Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki nowy projektor do 6000-7000zł?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Co proponujecie? Mam obecnie Infocusa 4800 w pokoju ok. 15m2, wyświetlam obraz na ścianę z odległości ok. 3,5-4m spod sufitu. Chciałbym zobaczyć wyraźną różnicę w jakości obrazu w stosunku do obecnego Infocusa.... ;-))

Co do zakupów z allegro - jakie macie doświadczenia z gwarancjami i serwisem tych tańszych zakupów? Czy sieci serwisowe akceptują taki sprzęt na gwarancji?

w TAKIEJ CENIE nikt ci nic nie powie. Bo prawie nikogo nie obchodza projektory w takiej cenie. Moge zaproponowac jedynie :

Native 1080p Projectors

1. Sony VPL-VW100 (1920x1080)

2. Sharp XV-Z20000 (1920x1080)

3. Optoma HD81 (1920x1080)

4. JVC DLA-HD10KS-DVO (1920x1080)

5. Runco Signature Cinema SC-1 (2048x1080

Poznie tansze:

Native 720p Projectors

1. Panasonic PT-AE900U (1280x720)

2. Sanyo PLV-Z4 (1280x720)

3. Optoma HD7100 (1280x720)

4. Optoma HD72 (1280x768)

5. Sanyo PLV-75 (1366x768)

żdrodło:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Właśnie zakończyłem swój dylemat na ten temat. Wahałem się pomiędzy Panny ae900, sanyo z4 i hitachi pjx200. Hitachi odpadł w przedbiegach -za duży wyświetlany obraz - nie rozwiązywał mojego problemu. Zmieniłem mojego ae300 ponieważ nie był w stanie wyświetlać obrazu o podstawie 2.4m z 6 metrów (nowy salon który właśnie wykańczam). Jedynie ae900 lub z4 są bez problemu w stanie to zrobić.

Oto link do formu na którym są setki wątków porównawczych projektorów.:

Ukryta Zawartość

Ja zdecydowałem się na Z4. I powiem że to super zakup. Mniej popularny w naszym kraju niż Panny 900 a świetny sprzęt w niczym mu nie ustępujący. Za mniej niż 5k zł z 36 miesięczną gwarancją nie ma lepszego wyboru.

Tak więc przeskoczyłem z obozu Panasonica do Sanyo.

PS

Czy ktoś nie ma ochoty na na prawde dobrego Panasa ae300 (800h na liczniku) kupiony od Panasonic polska? Dołoże kabel DVI + ekran ręczny.

Ukryta Zawartość

Jestem na podobnym etapie wyboru projektora. W zasadzie na 90% jestem już zdecydowany na Epsona EMP-TW 600. Według opisów, testów, spostrzeżeń użytkowników parametry ma podobne do wielkiej trójki natomiast mnie przekonał wyższą jasnością tj. 1600 lumenów.

przydatne zestawienie...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja zdecydowałem się na hitachi tx200. Ponoć ma najlepszą czerń z przyjętej czwórki. W zasadzie po przejrzeniu większości wątków o wyborze projektora nie ma zdecydowanego lidera. Wszystkie mają podobne parametry i różnią się małymi detalami które trzeba dopasować pod siebie. A co powiecie o tym sklepie i tej cenie, warto?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a oto info jakie dostałem z jednej z firm..

Nawiązując do Pana zapytania o projektor do kina domowego przygotowałem ofertę porównując trzy modele EPSON EMP-TW600, Panasonic PT-AE900E oraz SANYO-Z4.

Proponuję projektor EPSON EMP-TW-600 o poniższych parametrach

Jasność: 1600 Ansi Lumenów (Pana Infocus ma 1100 lumenów)

Rozdzielczość: WXGA(1280x720) (Pana Infocus ma SVGA "800x600")

Kontrast: 5000:1 (Pana Infocus ma 2000:1)

Waga: 5200g

Wspominał Pan w mailu, że zastanawia się Pan nad SANYO-Z4 lub Panasonic PT-AE900E. Są to też dobre projektory, jednakże oba mają słabsze lampy niż EPSON. Panasonic ma 1100Ansi, a SANYO ma 1000 lumenów. Jasność lampy ma duże znaczenie, ponieważ nie zawsze mamy możliwość oglądania projekcji w całkowicie zaciemnionym pomieszczeniu, a różnica 500-600 lumenów jest bardzo widoczna i obraz o janości 1600 Ansi jest znacznie lepszy. Sanyo i Panasonic mają wyższy kontrast od Epsona (EPSON 5000:1, Sanyo 7000:1, Panasonic 5500:1). Jednak różnice w jasności lamp w tych trzech projektorach mają większy wpływ na jakość obrazu, niż różnice w kontrastach.

Żywotność lamp we wszystkich tych trzech projektorach jest podobna. Projektory posiadają również te same złącza i są kompatybilne z HD.

Myślę, że najlepszym rozwiązaniem jest EPSON TW-600. Sprzedaje się bardzo dobrze i klienci są bardzo zadowoleni z niego. Wyślę Panu w drugim mailu artykuł na temat tego projektora z magazynu "Kino domowe". Cena 5949 PLN brutto. Obecnie do projektora dodajemy w promocji uchwyt sufitowy za 1 zł.

Witam

mam pytanko do adamgdansk, jak przeczytałem kupiłes Infocusa , sam byłem swego czasu zainteresowanym jego kupnem ale nie mogłem sprawdzic jaki daje obraz a przede wszystkim czy jest bardzo głosny bo czytałem ze podobno tak,czy jest szansa na przetestowanie jago obrazu w akcji tj u ciebie, ze swojej strony moge przynieśc ze soba mój projektorek (toshiba TLP-T70L-p) standard LCD rozdzielczość 1068x780

no właśnie... więc co kupić - Panasa 900 czy Sanyo Z4 czy może Epsona TW600? a może różnice mięzy tymi modelami są tak niewielki, że nie ma to naprawdę większego znaczenia przy tej klasie urządzeń i tylko pozycjonowanie cenowe różnicuje te modele?

Jezeli projektory maja podobne parametry i cene to patrz wtedy na zywotnosc zarowki....Panas ma bodajze 5000 tys w trybie econom, ja tez mam Panasatyle ze 500 i wiem ze zarowki wytrzymuja tyle, wiec skoro z4 ma tylko 3000 tys to wybor jest prosty.....

powiem tak - Infocusa używam od lipca 2004, oglądam 1 film średnio codziennie i do tej pory użyłem ok. 1000 godzin. W tym czasie projektory o klasę wyższe staniały i są tańsze niż mój 4800 gdy go kupowałem w promocji ;)). W związku z tym śmiem wątpić czy argument extra 2000 godzin ma dla mnie znaczenie ;-))

To w takim razie co moze miec dla ciebie znaczenie?? Zawsze jest jakis parametr ktory przesadzi sprawe w ktorąś strone, dla mnie bylaby to zywotnosc zarowki, bo nie wyobrazam sobie zeby bawic sie w porownywanie pod lupą obrazow i gdybanie ktory tu jest ładniejszy. Roznice sa tak niewielkie ze naprawde trzeba by zatrudnic fachowcow, przypuszczam zreszta ze przy roznym materiale zrodłowym te roznice beda sie roznic na korzysc coraz to innego modelu. Pozatym wszystkie modele maja juz natywna 720p wiec zeby kupic lepszy w przyszlosci musialbyc poczekac az stanieja najnowsze modele 1080p czyli kolejne pare latek.

Mam TW600. Głownie z powodu jasności. Nie ma co czepiać się jakości obrazu. Na pewno można lepiej. Nie sądzę jednak że za tą cenę (5500 zł). Porównanie danych o konmtraście to pułapka. Choćby dla tego, że różni producenci mierzą to różnie. Także dla tego, że zależy to np od ekranu. W praktyce różnica między 5500:1 a 7000:1 może nie być wogóle widoczna :) Trzeba pamiętać, że ogląda się te projektory pojedyńczo i w przypadku każdego z tych projektorów gwarantuję duże zadowolenie. Spróbuj ustalić własne priorytety i jazda. Np. trwałość lampy jest istotna. Ale wolę dać 1000 za rok niż za półtora, za to móc oglądać kiedy chcę (nie mam telewizora). Ja osobiście porównałem AE900 i TW600. W obu przypadkach w b. dobrych warunkach (kino w piwnicy). I w obu przypadkach... WOW! Niestety, nie mam kina w piwnicy;) Dlatego elastyczność Epsona zdecydowała.

Apollo32, Odnośnie lampy to chyba jest słaby argument. czy lampa ma mieć 5000, czy 3000 żywotności, zakładając ze kupujemy nowy projektor, nie ma szans aby normalny człowiek to odczuł. Otóz miałem Panniego 300 oglądam na prawdę sporo filmów i nabiłem 800 godzin. Jak ktos kupi powiedzmy Z4 i nabije 3000 godzin to i tak ten projektor nie bedzie juz zbyt wiele wart ( za 4-5 lat). A obecnie róznica w cenie na allegro pomiędzy Panny i Sanyo jest spora (tyle co koszt dodatkowej lampy). Tylko ze po co martwić sie na przyszłość.

Przy doborze projektora z grupy D5 kierowałbym się obecna ceną oraz ewentualnymi ograniczeniami (np lens sfift czy zoom poszczególnych modeli).

Odnośnie porówniania to w sieci jest dużo artykułów porównujących te projektory.

np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moje 2 grosze...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

JA generalnie w zakupach kieruje sie ceną produktu, w przypadku telewizorow, projektorow i wszelkiej masci systemow audio zawsze staram sie kupic tanszy produkt w danej grupie. Nie przekonuje mnie testy porownawcze jako ze sa skierowane raczej do audio-video fili , Wezmy np LCDki , modeli jest bez liku a rozpietosc cenowa np 32cali waha sie od 3 tys do bodajze 7tys Kto ma czas zwracac uwage na to czy czerń ma dostateczna głębie i dopłacac do tego pare tysiecy złoty. Rozumiem ze nie wszyscy tak mysla , bo producenci dawno by zbankrutowali tłukąc bez konca jeden model i pewnie caly swiat jezdzil by trabantami..:))

Co recenzja to ocena jest inna. Najlepiej wyciągnąć średnią z ocen. Ponadto projektory powinno się porównywać side by side w celu eliminacji czynników jak ekran, oświetlenie, zrodło sygnału itd.

pewnie recenzent miał rację co do kolorów - niestety Z4 trzeba samemu skalibrować, najlepiej rzy użuciu odpowiedniej profesjonalnej płyty jak AVIA. Jak się skalibruje to w większości profesjonalnych recenzji i na forach piszą ze nie ma większych różnic.

Co do czerni to owszem Panny ma nieznacznie lepszą czerń, ale kosztem jej precyzji. Na Sanyo w scenach nocnych widać dużo szczegołów i "pełny ekran obrazu". Wg większości recenzji porównawczych na Pannym czernie się zlewają i subtelne szczegóły cieni się zlewając się tworzą czarne obszary.

ostatnio jest promocja na Sanyo Z-4 mozna go juz kupić za 4150 zł z gwarancją więc chyba Panas zostaje w tyle pod wzgledem opłacalności, a testy wiadomo piszą je ludzie ,,, a ludzie to człowieki :)))

w kazdym razie sanyo tanszy od panasa prawie 2 tysiące to chyba jest dobry wybór

Otóż to!!

Za zaoszdzędzone 2k PLN można dokupić świetny ekran. Wtedy na pewno obraz bedzie najwyższych lotów w tym segmencie cenowym owych projektorów. A różnice między z4, ae900, pjx200 i tw600 to raczej niuanse niż poważna przewaga.

Też mam dylemat i aż głowa mnie boli od myślenia. Czytam to forum i nie przybliżyłem się do niczego. Chociaż dziś już decyzję podjąłem. Przejrzałem ofertę jednego ze sklepów w Wawie. Wybrałem kilka dedykowanych projektorów, wysłałem zapytanie do sklepu z prośbą o opinię, a tu niespodzianka. Panowie napisali że najlepszy wybór za tą cenę (a można nawet dużo taniej) to Z4!!!!

Epson ma widoczne linie na ekranie, a Panasy które ostatnio sprzedali straciły po pół roku kolory i ich użytkownicy męczą się z gwarancją.

Co do Sanyo też można mieć zastrzeżenia, ale za 2tys. zł różnicy między panasem a z4 postanowiłem wymienić stacjonarnego kompa. Myślę że to dobra decyzja, a co będzie czas pokaże.

Pozdrawiam i życzę wszystkim takich bulów głowy jakie ja mam

a jak osoby, które miały okazję porównywać Panasa i Sanyo oceniają realnie różnice obrazu pomiędzy ostrym jak żyleta Sanyo a smoothscreenowym Panasem? Ja niestety nie moge ustawić kanapy w odległości 1.5 ekranu aby oglądanie Sanyo było komfortowe i bezpikselowe ;)), bo bym siedział zbyt blisko tylnej ściany z monitorami za głową ;)))

więc pojawi się pytanie - czy warto płacić extra za smoothscreen?

no i kolejne pytanie - czy niedługo nie pojawią się jacyś następcy Panasa 900 czy SanyoZ4? bo może lepiej zaczekać jeszcze kilka miechów, zacisnąć pasa i kupić coś lepszego.. albo AE900 czy Sanyo w promocji ;))

Nie ma sensu brać SDE pod uwagę. Mnie w Z4 podobają się te wszystkie dodatkowe rozwiązania (samojezdna klapka, duży zoom). Odstręcza mnie niska jasność. Nie każdemu też chce się kalibrować. Jednak warto się pomęczyć, jeśli można kupić to za 4000 zł. Wtedy można założyć, że kupuje się na jakieś 2-3 lata. A potem kupić już budżetowy full HD :) Pewno wtedy będą już i źródła i projektory w „ludzkiej” cenie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.