Skocz do zawartości
IGNORED

domowa nagrywarka vinyli?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Gdzieś dość dawno obiło mi sie takie użądzenie o oczy (w gazecie) wygladało na większy gramofon ale służyło do nagrywania samemu vinyli kosztowało ok 40 000zł. Czy ktoś się z podobnym spotkał i jak wyglada takie nagrywanie i jakość?

https://www.audiostereo.pl/topic/26968-domowa-nagrywarka-vinyli/

nie tyle nagrywarka co nacinarka

urządzenie nacina rowek w czystym vinylowym nośniku

wiem że w Łodzi jest takie urządzenie i że usługowo mozna sobie naciąć vinylka

...koszt niestety 150 zł

...na zywo nigdy nie widziałem

> asterix

zgadza się- za takiego Vestax'a o ile dobrze pamietam trzeba zaplacić ponad 20 tyś.

Wiem, że jest kilka angielskich stronek gdzie wysylamy muzyke np. w formacie mp3 i oni to wycinaja na winylu- koszt nie jest duzy.

Ciekawi mnie tylko jakość nagrania tych winyli?

najlepsza metodą chyba pozostaje kupno plyt w sklepie (niestety takich okladek jak oryginaly sobie nie zrobimy)

pozdrawiam

l.p.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-803-100009468 1170295764_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

W latach 30 w rozgłośniach radiowych używano specjalnych płyt z tworzywa 76obr/sek i maszyn do ich nagrywania firmy Neumann starzy pracownicy Polskiego Radio lub wykładowcy Wyższych Uczelni gdzie jest kierunek inżynieria dźwięku muszą znać parametry tych urządzeń może nawet posiadają zdjęcia lub cudem ocalałe maszynki. Jakieś pamiątki powinny znajdować się w Rozgłośni Regionalnej PR w Toruniu [jedna z najstarszych w Polsce]

pozdrawiam

Zbyszek

Do BARTHEZZ-a

Masz całkowitą rację mp3 nie jest to niczego sensownego podobne a nie wiadomo czy do nacinającego płyty można nadsyłać nagrania własne na taśmie chromowej 1/4" v=38cm/sek czy poprostu ma facet magnetofon stacyjny z możliwością zakładania tzw szpul typu filmówka NAB czy też "boby'ego [krążek metalowy taśma wyjątkowo ciasno nawinięta,talerz aluminiowy służy jedynie jako podkładka]. Odrobinę niższy poziom lotu to kasetowy UHER CR-240 a ten orli to oczywiścię NAGRA IV + 2 porządne chociaż tanie mikrofony 4 - 7000 złp

na biedę

Pozdrawiam

Zbyszek

Do MARCINS-a737

To ma rzeczywiście sens, bo nawet DCC Philipsa to ślepy zaułek, znam DAT, mam DCC [i nie polecam] jeśli już nacinać winyl to na zasadzie analog/analog czyli taśma/czarny krążek.

Pozdrawiam

Zbyszek

WItam !

Dla mnie przerzucanie mp3 na analoga to tez bezsens, jak już to nagrania SBM z taśmy DAT, lub jak ktoś ma z analogowego szpulowca - to ostatnie jest najlepsze, oczywiscie :)

Z kompaktów nie ma sensu, zostaje jeszzce SACD lub DVD -Audio.

Pozdr.

To czy przenoszenie mp3 na winyle ma sens zależy od potrzeb.

Większość DJ-ów produkuje swoje kompilacje muzyczne na komputerach, których wynikiem są pliki mp3 lub wave.

Dla nich przenoszenie takich materiałów muzycznych na czarne płyty ma jak najbardziej sens.

Do EX-STOŻ-ka

Nacinanie winyla dla mnie to sprawa czysto abstrakcyjna i wyjątkowo droga [10 ryz papieru do drukarki czytaj 5000 stron ] I tak przynajmniej jednego szpulowca z prawdziwego zdarzenia trzeba mieć u mnie będzie to Mechlabor ponad 80 kg absolutnego szczęścia v1=19cm/sek v2=38cm/sek [a przy tej każdy winyl wysiada jest to bowiem tak zwana mała studyjna]. Osobiście jestem wielbicielem lwiej lub tygrysiej paszczęki i na lep reklam pasty do zębów dla laleczki Barbie trudno mnie załapać. Bardzo dobra taśma nie na filmówce ani na Nabie tylko w opakowaniu stacyjnym kosztuje dosłownie grosze i bez przerwy są takowe proponowane w ilościach znacznych na Allegro; rozbiegówki, taśmy metalizowane i taśmy klejące też tam bywają oraz taśmy do czyszczenia taśm np SCOTCH 3M 610-1-150 PA CR. Nagrywarkę mam klasyczną komputerową nieco mułowatą karta dźwiękowa taka jest jak każdy słyszy a oprogramowanie staroć.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. Podpuszczam jeszcze raz pracowników Polskie Radio, może ktoś dysponuje zdjęciami nacinarki z lat trzydziestych produkowanej w Niemczech a stosowanej w rozgłośniach PR [ na dużym stole razem z przynależącymi doń klamotami toto się mieściło]

• 2 tygodnie później...

Znalazłem w mych archiwach na kompie fotki profesionalnej nacinarki Neumann'a.

Niestety nie są podpisane jakie to są modele, a nie pamętam kto mi je przysłał.

Niemnjej warto popatrzeć, na te intrygujące urządzenia.

Ukryta Zawartość

post-8960-100008816 1170296724_thumb.jpg

post-8960-100008817 1170296723_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nacinarka, którą widziałem jako dziecko pochodziła z pierwszej połowy lat trzydziestych i suma sumarum była znacznie mniejsza od tej na zdjęciu . Georg Neumann GMBH na fotografii to chyba lata 70/80 . Polecam mikrony stacyjne tej firmy [ i inny sprzęt ściśle profesionalny robiony przez Neumanna Shure Brothers to biedna amerykańska amatorszczyzna]

Pozdrawiam

Zbyszek

PS.

Płytę nacina się raz a dobrze

Do Y2K

Firma Georg Neumann GMBH Berlin - nie mam na nią dokładnych namiarów, polecam kontakty z aktualnymi lub byłymi pracownikami PR lub firm fonograficznych. W warunkach domowych jest to zabawa wyjątkowo nieopłacalna nawet stara trzydziestoletnia nacinarka kosztuje dosłownie majątek opanowanie perfekcyjne jej obsługi kilka do kilkunastu miesięcy i jeszcze jedno aby cała zabawa miała sens nacinany utwór musi być idealnie nagrany na analogowym sprzęcie itd. itp.

Pozdrawiam

Zbyszek

Czysta czarna płyta winylowa służąca do nagrywania utworów na nagrywarce Vestax VRX-2000 do kupienia za "jedyne" 45 zł.

Znalazłem to tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do LANUSER-a

Mam nadzieję, że u Neumanna nieco taniej tak około 1/2 ceny Vestaxa, ale i tak zbyt wiele zza miedzy przywożą

do Ojczyzny czasami przedziwne ustrojstwa, może ktoś kiedyś takowe wystawi za cenę w miarę rozsądną na Allegro.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS Dobrą kasetę chromową można czasem kupić za 2 złp + transport [nie komentuję].

-> Korwin

Nie to żebym robił komuś reklamę. Postawiono pytanie czy można kupić, znalazłem przy innej okazji, to podpowiedziałem. A ze sprzedającymi nie mam nic wspólnego (oprócz tego że raz kupiłem headshell'a). Nawet mieszkam na drugim końcu naszego pięknego kraju. A że wiele. Ja wogóle nie widzę potrzeby kupowania. Chyba że ktoś ma rewelacyjne, archiwalne nagrania stworzone metodą analogową i do tego wyjątkowy do nich sentyment.

Do LANUSER-a

Wiem doskonale, że nikomu nie robisz żadnej reklamy to przyznajmy się bez bicia nie nasz gatunek. Nie wszystkie rozgłośnie stać kiedyś było na sprzęt pracujący na zwykłej studyjnej czyli 76cm/sek nacinarka Neumanna zapewniała nagranie najwyższej klasy jeśli było na żywca z Marszu na Studzianki nawet ze świadomym pominięciem magnetofonu stacyjnego. Magazynowanie [archiwizacja] i korzystanie z winyla było znacznie wygodniejsze niż posługiwanie się kilometrami taśmy nawiniętej w systemie AEG wyobraź sobie co się dzieje jeśli Ci się rozsypie 2.5 km taśmy nie zabezpieczonej ani NAB-em ani filmówką. Kiedy byłem jeszcze piękny zaczynałem w latach 50-tych od małej EMI reporterskiej [lampowa na drut stalowy] . Czym skorupka za młodu nasiąknie tym na starość trąci; mam słabość do magnetofonów reporterskich.

Pozdrawiam

Zbyszek

temat już się przewijał na tym forum temat Temat nr 20903 ...

załączam linka

Ukryta Zawartość

te linki też już się pojawiały na forum ale są jednymi z mych ulubionych kojących duszę ...

czyli jak się wycina winyl :)

PART 1

PART 2

miłego wycinania!

Ukryta Zawartość

Panowie

Były kiedyś prymitywne maszynki made in CCCP do nagrywania tak zwanych pocztówek dźwiękowych, być może ktoś takie dziadostwo pamięta albo ma nawet upakowane do jakiegoś kąta w garażu lub na strychu. Pozdrawiam

Zbyszek.

• 3 lata później...

Witam, wrzucilem troche fotek domowego urzadzenia do nagrywania winyli (nistety niekompletne), do zobaczenia tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

Tutaj można nagrać swoją własną płytę nawet z mp3.

Ukryta Zawartość

Tylko kto w warunkach domowych słucha mp3 z winyla??????

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

witam!

nie chciałbym rozpatrywania sensu zgrywanaia materiału np. cyfrowego na vinyla

ale czy jest w naszym kraju firma do której można dostarczyć materiał na róznym nosniku, a w niej "nagrają winyla"

w Łodzi? gdzie?

moze jakis telefon

dzięki za odpowiedź.

pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.