Skocz do zawartości
IGNORED

Patricia Barber w Gdynia

cameleon

Rekomendowane odpowiedzi

Na pewno nie w Warszawie.

Zaczęły się wakacje, więc stolica opustoszała na dwa miesiące. Z jednej strony cieszę się, że do pracy dojeżdżam zaledwie w godzinę (a nie w półtorej jak zwykle), ale z drugiej strony w Warszwie NIC SIĘ NIE DZIEJE. No dobrze, są Warsaw Summer Jazz Days, ale w porównaniu do oferty nawet niewielkich europejskich miasteczek to chyba trochę za mało jak na stolicę sporego państwa w Unii.

Darcy, chyba przesadziłaś, jest wiele ciekawych imprez w Warszawie, tylko trzeba mieć chęć wyjść z domu, a nie nonstop oglądać piłkę kopaną w telewizorku :-)

Ja byłbym zadowolony gdyby starczało mi funduszy na te, co są.

Poniżej kilka przykładów bezpłatnych festiwali w Warszawie odbywających się podczas wakacji.

1. Warsaw Summer Jazz Days 2006

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2. KONCERTY CHOPINOWSKIE w Łazienkach Królewskich w Warszawie

pod pomnikiem Fryderyk Chopina

Ukryta Zawartość

3. XII MIĘDZYNARODOWY PLENEROWY FESTIWAL JAZZ NA STARÓWCE 2006

Ukryta Zawartość

4. Koncerty "Pod Lipą” oraz Koncerty Królewskie

Ukryta Zawartość

5. Koncerty w klubie Tygmont

Ukryta Zawartość

Odsyłam do tego wątku

Ukryta Zawartość

No i płatne koncerty:

1. Herbie Hancock

2. Paco de Lucia

3. Jamie Callum

4. Erykah Badu

5. Taj Mahal

I wiele innych.

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Maka, śledząc wątek o darmowych festiwalach i koncertach, wiedziałam, że pierwszy odpowiesz na mój wpis. OK, zgadzam się, że trochę przesadzam i tego roku przyjeżdża do Polski sporo gwiazd, ale nadal czuję pewien niedosyt. Kiedy porównasz to, co dzieje się w Warszawie, do wydarzeń w Edynburgu, Wiedniu, Madrycie czy Berlinie (pomijając Mundial, oczywiście ;-)), to bilans nie wypada dla nas korzystnie.

Ale na któryś z koncertów na pewno się wybiorę. :-) Szkoda tylko, że Patricia Barber nie występuje w weekend. O urlopie na koncert mogę pomarzyć. :-(

• 3 tygodnie później...

Jesli wierzyc organizatorom byl to jedyny koncert PB na starym kontynencie w tym roku. Artystka nie byla w najlepszej dyspozycji glosowej i odnioslem wrazenie, ze nie wiedziala czego mozna spodziewac sie po "egzotycznej" publicznosci ale koncert byl wyborny. Publicznosc bardzo sie starala, zeby dobrze wypasc klaszczac w kazdym mozliwym momencie. Artystka rewanzowala sie pelnym spektrum swojego repertuaru. Bylo skromnie, bez fajerwerkow, nawet stroje wykonawcow nie odwracaly uwagi od przekazu. Wybaczam artystce i organizatorom wszelkie wpadki i niedociagniecia...:-) Czy wiadomo kiedy bedzie relacja w TV? A moze juz pytanie jest nieaktualne?

Moje wrażenia na świeżo...Fakt-strój Patricii był lekko egzotyczny,co lekko mnie rozczarowało jak na "pierwsze spotkanie" i skonfudowało wobec wizerunku z okładek płyt.Egzotyczna była jest egzaltacja mimiczno-manualna.Ale zamykacjąc oczy mieliśmy piękny spektakl muzyczny,a myślę że nie nazbyt rozbudowany skład muzyczny dał nam dużo ciekawszy obraz wielu utworów.Wirtuozeria muzyków,wspaniałe zgranie,ciekawy klimat nie zepsuły nawet lekko charczące głośniki frontowe(szczególnie pod koniec-ech...czego to zboczone ucho nie wyłapie).Warto wszak było- żywa muzyka nie ma sobie równej.TYlko ciężko było mi słuchać dziś jej płyt - jakoś muzycy inaczej "poukładani", jakoś mniej emocji;na szczęście głos ten sam...

PS. "Moon" z koncertu na zawsze zostanie mi w duszy...gdy wracałem nocnym autobusem fajnie się uśmiechał do nas zza szyby.Jak żoneczka obok,co dzielnie zniosła trudy "okołokoncertowe" ;)

• 3 tygodnie później...

Troche odchodząć od głównej mysli wątku chciałem poinformowac o nowej płycie P.Barber "Mythologies" która ukazuje sie jutro:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam fanów PB

Ukryta Zawartość

Witam

Dla fanów Barber. Cieszę się tą płytą już od kilku ładnych dni i powiem, że jest rewelacyjna. Odrobinę inna od tego, do czego ta artystka nas przyzwyczaiła, nieco bardziej prosta, taka bardziej "piosenkowa" llub raczej "musicalowa", dużo gitary, czasamni zaskakującej, chórki, duet, ale to wszystko na najwyższym poziomie. Bardzo dobra realizacja. Polecam, jak tylko pojawi się w sklepach.

Stempur

• 2 tygodnie później...
  • 2 lata później...

A co szanowni koledzy o nowej płycie Patrici Barber sądzą? Słucham drugi raz utworów z płyty "Cole Porter Mix" i taj jakos... Albo nam się artystka starzeje, albo "krallowieje", albo postanowila odpoczać od oryginalnej i ciekawej muzyki, bo jakoś nie porywa mnie na razie ta płyta. Zachowawcza, mainstremowa, bardzo taka klasyczna, mało Barber w Barber. Niby cos tam się w tle w aramżacjach dzieje, niby Chris Potter na saxie próbuje kombinować, ale ogólnie jakoś tak bez polotu. A może ta płyta taka miałą być?

Pozdrawiam Stempur

stempur

Też mam podobne odczucia.Płyta jest mało "barberowska",ugrzeczniona i mainstreamowa.

Do tej pory Patrycja przyzwyczaiła nas do muzyki bardzo osobistej,odmiennej od głównego nurtu,zadziornej.A tu nagranie w stylu "americans song book",które mogłoby popełnić kilkanaście innych wokalistek.Chyba zabrakło pomysłu na nowe odczytanie piosenek Cole Portera.

Wielbiciele Patrycji chyba moga sobie darować tę pozycję.

wojciech

Ja bym tak ostatecznie tej płyty nie skreślał. Fakt, że to "inna" Barber nie oznacza, że sie tego żle słucha... Poza tym jest kilka ciekawych kawałków: swingujący, z fajnym basem i saksofonem "Just One of Those Things", świetnie, intymnie i jednak po "barerowsku" zaśpiewanu "Snow" czy ciekawie zagrany, z niemal rockową gitara "Miss OtisRegrest".

Może ona tą płytą więła taki oddech przed czyms, co nas za dwa-trzy lata znów nas porwie jak "Mythologies".

Pozdrawiam Stempur

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.