Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do 4 tys zl – analitycznosc

JarlBjorn

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Panstwo, jakie kolumny głosnikowe podlogowe w cenie do 4 tys. PLN uwazacie za najbardziej analityczne i najskuteczniej "rozprawiające się" z gestymi fakturami dzwieku?

Powoli szukam kolumn w cenie do 4 tys. PLN i nie ukrywam, ze jak do tej pory największe wrazenie pod wzgledem analitycznosci wywarly na mnie B&W 603 S3, których przekaz jest naprawde rzetelny i lekki.

Np. geste dialogi gitarowe Iron Maiden, dodatkowo wbogacone intensywnym basem S. Harrisa, zabrzmialy wyraziscie i nie było zadnego problemu z ich sledzeniem.

Inne kolumny ktore odsluchiwalem:

- AE Evo Three,

- Dali 6006,

- KEF Q5,

- Tannoy Fusion f4

wypadły pod tym względem jednak slabiej, dzwiek gornych rejestrow odebrałem jako w większym stopniu "zlewający się".

Przyznaje, pofatygowalem sie jeszcze (wstrętne upaly!) na odsluch Dali Ikon 6, o których kol. Soso efektownie napisal w watku 25224 ze " sklejaja muzyke w calosc".

PS. Nie znalazłem watku na ten temat, wiec pozwalam sobie zalozyc nowy.

na pewno warto posluchac:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale potrzebowalbys solidnego wzmacniacza.

Ukryta Zawartość

JarlBjorn, 10 Lip 2006, 12:03

>Szanowni Panstwo, jakie kolumny głosnikowe podlogowe w cenie do 4 tys. PLN uwazacie za najbardziej

>analityczne i najskuteczniej "rozprawiające się" z gestymi fakturami dzwieku?

Nie wiem, czy "naj", ale może obadaj coś od Paradigma z serii Reference (w 4k to chyba 40v3 jeśli nówki).

Jak szukałem kolumn dla siebie, jednym z ważniejszych kryteriów było mniej więcej to, o czym piszesz. Moje Paradigmy radzą sobie z tym bardzo dobrze, a po niedawnej wymianie wzmaka zaskoczyły mnie in plus ponownie. :)

> Stempur

Napisze wieczorem

> eMiL

Dzieki, nie sluchalem ich jeszcze, mocny wzmak nie będzie problemem, po zmianie mieszkania docelowo zamierzam kupic Denona 1500AE.

> Edward

Niestety odsłuch sklepowy, nie mam sily targac kolumn do siebie na 3 pietro. Sklep musi wystarczyc. Poza tym obecne mieszkanie niedocelowe dlatego kupno "pod nie" niecelowe (nawet się zrymowalo).

> Snajper

Z Paradigm sluchalem tylko Monitor 7v4, ladnych pare miesiecy temu i malo uważnie.

NB Przeczytałem uważnie Twoja ostatnia recenzje wzmaka Denona, bardzo interesujaca i w zasadzie wyczerpujaca temat!

JarlBjorn, 10 Lip 2006, 12:33

> zamierzam kupic Denona 1500AE.

No, proszę. To tym bardziej uważam, że warto by było spróbować Paradigmów.

> Z Paradigm sluchalem tylko Monitor 7v4, ladnych pare miesiecy temu i malo uważnie.

Reference to zupełnie inna bajka...

> Przeczytałem uważnie Twoja ostatnia recenzje wzmaka Denona, bardzo interesujaca i w zasadzie

> wyczerpujaca temat!

Dzięki. Fajnie, że komuś się to przydało. :)

Jarl Bjorn

Jesteś z Warszawy, polecam więc umówić się z jaro4444, zrobił sobie kapitalne kolumny DIY na Usherach według projektu Witolda Albeckiego (Akkus). Myslę, że po odsłuchu tego nie będziesz chciał zadnych kolumn ze sklepu do 4000zł, albo nawet i droższych.

>zrobił sobie kapitalne kolumny DIY na Usherach według projektu Witolda Albeckiego (Akkus). Myslę, że po odsłuchu tego nie będziesz chciał zadnych >kolumn ze sklepu do 4000zł, albo nawet i droższych.

Czegos tu zabraklo :) Uzupelnie w/w wpis: A jesli nie masz zdolnosci manualnych, to mozesz wybrac kogos z duzym doswiadczeniem konstruktorskim...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

McGyver,

Czy chodzi o "projekt" A-3?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Imho docelowo jednak McG chodzi raczej o:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :D

Ukryta Zawartość

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

do listy analitycznych dorzucilbym jeszcze zoller imagination two, o ile tylko pokoj nie jest zbyt duzy. inaczej moga byc problemy z basem. warto zwrocic tez uwage na konstrukcje z wstegowym tweeterem, ktorych kilka w tym przedziale cenowym rowniez by sie zmiescilo.

Pi_etro, 10 Lip 2006, 13:01

>McGyver,

>Czy chodzi o "projekt" A-3?

>

Ukryta Zawartość

Nie, chodzi o projekt który Jaro4444 opisał w wątku:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja też dorzuciłbym do listy Paradigm Studio oraz JmLab serii Cobalt. O analityczności można też mówić w przypadku Monitor Audio Silver (nowej serii), ale barwowo są szare. Lepiej powinny wypaść poprzednie serie - te które ma Stempur.

> podlogowe w cenie do 4 tys. PLN uwazacie za najbardziej analityczne i najskuteczniej

>"rozprawiające się" z gestymi fakturami dzwieku?

jesli moga jendak byc nie podlogowe to zdecydowanie adam anf 10. Nie slyszalem zadnej konstrukcji gotowej ani diy (ale tych sluchalem stosunkowo niewiele) o tak holograficznym a przy tym rownym brzmieniu jak adamy.

Cenowo ok 3000 monitory + drugie tyle na pozadny do nich wzmacniacz.

Jest jeszcze opcja adam p11a - podobny do anf10 tylko ze aktywny, cena pary to 6000 ale nie potrzeba kupowac i co wazniejsze dobierac wzmacniacza.

tutaj mozesz poczytac o anf 10

Ukryta Zawartość

a tutaj o p11a

Ukryta Zawartość

we warszawie nie bedzie problemow z odsluchem w pozadnych sklepach muzycznych, w poznaniu raczej tylko na zamowienie ale sa dosyc czesto kupowane (kilka par rocznie) wiec mozna sie umowic ze sklepem i jak beda dla kogos sprowadzac to zaprosza na odsluch. Ja obecnie odkladam na p11a i chbya beda to okstanie monitory jakie w zyciu kupie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli podobały się B&W, to może stojąca wersja z wyższej serii? Za tą cenę można obecnie kupić starsze 7NT, a kto wie może i ich współczesną odmianę. Grają super detalicznie i w stosunku do serii 6xx wszystko jest dużoooo lepsze.

faktycznie, zupelnie zapomnialem o monitor audio, dobrze ze jarzabek przypomnial. RS6 to bardzo porzadnie grajace zestawy, mniej analityczne od zollerow, ale za to bardziej zrownowazone i z solidniejszym basem. sa tez bardziej uniwersalne i powinny poradzic sobie w kazdym repertuarze. naprawde warto posluchac.

Witam,

zdecydowanie sugeruję Ci posłuchać zestawu kolumn EPOS M15 lub M22.5. Jeśli lubisz dużo szczegółów, spróbuj DALI IKON 6, które mają zastosowany hybrydowy głośnik wysokotonowy (miękka kopułka + głośnik wstęgowy). Powinna Ci się podobać także kolumna MISSION Volare v63. Sugeruję tylko odsłuch !!

> JarlBiorn

proponuję abyś posłuchał Triangle Altea ES , niewiem jak będzie z Denonem 1500 , ale u mnie z 1560 grały bombowo , czyściutko , szczegółowo - wysokie tony przepiękne bez cienia ostrości .

pozdrawiam

• Redaktorzy

Słuchałem juz kilkakrotnie kolumn Jaro444 i wg. mnie zdecydowanie przewyższają brzmieniowo to co można kupić w "dobrych sklepach" za 4 kzł. Trzeba tylko zapewnic im wydajny prądowo wzmacniacz(2x18cm Ushery potrafią zagrać ale tylko jak dostaną duuużo prądu ;) ). Ale ideałem byłoby połączenie wstęgi z A.D.A.M-ów i Usherów z kolumn Jaro - nie wiem jak wyglądałoby to od strony technicznej Ale ADAMy mają na prawdę zjawiskową górę, ale niestety słychac braki "na basie" ;)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Dzieki serdecznie za odpowiedzi i sugestie, skrzetnie notuje a lista kolumn do odsłuchu wydluza się tym samym:), dopisuje do niej Epos m22, ALR Altea ES i MA Silver S6. Niech tylko mina te wstrętne upaly, ruszam na odsłuchy.

Male uwagi: mam konserwatywne przyzwyczajenie i interesuje się tylko kolumnami podłogowymi (najlepiej w czarnej obudowie), monitory niestety odpadaja (Paradigm Studio wskazane prze Snajpera i Adam Anf wskazane przez kol. Liamk). Ze wzgledu na specyficzne warunki odsłuchowe zalezy mi na dobrej efektywności, najlepiej >90 dB

Natomiast:

- JM Lab Cobalt (816 S ?) wskazany przez Jarząbka oraz

- wyższy z range B&W wskazany przez Rekina (czyli jak rozumiem 704)

sytuują się niestety poza budżetem 4 tys. PLN.

Aha, co sie tyczy Dali Ikon 6 polecanych przez kol. Jlesien to jeszcze ich nie odsluchiwalem, wybiore sie jednak do Galerii Mokotow pewnei w przysz. tygodniu. Czytalem bdb recenzje wiec duzo sobie obiecuje. Irytujace tylko brak czarnego koloru obudowy. Drewno to drewno, ale zeby upierac sie przy lansowaniu drewnopodobnych oklein i nie pozostawic klientowi wyboru??

Ukryta Zawartość

może cię zainteresuje

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

JarlBjorn - tylko uważaj żebys nie przedobrzył z selektywnością góry. Niestety większość "cięższych" brzmień nagrywana jest mało "audiofilsko" i nawet na średnio detalicznych kolumnach czasem wysokie tną uszy. Analityczne kolumny maja to do siebie, że bezlitośnie potrafią obnażyć niedoróbki realizatorskie i nic upiększać nie będą. Za przykład niech posłuży wg. mnie znakomity muzycznie ale koszmarnie nagrany album Helloween 'Keeper Of The Seven Keys'.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.