadly naprawde mizernie nie mowiac juz o np. Kefach czy JBLach...Pozdrawiam i zycze udanego wyboru

>Fr@ntz,

Dzieki za przypomnienie, staram sie miec to na uwadze, selektywna gora nie moze byc jakims fetyszem i trzeba rzecz jasna uwazac zeby w poszukiwaniu lepszej analitycznosci nie zgubic innych rzeczy.

Np. obecnie uzytkowane przeze mnie mercury m4 jakims wzorcem analitycznosci nie sa, niemniej graja dzwiekiem cieplym, zwartym i niemeczacym, co tez ma swoje zalety. Przy muzyce innej niz ciezka slucha mi sie ich chyba lepiej niz B&W 603 S3, o ktorych pisalem na poczatku watku.

• Redaktorzy

A tu jest recenzja 7-ek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

JarlBjorn

ogólnie słucha się kulturalniej :) tak ac/dc jak i wszystkiego innego.

co myślę o paradigmach 7 napisałem w opiniach, jeśli cię to interesuje to łatwo znajdziesz. na pewno nie polecę tych kolumn, natomiast seria studio to (z tego co wszyscy mówią, bo nie słuchałem) kompletnie inna sprawa więc żadnych analogii nie należy wysnuwać.

Haydnów też nie polecę komuś szukającemu wysokiej rozdzielczości, to zupełnie inna filozofia dźwięku, który w żadnym wypadku nie ma być nieprzyjemny dla ucha, ostry czy męczący nawet na kiepskim nagraniu, a to wyklucza raczej szczegółowość góry. przy dużych głośnościach się potrafią "zapchać" przy gęstszych nagraniach,ale to już naprawdę musi być nieprzyzwoicie głośno. jeśli ktoś szuka dużego dźwięku to w pokoju 20m2 i więcej może tego brakować, no ale to tylko jeden maleńki głośnik.

Kilka tygodni temu miałem na weekend AA tethys - jakbyś miał okazję to też posłuchaj - bardzo jasne i analityczne, może akurat by ci przypasowały.

Ja ze swojej strony zaproponowałbym TANNOY-e SENSYS DC 2 to zupełnie inna bajka niż seria mercury (była Fusion). Wyposażony w firmowy patent tannoya z droższych konstrukcji czyli DalConcetric i dodatkowo super tweeter z charakterystyczna główką.

Analitycznośc to zdecydowanie ich plus do tego przestrzennośc, przejrzystośc i żywe brzmienie, ogólnie to konstrukcja która się tannoyowi udała. Choc ma swój zdecydowany charakter i nie każdemu sie podobają bo maja tez swoje wady (jak każde kolumny w tej cenie), a juz na pewno nie przypadna do gustu miłośnikom ciepłych i miękko grających głośników.

Są też w kolorze czarnym i nie są trudne do napędzenia. Uważam że dużo lepsza kolumny od opiewanych, szczególnie w prasie, Dali IKON które są wg mnie po prostu słabe mimo ze firmę bardzo cenie i większośc ich produktów z obecnej oferty miałem okazje testowac ( łącznie eufoniami MS5).

Ktos wspomniał o Cobaltach zdecydowanie dobry trop, choc cena moze byc wyższa.

pozdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Analitycznośc ( nie mylić z podawaniem dźwieku ,,na twarz" czyli natarczywością ) to układ trójdrozny . Prostsza wersja i tańsza - membrany metalowe w układzie dwudroznym. Niestety ciężko trafic cos takiego w cenie do 4kPLN .

...there is no spoon...

Zdecydowanie popieram Robercika, miałem DC2 przez rok i wspominam je bardzo dobrze, Naprawdę spójne, dobrze wyważone brzmienie z dużą ilością szczegółów i ładnym basem. Czasem żałuję że je sprzedałem, ot, choroba :-).

Robercik, Skali,

Dzieki za sugestie ws. tannoy Sensys DC2. To byl pierwszy odruch: kolumny stojace wyzej w hierarchii Tannoya od bardzo dobrych przeciez w przedziale budzetowym mercury m4.

Niestety, moje konserwatywne upodobania sa mocno ograniczajace... Gdyby nie kontrowersyjny design, Sensys DC 2 stalyby juz u mnie w pokoju...

ciekawe tannoye i jeszcze ciekawszy wpis naszego konstruktora DIY ,zastanwia mnie to ze model wyzszy niz podajecie a podobno cienko gra?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rzecz gustu. Dla mnie Eyris jest brzydki, Sensys ładny. A co do brzmienia - mi się może nie podobać z kolei brzmienie wyrobów "znanego DIY-owca", to też rzecz gustu i przyzwyczjeń. Toż to on nie wyrocznia ( choć tak się zachowuje) :-).

Skali, ja nie twierdze ze design Sensysa jest brzydki, raczej zbyt awangardowy jak na moj tradycjonalistyczny gust... Nie da sie ukryc ze akceptacja wizualna jest wazna, w koncu bedzie sie obcowac z tymi skrzynkami codziennie przez ladnych kilka lat.

skali

>Toż to on nie

>wyrocznia ( choć tak się zachowuje) :-).

To jest czesc marketingu....

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Jarzabek czy dobrze poznales te JMLab Cobalt 816S? W recenzji HFM pisza o "ograniczeniach dolnego basu". Czy to nie przeklamanie? Gdzie w ogole mozna odsluchac tych kolumn w Wawie?

Foxbat, wiemy wiemy, mogę na ten temat magisterium pisać. Oczywiście Ty jako promotor...

JarlBjorn, masz absolutną rację, odbiór dźwięku to rzecz tak subiektywna, że nawet oczy biorą w nim udział. Duże kolumny grają "dużym" dźwiękiem, metalowe tweetery są "ostre" a jedwabne - "jedwabiste" i.t.p. Moje piękne Sonusy pięknie grają nawet jak są wyłączone. A więc - tak trzymaj, wybieraj to co Ci się podoba również z wyglądu i nie pozbawiaj się tego aspektu "brzmienia" kolumn, jest bardzo ważny.

JarlBjorn, 11 Lip 2006, 16:23

>Jarzabek czy dobrze poznales te ? W recenzji HFM pisza o "ograniczeniach dolnego

>basu". Czy to nie przeklamanie? Gdzie w ogole mozna odsluchac tych kolumn w Wawie?

Sluchalem kilka miesiecy temu nowek JMLab Cobalt 816S (charakterystyczny tweeter z impregnowanymi wglebieniami) - basu bylo malo i brakowalo dolnych rejestrow basowych. Sam dzwiek zas ladny, szczegolnie srednica bo gora dosc ostra i metaliczna. Gralo to z bardzo dobra elektronika zatem jedyne co usprawiedliwia takie marne brzmienie to chyba to, ze nowki. Moze ten bas sie dociera z czasem? Generalnie brzmianie typowe dla monitorow a nie dla kolumn podlogowych. No ale to male kolumny.

pzdrw

soso

Nie poznałem dobrze JmLabów - słuchałem ich tylko ze znanym sobie sprzętem towarzyszącym na różnym materiale muzycznym przez około godzinę.

Nie odniosłem wrażenia jakichś istotnych braków; to moim zdaniem kolumny poprawne, wybitnie pasujące do rocka, nieco może za drogie w cenie sklepowej, ale możliwe było (przynajmniej kiedyś) ich kupienie na rynku wtórnym za nie tak wielkie pieniądze.

Posłuchać w Warszawie można było w Ministerstwie Dźwięku na Armii Ludowej (nie wiem czy ten sklep jeszcze istnieje; trzeba pogooglować).

Soso, Jarzabek, dzieki za opinie o Focalach Cobalt Signature 816. Zaintrygowaly mnie, w piatek umowilem sie na odsluch. Jesli nic mi nie "wyskoczy" oczywiscie.

soso, 11 Lip 2006, 16:29

>Sluchalem kilka miesiecy temu nowek JMLab Cobalt 816S (charakterystyczny tweeter z impregnowanymi >wglebieniami)

Czy z odsluchu tych kolumn napisales recenzje w dziale opinie? Bo tal jest mowa o "Focal Electra 916".

Czy chodzi o te same kolumny?

Nie wiem, czy Soso pisał o tych samych kolumnach w recenzjach. Ja natomiast w 2002 r. popełniłem wpis dotyczący moich wrażeń z odsłuchu kilku kolumn w przedziale 4-7 tys. w cenach sklepowych. Tam znajdziesz ze dwa słowa i o Cobaltach.

Swoją drogą ciekawe jakie dziś wrażenie wywarłyby na mnie poszczególne kolumny - a szczególnie jak np. wypadłyby Triangle Antal z moim Musical Fidelity.

Jarzabek, dzieki, juz wczesniej odnalazlem Twoje opisy, sa bardzo interesujace. W poniedzialek-wtorek sam wybieram sie na odsluch do Min. Dzwieku.

Zadalem pytanie kol. Soso bo po prostu wydaje sie ze zaszla jakas pomykla, takich kolumn JMLab Electra 916 nie ma w aktualnej ofercie i dlatego nie wiem, czy opinia, jaka umiescil, dotyczy tychze interesujacych mnie Cobaltow 816 czy tez innych kolumn.

Spróbuj B&W na jakie cię będzie stać ,może Nautilus 805 z drugiej ręki (bardzo analityczne) , albo Zoller Imagination 2 - te nowe lub stare używane.Może JMLab 906 - też używane.

B&W są tak zrobione,że pograją wiele lat i nie ma się co obawiać zakupu z rynku wtórnego.

Jeszcze ciagnac caly czas temat Focal JMLab Cobalt 816 Signature zadalem sobie trud zapoznania sie ze strona producenta gdzie np. brak jest zdjec, ale gdzie znalazlem 3 recenzje prasy francuskojezycznej audio. W odroznieniu od uwag kol.

Soso i rezencenta Z naszego "HiF i M", ktorzy dostrzegli niedostatki w niskim basie, francuscy recenzenci (Haute Fidlite i DVD Son Video Magazine) prawie ze skarzyli sie na jego nadmiar sugerujac wrecz skorzystanie z pianki do zamkniecia bass-refleksu i poskromienia niskich. A wiec diametralnie rozbiezne opinie!

Najbardziej interesujacy test zostal przeprowadzony na wzmaku i CD nieznanej mi blizej firmy Atoll (In 80). Z innych niedostatkow dostrzezono nie do konca fascynujaca glebie sceny, poza tym juz same superaltywy.

Trzeba naprawde te kolumny odsluchac!

ATC SCM 7

Gorąca średnica , delikatne wysokie tony, niewielki ale zwinny bas .

Zaskakująca plastycznośc , namacalnośc i szczegółowość średnicy a szczególnie wokali , bardzo dobra integracja przetworników. Do niewielkich pomieszczeń i bardzo dobrej elektroniki .

Okazyjna cena na allegro-

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

JarlBjorn, 13 Lip 2006, 21:25

>Jeszcze ciagnac caly czas temat Focal JMLab Cobalt 816 Signature zadalem sobie trud zapoznania sie

>ze strona producenta gdzie np. brak jest zdjec, ale gdzie znalazlem 3 recenzje prasy

>francuskojezycznej audio. W odroznieniu od uwag kol.

>

>Soso i rezencenta Z naszego "HiF i M", ktorzy dostrzegli niedostatki w niskim basie, francuscy

>recenzenci (Haute Fidlite i DVD Son Video Magazine) prawie ze skarzyli sie na jego nadmiar sugerujac

>wrecz skorzystanie z pianki do zamkniecia bass-refleksu i poskromienia niskich. A wiec diametralnie

>rozbiezne opinie!

>

>Najbardziej interesujacy test zostal przeprowadzony na wzmaku i CD nieznanej mi blizej firmy Atoll

>(In 80). Z innych niedostatkow dostrzezono nie do konca fascynujaca glebie sceny, poza tym juz same

>superaltywy.

>Trzeba naprawde te kolumny odsluchac!

By poglebic ten temat - kiedy sluchalem tego w sklepie - Cobalty - i podzielilem sie wrazeniami ze sprzedawca ten powiedzial - teraz uwaga - jeden z klientow oddal te kolumny do sklepu z powrotem bo bas byl za duzy!!! Zatem cos jest na rzeczy. Ale takze tenze sprzedawca powiedzial, ze zgadza sie ze mna, ze wrazenie w sklepie jest raczej takie jak ja mialem - brak niskiego basu. Zaswitalo mi w glowie, ze moze ustawienie blisko tylnej sciany dodaje za duzo owego dziwnego basu, ktory pojawia sie i znika ;-)

pzdrw

soso

PS

Srednica zas byla fantastyczna - giecie gitary, dynamika - miodzio. Szkoda, ze reszta pasma troche trywialna i gorne tony bez smaku.

BRODA, 13 Lip 2006, 20:18

>JarlBjorn - B&W CDM 7NT z drugiej, lub trzeciej ręki.

Mam oferte, na gwarancji za 900 EUR do malej negocjacji. Musialbym sie tylko w Alpy wybrac...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.