Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki nowy projektor do 6000-7000zł?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

No Melomanie widzxe ze jesteś lepiej poinformowany o możliwościach projektorów niż inżynierowie Sanyo. Tylko poczytaj prosze profesjonalne recenzje z4 aby dowiedzieć się ze ten projektor bez trudu osiąga deklarowany kontrasy 7000:1 - oczywiście z włączontym Iris i w odpowiednich obrazach.

Dziwi mnie też ze ooceniasz słabo projectorcentral. Moze dlatego ze w cytowanej recenczji nie zachwycali sie bezkrytyczeni 900?

No to moze recenzje np. z projector reviews gdzie recenzują kakże fanatycy projektorów:

"Bottom, Bottom Line: You will almost certainly be extremely pleased with either of these two projectors (z4 or ae900). A hobbies, as well as those fixated on sharpness,t will likely prefer the Sanyo, those who simply want to watch a wide range of content, will favor the Panasonic"

A moze podsumowanie recenzjki gości z C-net:

"As you can read from our article, we think the Sanyo's closest competitor is the similarly specced Panasonic PT-AE900. Both produce an exceptional picture, but the Sanyo probably has the edge when it comes to contrast and picture adjustment options. "

Mysle ze nie widziałeś z4 po dobrej kalibracji dlatego nie sugeruj ze na pewno 900 to lepszy wybór.

>>konrado

Jezu! A ten swoje... Kupił se Z4 i uważa, że to cudo bez wad.

Czyli uważasz, że Z4 posiada lepszy kontrast od Sim2 HT3000?

Nie uważam, że Cinematic gra fair, ale poczytaj sobie na ich stronach. Ciekawa lektora dla amatorów. W wielu sprawach mają rację.

Aha - rozumiem, że Z4 można skalibrować w celach porównawczych, a AE900 już nie?

Polecam lekturę Sound & Vision - test 8 budżetowców.

Jak ja uwielbiam takich nawiedzionych gości...

Meloman - to chyba twój pierwszy projektor KD. Czyż nie? I to od niedawna zdaje sie? Przynajmniej tak wynika z twoich "nie amatorskich" postów. Wiec troszke szacunku do innych kiedy próbują na forum wyprostowywac twoje nieobiektywne opinie.

1.Więc "nie amatorze" powiedz gdzie można zobaczyC w działaniu takiego np. Sima? Jak zobacze to ci odpowiem jaka jest różnica. Pzryznam ze z góry zakładam ze koszt takiej maszynki jest nieproporcjonalny do wzrostu jakości obrazu.

2.Proszę także o linka/scan do artykułu o którym piszesz - chętnie poczytam.

3.We wszelkich przytoczonych prze ze mnie testach wszystkie projektory są kalibrowane, więc zaden nie jest traktowany gorzej.

4.Aha, dnośnie Cinematic to dobrze ich znam i chłopaki poleciali mi z4 bardzo gorąco przed zakupem. Oczywiście z odpowiednim ekranem - jak to oni....

No i cytując dobre zródła wiedzy na temat projektorów oraz ostatnio dzieląc się z forum moimi doświadczeniami nie uważam ze jestem nawiedzony. Ale nie mogę tego powiediec chyba o wszystkich...

Pozwolę sobie wtrącić się do waszej kolejnej bezsensownej kłótni na forum.

Ktoś potrzebuje pomocy w wyborze projektora,a Wy, zamiast podawać zalety i wady swoich modeli wytykacie wady modeli, których nie posiadacie :) to delikatna paranoja. Umieszczajcie konkretne odpowiedzi, tak, aby początkujący forumowicz mógł wynieść jakąkolwiek wiedzę z tego forum. I nie wypowiadajcie się , ze coś jest gorsze, skoro tego nie używaliście... A większość artykułów na stronach i w czasopismach jest sponsorowanych przez wygrywającego w danym teście, więc zacznijcie pisać to, co wiecie o swoich produktach (zarówno zalety, jak i wady)....

Pozdrawiam...

Poolak masz racje.

Odnośnie twojej uwagi na temat artykólów - pewnie część autorów nie jest obiektywnych, ale z czegoś trzeba czerpać wiedze - bo inaczej też można popaść w paranoje. Jakie internetowe zrodla na ten temat uwarzasz za rzetelne lub odwrotnie?

Zgadzam się, że dyskusja na temat "mój jest lepszy" jest bez sensu. Zwracam kolegom uwagę, że projektory LCD tzw. "budżetowe" firm Hitachi, Sanyo, Epson, Panasonic bazują na takim samym panelu LCD opracowanym, produkowanym i rozwijanym przez Epson'a. A panel LCD jest sercem projektora. Zauważscie, że nowe modele wspomnianych producentów ukazują się dopiero po opracowaniu nowego panelu przez Epson'a. Poszczególni producenci dodają własne różnego rodzaju rozwiązania konstrukcyjne do swoich projektorów. A sprawą speców od Marketingu jest udawadniać ludziom że to ich są najlepsze. Ale w warunkach gospodarki rynkowej konkurencja jest tak ogromna, że praktycznie poszczególne urządzenia nie różnią się prawie wcale między sobą. Bo nie mogą sie różnić! Może poza jednym, że spełniają indywidualne potrzeby różnych użytkowników. Ale żaden znich nie różni się od drugiego tak aby te różnice nazwać rewolucyjnymi, właśnie dzięki konkurencji na rynku.

Perspektywicznie należy oczekiwać, że do producentów projektorów w dolnym segmencie cenowym dołączą i inne firmy i to nie tylko produkujące projektory LCD ale również DLP, gdyż miłośników prawdziwego kina domowego ( a nie dysponujących dużą gotówką) gwałtownie przybywa.

>>Bogusław!!

Dokładnie! Już dawno pisałem, że modele LCD piątej generacji róznią się detalami.

Potrafię być krytyczny wobec sprzętu, który użytkuję, a to cecha niektórym obca na tym forum.

Ale co by może wyleczyć z kompleksów co niektórych ogłaszam, że Sanyo Z4 is the best !!! ;-)

No comments...

Panowie, to moze napiszecie cos merytorycznego....

Dlaczego autor wątka który zasięga opinii uzytkowników powinien wydac 1 lub 2k więcej na projektor A niz na sprzet B z tej samej generacji paneli?

Które żrodła z internetu są według was ok do czytania?

Odnośnie wypowiedzi Bogusawa dodam ze Sony do swoich projektorów używa innych, nie epsonoskich paneli LCD. Dokładnie skąd nie doczytałem, ale podobno mają bardziej widoczny SDE.

Odnośnie różnic obrazu pomiędzy projektorami 5-tej generacji - tak jak napisałem na początku tego wątku - w 100% zgadzam się ze są małe. Jednak są i wiążą się głównie z następującymi sprawami:

*zastosowane systemy przesłon (ilośc i zasada działania)

*jasnośc lampy

*optyka obiektywu

*system smoothscreen - tylko Panny

*Procesor reprodukcji kolorów. - nie chce znowu byc bezsesownie posądzany o leczenie kompleksów, ale wg tego żródła (gdzie rozbierają projektory na czynniki pierwsze i robią zdjęcia:)) sanyo jako jedyny ma 12 bitowy procesor. Osobiście nie rozbierałem i nie jestem w stanie tego potwierdzic, więc nie wiem jak to do końca jest.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W tym samym review goście mierzyli kontrasty i wyszło im 7000. I nie tylko w tym. A tak przy okazji jako ciekawostka goście ci tuningują projektory (za sporą kasę) dodając do firmowanych przez siebie serii projektorów specjalne filtry, nadpisując ustawienia presetów itp. Czytałem opinie na AVforum ze efekty są niezłe.

Do istotniejszych różnic użytkowych można zaliczyc:

*mozliwości lens shift - u niektórych bardzo istotna sprawa

*zoom - zarówno "w przód jak i w tył"

*gabaryty i umieszczenie otworów wentylacji

*sprawy związane z konserwacją: tutaj moge powiedziec ze w z4 są specjalne dziurki do czyszczenia paneli lcd a w komplecie jest specjalna gruszka do tego zabiegu. No i jak wiecie Z4 ma też elektryczne, automatyczne "wieczko". W moim poprzednim panasonicu miałem wieczko manualne:))) którego z lenistwa nie zakładałem.

*opcje (ilośc, tryby)menu. Znów mogę tylko wypowiedziec sie o moim PJ ze jest bogate, jest m.in w jezyku polskim (miły szczegół), są np 4 tryby pracy lampy, mozliwośc zapisu 4 własnych presetów, generalnie podpoziom dla zaawansowanych wymaga zdobycia troche wiedzy aby zrozumiec o co biega. A na powitanie w tle można zapisac ulubione zdjecie - np kochanej żony.

Menu w stosunku do innych projektorów jakie maiłem/widziałem jest great. (zaznaczam w razie czego - nie widziałem na żywo innych z 5-generacji).

No i powtarzam ze SDE przy tej klasy projektorach praktycznie nie istnieje (no chyba z ktoś ogląda z b. bliska). Potwierdzam to ja jak i kilku właścicieli innych projektorów z tej generacji w tym wątku. Tak więc z tą siatką na muchy to zes pojechał.

No i napisze jeszcze ze jako zadowolony własciciel nowej zabawki mam ochote sie troche pocieszyc na forum i to chyba normalne no nie?

Pozdro all,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>Konrado

Masz rację w sprawie SDE. Jeszcze raz nawołuję, żeby ukręcić łeb tej sprawie! Ciągle to wraca czkawką. Jeśli chciałbym widzieć SDE z odległości 4 metrów, ekran musiałby mieć przekątną jakieś 5-6 m! Owszem, jeśli ktoś ma naprawdę sokoli wzrok i „zooma optycznego” w gałce ocznej, zobaczy go z odleglości już 2,5-3 m. U mnie ekran ma 2,4 podstawy i nikt nie jest w stanie wypatrzeć tego cholernego SDE już z 3 m! Ja nie widzę z 2 m. Jeżeli adoptujemy specjalnie pomieszczenie, zaciemniamy itp., kupujemy ekrany i najlepsze kable, to kto nam do ch... każe siedzieć 2 m od ekranu?! Więc przestańcie gadać o tej siatce.

Z odległości 2 m w DLP (np. Benq 7700) litery i inne ostrokrawędziste przedmioty są wyraźnie rozmiękczone. czemu nikt o tym nie mówi? Bo to nie ma znaczenia! Jak musisz siedzieć 2 m od ekranu kupujesz mniejszy ekran i po sprawie. Więc uśmierćmy sprawę SDE!

Inna sprawa, to wiele fajnych rozwiązań w Z4. Wg mnie to jeden z najlepiej przemyślanych konstrukcyjnie projektorów. Chciałbym, by mój epson miał parę tych bajerów :)

Jeszcze inna sprawa z gwarancją. Czy te supertanie modele sprowadzone z Rzeszy będą objęte gwarancją nawet, jak powinie się noga „dealerowi”? Bo jak ktoś wyda o całe 1000 zł mniej ale za to zostanie za rok bez gwarancji, to chyba skucha. Jeszcze jedno. Nie wiem jak z Panasem, ale np. ja muszę w razie czego odesłać swojego Epsa do jedynego specjalizowanego serwisu w Wawie na swój koszt. Być może w przypadku Sanyo jest tak samo i wtedy nie ma funkcjonalnej różnicy między gwarancją dealera i dystrybutora (no może poza mniejszym prawdopodobieństwem „upadku” tego drugiego)

no ja akurat siedzę jakieś 2,5 m od ekranu, a obraz ma w poziomie ok. 2m... to zobaczę pixelaki czy nie?... zmniejszenie wielkości obrazu mnie nie interesuje bo jakbym chciał miec mały obraz to bym se tv 14calowy kupił ;)))

Wg mnie nie zobaczysz. Tylko (nie wiem czemu) może w subtitles. Tak jak mówiłem, SDE nie widzę już z odległości 2 m przy większym ekranie. Jeśli siedzisz tak blisko, to wg. mnie wstrzymaj się chwilę z zakupem ekranu. Pooglądaj na ścianie i sprawdź jak Ci pasuje. Próbowałem oglądać z odległości 3,5 m na 3,5 metrowym ekranie (odległość:przekątna - 1:1). Na początku byłem rozentuzjazmowany, ale bardzo szybko się zmęczyłem. Źle się czyta napisy, nie obejmuje się wzrokiem wielu rzeczy (np. sceny bitew są za każdym razem inne - widzisz inny zestaw szczegółów). Nie wiem skąd brało się nieokreślone zmęczenie. Rozdzielczość zwykłego DVD nie jest nieskończona - było widać artefakty kompresji. Teraz mam 2,4 w podstawie z odległości 4,5 m i jest akurat. Po mojemu to powinieneś mieć ekran w poziomie góra 1,6-1,8 m. Wtedy SDE nie zobaczysz. Sprawdź może w sklepie albo u znajomych.

>Woodolec

Wspominas ze :

">Inna sprawa, to wiele fajnych rozwiązań w Z4. Wg mnie to jeden z najlepiej przemyślanych

>konstrukcyjnie projektorów. Chciałbym, by mój epson miał parę tych bajerów :)"

Jakie bajery masz na mysli? Automatyczne zaslanianie optyki? Czytelniejsze menu?

Jestem zdecydowany na kupno Epsona, i z uwaga sledze kazde opinie na jego temat (szczegolnie krytyczne).

Witam w klubie adamgdansk ja też kupiłem Z4 - wczoraj za 4150 zł. z firmy AVPartner. Z tej aukcji która zniknęła z Allegro. Nawet przywieźli mi sprzęt do Poznania za darmo - bo mieli po drodze do Niemiec. Cholera boję się go włączyć bo to takie delikatne, ale dziś zrobię ten krok:-))))

Teraz mam jeszcze 2 pytania do wszystkich forumowiczów: 1. na wyposażeniu był tylko taki kabel z wtykami do dvd jak antena TV (nie jestem fachowcem, więc wybaczcie), ale czy lepiej jest używać kabla s-video czy scart. Czy to w ogóle ma znaczenie dla jakości obrazu.

Wiem, zaraz powiecie mi że ma łącze HDMI - no tak tylko moje dvd jeszcze takiego wejścia nie ma. Jak stanieje to kupię:-))))

2. Czy ktoś ma instrukcję do Z4 po polsku:-))) z angielskim też sobie poradzę, ale nie jest to łatwe.

Pozdrawiam

>sarilian

Tak, przede wszystkim ta klapka. Dlatego nie mogę (no mogę, ale nie chcę) powiesić epsa bezpośrednio pod sufitem. Nie chce między innymi za każdym razem wchodzić na coś aby założyć dekiel. Inna sprawa, że łatwiej czyścić filtr. Drugi WSPANIAŁY bajer to otwory i gruszka do czyszczenia optyki i LCD. Rewelka. Jest parę innych bajerków. Jednak gdybym miał wybierać jeszcze raz, to nawet mimo różnicy ceny wybrałbym Epsa. Spisuje się fantastycznie (448 h jak na razie).

>slawek680721

Jakościowo korzystaj z łączy:

1) HDMI (nie masz, ale warto nawet kupić Samsunga HD950 za 600 zł, aby mieć)

2) Component (masz aż 2 zestawy wejść) - niewiele gorszy od HDMI

3) VGA (computera) które jak czytam, jest kompatybilne z RGB w SCART (konieczna przejściówka)

4) SVHS - słabe.

5) Composite (ten pojedyńczy chinch) -odradzam, to syf, wykorzystuje możliwości projektora może w 15%.

Nie sądze abyś miał polską instrukcję w pudełku, jezeli sprzet jest z promocji (musi byc z Niemiec). Jak kupiles za 4150 to jest z niemiec. Na pocieszenie na pewno masz polskie menu w samym projektorze. Jak bedziesz mial pytania to wal a chetnie pomoge- u mnie z angielskim jak z polskim.

woodolec,

epson wyroznia sie mocna lampą. Jakie atuty dzieki temu ma ten projektor, a jakie wady związane z tą cechą. Czytałem ze wadą jest glosniejsza praca niz inych projektorów z omawianej czwórki. Związane jest to z tym ze lampa potrzebuje odpowiedniego chłodzenia. Jakie są twoke doświadczenia. Szczególnie jakie zalety?

Wiem tez ze twoj epsonik ma system poprawianie ostrości białych obrazów.

A jak wygląda sytuacja mozliwości regulowania jakości obrazu - wydaje mi sie ze jest mniej opcji niz u konkurencji co jest zaletą dla wielu uzytkowników którzy nie koniecznie chcą grzebac w tysiącu opcji.

Jak byś zrecenzowal twoją maszynke?

Sarilian,

Dodatkowo moge podeslac ci mailem 2 artykuły z prasy z UK na temat epsona. Mam pewne watpliwości co do jakosci tych artykułów, ale jak wiesz nie ma o epsonie az tylu informacji w internecie jak o pozostałych modelach. W razie czego daj znac na PW.

W trybie Black Cinema jest mniej więceju tak głośny jak panas. Robi się deczko głośnieszy w trybie Livin Room. Praktycznie korzystam z tego ostaniego, nie zapuszcam się na Vivid Colors (wtedy jest bardzo jasno, ale głośno nie za bardzo). Sam szum jest bardzo łatwy do zignorowania (jak dobrej klimy). Nie słyszy się go. Jest płynnie dobierany do jasności (trybu). jeśli chodzi o korekcje, to może poza tym zaznaczaniem poszczególnych kolorów kursorem (jak w panasie) ma wszystko. Nawet dość rozwinięte. W praktyce dysk korekcyjny Audio Video pokazał, że można spoko na lekko zmoidyfikowanych fabrycznych setach jechać.

Nie żałuję ale po kolei, najpierw wady:

-krótsze życie lampy niż u AE900 (od 1700-3000 - zależy od trybu vs 4000),

-nieco wyższa cena autoryzowanej lampy jakieś 200 zł),

-odrobinę większy hałas niż np. TX200 (ale i tak nie zwraca na siebie uwagi),

-duża masa i gabaryty (odpada badziewny uchwyt, który posiadam - co pewien czas muszę doginać).

To właściwie koniec wad. Teraz zalety:

-duża jasność (właśnie teraz moja córka ogląda "swoją" telewizję a ja pracuję i to nie w najjaśniejszym trybie, spoko czytam papiery bez lampki bo tylko żaluzje skręcone - spróbujcie tego z AE900:),

-b. dobry kontrast (nie zdażyło mi się odczuć niedosytu - wczoraj w Morii był odlot :),

-kolory o dynamice i zakresie regulacji pozwlających dostosować je do wszelkich wyobrażeń (w praktyce wszystkie tryby mają -3 na saturacji),

-telewizja wygląda lepiej niż się spodziewałem,

-szeroki lens shift,

-świetny Epson Super White (widać to w przypadku chmur i np. śniegu - brak "wypalonych" placków),

-dobrze działający Auto Iris,

-możliwość zapisania ustawień aż w 9 komórkach pamięci, przy czym projektor pamięta które są dla którego wejścia,

-szybkie włączanie i wyłączanie lampy.

W praktyce jadę na ustawieniach fabrycznych tylko po włączeniu Auto Iris i Super White -3 saturacji (w trybach jasnych drobne zmiany odcieni skóry).

Warto natomiast zadbać o dobry kabel (HDMI) i zwłaszcza ekran (mniejsza zależność kontrastu od oświetlenia).

Konkluzja: po 4 miesiącach i 441 godzinach jestem całkowicie zadowolony. Pewna i uniwersalna maszyna, wystarzcająca do zastąpienia telewizora. Za tę cenę nie było w dniu zakupu projektora o podobnej kombinacji cech - H72i był znacznie droższy przy niższej jasności.

Nie mogę doczekać się HD DVD :)

Woodolec

bardzo dziękuję za info o kablach. Nie wiedziałem, że to takie istotne i daje jakąś różnicę. Jeśli mówisz że Composite jest słabe to jestem ciekaw obrazu z component lub HDMI, ponieważ już to co jest bardzo mi się podoba.

Projektor pracuje cichutko jak myszka, ale grzeje się i śmierdzi okrutnie - nowością, ale i tak wiem że będę miał z niego pociechę.

Jescze raz dziękuję i pozdrawiam

Witam

Rzeczywiście odkryłem polskie menu w projektorze i z jego obsługą już nie ma problemów, oprócz tego że tam jest za dużo funkcji!!!! Kto z tego wszystkiego korzysta:-)))) Żartowałem - mam przed sobą 3000 godzin z moim projektorasem (mam na myśli jego wielkość!!!!), więc wszystko sobie powolutku sprawdzę.

Niepoki mnie tylko fakt, że mogę sobie nie dać rady z jego konserwacją, np: gruszkę włożę za głęboko:-)))) i po panelu LCD.

Jak często robić takie czyszczenie? Czy projektor podpowiada takie rzeczy czy to się robi na czuja.

Pozdrawiam

gruszką czysci sie dopiero jak pojawią sie jakies artefakty na ektanie - jest nawet specjalne określenie na to, ale teraz nie pamietam. Z reguły jest to po kilkuset godzinach pracy, ale oczywiście zależy od otoczenia w jakim pracuje. Więc na razie sie tym nie martw.

jak podoba cie sie teraz to na HDMI odpadniesz. Ten projektor stworzony jest pod HDMI, a źródła bez PS nie są dla niego najlepsze ze względu na jego największą wade - słabszy niż u konkurencji upscalling. Przynajmniej taka jest opinia w kilku żródłach. Tak więc MUSISZ zdobyc zrodło z hdmi lub oststecznie component z i bardzo dobrej klasy dvd player.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.