Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki złożyć wzmacniacz HEXFET vs ML3886

Foldback

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Planuje unowocześnić zestaw stereo do komputera. Planuje zrobić kartę dźwiękową na PCM2702. Moja obecna karta SB live 1024 działa ale słychać w głośnikach zakłócenia związane z pracą komputera i nie da się tego pozbyć. Czy jakość dźwięku będzie znacząco lepsza? (bo szumy na pewno znikną). Mam też pytanie do kogoś kto ma tą kartę czy warto ładować do niej drogie kondensatory czy rzeczywiście daje to aż tak wyraźną różnice w dźwięku?.

Jaki wzmacniacz wykorzystać do pracy z tą kartą obecnie mam pożyczony wzmacniacz multimedialny HEXFET kit AVT2625. Miałem go okazje porównywać w szkole podczas testów odsłuchowych w sali akustycznej i wypadł zdecydowanie lepiej niż wzmacniacz na układzie TDA7294. Jak się to ma do układu LM3886. Niestety tego już nie miałem możliwości sam sprawdzić. Na tym wzmacniaczu multimedialnym HEXFET trochę brakuje basu może, dlatego ze ten pożyczony wzmacniacz ok. 20W. Myślałem też o złożeniu subwoofera np. .takiego :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chciałbym sobie złożyć jakiś dobry wzmacniacz do pracy z tą kartą muzyczną o mocy do 40 W. Raczej nie kupie porównywanego nowego wzmacniacza w tej cenie wiec pozostaje coś samemu złożyć. Czy warto składać tą kartę dźwiękową i jaki wzmacniacz ??

P.S

Głośniki mam trójdrożne Tonsil, ale po znaczących przeróbkach polegających na lepszym wytłumieniu obudowy i wymianie głośników nisko i średnio tonowych (na nowe Tonsile).

Ukryta Zawartość

Przy takiej konfiguracji , źródle i głośnikach. Na pewno GainClona nie ma sensu robić.

A co różnicy między LM3886 i TDA 7294 oraz wzmacniaczem na hexfetach, to ten ostatni powinien Ci wystarczyć, jeśli nie oczekujesz bardzo dużej mocy od niego. (Z tego co pamiętam ten wzmacniacz miał kilkanaście wat)

A jeśli chcesz dużą moc to zrób zwykły wzmacniacz na LM3886, albo jakiś inny projekt wzmacniacza na Mosfetach. W necie jest tego mnustwo.

A układ LM3886 na zwykłych elementach grą dość przeciętnie, tylko nieco lepjej od TDA 7294.

Aby pokazał swoje możliwości, muszą być bardzo drogie, egzotyczne elementy !

Sam dzwięk z kompa nie ma high-end'owych właściwości, i źródła (tragiczne MP3), więc nie ma się co rzucać na super kosztowne konstrukcje.

Zerkos, ciarki mnie przechodzą jak słyszę o egzotycznych elementach. Sparwdź sobie w słowniku znaczenie słowa 'egzotyczny' i pomyśl jaki ma to związek z elektroniką i jej prawami.

Jeśli chodzi o wzm hexfet z avt to jest to kalka nędznej konstrukcji z noty aplikacyjnej international rectifier. Jak większość tych projektów zrzyna na całego i to bez pomyślunku albo selekcji. Scalaki już są lepsze. A jak chcesz coś kompetentnego, to może coś pokroju 'symasym' kolegi bittnera albo 'ugoda' kolegi jarka?

>Foldback, 5 Lip 2006, 19:10

No to Kolega kijaszek w mrowisko wetknął :-).

Co dyskutant to inne zdanie będzie i trzeba by mieć trochę wiedzy, żeby

się w tym zorientować. Może po kolei spróbuję.

Nie do końca się z darkenrizem zgadzam, ale ten AVT-2625 sobie odpuść.

Pomysł obniżania napięcia zasilającego opampa zenerkami w szereg jest delikatnie mówiąc

osobliwy. Polaryzacja stopnia wyjsciowego (dwa źródła prądowe połączone szeregowo)

też kontrowersyjna. Całość może działa, i owszem, ale sprawia wrazenie pierwszej (lub

-co gorsza- drugiej) próby autora.

Nie bardzo wbił mi sie w pamięć jakiś sensowny i prosty układ na wyjściowych MOSFETach.

Polecam do przestudiowania wątki 22353 "Cała prawda o końcówkach mocy HOLTON'a"

i 24587 "Symasym wzmacniacz". Mało ezoterycznych rozważań o wyższości jednych rezystorów

nad drugimi (dla jasności dwa na krzyż :-)) i stosunkowo wysoki jak na to forum S/N ;-).

Osobiście zwracam uwagę na symasyma

Ukryta Zawartość

i mój ulubiony (pewnie troche bez powodu)

Ukryta Zawartość

(oryginału 12/93 w sieci nie znalazłem).

Tak na marginesie zacne wątki poległy a Koledzy pierdołami sie ekscytują (pol.: wzbudzają) typu

... nie napiszę, bo zaraz nagonka będzie :-(.

Jaro_747

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

NIc nowego nie napiszę.Jesteś elektronikiem więc łatwość uruchomienia nie jest raczej czynnikiem decydującym.Jeżeli źródłem miałyby być MP3 to raczej ze względu na wrodzone lenistwo wybralbym LM3886, ale nie sądze byś odzuł różniczę między dwoma wzmakami jak w tytule. Co do karty niestety nie mialem okazji posluchać- chociaż w watku na forum bardzo chwalą tą kartę.

>Tak na marginesie zacne wątki poległy a Koledzy pierdołami sie ekscytują (pol.: wzbudzają) typu

>... nie napiszę, bo zaraz nagonka będzie :-(.

Bo tzw. zwykła większość chce mieć najlepszą rzecz na świecie nic prawie samodzielnie nie robiąc i płacąc jedyne 20 pln ;-)

>Moja

>obecna karta SB live 1024 działa ale słychać w głośnikach zakłócenia związane z pracą komputera i

>nie da się tego pozbyć.

Proponuję zmutować wszystkie niepotrzebne rzeczy w karcie [wejście lliniowe, mikrofonowe...] i "przesłuchy" z pracy HDD itp. giną :)

pzdr

L.

Części do karty na układzie PCM2702 powoli kompletuję a z SB live to nic nie pomaga (uprzedzając kolejne odpowiedzi nie jest to wina zasilacza ATX). Nad wzmacniaczem się dalej zastanawia. Ja testowałem wzmacniacz AVT właśnie na mp3(mówię o VBR) i różnicę było słychać układ TDA7294 dawał taki hm jakby to określić mało dynamiczny dźwięk, więcej szczegółów można było usłyszeć na tym z avt. Ale jeśli ten LM3886 jest taki rewelacyjny to też powinno ładnie grać. Czy ten wzmacniacz na LM3886 można złożyć w rozsądnej cenie? (tzn do 200 zł) . A co sądzicie o tym subwoferze :

Ukryta Zawartość

Odnośnie kondensatorów, jaki parametr decyduje, że „gra on lepiej”(np. w karcie na PCM, bądź we wzmacniaczach).

Ukryta Zawartość

Hmmm niestety po parametrach nieda się powiedzieć- bo te wszystkie Rubycony ZL, Nippony LXY, Panasonici FC są niskoimpedancyjne(o podobnych parametrach: ESR , prąd tętnień), a różnie grają- ja wiem że to brzmi jak herezja dla elektronika-praktyka, ale jak się usłyszy zmianę jaką może wprowadzić tryp kondensatora to przelamuje się kolejne bariery niewiary;)

Generalnie chcemy niskiej rezystancji i indukcyjności szeregowej (ESR i ESL). Każdy typ będzie miał swoją charakterystykę impedancji i nie ma tu zadnej magii, są tylko rezonanse, górki i dolinki impedancji. Bocznikowanie, snubbery itd. to szukanie jakiejś poprawy, zwykle na ślepo, choć rzeczywiście po fakcie może wydawać się to sensowne.

Ciekawe jest jak przyzwoity w sumie scalak LM3886 o fatalnie niskim i niesymetrycznym tłumieniu śmieci zasilania (PSRR) napędził sprzedarz wysokiej jakości kondensatorom ;)

Aż dziw bierze, że nie zrobiono tego samego triku co z TDA7294 a mianowicie z rozdzielonym zasilaniem dla wczesnych stopni. Przy TDA nikt tego nie robi bo szkoda zachodu.

wiara w gusla jest bardzo potrzebna czlowiekowi. Np. taki czrny kot przebiegajacy droge albo baba na rowerze albo 13 ..........

radze zrobic slepy test porownawczy wzm. Bez tego to mona se tylko gdybac i poddawac sie fali namietnosci. Podobnie z kondziolami. Brak slepych testow jakos? no bo jakby one nie dostarczyly niczego to dopiero by bylo. Czym hobbysci bys ie zajmowali? pieprzeniem piwa?

Tak się zastanawiam a może coś kupić na Allegro. Tylko,ze taki używany wzmacniacz pewnie już będzie trochę wyeksploatowany (potencjometry, kondensatory ewentualnie tranzystory mocy).

Zbudował ktoś ten subwoofer:

Ukryta Zawartość

Zbudowałbym sobie taki, ale czy warto? Wydaje mi się,że jest to sensowny projekt.

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Mi sie to podoba- nie wiem jak gra, ani co jest warte, ale mia sie podoba

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jak chcesz osiągnąć maksimum jakosći dzwięku przy budowie wzmacniacza do karty muzycz. to na raczej staraj się wykorzystać LM-y,sam miałem TDA7294 i nie powiem zlego zdania o nim ,ale LM jest lepszy,do takiego kombajnu lepiej wykorzystać LM4780(dwa LM3886w jednej kostce)a jak ci w subie za mało mocy to TDA7294w mostku(można nawet spalić głośniki taką mocą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.