Skocz do zawartości
IGNORED

Polećcie proszę interkonekt do zestawu

novitz

Rekomendowane odpowiedzi

HK 670 i HD 970. Słucham głównie jazzu. Muzyki instrumantalnej. Aczkolwiek uważam, że Harman nie jest mocarzem jeśli chodzi o muzykę klasyczną (sam fortepian). Choć pewnie głośniki Tannoy M2 mu za bardzo nie pomagają :))

Został mi polecony Bandridge Audio Profigold 4200.

Przedział cenowy do zaakceptowania to 150zł (mocno górny :)) )

Witam

Dość długo grałem na tym kablu (P.Gold 4200) nie ma on w sobie nic co skusiło by mnie drugi raz do kupienia go za tą samą cenę, a kosztuje około 50 zł. Z tego co przeczytałem masz do wydania 150 zł. Po pierwsze nie kupuj nowego kabla, bo po co?, po drugie w DIY przeczytasz jak samodzielnie sporządzić ciekawy kabelek, a jeśli nie masz zdolności manualnych są tacy na forum którzy specjalizują się w konstruowaniu kabelków.

4200 to zwykły kabelek może i jest na pewno lepszy od kabelka za kilka zł, ale warto poszukać innego. O brzmieniu nie będę się rozpisywał bo to zależy od ucha, upodobań i od reszty sprzętu.

Obecnie gram na kablu Cardasa (wykonanie przez Zydelka - przepraszam jeśli przekręciłem nick).

Wystarczy wrzucić odpowiednie hasło w wyszukiwarce i wszystko będzie jasne !

Baq85 korzystasz z Cardasa wykonanego przez Mcgyvera :-) Zydelek specjalizuje sie w sreberkach.

Novitz: proponuje kupic cos z drugiej reki, albo po prostu zlozyc sobie samemu np. Cardas to okolo 90 zl za metr + wtyki i spokojnie miescisz sie w budzecie. Lub jakis inny kabelek i polutowac samemu.

Zwroc sie do Zydelka moze ma jakies "stare" prototypy kabli srebrnych. Mysle, ze w tej cenie na pewno cos zaproponje.

Od Bandridge Audio Profigold 4200 lepszy jest np Klotz La Grange (mb cos chyba 7 zl) ktory zagra duuzo lepiej.

Pozdr

Hybryd

baq85, 29 Cze 2006, 08:06

>Dość długo grałem na tym kablu (P.Gold 4200) nie ma on w sobie nic co skusiło by mnie drugi raz do

>kupienia...

...to zwykły kabelek może i jest na pewno lepszy od kabelka za kilka zł, ale warto poszukać

>innego. O brzmieniu nie będę się rozpisywał bo to zależy od ucha, upodobań i od reszty sprzętu.

A ja mam na śniadanie bułkę z serem i pomidor.

Teraz rozwinie się dyskusja w tonie powyższego wpisu z którego nic nie wynika a założyciel wątku się dowie tylko tyle, że im więcej wyda, tym więcej usłyszy bla bla bla...

A prawda jest taka, że nie usłyszy nic ponad to, co z cienkiego kabelka za 3,50 w Media Markt, ale jak większość tu obecnych musi najpierw popłynąć parę setek, żeby się o tym przekonać zamiast zainwestować w to co naprawdę istotne.

Żeby nie było niedomówień, nie twierdzę, że kabelki nie grają, bo grają beż najmniejszych wątpliwości. Ale przy założonym budżecie jakim dysponujemy, nieporównywalny skok jakościowy da wymiana rezystorów w zwrotnicach czy dopłata do któregokolwiek z elementów systemu niż zabawy w kable sygnałowe, które są na samym końcu listy i mają procentowo najmniejszy udział w poprawie brzmienia całego systemu, a na pewnych pułapach cenowych nawet żaden.

Także reasumując ja osobiście proponuję zawęzić krąg poszukiwań dobrego brzmienia do rzeczy najbardziej istotnych jak kolumny czy akustyka pomieszczenia w którym stoją. Na drugim miejscu w moim rankingu jest dobranie odpowiedniego wzmacniacza. Później są dopiero różne gadżety jak standy, kable głośnikowe czy źródło. A wszelkiej maści kable sygnałowe, antywibracyjne podstawki pod sprzęt, sieciówki i inne zabawki zostawiam sobie na emeryturę jak już się dorobię konkretnego sprzętu, własnej komory bezechowej i nie będę miał nic innego do roboty jak przekładanie kabelków i wsłuchiwanie się w nie wiadomo co.

To mówiłem ja, parantulla ;)

P.S.

Przed wizytą w sklepie proponuję wizytę na stronie audiovoodoo.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

parantulla : zgadzam sie w 100%, przestawienie kolumn doslownie o centymetry moze poprawic tak dzwiek, ze bedziemy zaskoczeni. Akustyka pomieszczenia, sprzet towarzyszacy itd...

Moim zdaniem jednak warto wymienic chociaz na Klotza, to nie wielkie pieniadze, poprawa bedzie, rzeczywiscie nie wielka, ale sprzet towarzyszacy tez nie sa to jakies cuda.

Wszelkie kable rzeczywiscie najlepiej dobierac na koncu, tj powiedzial parantulla. Jesli Kolega nie zamierza w najblizszym czasie zmieniac sprzetu, wtedy imo mozna kupic jakis inny IC.

Przesluchalem juz troche IC i obecnie czekam na Velum - tu juz pojawia sie klasa :-), jednak to inny przedzial cenowy.

pozdr

Hybryd

>parantulla

Otrzymujesz honorową nagrodę Złotego Wpisu Miesiąca. Brawo! Zgadzam się nie w 100, lecz w 200 procentach. Co do słowa. Dodam tylko, że 150 zł to, powiedzmy, 3-4 fajne płyty nowe, a używanych to i więcej.

zwolennik łagodności

jar1, 29 Cze 2006, 11:29

>Widać parantulla kabelkami nie handluje....

a może po porstu zbyt długo przebywał w komorze bezdechowej której jeszcze nie posiada ;)

150zł za interkonekt do H-K w życiu bym nie dał (może do Krella i Wadii - tak).

>Foxbat

Teraz dzieci nie robią, bo mają wakacje, ale już we wrzesniu jakbyś zadał na ZPT budowę interkonektu

(skręcanie drucików, tasiemek, warkoczyków), to co tydzień ze 30 kompetów wykonanych przez małe wprawne rączki byś miał :D

Molibden

>Teraz dzieci nie robią, bo mają wakacje, ale już we wrzesniu jakbyś zadał na ZPT budowę interkonektu

>

>(skręcanie drucików, tasiemek, warkoczyków), to co tydzień ze 30 kompetów wykonanych przez małe

>wprawne rączki byś miał :D

No to przez wakacje ceny wzrosna... Popyt jest :D Ja chciałem dostać interkonekt o dzwięku klasycznym , nietuzinkowym. Powinien mieć szafirową średnice , zmysłową górę, wdzięczny sposób wydobywania dźwięków i nienachalną scene. Bas foremny. Jednym słowem powinien być kwintesencją dźwięku..... heh...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

HYBRYD, 29 Cze 2006, 08:47

>Od Bandridge Audio Profigold 4200 lepszy jest np Klotz La Grange (mb cos chyba 7 zl) ktory zagra

>duuzo lepiej.

Ale specjalista-słuchacz drutów.Jesteś pewny?

henrykpiatek > Nie rozumiem skąd ten ton. Nie jestem specjalistą a tym bardziej słuchaczem drutów. Słucham muzyki przeważnie. Pewny jestem wielu rzeczy, ale na forum jedynie mogę coś doradzić.

Pozdrawiam specjalistę-konstruktora

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.