Skocz do zawartości
IGNORED

Lcd R71 czy plazma TH 42PA60?

wodnik

Rekomendowane odpowiedzi

ja bym brał bez wachania LCD

Plazma może ci dać lepszy obraz tylko przy słabym sygnale w stylu analoga czy kiepskiej kablówki

do DVD, telewizji cyfrowej i HD zdecydowanie LCD

chyba że koniecznie chcesz 42"

ja jednak zdecydowanie polecam mniejsze LCD

witam

nie jest obojetne o czego ma słuzyć telewizor . Podaj jakie są Twoje oczekiwania?

Na co liczysz , czego nie lubisz?

Jakie masz warunki ?

sygnał ?

odległość od ekranu ?

nasłonecznienie pokoju ?

jakie urzadzenia do podłączenia ?

Jakimi złaczami ?

Co bedziesz ogladał ?

Ile czasu spędzasz na jednym kanale?

Ma stać czy wisieć ?

Wcale nie jest jednoznaczny wybór . Najlepszym sposobem i tak jest prezentacja wybrach modeli u Ciebie w domu. Bo oprócz wszystkich wątpliwości jest jeszcze twoja wrażliwośc która pozwala tylko Tobie najlepiej wybrać telewizor. Tym bardziej ,ze wkurzonych z powodu złego zakupu ciągle przybywa.

pozdrawiam

Problem polega na tym, że ja sam mało wiem. TV będzie stał w nowym mieszkaniu. Raczej nasłonecznione. Jaki będzie sygnał jeszcze nie wiem, bo deweloper nie wybrał, ale pewnie aster. Odległość około 2m od TV. Wiadomo będę oglądał TV i czasem jakieś dobre kino, na sprzęcie Yamaha.

ah locoloco jak Ty zaczniesz prawić te swoje racje....

obroty spadły że znów Tutaj wróciłeś??

plazma panasonica nie dość że za duża do oglądania z 2m to jeszcze o tak kiepskich parametrach że tu się nie ma co zastanawiać

te modele które polecił kolega wyżej to lepsze modele ale i droższe a jak znam ceny obu modeli które podałeś to zakładasz zakup na poziomie 5000-6000tyś

32" z odległości 2m to moim zdaniem max

co do Aster to jak zamówisz cyfrowy tuner to jakość kanałów jest podobna do tej z Cyfry+ (jeżeli jeszcze nie ma decyzji to polecam męczyć o UPC, jakość może ta sama, ale oferta lepsza)

jak zwykły analog...... to może faktycznie plazma w mniejszym stopniu uwidoczni wady sygnału

p.s. locoloco - rozumiem że tych "wkurzonych z powodu złego zakupu" znasz z doświadczenia. może pora zmienić sposoby naciągania klientów??

witam z dwóch metrów to raczej 32" LCD lub 37" plazmę i też trzeba koniecznie sprawdzić na własne oczy

bo to odległości graniczne dla oka.

Wydając kasę bez sprawdzenia nigdy nie bedziesz miał pewnosci co do zasadnosci inwestycji.Wykonalismy ponad 1000 prezentacji . Zero niezadowolonych po prezentacjach .

Zadowolenie tym wieksze im wiecej przekażesz swoich preferencji do jakosci obrazu i wyposażenia.

Większą płynnością z blizszej odległości w przypadku LCD dysponują Sharp 32 BV 9 , Sharp 32 Ga 9 i JVC 32 x 70 w nowej wersji.

Jeśli mniejszą kasą dysponujesz to zostań zdecydowanie przy CRT.

pozdrawiam

Tu nie chodzi o kasę, bo można dołożyć te 500-600 pln. Chodzi o to, żeby po zakupie nie okazało się, że za rok będę go zmieniał. Wiem, że postęp techniki jest ogoromny, ale chce żeby troszkę postał w mieszkaniu.

>ja bym brał bez wachania LCD

>Plazma może ci dać lepszy obraz tylko przy słabym sygnale w stylu analoga czy kiepskiej kablówki

do DVD, telewizji cyfrowej i HD zdecydowanie LCD

Nie kapuje skad sie wziela ta teoria wyzszosci LCD nad Plazma a w szczegolnosci przy zlym sygnale. To znowu specjalnosc tego forum. We wszystkich dotychczasowych testach w niemieckich pismach topowe pozycje zajmuja plazmy (lepsze kolory, czern, plastycznosc obrazu) -> patrz Panasonic, Pioneer, Loewe,...

Czyzby w Polsce ludzie mieli inne oczy ?

xajas

www.jaschiks.com

jak plazma to kup LG 42PC1R za 5400

w przypadku plazmy zwróć uwagę na rozdzielczość - minimum (1024x768)

ważna jest też odleglość od TV - 42 plazma to minimum 3-4 m bo inaczej zobaczysz czarną siatkę pomiędzy pikselami

wybierz jednak 32 LCD - ceny są już przyzwoite

pzdr

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

@xajas

akurat przy słabym sygnale plazma wypada lepiej i tak też napisałem

a wyższość LCD nad plazmą (w tej samej cenie) jest jak dla mnie oczywista. jak dla Ciebie i jakichśtam zagranicznych piśmaków nie to ok. nie pierwszy raz mam inne zdanie niż testerzy w czasopismach.

przy cenie 5000zl plazmy to odpady z niską rozdzielczością. jedyny plus to duży ekran ale jakość obrazu

pamietaj że nie rozmawiamy o sprzęcie z najwyższej półki

@wodnik

np. tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

@wodnik

jeszcze jedno

do oglądania TV i DVD to jakiego byś modelu nie kupił to nie będziesz go musiał szybko wymieniuać

jednak przyszłościowo do HDTV, Blue-Ray czy nowej generacji konsol to obecne TV wprawdzie wyświetlą Ci obraz z takich źródeł ale nie w takiej jakości w jakiej jest sygnał źródłowy

róznica bardziej widoczna im większy ekran dodatkowo odległość od TV która u ciebie będzie 2m

moim zdaniem LCD 32" to w Twoim przypadku idealne rozwiązanie

2 metry - możesz pożałować.

42" może być stanowczo za duża.

Tania 32" LCD - też będziesz miał czkawkę.

Pierwsze które najczęściej w ustach kupujących zdaja tę rolę to - TV Sharpa 32 BV 9 /za 5499 zł/

Ale na Twoim miejscu sprawdził bym sam. Nie ma lepszego experta w Twoim imieniu wystepującego jak Ty sam.

te modele są najnowocześniejsze na rynku / matryca 6 ms/

pozdrawiam

witam

tego nie powiedziałem. Ale do Pal - uwzgledniając odległość - lepszym rozwiązaniem są.

Wynika to również z danych technicznych, jak również z praktyki sprawdzenia naocznego testu.

Ale decyzja należy do Ciebie.

witam

tego nie powiedziałem. Ale do Pal - uwzgledniając odległość - lepszym rozwiązaniem są.

Wynika to również z danych technicznych, jak również z praktyki sprawdzenia naocznego testu.

Ale decyzja należy do Ciebie.

wodnik najlepiej idz sam gdzies do salonu i wybierz sobie odpowiedni dla siebie TV ,na forum ci tak namieszaja w glowie ze sam juz nie bedziesz wiedzial co wybrac. Niektorzy mysla ze jak HDTV wejdzie to juz wszyscy sie rzuca na telewizory z jego obsluga jak dla mnie to mi to wisi,bo nie mam zamiaru jeszcze doplacac za jakies dekodery zeby zobaczyc jak sie wlosy ruszaja na glowie. Nie zapominaj ze im wiecej TV ma bajerow tym wiecej za to placisz a prawde mowiac czy naprawde bedziesz z tego korzystal ?

witam

Ukryta Zawartość

takich opinii niestety przybywa. Większości odpowiada jakość i obraz , ale nie wszystkim.

Do jakiej grupy należysz ?

Szczegóły musisz ustalać dokładnie - wyeliminujesz nerwy i niezadowolenie.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

no najlepiej zrobisz jak sam zobaczysz

ale nie sugeruj się takimi zawiedzionymi klientami bo każdy kto w ciemno kupi lcd, nieważne jakiej firmy, będzie zawiedziony. Czytałem ostatnio podeobne opinie o innych modelach.Przesiadali się z dobrej klasy CRT i niestety skusili się na super obraz z prezentacji

do lcd trzeba niestety podchodzić kilka razy. za pierwszym razem zawsze będzie mały ZONK.

wczoraj w zaprzyjaźnionym sklepie na Starym Mieście testowaliśmy kilka 40" LCD i przyszedł jakiś klient właśnie po TV LCD i zwątpił. A sygnał z cyfry+. Dla niego obraz był nie do zaakceptowania przy cenie 8000zl za TV. Oczywiście przy sygnale z kompa czy to fimlmu WMV9 czy jakiejś prezentacji był zachwycony ale...

jak dla mnie jest już naprawdę dobrze, chociaz osobiście z zakupamie TV wstrzymam się do pełnego HD

chyba się już przyzwyczaiłem bo pamiętam jak jeszcze nie tak dawno każdy LCD skreślałem po kilku minutach :)

dla mnie liderami pozostają Samsung i Sony

popieram

Sprawdzaj zawsze sam.

Full Hd - już pierwsze koty za płoty . 37" Sharp - poniżej 10.000 zł

45 GD1 - równeż Sharp . Dwa modele Philipsa 42 i 37 model 9831

Wczoraj wjechała też pierwsza plazma Full HD - Pioneera 50" / ale bardzo droga/.

Z Twoich faworytów lepiej zagra Plazma Panasonica a zamiast Samsunga sprawdź Sharpa, JVC albo Panasonica. Jeśli musi być Samsung to seria M

pozdrawiam

A co powiecie na to?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pojechałem do sklepu oglądałem te TV, oglądałem i ... nic. Nie jestem w stanie powiedzieć, który mi się najbardziej podobał, może to wina sklepu i słabego sygnału z anteny, ale spodobał mi się jeszcze SONY KDL 32S2020 :) I już sam nie wiem

witam

do 2 metrów - wcale nie jest za duży.

Jeśli masz słabszy wzrok mozesz siegać nawet po 37" .

Ale wszystko zależy od jakości sygnału.

Jedynym sprawdzianem jest porównanie z własnego sygnału we własnym domu . Prezentacja wyraźnie pokazuje wady i zalety . Mądry Polak przed szkodą.

I nie kupuj ceny. Korzystaj z klubu Vip - a extra sprzet kupisz w cenach specjalnych.

Pamietaj że w sklepach są specjalne programy demonstarcyjne i specjalne łącza.

Proś o taki sygnał z jakim bedziesz miał doczynienie w domu . Unikniesz pierwszego rozczarowania. Zadna cena nie usprawiedliwia - niezadowolenia.

pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.