Skocz do zawartości
IGNORED

Monkey's Audio jak to nagrać?

darek2

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie mam rzadką płytę ale w formacie Monkey's Audio, nie wiem jak ją nagrać aby były wyszczególnione wszystkie tracki - plik ten po przekonwertowaniu na wave jest jako jedn plik wave.Pomóżcie jakim programem to nagrać albo przekonwertować.Z góry dzięki za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/26990-monkeys-audio-jak-to-nagra%C4%87/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - the best !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

darek2:

>Panowie mam rzadką płytę ale w formacie Monkey's Audio, nie wiem jak ją nagrać aby były

>wyszczególnione wszystkie tracki

Jeżeli nie masz pliku .cue, to pozostaje ci coś z poniższego:

a) ściągnąć go skądś, i mieć nadzieję, że będzie pasować,

b) zrobić własny (dokument tekstowy, struktura jest banalna) identyfikując przerwy ręcznie lub automagicznie,

c) podzielić plik na poszczególne utwory, znów ręcznie bądź automagicznie.

Czym automatycznie szukać przerw, nie wiem - powinieneś jednak coś znaleźć.

plik .cue lub .flac przekonwertowac do wave, nastepnie zastosowac automatyczne wykrywanie przerw (funkcja dostepna w kazdym szanujacym sie "burn-software"), z racji tego ze automatyka nie zawsze jest dokladna - przesunac recznie koniec/poczatek utworu... po nabraniu wprawy cala operacja nie zajmuje wiecej niz 10 minut (incl. konwersja) :D

Panowie po rozpakowaniu są 2 pliki Monkey's i Cue sheet jak to wykorzystać, żeby nagrać oddzielne tracki, mam też program Burrrn, tylko nie wiem jak się do tego zabrać. Dzięki za pomoc.

Ściągnij dwa programy: Monkey's Audio oraz Feurio. Pierwszy jest darmowy, drugi w pełni funkcjonalny w wersji testowej. Za pomocą MA rozpakuj .ape do .wav, używając Feurio wypal płytkę audio korzystając z wav i cue. Nic trudnego.

Do obu celów możesz użyć innych programów, jeśli taki masz kaprys. Te dwa polecam jednak szczególnie.

Miłego "nieuprawnionego kopiowania utworów objętych prawem autorskim" ;)))

potrzebne Ci programy:

- Monkey audio

- nero lub foobar

plik monkey wczytujesz do monkey audio i dajesz "dekompres". Utworzy Ci się wave. Następnie otwierasz plik cue albo nero albo foobarem i nagrywasz. Jeśli pliku nie wczytuje poprawnie to otwierasz plik cue notatnikiem i przerabiasz jedną z pierwszych lini - zaraz przezd słówkiem Wave - jest wpisana nazwa pliku który ma być otworzony przez cue. Czasami jest tam rozszerzenie .ape - zmień je na wav i zapisz. I spróbuj ponownie otworzyć plik cue foobarem albo nero i miłego nagrywania.

darek2, 4 Lip 2006, 07:03

>Panowie po rozpakowaniu są 2 pliki Monkey's i Cue sheet jak to wykorzystać, żeby nagrać oddzielne

>tracki, mam też program Burrrn, tylko nie wiem jak się do tego zabrać. Dzięki za pomoc.

Masz wszystko co potrzeba. Tu mkasz jak skonfigurowac Burrrna:

Ukryta Zawartość

Ja musiałem odznaczyć opcje "Raw Driver" bo mi nie nagrywalo.

Ukryta Zawartość

Poszło wystarczyło w footbarze przekonwertować plik monkey do wave i po

rozpakowaniu nadać taką samą nazwę jak ma plik cue a potem zwyczajnie

nagrać burrrn, dzięki za pomoc.

Można też nagrywać pliki *.ape bezpośrdnio z Nero - wystarczy ściągnąć pluginy do Nero np. z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a następnie upewnić się czy w pliku *.cue jest odniesienie do pliku *.ape a nie *.wav - czyli jeśli jest np.

FILE "CDImage.wav" WAVE

to należy zmienić na:

FILE "CDImage.ape" WAVE

A dalej wystarczy prawym klawiszem kliknąć na pluku *.cue, wybrać "Otwórz za pomocą" i wybrać Nero.

Podobnie można postępować z plikami .flac i innymi do których istnieją pluginy.

Ukryta Zawartość

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Pytanie tylko, w jaki sposób foobar lub Nero dokonują dekompresji pliku .ape do .wav? Jeżeli rozpakowywanie przebiega identycznie, jak w Monkey's Audio, nie ma problemu. Jeśli jednak autorzy pluginów coś skopali, lub wprowadzili jakieś oryginalne algorytmy, plik wynikowy może wyglądać inaczej niż powinien. Używając MA ma się pewność, że wszystko przebiega jak trzeba.

Nie wiem, czy tego typu problemy potrafią występować przy dekompresji .ape; rozpakowywanie mp3 do .wav różnymi programami / pluginami potrafiło dać różne wyniki. Szczegółów, niestety, nie pomnę - dawno się w to bawiłem.

Jeśli chodzi o Nero to przegrywa on z programem Burrn tym, iż nie można edytować za jego pomocą informacji, które później możemy odczytać na CD playerach posiadających funkcję odczytu CD textu. Oprócz tego ma już sam w sobie niezbędne narzędzia do zamiany ape i flac na wav. Chociaż z własnego doświadczenia wiem, że Burrn nie potrafi z kolei wypalać z niektórych plików cue, a Nero jest bardziej niezawodny pod tym względem. Niemniej jednak polecam Burrna, chociażby za świetne spolszczenie tej aplikacji.

Vasago:

>A jaki jest sens przerabiania mp3 na wav?

Obecnie? Być może żaden. Ale dawno temu, kiedy świat był młody, nie wszystkie programy do wypalania były w stanie stworzyć płytkę bezpośrednio z mp3, stąd konieczna była wczesniejsza konwersja do .wav.

renard m.:

>Teo...nie TEOretyzujmy :D

Jeżeli dekompresja ape do wav dokonana różnymi narzędziami może dać różne pliki wynikowe, to kwestia staje się jak najbardziej praktyczna ;) Nie twierdzę jednak, że tak jest - nie sprawdzałem.

Kompresja do mp3 jest stratna, pozatym w każdym systemie jak znam życie jest kilka kodeków mp3 i każdy program może korzystać z innego. Wynik więc może być inny. Monkey jest bezstratny i chyba nie ma możliwości uzyskania innego wyniku (to tak jakby uzyskać inny wynik dekomprsując coś winrarem lub wizipem - przy założeniu, że powstaną błędy). A plugin prawdopodobnie i tak będzie korzystał z tego samego "enginu" co monkey.

Można też najprościej na świecie bez żadnych konwersji:

1. zainstaluj Eaxt Audio Copy:

Ukryta Zawartość

2. odpal program i wciśnij Alt-W

3. na okienko, które wyskoczyło naciągnij plik .cue

4. z menu "płyta" wybierz "wypalaj"

i gotowe :-)

Ukryta Zawartość

• 6 miesięcy później...

Electro, flac frontend to nie program (kodek), a tylko nakładka graficzna umożliwiająca wygodną obsługe samego kodeka. Zaś kodek nazywa się po prostu flac i jest do znalezenia tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

dBpowerAMP, tylko warto poszukać w necie ostatniej darmowej wersji, na stronie ww.dbpoweramp.com jest zakładka "codecs", stamtąd trzeba dociągnąć APE i doinstalować, wav jest wbudowane, więc problemu nie będzie. Opcja wypalania płytek z wav jest też w Nero.

• 10 miesięcy później...

To zainstaluj foobar2000 z wtyczką do nagrywania CD, wrzuć pliki APE do playlisty, zaznacz wszystkie, kliknij prawym klawiszem myszy, wybierz Write CD... Wypala płytkę bez zbędnych pytań i konwersji.

Wgrałem do fobara plugin Monkey ze strony

Ukryta Zawartość

tylko wyszedł mi WAV w jednym kawałku ???

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.