Skocz do zawartości
IGNORED

STM 210 B Magnetofon Studyjny Mechlabor

Korwin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

http:allegro.pl/item1125141495_magnetofon_studyjny_stm_210_b_mechlabor.html

Na jeden taki zbieram grosiki do świnki. Co do tej pory o nich wiem wyprodukowany na Węgrzech typowy magnetofon stacyjny będący kiedyś na wyposażeniu PR. solidna zwarta modułowa konstrukcja stereo taśma 1/4"

v1 = 19cm/sek v2 = 38cm/sek mała stydyjna.To tyle na wstępie. Użytkowników i posiadaczy tego cuda proszę o wpisy w temacie lub na PW. Do tego konkretnego egzemplarza sprzedający posiada schematy, instrukcje serwisowe i obsługi zapasowe podzespoły, kable głowice i inne; osobiście ręczę za Jego uczciwość i stan techniczny magnetofonu.

Pozdrawiam

Zbyszek

Jeśli źle wpisałem adres na Allegro mam prośbę do DEADDOG-a stary popraw.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może pomoże

Zbyszek.

Ukryta Zawartość

Pomogło.

Sprzęt od 1996 prawie nie używany, mój Znajomy, który go sprzedaje pracował na nim maszyneria została wówczas zakonserwowana obecnie jest już po dekonserwacji gotowa do pracy od tak zwanego przedprzedwczoraj.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS Oprócz tego Pan Leszek wystawia także BASF-a Klebeband PW 254 mit nTrennschicht 24,9 mm [1"] w odcinkach 25m idealna taśma klejąca do taśm audio kaset audio i kaset wideo.

Ciekawostką przyrodniczą jest taśma SCOTCH TAPE CLEANING FABRIC [ 3M COMPANY] 610-1-1150 PA CR też szerokość 1" długość 25m

Trochę stary i za dużo miejsca zajmuje w domu a prądu zużywa sporo. Istnieje nowszy model z cyfrowym licznikiem przebiegu taśmy, ale nadal bez wskaźników wysterowania. Wolałbym Revoxa B-77, też się tego trochę po studiach i rozgłośnaich wala nie używanego, bo teraz cała emisja i produkcja radiowa idzie z PC więc są zbędne.

Wiek wybaczam energożerność przeżyję kąt ciepły dla niego znajdzie się w domu i sercu wskaźniki wysterowania dostanie tak piękne, że będą do niego przychodziły pielgrzymki. Kiedyś równolegle z UHEREM REPORT 4000 MONITOR miałem jednoślada Riportera numeru nie pomnę z mikrofonem na tyczce na szpule 100mm

v= chyba 19cm/sek sorry był to rok 78 później goniłem z kasetowym Riporterem 7 maszynki wymienione produkowane były przez Mechlabor. Do tej wyżej wymienionej 210B jest tyle samo na wagę zapasowych części.

Wspaniały REVOX B-77 to jest semi albo jak wolisz halfprofessional a węgier absolutny full. Odbyłem pomimo upału peregrynację na Aleję Słowackiego 22, 30-007 Kraków gdzie mieści się Regionalna Rozgłośnia Poskiego

Radia.Dostałem pierdolca z przytupem za godzinę na ołtarzu Ojczyzny składam AKG-K271 przyjaciele ofiarodawcy mi wybaczą zwłaszcza że zabieram się za oratorium kaukaskie pisane do muzyki Arama Chaczaturiana, którego wprost uwielbiam. Nie będę się na stare lata zaopatrywać w jakieś nowinki, rzekła rencistka wypluwając ostatniego złotego zęba Kiciuś ja zapisu cyfrowego nie cierpię bo to jest głos sterylnie wykastrowany. Cyfrową Nagrę [około 250000 złp] damo mi nawet pomacać nagrać podsłuchać i odsłuchać i cóż z tego skoro Kudelski to niech już będzie Nagra IV w cenie od 2-3 tysięcy.

Pozdrawiam.

Zbyszek

PS Sama szpula do REVOXA kosztuje 99.99 złp montaż typu klejenie wręcz katorga.

Do

KURT-DUPEL-a

Dziękuję serdecznie za dobre słowo. Świętej pamięci Jan Korwin-Kochanowski w swoim Czarnolesie miał spore stado gęsi, któremu żadna krzywda się nie działa i rozmnażały się bezkarnie ucieszne figle wyprawiając , piór z dupy też im nie wyrywał tylko czasem jakąś lotkę do pisania wierszy nabożnych z skrzydła prawego a do fraszek z lewego. Mój Ojciec Chrzestny Zbigniew Włodek posiadał znaczny majątek ziemski, który sprzedał aby móc się spokojnie zajmować radiotechniką a nie uprawą pietruszki , dzięki Niemu przed 39 widziałem 15 minut audycji zapisanej na drucie i przenoszonej na drągu przez 2-ch rosłych osiłków. Magnetofon budził we mnie zawsze zachwyt i osłupienie. Wracając do Mechlabora STM 210 B w dokumentacji do niego [język niemiecki] znajdują się

światłokopie formatu A 0 i jak to pytam się grzecznie kserować . Istnieją na tym świecie takie cuda o których nawet uczonym radzieckim nigdy się nie śniło np 8 ścieżkowiec-PANASONIC RS-808 a cena kup teraz jak dla brata.

Ukryta Zawartość

Nie wiem jednak czy kupi ten sprzęt muzyk albo kompozytor z prawdziwego zdarzenia starym już się zmarło albo

zdziadzieli a młodzi dupy wożą na syntetyzatorach z dopałami .

Powoli daję sobie siana z tematami dotyczącymi słuchawek rodzaj zabawy ogranicza mnie do pudełka w najciemniejszym kącie klasy w przedszkolu , a więc jak w kawale tata kupi mi braciszka, mama kupi mi siostrzyczkę a knąbrny Jasio powiedział: a mój Tata jest biedny i sam musi Mamę pier**lić. Rezultat działalności

seksualnej pasmo przenoszenia od 80 Hz do 20000 Hz prawie decha cena około 23 złp.

Pozdrawiam

Zbyszek.

Ukryta Zawartość

8 ścieżek ale zapis jest tylko stereo, korzysta się więc z 2ch wybranych ścierzek na raz. W latach '70 stosowano takie kasety i odtwarzacze w lepszych samochodach amerykańskich, ale jak widać gdzie indziej ten specyficzny format się nie przyjął. Nie jest to więc prawdziwy 8-mio-ślad tylko jakiś domowy magnetofon to tego systemu.

Myslę, że jednak półprofesjonalny ReVoX byłby lepszy niż profi Mechlabor, ale nie zmuszam nikogo do zmiany poglądów ani korzystania z cyfrowej obróbki dźwięku. Nawet w domu, a jednak mozna to robić na profesjonalnym poziomie i całkiem tanio a wygodnie.

Miałem kiedyś coś takiego w ręce jeszcze jedna ślepa uliczka wieloślady z prawdziwego zdarzenia to były Studery J37 pracujące na taśmie 1"wielokanałowe głowice Bogen ta sama firma robiła sześciokanałowe dla taśmy 1/2" i czterokanałowe dla 1/4" wiem że REVOX B-77 czy nawet REVOX A-77 byłby wygodniejszy i może nawet lepszy niż Mechlabor ale za cenę tego drugiego + dokumentacja i części zapasowe tego pierwszego nie kupię. Nie wiem czy będę obecnie kupował jakikolwiek sprzęt, muszę dopilnować kompozytorów szukać wykonawców dojść do PR. osoby zaprzyjaźnione są już na emeryturze niektórzy się na nią wybierają a innym jak naprzykład Andrzejowi Jaroszewskiemu poprostu się zmarło.Analog mam opanowany od wielu lat nauka zabawy w cyfrę biorąc pod uwagę zakup sprzętu porządna karta muzyczna doskonały program i nagrywarka Pioneera położyć by mnie mogły finansowo na tak zwane łopatki a jakiej takiej wprawy nabrałbym po czerdziestu dobach a tyle trwał biblijny potop.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. Poszukuję dziennikarza Radiowego z prawdziwego zdarzenia.

Witam Zbyszku i Was moi Mili Barankowie! Właśnie słucham ze szpuli Ferrographa 8 nagrania skopiowanego ze starej MC wczoraj przezemnie i remasterowanego(też przezemnie;-))----- albumu Lepaca Kliffoth Theriona.Potęga płynie przez olbrzymie Saba lautsprecher V i grundigi audioramy a sansui 9001 pracowicie produkuje kolejne waty.Sekcje dęte przesuwają witryny ,bębny wprawiają w drgania żelbetowe stropy a mnie ogarnia euforia.Obok leży mój 4-miesięczny pierworodny syn.Śmieje się i wierzga niemiłosiernie,nie wiem tylko czy do tych dżwięków czy do kręcących sie krążków ferrographa i mnogości światełek.Aha i jeszcze żona coś krzyczy piętro niżej ale za cholerę nie wiemy o co jej chodzi. Pozdrawiam z tej idyllicznej analogowo - rodzinnej sielanki!

VSOP

Do RAVAGLI-i

Cieszę się bardzo

Analog darzę miłością dośmiertną duchową i cielesną , cyfrę traktuję jak formę nierządu ,która 1/2/1/2 musi skończyć się hifem ale cóż ladacznice też z czegoś żyć muszą. [Allegro nośniki szukaj taśmy czyszczącej 3M 610-1-150 PA CR 1" 25m oraz klejącej BASF Klebenband PW 254 1" 25m przy tej ostatniej dosłownie wszystko wysiada.]

A wracając do najważniejszego uważaj abyś głośną puszczając muzykę nie spowodował uszkodzeń CUN-u u dziecka odpytaj pediatry i neurologa co możesz a czego ci absolutnie nie wolno a sama muzyka nie tylko łagodzi obyczaje ale wpływa doskonale na rozwój psychiczny człowieka.

Pozdrawiam

Zbyszek

Świetnie.

Bo należy naprawdę uważać ; można zacząć od umiarkowanej głuchoty a wylądować na poronnych [albo nawet nie poronnych] objawach epi. Z tego sprzętu będziesz miał naprawdę jeszcze kupę radości ale ściągaj literaturę na jego temat kompletuj dodatkowe wyposażenie i części zamienne. A w moim imieniu wykiziaj dziecinę pod bródką i załóż na magnetofon cokolwiek Mozarta

Pozdrowienia dla Rodziny i Ciebie

Zbyszek.

Dobry wieczór

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mądrym na radość a głupim i tak nic nie pomoże albowiem przed nimi było tylko guwno i chaos a po nich tylko potop.

Polecam wklepanie w Googlach tylko jednego słowa "Ferrograph" a otworzy się przed Wami raj dla pokopanych

Pozdrawiam

Zbyszek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy ktoś zna strony poświęcone magnetofonom Mechlabor (po angielsku oczywiście)? Nie mogę znaleźć nic o STM-310 a z ciekawością bym zobaczył co też to ustrojstwo potrafi.

Po niemiecku można natrafić przy odrobinie szczęścia, przy pełni szczęścia po rosyjsku bo był to sprzęt robiony w ramach RWPG i dla murzynów [ nie żartuję węgrzy duże ilości tego sprzętu wyeksportowali do czarnej Afryki]

ustrojstwo bardzo wiele potrafi po pierwsze spełnia wszystkie bardzo ostre warunki Polskich Norm dla sprzętu radiowego przy v= 38cm/sek prawie 90% tych że przy 19cm/sek, może w sposób wyjątkowo stabilny pracować przez wiele godzin non stop.

Cały czas mam tak zwane poważne Myślenice jeśli kupię STM-210 to za jakiś czas będę musiał dokupić NAGRĘ IV stereo [ jest ich kilka typów] a z tym będzie już znacznie gorzej ze względu na rzadkość występowania i cenę

a więc jedyne co mi pozostaje to Nieśmiertelne Uhery.

Pozdrawiam

Zbyszek

Witam.Jakby ktoś był zainteresowany Ferrographem studio 8(taki jak mój tylko ten ma mniej potencjometrów w dolnym module)- to jest do wzięcia na ebay.uk.com.Pierwszy od ponad dwóch lat na aukcji.Cena wywoławcza tylko trochę.....1500 szterlingów.Kurcze ,zrobiłem życiowy interes z tym moim:-).Pozdrawiam

VSOP

Witaj moja radość nie zna granic bo ja między innymi nakłaniałem do jego zakupu ten za 1500 też nie jest drogi tylko nasze zarobki są na poziomie zacofanego bantustanu a jak do tego jeszcze dodamy system sekciarskokastowomafijny to już niczego do szczęścia nie potrzeba, jak komuś od myślenia głowa ponad tłum wyrosła należy ją ściąć Ein Reich ein... und ein....

Czasem się chce człowiekowi ze zmęczenia wyć ale zaciska zęby i zap.. pod górkę.

Do stołu głową nie dosięgam

W raju rzekomym dla ubogich

Szeleszczą brednie w świętych księgach

A ziemia kulą jest u nogi

Płaczę jak mogę najweselej

I poleruję krótki łancuch

Są dawno zmarli przyjaciele

I anielice nago tańczą

No cóż wychodzę poza siebie

Z otwartym ogniem na przedpole

Bo nie wyżyję w żadnym niebie

Nie mając dziury w swoim czole

Pada zenitu strop trumienny

Granaty ciążą i karabin

A w chmurach pełnych krwawej wełny

Dawno odśpiewał kadisz rabin

Dyktowane na UHER-a CR-240 mikrofon MKE-271 [elektret ruski taśma z odzysku bele jaka] w rytmice ,która się

kiedyś wyjątkowo podobała Antoniemu Słonimskiemu

Jutro jest niedziela i idę na pchli targ pod Halę Targową na Grzegórzkach wyniosę do znajomego swoje niepotrzebne bety i poszukam jakiegoś ciekawego dobra

Pozdrawiam

Zbyszek

• 2 tygodnie później...

Molibden, 28 Cze 2006, 20:38

>Trochę stary i za dużo miejsca zajmuje w domu a prądu zużywa sporo. Istnieje nowszy model z

>cyfrowym licznikiem przebiegu taśmy, ale nadal bez wskaźników wysterowania.

Ten z cyfrowym był parę miesięcy temu na Allegro. Poszedł za jakieś smieszne 170zł czy coś takiego ;)

Witam!

Mam w domu dwa "Węgry" STM 610 z pełną dokumentacją techniczną po rosyjsku i jestem nimi szczerze zachwycony.Jeden z nich przepracował 100 godzin zanim go kupiłem.Moja wersja jest tochę wypasiona - ma miernik VU i przędkości 9,5 cm/s oraz 19 cm/s.(o wyposażeniu mówią numerki umieszczone na tabliczce znamionowej, np STM-610 01-03-07 itp).Z racji braku odpowiedniego sprzętu pomiarowego poprosiłem pewnego pana który zjadł zęby w PR na magnetofonach szpulowych (w tym również na Mechlaborach) o wyregulowanie tego sprzętu.Przeleżał parę godzin pod nim,ale po regulacji powiedział mi,że w całym swoim życiu zawodowym nie spotkał się z tak idealnie pracującymi STM 610, a przede wszystkim z takimi parametrami.A DUŻYM plusem tych magnetofonów jest szczelina między kanałami wynosząca 0,75 mm,dzięki czemu właciwie bez problemu można odsłuchać na czterościeżkowcu.

Witaj

Jest to sprzęt cudowny oprzyrządowanie do takiego węgra to więcej niż 1/2 furgonetki. Nie obrzydzam nikomu zapisu cyfrowego jak kto to lubi niech się tym bawi jego wybór jego wolna i nieprzymuszona wola. Ja tylko żałuję

jednego, że kiedy weszły do użytku VHS-y nikt nie wyprodukował dużej kasety kompactowej na taśmę 1/2" i nie zrobił magnetofonu reporterskiego, w międzyczasie wymyślono i wyprodukowano ileś tam automatyczych samopałów i cudownych maści regeneracyjnych zamieniających stare k**wy w nietknięte dziewice. Całe życie człowiek się uczy na własnych i cudzych błędach , daje się wciągać w kretyńskie dyskusje na temat słuchawek, kolumn listw zasilających genialnych kabli połączeniowych a życie to prawdziwe jest naprawdę prostsze wykonano w CCCP całą masę czasem w ilościach prototypowych a czasem już nawet nie na morgi tylko wiorsty lub włóki rewelacyjnego sprzętu audio. Pokiziaj więc w moim imieniu swojego druciaka.

Pozdrawiam

Zbyszek

• 5 miesięcy później...

Minęły dwa dni od momentu kiedy mi po raz ostatni przytruto....na ten temat zdobyłem parametry sprzętu, namiary na instrukcję serwisową i schemat, po raz drugi tego już nie zrobię w żadnym przypadku .

Zbyszek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.