Skocz do zawartości
IGNORED

Na jakie zmienic kolumny?

manyzg

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Moj zestaw (srebny) stereo to wzm. ONKYO integra A-8850, cd ONKYO integra DX-6850, tuner ONKYO T-403 (po malym tuningu),a kolumny JAMO E350.Natomiast przewody glownie PROLINK-a a do kolumn 2,5 mm.Brakuje mi w tym zestawie dobrego basu i gornych tonow.Wiem ze te kolumny sa kiepskiej jakosci,ale i tak graja lepiej niz poprzednie.Slucham glownie rocka i muzyki klubowej (dance,techno itd).Czesto tez slucham radia.Zrodlem MP3 (sporadycznie uzywane) jest YAMAHA S-530.Z jakimi kolumnami najlepiej radzilby sobie wzmacniacz (kwota ok 1K)?Czy lepiej pomyslec na calkowita zmiana sprzetu?

https://www.audiostereo.pl/topic/27044-na-jakie-zmienic-kolumny/

Witam wydaje mi się że onkyo jest zbyt delikatne na muzyke trance,techno,club..(posiadałem onkyo 9511 basu było bardzo mało) jednak teraz jestem na Hk 970 i jest duza różnica bo doszedł bas którego onkyo nie posiadało wiele...

Wiec poszukaj jakiegoś Denona lub Harmana...

Pozdrówka Maxus

A jednak ktoś używa tego badziewia...

Sam jakiś miesiąc temu miałem te kolumny. i prawdę mówiąc nie narzekałem na nie. Do zmiany kierował mnie jedynie jeden powód - rozmiar pomieszczenia.

W malutkim pokoju ok 10m^2 te kolumienki naprawdę niepasowały.

i tak o to pewnego dnia odwiedził mnie znajomy który pilnie potrzebował jkaiś kolumny do 400zł aby przejściowo wstawic.

Przystałem na jego propozycje i rozpocząłem poszukiwania nowych kolumn. Problem był traki ze nie chciałem dokłądać doń ani 1zł. Miało wyjśc max 400zł z wysyłką. Szukałem monitorów. Nic z Mission akurat ciekawego nie było.

Ale trafiłem na kolumienki pod nazwą ALR Entry Jordan 2M.

Pogrzebałem troszkę w necie i poczytałem na ich temat. Decyzja zapadła.

Za kolumny zapłąciłem 350zł, odebrałem osobiście w Warszawie, wiec zostało jescze 50zł na jakąś płytkę.

I powiem ci jedno - REWELKA.

Nigdy bym nie pomyślał ze w tej cenie coś moze tak grać. (wysokotonoviec to Vifa :) )

A wracając do twojego pytania.

Jeśli to mają być podłogówki - ALR Entry Jordan 5M (są nawet teraz na allegro za 800zł)

a jeśli mogą to być monitory to polecam z czystym sumieniem takie jak i ja trafiłem.

Sprzedający już jakiś czas stara się je sprzedać bez skutku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pewno byś też jescze mógł urwać z ceny

Ukryta Zawartość

Z tą Vifą to zaufałem jednemu z forumowiczów.

Dzięki za doinformowanie MG.

Zwrotnica, okablowanie, wygłuszenie i wzmocnienie obudowy to coś co niezbyt wielkim kosztem mozna zrobić a przyniesie jednocześnie poprawę.

Ja narazie nie wprowadzam żadnych modyfikacji ponieważ ich gra mnie się poprostu podoba, a to jest chyba najwazniejsze :)

Pozdrawiam

Problem zbyt niskiej dynamiki i skromnej wyżsej części pasma może wynikać tak z kolumn jak i z akustyki pomieszczenia. Sprzęt zdecydowanie zostawiłbym na Twoim miejscu, gdyż zmiana na zdecydowanie lepszy wiąże się z dosyć dużym wydatkiem. Biorąc pod uwagę Twoje wymagania oraz posiadany sprzęt, sugeruję zwrócić uwagę na duże monitory DALI CONCEPT 2, które praktycznie zmiesczą się w zakresie cenowym. Taka konfiguracja ze wzmacniaczem ONKYO gra dynamicznie z dobrą podstawą basową jednak nie jest zachwiana równowaga tonalna oraz nie występują problemy z kontrolą basu.

Wyboru jednak dokonaj po odsłuchu

Onkyo A8850 to wzmacniacz, któremu mocy i dynamiki nie brakuje. Szkoda że nie idzie to w parze z ładną barwą, co sprawia że do muzyki akustycznej słabo się nadaje, ale w elektrycznym rocku, popie czymetalu spisze się całkiem dobrze, a do hiphopu i techno jest wręcz bardzo dobry.

Do pomieszczenia 16m można wstawić zarówno srednie i małe podłogówki, jak i spore monitory. Wybór jest spory. Od "nieśmiertelnych" Tannoy M2 do na przykład Dali 450 z drugiej ręki. Przydałoby się określenie zakresu cenowego, wtedy możnaby jakośkonkretniej poszukać.

Modyfikacja Jamo E350 jest możliwa, ale czy opłacalna? Przy wadze 10 kilo sztuka skrzynka nie jest solidna. Wybór głośników też ograniczony, bo są gotowe frezy i tego trzeba się trzymać. Wybór tweeterów tym bardziej ograniczony, bo trzeba zastosować typ z magnesem neodymowym. To już lepiej te kolumny spieniężyć i pokusić się o DIY od podstaw.

manyzg, 9 Lip 2006, 13:

Hey, a moze chcialbys posluchac moich kolumienek? Napewno jak ich posluchasz to bedziesz oczarowany. Zapraszam na prvi. Jestem elastyczny i mozna sie ze mna dogadac:D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tannoy M2 i M3 mają dokładnie te same przetworniki, różnią się tylko objętością skrzynek i ich strojeniem. M3 mają trochę więcej basu, ale nie jest to jakaś dramatyczna różnica. Oba modele świetne do upgradu, robiłem to wielokrotnie. Więcej szczegółów w moim "o mnie".

Jak zwykle - zainteresowany sam wywolal sie do tablicy

Brawo McGyver ! Niech zyje szara strefa! A reszta spoleczenstwa niech pracuje w pocie czola na podatki z ktorych jest placone Twoje ubezpieczenie zdrowotne jako bezrobotnego Wstyd !!!

Ale Ty jestees ponad to....

manyzg, 9 Lip 2006, 13:59

>Duza roznica brzmieniowa jest miedzy TANNOY M2 a M3?Wolalbym podlogowki.A co do DIY kogo bys

>polecal z forum,ktory zajmuje sie wykonywaniem ich?

DIY to tzw. zrob to sam... McGyver sugerowal oczywiscie, ze sam mozesz zrobic sobie te kolumny oczywiscie mozesz oczekiwac bezinteresownej pomocy od niego lub innych forumowiczow... Dlatego zapraszam na zakladke DIY...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

• 2 tygodnie później...

JarlBjorn, no ale, nawet gdyby wiadome czynniki mialy zarejestrowane dzialalnosci to i tak cena tjuningow np. Twoich Tannoy'ow by sie nie zmienila :) Bo kto by wtedy chcial cos tjuningowac :D A i mozna sie pochwalic, ze tjuningu dokonala firma ta i ta, a nie dywanowy guru ;)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Foxbat, OK, ale moje tannoye (scislej biorac uzytkowane przeze mnie, wlasciciel od paru lat zagranica) nietuningowane! Zapytalem kiedys McGyvera o cene tuningu ale nie odpowiedzial. A spec z jednego z warszawskich sklepow audio wydal autorytatywny (audiorytatywny?) wyrok: tunning m4 nie ma sensu. I wskazal cel: Vienna Acoustic Mozart.

JarlBjorn

>Zapytalem kiedys McGyvera o cene tuningu ale nie odpowiedzial.

No to teraz odpowie :D

>tunning m4 nie ma

>sensu.

A ma? Ja tam nie chcialbym odkupic od kogos grzebanego sprzetu...

>I wskazal cel: Vienna Acoustic Mozart.

Zly cel?

JarlBjorn, 24 Lip 2006, 13:11

>Foxbat, OK, ale moje tannoye (scislej biorac uzytkowane przeze mnie, wlasciciel od paru lat

>zagranica) nietuningowane! Zapytalem kiedys McGyvera o cene tuningu ale nie odpowiedzial. A spec z

>jednego z warszawskich sklepow audio wydal autorytatywny (audiorytatywny?) wyrok: tunning m4 nie ma

>sensu. I wskazal cel: Vienna Acoustic Mozart.

Nie można było się spodziewać innej odpowiedzi. Wszak punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Na tuningu M4 ów sprzedawca nic nie zarobi, a na sprzedaży wspomnianych VA zarobi jak najbardziej.

Proponuję krótki test umozliwiający sprawdzenie "specowości" (spec-y-ficzności??) owego speca. Zapytaj go co sądzi o kolumnach Tannoy Revolution R3, oraz czym się one różnią od Mercury M4. Odpowiedź zapamiętaj, i porównaj z tym co znajdziesz na ten temat w forumowej wyszukiwarce.

Co do odpowiadania na korespondencję, to dostaję do kilkudziesięciu maili dziennie, zdarza mi się więc, że się nie wyrabiam z odpowiedziami.

>>I wskazal cel: Vienna Acoustic Mozart.

>Zly cel?

Nie sluchalem ich jeszcze nie moge wiec nic powiedziec. Poza wrazeniami wizualnymi: pierwszorzedne. Zwlaszcza wersja lakier czarny fortepianowy.

Niestety ich pulap cenowy ksztaltuje sie poza 4 tys. PLN, tzn. gornym zasiegiem jaki sobie wyznaczylem.

A nie pisalem, ze zaraz odpowie :D

>Na tuningu M4 ów sprzedawca nic nie zarobi

No tak jak nasz mistrz na sprzedazy VA Mozart :D

McGyver, tak, rzeczywiscie przypominam sobie teraz Twoje informacje o mozliwosci tuningu tannoy m4 w strone parametrow uzytkowych Tannoy Revolution R3.

Zreszta, "dobre rady" sprzedawcy w stylu m4 sa do niczego przyjalem i tak z przymruzeniem oka, ostatnio mialem przyjemnosc odsluchalac nieco kolumn podlogowych w cenie do ok 4 tys. zl z niewielka tolerancja i wiem ze nawet bez tuningu m4 shadow nie maja sie czego wstydzic (nawet w zestawieniu z faworytem prasy audio Dali Ikon 6), a to przeciez ich dwukrotna cena. Gdyby jeszcze udalo sie rozciagnac wysokie i poprawic analitycznosc i szczegolowosc przekazu...

Nb. co sadzisz o dzwieku tannoy "mercury" f4 (do niedawna fusion) i podatnosci tychze kolumn na ewentualny tuning? Obecnie kolumny te sa do kupienia za smieszne pieniadze 1650 PLN.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.