Skocz do zawartości
IGNORED

pomoz zlozyc stereo

twister2005

Rekomendowane odpowiedzi

twister2005 > miałem kiedyś Denona 350SE, bardzo przyjemy wzmacniacz z obfitym basem i spokojną średnicą. Poszedł do ludzi chyba za 400 zł, od 250tki różni się większą mocą wyjściową i tym że ma pilota, do tego możesz dobrać jakiś starszy cd marantza - taki duet dobrze się uzupełni, do tego średniej wielkości kolumienki koniecznie z bass reflexem z przodu. Do cichego słuchania dobrze nadają się Pardigm Monitor 3, można je ustawić na półce przy ścianie i będzie ok - głośniej już jest lekka siara na średnicy ale po cichu basik naprawdę nieźle plumka i dźwięk ma ładną rozdzielczość. Jak dobrze się rozejrzysz zmieścisz się w 1000 zł. Takie coś w porównaniu do Piano Craft to niebo i ziemia.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Plus jakis secondhand wzmak, NAD, Marantz (najlepiej przeszukac forum jaki najlepszy do tych tannoyow) Moze jeszcze na CD starczy :) A pozniej to juz mozna sie w Velumy bawic ;)

Ukryta Zawartość

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

>beszti

Na tej samej zasadzie, pewnie powiedzialbys, ze wzmacniacz z dobrym basem zaczyna sie od Macintosha. Z niedrogich, w miare zrownowazonych podlogowek mozna by wymienic Kefa, Avance, Jamo, Wharfedale, Audio Academy, Qba (jesli jeszcze istnieje). Wcale nie operuja wylacznie basem.

>twister

Pianocrafta rdx e700 oraz e600mk2 testowal Tomek Karasinski (Kornik) w Hi-fi I Muzyka 5/2006. Brzmienie e700 (w przeciwienstwie do e600) wydalo mu sie "przyjemne, troche ocieplone, plynne, nie meczace, nie zabija iloscia szczegolow, bas nie zapuszcza sie najglebiej ale ma dobre wypelnienie i przyjemna barwe".

sattik > Wszystko zależy od czego i w jak dużym pomieszczeniu zaczyna się swoją audiofilską przygodę. Ja zacząłem od małych kolumn podstawkowych w 17m2. Stwierdziłem, że za mało mają basu, więc zacząłem przesłuchiwać właśnie takie niedrogie podłogówki o których piszesz (audio academy, avance). Niestety bardzo się zawiodłem, bo zamiast basu takiej jakości jak z monitorów tylko trochę większego uzyskałem miernej jakości burczybasy przytłaczające średnicę. Zdziwiłem się jeszcze bardziej gdy w coraz droższych konstrukcjach problem nie zniknął. W większych pomieszczeniach (powiedzmy pow 20 metrów) takiego problemu zapewne nie ma. Jednak cały czas twierdzę, że niedrogie kolumny podłogowe są dużo gorsze jeśli chodzi o kulturę brzmienia i równowagę z porównywalnymi cenowo monitorami. Dlatego byłbym bardzo ostrożny wstawiając nawet najmiejszą podłogówkę do pomieszczenia 15m2

W ogłoszeniach

Ukryta Zawartość

były niedawno Tannoy M2 za 560zł. Chyba troszke lepsza oferta niż M1 za 475zł. Poza tym jest okres wakacyjny. Wiecej osób sprzedaje niz kupuje. Poluj na okazje na allegro. Naprawde warto poświecic troche czasu na przeglądanie ofert.

Ukryta Zawartość

>beszti

Sam wiec widzisz, ze nie zalezy to od poziomu cenowego kolumn, tylko od innych czynnikow - moze pomieszczenia i jego rezonansow, moze wzmacniacza, ktory je napedzal, itp.

Monitor 3 Paradigma, to spore kolumny, ustawione w regale, blisko sciany moga dac podobny efekt do tego, o ktorym mowiles przy podlogowcach. Dlatego zawsze najlepszym rozwiazaniem jest sprawdzic doswiadczalnie, co niestety nie zawsze jest mozliwe.

>twister

Yamaha odtwarza mp3 dokladnie tak samo jak kazdy inny odtwarzacz dvd. Czyta ponoc rowniez divxa (czy napisy w txt tego nie wiem). Mam jednak watpliwosci co do basu - osmiocentymetrowy glosniczek moze nie dac rady w 15m2, w niewielkim pokoju w akademiku moze wystarczy. Musialbys przetestowac przed zakupem, co jak przypuszczam nie wchodzi w rachube, bo nie masz jak tego zrobic.

Nie zazdroszcze.

ze tak jeszcze spytam

1. pianocrafty czytaja napisy w divx?

2. gdzie moge znalesc poradnik jak zrobic standy bo szukam i nic

myslalem ze jak 2 rurki 3/4 cala i 1 calowa zespawam blachami i przykjrece do jakiegos drewna

zasypie i dodam kolce bedzie dobrze a tu czytam ze to ma tlumic olowiem podstawy robic z stalowe lub marmurowe i tak dalej :|

>foxbat

Tannoje M1 za 475 zł to chyba przesada (na poprzedniej stronie moje chyba rozsądne wyliczenie ile warto dać za nie. Tu cena podbita chyba tylko dlatego, że to kolumny "kultowe"). Gdyby aukcja zaczęła się od złotówki być może stanęłoby na 300zł. Jak wspomniałem, Elataxy Libert 1+ poszły ostatnio za 265zł, choć cen Tannoi M1 nie śledziłem, gdyż mam takie same (drugich nie chcę, sprzedać także nie:))

>sattik

Na pewno M1 są lepsze od M2?. Czy tylko większe i dobiera się w zależności od wielkości pomieszczenia? Bo spotkałem się z opiniami, że dźwięk tego samego rodzaju (ja M2 niestety jeszcze nie słyszałem). Ale Tannoje M1 to małe wielkie kolumny. Zamieniam się z synem na pokoje (też się cieszy:)) i będzie takie lokum nie za duże na nie i chyba najbardziej foremne, żeby móc je jako tako ustawić. Dziś zmieniłem kondensator, kable i wykleiłem wewnątrz matą bitumiczną- jest jeszcze lepiej niż było (na razie jedna, bo za późno się za to zabrałem i wieczór mnie zastał). Jedno wiem na pewno - nawet jak złożę kiedyś inny sprzęt, to Tannoi na pewno nie sprzedam. Podobnie myśli wielu posiadaczy tych kolumn.

>Twister

Specem od standów nie jestem, ale wspomniałem wcześniej - mam już komplet pociętych desek i chcęsobie zrobić w końcu porządne, które d się wewnątrz porządnie zasypać. Mi się najbardziej podobają takie, które wydają się "przedłużeniem" monitora. Zrobić skrzynkę dopasowaną do wymiaru podstawy kolumny (wysokość wg potrzeb), na dole większa i grubsza podstawa. Potem możesz ładnie okleić fornirem podobnym fakturą i kolorem do posiadanych głośników. Będą ładnie wyglądały z kolumnami - jak podłogówki. W środku zostanie dużo miejsa na balast więc da się znacząco podnieść ich wagę. Mi się te kolumny na "bocianich" nogach jakoś tak średnio podobają. Wstępny kosztorys miałeś na poprzedniej stronie. Jak zamówisz u stolarza może będzie nawet taniej, bo jak pisałem supermarkety strasznie zdzierają.'

>Yamaha

Tak na marginesie a propos cen, dzisiaj byłem zaskoczony:

Yamaha Pianocraft 700:

Allegro - 1285 zł

Sklep JTP w Lublinie - 1400 zł (do potargowania i odchodzi koszt wysyłki, więc tak jak na Allegro)

MediaMarkt w Lublinie - 1799 zł !!!!!!:) - jajca, nie?

Yamaha Pianocraft 600:

Allegro - 1600 -1800 zł

Sklep JTP w Lublinie - 1890 zł (do potargowania i odchodzi koszt wysyłki, czyli j/w)

MediaMarkt w Lublinie - 2699 zł !!!!!!:) - jajca zupełne.

"MediaMarkt - NIE DLA IDIOTÓW?" ha,ha,ha

>twister2005

Z tego co wyczytałem to Yamaha czyta pliki tekstowe w formacie srt , sub, smi , ssa , idx natomiast nie czyta formatu txt, a więc najbardziej popularnego. Oczywiście plik tekstowy można przerobić na wyżej wymienione, ale ta dodatkowa zabawa szybko zniechęca.

Wracając do kwestii wyboru modelu, to napisałem wcześniej, że E600 jest lepszy od E700 i że wybrałbym E600. Powiem tak: wybrałbym E600 gdybym był zdecydowany na Pianocrafta. Ale za tyle kasy to można sobie złożyć coś o wiele lepszego. Kiedy ja szukałem sprzętu, brałem pod uwagę Pianocrafta w tylko zakupie ratalnym.

Kiedys, pamietam, rozkrecalem M1 i zdaje sie (ale glowy nie dam bo bylo to ze trzy lata temu) ze byly tam nie elektrolity tylko polipropyleny, wiec calkiem niezle jak na takie niedrogie kolumienki. Posluchaj ich kilka dni przed wyrazeniem opinii, a potem opisz co sie zmienilo. Kiedys istniala modyfikowana wersja M1 pod nazwa R1.

>Sattik

> Ja swoich Dynaudio bym na M1 nie zamienil :)

Ja nie powiedziałem, że nie ma lepszych, tylko, że jak kupię lepsze to te M1 na pewno zostawię. Za kasę którą można za nie wziąć szkoda, bo naprawdę w tej cenie to wielke kolumny. Po prostu, zamiast synowi kiedyś kupić kiedyś na komunię "combo" marki LG:) kupię coś zupełnie "z innej beczki" (np rower:)). A sprzęt złoże sam, tak żeby mi dziecko się nie skrzywiło na tych "bucących" plastikach. I pewnie za kolumny w tym systemie będą robiły Tannoje M1.

Na razie przerobiłem wczoraj jedną M1. Podłączyłem i faktycznie po krótkich na razie próbach jest tak, jak w tych wątkach o nich było. Faktycznie bez modyfikacji mają takie "sprytnie zakamuflowane zmulenie". Słyszę po tym jak było oraz porównując chwilowo dźwięk z lewej (jeszcze nie zmodyfikowanej) i prawej. Zobaczymy jak będzie dalej. Na razie wydaje się, że wysokie złapały "drugi oddech", czytelniejsze a w średnicy nic się nie naknociło. Głos Montserrat Figueras teraz to już obezwładnia zupelnie. "Bębenki" mr Pedra z zespołu Savalla wyraźniej wybrzmiewają, są czytelniejsze i dźwięk wydaje się naturalniejszy. Calość prawidłowo ocenię po przerobieniu drugiej, zmontowaniu solidnych standów (na dniach) i przeniesieniu ich do pokoju o "dedykowanym" dla nich metrażu. Na razie jest nieźle.

>morris

Dzięki za wskazówki, może skorzystam w przyszłości. Na razie dopiero zaczynam tymi malutkimi kroczkami przygodę z wszelkim DIY i tuningiem. Do czasu jak trafiłem na to forum do głowy mi nie przyszło, żeby "dłubać" w fabrycznym sprzęcie. Przecież skoro producent przedstawił urządzenie w takiej postaci, to pewnie tak jest najlepiej:). Ale już po tych pierwszych nieśmiałych próbach widzę, że naprawdę warto, mało to kosztuje a rezultaty bywają zaskakujące. Czasem warto "podłubać" za te parę stówek w klockach (o ile ma się jakieś wdzięczne pod tym względem modele) niż sprzedawać i zaraz lecieć po nowe za X kzł. Zawsze może się okazać, że te nowe niekoniecznie lepsze tylko droższe. Ale zobaczymy, lubię eksperymentować, więc nawet mam przy tym frajdę.

>Twister

Ja jednak - mimo, że "raczkuję" - jestem przekonany, że za cenę PianoCrafta złożysz dużo lepszy sprzęt. Ale wybór należy do Ciebie. Jeśli posłuchasz Piano i ocenisz, że to jest to i nie chcesz dłuższy czas "bawić" się w poszerzanie wiedzy o audio i rozszerzać doświadczeń słuchowych, to wybór dobry. DVD, mało miejsca zajmuje, przy tym ładne i jak dźwięk zaakceptujesz to już pełnia szczęścia:). To Twój wybór, Ty z tym będziesz musiał potem obcować a nie my.

Radzę jednak nie dokonywać wyboru (szczególnie tej Yamahy) bez posłuchania. Weźmiesz w sklepie i jakby co to już musisz z nią zostać, albo odsprzedać ze stratą. Te stare, dobre sprzęty (sprawne oczywiście) jak nie przepłacisz, to jak Ci nie spasują przynajmniej kasę odzyskasz. I będziesz "szperał" dalej. Kupisz cd, wzmak, kolumny i jak czegoś będzie Ci brakowało w dźwięku to niekoniecznie przynajmniej będzie się to wiązało z wymianą całości. Popytasz tu i może okaże się, że trzeba wymienić cdeka lub coś tanio w nim pogrzebać aby było to, czego oczekujesz. Pogrzebiesz albo sprzedasz i weźmiesz inny. Byle tylko wybierać właśnie te "klocki" które są jednocześnie stosunkowo łatwe w dalszej odsprzedaży. Z Yamahą raczej nic nie da się zrobić, poza zamianą dołożonych drucików głośnikowych i ewentualnie oklejeniu (jeden z ciekawszych pomysłów w wątku "optyczny tuning kolumn:)) kolumn w "zdjęcia cycatych blondyn" jak już "fortepiano" się znudzi :)(to był cytat z w/w wątku).

Z tym brakiem możliwości umówienia się na odsłuch i przyjechania do Lublina to już przeginasz. To naprawdę nie tak daleko i w jakimś niedalekim czasie pewnie dałbyś radę zorganizować, nawet w to i z powrotem autobusem - ot, wycieczka do Lublina (przy okazji zobaczyć Starówkę, naprawdę fajna). Tym bardziej, że chcesz wydać te 1300 zł. Ja "w ciemno" bez sprawdzenia czy mi pasuje nie wydałbym nawet takiej kwoty.

Więc jeśli masz na Yamahę ochotę, to dalsze pytania "dobre to"? zmierzające do ewentualnej decyzji "biorę w ciemno" bo "mówili na forum, że świetny sprzęt" uważam za nieroztropność.

Dodatkowo jeśli chcesz to postawić na stancji lub w szczególności w akademiku (gdzie jeden pokój , kilka osób, każdy łazi w to i z powrotem do Ciebie, do kolegów przyłażą goście) to duża szansa, że w tym molochu z mnóstwem przypadkowych, szwędających się osób komuś wpadnie w końcu w oko i się "przyklei" przy lada okazji.

Jak postawisz dla przykładu starego zmodyfikowanego Philipsa na tda1541 (nie rozgłaszaj tylko wszędzie, że gra

jak audiofilskie za 3 kzł:)), np. takiego starego i niezbyt urodziwego ale "jarego" NADA 3020i i jakieś dobre kolumienki to sprzęt pomimo pewnie lepszego dźwięku dodatkowo nie nie będzie wzbudzał takiego pożądania wśród amatorów cudzej własności jak złota lub srebrna nowa skrzynka i kolumny "fortepiano". 5 lat w akademiku - to też trzeba brać pod uwagę.

Pianocraft wbrew opinii tych, co mieli z nim stycznosc w jakims markecie jest bardzo dobry w swojej cenie. A po delikatnym tuningu nie tylko w swojej:) Dlatego nie powtarzajcie tak uparcie obiegowych opinii. Przeciez zadne kolumny "nie graja" wyjete prosto z kartonu! ale pianocrafta (bo tani) od razu podsumowuje sie: troche ostry, brak basu. Nie od dzis wiadomo, ze audiofile sluchaja tez portfelem.

Alternatywa w postaci klockow kilku- i kilkunastoletnich na pewno nie jest dla osoby bez doswiadczenia. Z takim zakupem wiaze sie duze ryzyko, stres i zabawy w naprawianie. Pianocraft jest NOWY i nie bylo na forum przypadku, aby ktos narzekal ze cos sie popsulo. Potencjometr nie ma prawa trzeszczec, bo to hermetyczny alps. Odtwarzacz (e400) nie grymasi i czyta wszystko.

E400 jest duzo lepszy od e700 chociazby ze wzgledu na wieksze kolumny i lepszy wzmacniacz.

Twister poprostu posluchaj yamahy i zdecyduj.

Jestem ciekawy czy Pianocraft pociągnąłby monitorki B&W CM1 - wg niemieckiego "Audio" liczbę AK mają bardzo wysoką, a więc sa trudne do napędzenia mimo przyjaznej impedancji.....gabarytowo monitorki te bardzo pasują do Piano.

slyszalem wczoraj w mediamarkt e600 mk2 na swoich plytach

podobalo mi sie nieziemsko chociaz budynek ma pewnie kilka hektarow ;d

teraz nie wiem czy chce cos starego czy czekac miesiac i kupic nowego pianocrafta i pewnie tak zrobie

ps podajcie mi jakis link gdzie pisza cos jak zrobic samemu standy bo wszystko co znalazlem to kazdy pisal co sam zrobil

ale nie wiem jaka powinna miec wysokosc

czym wypoelniona

czy blaty moga byc drewniane

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.