Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe kolumny JBL TL 260 Limited Edition

GT

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Co sądzicie o tych kolumnach. Mają być niby następcami legendarnych L250Ti. Parametry wydają się interesujące: pasmo 23 Hz - 43 kHz, efektywność 92 dB. Skrzynki są solidne, bo wykonane z 4cm ścianek, 30 cm głośnik basowy, czarny lakier o wysokim połysku. Ciekawe jak grają... Mnie martwi jedynie, czy są warte swojej ceny ( po przecenie z 10000zł można kupić za 8000zł ). Zastosowane przetworniki są chyba z serii studio L. Jak myślicie, czy w tej cenie to uczciwa propozycja JBL-a? Z góry dziękuję za opinie.

(Lepsze fotki sa tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

post-12545-100009748 1170295384_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Te wyglądają na odświeżone 250Ti i myślę, że odwołują się właśnie do tych klientów, którzy znają 250-ki. Myślę, ze JBL nie opuściło tutaj lotów i trzyma ten poziom - tym bardziej, że dołożyli, modny od jakiegoś czasu, super-wysokotonowiec; tak jak mówię, z jednej strony to tylko moda (wg mnie), ale z drugiej strony to też zobowiązuje do dobrego dźwięku. Słuchałem 250Ti i bardzo je lubię (kolega je ma). Porównywałem też 250Ti bezpośrednio (jedne obok drugich) z B&W Matrix 801 i grały bardzo podobnie. Tak, że tak na czuja są to na pewno zacne kolumny.

hmm... Nie chce nic mówić, ale te kolumny sa po prostu brzydkie...:) Wyglądaja jak nieco stiuningowane estradówki. szególnie ten tubowy super tweeter powoduje pewne skojarzenia.

Jak dla mnie kolumny za tą cenę oprócz dobrego dzwięku powinny się dobrze prezentować.

pozdr.

Moze i graja swietnie, ale wygladaja fatalnie. Taka plastikowa tandeta jaka czesto mozna spotkac na bazarach w zestawach zrobionych na dalekowschodnich przetwornikach. Jakby postawili te JBL-e miedzy nimi to w zyciu nie zauwazylbym roznicy w wygladzie. Po prostu obrzydlistwo.

• 3 miesiące później...

Oczywiście kwestia gustu , ale pomijając brzmienie i skupiając się na wizualizacji to są koszmarne.

Razi to połączenie różnych kształtów samych przetworników i ten kolor koszy jednym słowem tandeta.

A czy wszyscy, którzy krytykują te kolumny za wygląd, widzieli je na żywo? Bo ja je widziałem i się prezentują całkiem estetycznie (ale się zgodzę, że na zdjęciach to prawdziwa porażka).

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Niedawno na allegro były 250Ti za 5kzł. Pewnie dałoby się coś wynegocjować jeszcze.

Na miejscu przyszłego właściciela naprawdę miałby nadzieję, że na żywo wyglądają lepiej niż na zdjęciach - tutaj do pełni szcześcia brakuje mi tylko migających w rytm muzyki diód. Np wokoło głosników na śrubkach i najlepiej w róznych kolorach przy róznych przetwornikach:))

>cyjanopan

Moim zdaniem powinieneś zostać stylistą JBL-a :-) Zdecydowanie poprawiłbyś sprzedaż kolumn ( na pewno w niektórych środowiskach), przecież niejeden fan car-audio, chciałby mieć takie cacka w domu. Widze, że jeszcze niżej zestroiłeś obudowę :-) Basu nigdy nie za mało...

Pozdrawiam

• 5 miesięcy później...

Witam ponownie, minęło juz sporo czasu od momentu założenia wątku, dlatego go odświeżam. Nikt jeszcze nie napisał, jak grają te kolumny, czy chociaż ktoś wie, gdzie w Polsce można tego posłuchać? Będę wdzięczny za opinie i wszelkie informacje. Zamieszczam trochę real-photo, uważam, że na tle szarych, zwykłych prostopadłościennych kolumn, te JBL-e są bardzo efektowne. Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-12545-100005788 1174585810_thumb.jpg

post-12545-100005789 1174585810_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Żadna nowość - wszystkie albo prawie wszystkie JBL'e wyglądaja mega tandetnie i przynajmniej u mnie wywołują odruch wymiotny. Te akurat trochę ratuje ten "fortepianowy" lakier ale przetworniki wygladają faktycznie na bazarówki. Ja również nie wyobrażam sobie wydać tyle kasy na takie szkaradztwa pomimo tego, że wierzę, ze mogą grać naprawdę przyjemnie.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Słuchajta ludziska!!! Na mój temat nikt nie odpisał to spróbuję tu się podłączyć: JBL TI5000 ktokolwiek widział (słyszał) ktokolwiek wie.... Są teraz na allegro za 7 kapci. Tamte wyglądają chociaż ładnie. Jak to gra to?? Czy te 32cm na basie nie będzie zbyt potężne na 18m2 ?? Jaka do tego elektronika?? Czy bez monobloków po 300W się obejdzie??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.